MiG-29 Fulcrum

1737

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Hm ,nije mi jasno kako ne shvatas sustinu .N019 u osmatrackom rezimu uvek prati 10VC ( zavisno da li ih ima toliko jel ) ,dakle uvek u osmatrackom polju radara ( zna se koliko je to polje po azimutu i mesnom uglu ) .To je sad nebitno je li SNP kao podrezim ili V,D i recimo onaj rezim SP kojeg ima samo N019 ,izvorni .Kad predje u nisanski rezim ( uzak snop zracenja ) ,onda radar visi samo jedan VC ,to je onaj od strane racunara odabrani najopasniji VC koji je odabran za raketiranje .To traje nekoliko sek zavisno od rezima u kojem je predhodno bio radar. Kad se vrati u osmatracki rezim ponovo prati 10 ,medju kojima i onaj predhodeno raketirani. Otuda se kaze da npr raketa R-27R/R1 prvo ima inercijalno navodjenje sa ili bez radio-korekcije a potom u zavrsnoj fazi PARS .

To za radar kod M-2000 odakle ti taj podatak da je on cetverokanalan po cilju u nisanskom rezimu ,to moze radar Zaslon npr ,radar na Tomketu je sestokanalan ali je kod njega problem veoma uzak snop tj osmatracko polje ,nakon lansiranja svih 6 Finiksa .

Evo sta pise u VTUP za `SNP`.Obrati paznju sta stoji za radnju radara u osm.rezimu a sta u nisanskom rezimu .

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....%20269.jpg



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • AESA 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 23 Jul 2017
  • Poruke: 12

Apok ::
Шта треба да држи она "виљушка" лево од HUDa?


Pricvrscivac kablova od HUD-a. Nakon modernizacije nema vise nikakvu funkciju.



offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Ja stojim pri svojoj tvrdnji da SNP mod ne moze da se tretira kao osmatracki vec kao napadacki kao sto je to kod BL BOY mod iz razloga zakljucavanja do 10 radarskih signala i automatskog postupka oznacavanja, i pripreme gadjanja na metu.
Po mom misljenju N019 radar moze da detektuje x broj aviona i kada predje u SNP mod moze da izabere 10 opasnih signala i od toga 1 metu. On ne moze u standardnom pretrazivackom modu da vrsi pretrazivanje i da detektuje x signala od cega ce 10 pratiti i od njih izbrati 4 mete da u slucaju prelaska u napadacki rezim moze da dejstvuje.
Dakle imas ili detekciju bez pracenja ili pracenje radi napada a nemas onu prelaznu varijantu a to je detekciju sa pracenjem bez napada (track while scan) sto nudi Zhuk.

detektovanje, pracenje, napadanje
Zhuk M x/10/4
RDY 2 24/8/4

https://www.tapatalk.com/groups/greekturkishfr/mir.....t4879.html


Na kraju dana ne moram biti u pravu, vazno je nesto nauciti. Ali koje je vase objasnjenje za ovaj podatak onda kada je u pitanju modernizovani N019MP koji bi trebalo da ima bolje karakteristike od pocetne verzije?
Citat:N019MP is a further modified radar proposed by Phazotron for the MiG-29SMT program. It used a Baguet series processor. The maximum range remained the about the same, but the radar could detect 20 targets simultaneously, track four, and engage two.

http://toad-design.com/migalley/index.php/jet-aircraft/mig29/mig29-n019-radar/

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2826
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@darkangel

Vidim ja da moram sve iz pocetka ,sta se moze .

Pogledaj dobro na slici kabine ,kod rucice za uvlacenje /izvlacenje ST ,imas pult rezima radara

Arrow http://c8.alamy.com/comp/C2T8M8/cockpit-and-instru.....C2T8M8.jpg

Prvo imas tockic za odredjivanje osnovnih rezima , redom idu : AVT,BL BOJ ,SP ,V i D .Rekoh rezim SP ima samo kod N019 ali ne i kod N019E .Znaci N019 ima 5 a N019E 4 radna rezima radara .

Da ne bih duzio sad ,ima tu prekidac onaj IZL-EKV- .... itd itd ,to je za ukljucenje ,iskljucenje na zracenje,za instrumentalno navodjenje u pasivnom rezimu ..... itd ,nebitno sad .

Vidi ,ispod belog tockica rucice za organe ST ,imas prekidac za SNP i pise PPS i ZPS ,dakle za PPS i ZPS cilja .

Ja se sad zaista nadam da shvatas kao i ostali koji ovo nisu do sad povezali da je SNP samo podrezim ( to nije rezim radara,greska je profesorske Tonkovic sto je u VTUP sve prevodila kao rezim ovaj pa rezim onaj ) i da on moze da se ukljuci u bilo kom rezimu rada radara .Dakle pilot odabere osnovni rezim : V,D,AVT itd i onda prekidacem odabere i podrezim ,ako je to SNP po datoj situaciji u VaP ,prekidac pomeri na PPS ili ZPS VC .Jasno kao dan ,nadam se ..

U osmatrackom rezimu prati 10 VC ( to je maks ) kad predje u nisanski prati i zahvata samo jedan od strane racunara SUV odabrani VC .Zakon .Sve ima u VTUP samo treba malo izmedju redova to sve citati jer rekoh Tonkoviceva je tu malo napravila zbrku sa tim terminima .Ako sta zatreba tu je strucno lice ,kolega koji ce priskociti u pomoc i pojasniti .

Uostalom nas pilot-heroj Boro Zoraja je sam rekao da je u rezimu V-Vstrecha/susretanje pratio 3 VC od kojih je jednog ,najblizeg zastrobio ,zahvatio ,Dakle u osm. rezimu je radar otkrio i pratio 3 VC a u nisanskom samo jednog .

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=S7CMdK-O5mA

To je to drugar . Smajli

PS

Koje su prednosti N019M i N019MP ,evo prvi npr kod 9-13S moze da gadja istovremeno 2 VC ,to sam predhodno pojasnio .Da ne bi kolege ovo istovremeno/jednovremeno shvatile doslovce,recimo MiG-31 sa Zaslon moze da gadja 4 VC istovremeno ali to potraje nekih 10 sek, malo manje ,tako barem kazu probni piloti a njima je za verovati .

Kod N019MP kao sto si postavio povecan je broj kanala po ciljevima koji se prate pa je on 20 .Recimo N010 i N010M mogu istovremeno da gadjaju 4 VC itd.Znaci vremenom je bilo tu tehnickih i taktickih napredovanja .

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Sve preko dva cilja istovremeno je bez nekog većeg taktičkog značaja kod aviona klase Mig-29, F-16, F-18, Tajfun .... Zbog ograničenog broja raketa koje avion nosi a i pravila u svim vazduhoplovstvima da se svaki cilj gađa sa dve rakete. Dakle dva cilja sa dve rakete. Samo veći avioni kao Su-27/30/35 i F-15 imaju praktične koristi (a i to je pitanje) za gađanje više od dva cilja istovremeno.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Da ,to se posebno odnosi na gadjanje sa srednjih i vecih daljina zbog povecanja verovatnoce pogodka i unistenja VC .Naravno itekako u slucaju kad se VC raketira raketom sa PARS u zavrsnoj fazi ali i ARS bez obzira .Tako je u vecini slucajeva bilo i tokom NATO agresije .

Novije verzije 29tki nose sad i po 8 R-77A/AE tj R-77-1 ( ovo su mogli jos 9-15 i 9-31 ) ali to ne znaci da mogu da gadjaju 8 VC vec najvise 4 sa po dve rakete sa tim da treba imati na umu upravo te Pravilnike/Uputstva .

offline
  • Stefan
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 92
  • Gde živiš: Beograd

Ne mogu baš da tvrdim, zato bih voleo da me neko demantuje ili da potvrdi.
Na slici koju je kolega postavio vranjanac29 pored 5 MiG novopridošlih je i jedan od ona četiri, mislim da je to onaj najpoznatiji toliko puta pominjani 18101.
Ima karakterističnu nalepnicu ispod kabine koja je zalepljena još 2012 kada smo slavili 100 godina vazduhoplovstva...
Ima li iko info? Ziveli

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10336

Jeste to je 101. Sumnjam da ce leteti do remonta.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^^^

Jeste Stefane, svetliji su Rusi a tamniji je 101,pojasnio je kolega `srbi` u kantini .

Arrow https://www.mycity-military.com/Kantina/Nabavka-no.....l#p2005090

Smajli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1128 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 1078 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, ajo baba, Andrija357, Asparagus, babaroga, BraneS, BSD, bufanje, cifra, Darko8, dmdr, draganca, FOX, GenZee, gorican, HogarStrashni, Ivica1102, Joja2, Krusarac, Krvava Devetka, Kubovac, LUDI, Lukaaa, mikrimaus, mile23, milenko crazy north, milimoj, milos.cbr, moldway, nemkea71, oldtimer, opt1, Panter, panzerwaffe, Parker, pein, stalja, vathra, Velizar, YugoSlav, Zi0mek