MiG-29 Fulcrum

1729

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Avione smo dobili besplatno. Ali.remont, transpprt i farbanje placamo, kao sto i svi drugi placaju te stvari.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7818

Napisano: 13 Okt 2017 11:03

Prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „SLOBODA 2017“

Povodom obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na aerodromu Batajnica 20. oktobra 2017. godine sa početkom u 12 časova, biće održan Prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „SLOBODA 2017“.

Javnosti će prvi put biti predstavljeni novi avioni MiG-29 i savremena oprema vojnika po konceptu 1500. U statičkom delu prikaza biće predstavljeni novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije.

U letačkom delu prikaza učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a završetak programa obeležiće nastup ruske akro-grupe „Striži“. Prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Republike Srbije.

http://www.mod.gov.rs/lat/tekst/11645/prikaz-dela-.....2017-11645

Dopuna: 13 Okt 2017 11:07



offline
  • Pridružio: 11 Feb 2016
  • Poruke: 317

jedno pitanjce, zbog cega na avionima nisu sve one crvene,plave,zute oznake ispisane na srpskom nego na ruskom kad su ih i onako vec farbali, ista stvar je i sa ona dva nova helikoptera?

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2011
  • Poruke: 317
  • Gde živiš: Beograd

dule_pacov ::jedno pitanjce, zbog cega na avionima nisu sve one crvene,plave,zute oznake ispisane na srpskom nego na ruskom kad su ih i onako vec farbali, ista stvar je i sa ona dva nova helikoptera?

Recimo jer su ih farbali u Rusiji. Sve ono sto se kod nas farba dobija nase servisne natpise.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

Ako se dobro secam nakon remonta 2007/8 i posto su avioni dobili novu farbu, nije ni bilo svih upozorenja na avionima vec su ih naknadno dodavali. Farbanje je naravno radjeno kod nas..

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2101

Verovatno jer nemaju sablone za nas jezik a ni ljude koji bi im asistirali oko natpisa, ionako mislim da nasi u vojsci mozda cak i bolje razumeju Ruski nego Engleski pa ne bi trebalo da bude problema. Smile

Meni je boja bas lepa na ovome sto se vidi.

Sto se tice modernizacije, iskreno budimo realni i ovo je vanserijski uspeh i bar cemo zadrzati kontrolu neba i prolongiranje gasenja LA pa kada nas vec na misice sprecavaju da odradimo modernizaciju neka se taj novac preusmeri u kasicu za nabavku mig-35 kroz deceniju, to bi bilo izvodljivo kada bi bilo reda u ovoj drzavi. I eto da ne bi Rusa ostali bi bez LA sta god ko pricao.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

U politicke svrhe zloupotrebljava se danas sve. Bolnice, putevi, skole, vojska -avioni, uspesni sportisti, djaci...
Al otice i ova garnitura s vlasti jednog dana, a avion ostaje avion, RV ce nastaviti da postoji, a na nama je da napravimo sistem u kojem ce drzava krenuti da se bolje odnosi prema kljucnim elementima i da ih se ne seti samo kada treba glas da se dobije. Ili ce sve po starom? Zavisi od svih nas...

Sta god da je bio motiv, avioni su tu, RV sa tradicijom dugom preko 100 godina nastavlja da zivi. Treba da gledamo da se vise nikad ne dovedemo u situaciju da nam vazduhoplovstvo zavisi od necije dobre volje.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3041

dule_pacov ::jedno pitanjce, zbog cega na avionima nisu sve one crvene,plave,zute oznake ispisane na srpskom nego na ruskom kad su ih i onako vec farbali, ista stvar je i sa ona dva nova helikoptera?
Mislim da se u Rusiji servisni natpisi mogu dobiti samo na ruskom i engleskom jeziku. Kad smo kod jezika, zanimljiv je primer aviona prikazanih na Farnborou 1988. Na njima su bili natpisi na engleskom, ali su neki (nazivi/šifre sklopova, redni brojevi okvira i sl.) ostali originalno ćirilični. Bilo je čak i mešovitih - npr. na ovoj prvoj slici se vidi "ПВД CONNECTOR" pored crne E oznake na nosu.





offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Moje mišljenje : Ne verujem u bilo kave priče ( 3 u 1 ) "tehnički problemi" , problemi sa dokumematacijom, "predizvozne pripreme" ... sklapaj - rasklapaj - sklapaj , vezano za novopridošle ruske MIG-29-ke. To što smo u startu gledali obilazak "već odabranih" jednoseda 04, 10, 14, 31 kao i dvoseda 101 i 75 nemora nikako apiori da znači da su iste i stigle u Srbiju ( Batajnicu ).

Sve novopridošle MIG-29-ke su farbane u Srbiji u nešto svetlijojoj nijansi od recimo jednoseda 18108.

Prvi koji idu na remont , produženje veka ... su postojeća 4.

Novopristigle MIG-29-ke već imaju mogućnost lansiranja raketa R-73-E ... ; Nigde taksativno nećete pročitati (sem dezinformera ... rekla-kazala i sl.) šta i kada podrazumeva paket modernizacije . Kakve vajne veze ima pisani latinični ili ćirilični font ? Rekoh da 6 ruskih MIG-29-ki nisu skupljale prašinu u Rusiji godinu dana i stojim iza toga (moje mišljenje ) ;

I te kako će naročito dvodesde verzije u rukama našim pilota prve osetiti naše nebo ... (pa i jednosedi ) ; Zašto ljudi mislite da sve mora da bude transparentno i jasno kao dan pogotovo u vremenu i okruženju kojem živimo ? Sve je moglo da se odigra "foto edicijom" ... "taze" MIG-29-ki u Rusiji sve sa našim oznakama. Ovako su tu 20.10. ispred zuma stotine foto aparata ; Sve i da neko ima "mobilni rendgen ili skener" , zalud.

Ko bi se iole razuman igrao puzzle igre (sklapam - rasklapam ) da bi koliko sutra "dežurnu paru" RV i PVO činio jedan jedini MIG- 21 UM ?

Ko još iole ozbiljan taksativno navodi šta će i kada egzatno tretirati bilo kakvu modernizaciju, avioniku ... naoružanje (sem skretanja pažnje ) ?

Gde piše, po kom slovu zakona da na nosu aviona mora stajati tačan naziv radara ? Sve i da piše "Elbit" moje je mišljenje da se radi o modernijoj verziji N-019.

MIG-29 19108 RV i PVO Srbija :



Novopridošli MIG-29 u nešto svetlojoj nijansi radi unifikacije :



Dvosede čeka intentizivno letenje i nova baza - naslednici ! I rezervnih delova i odr. vrsta modernog naoružnja već je stiglo u dovoljnom broju.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 13 Okt 2017 18:01

Po ruskim izvorima avioni su bili u ratnoj rezervi i nemam razloga da ne verujem u to tvrđenje. Ako su bili u njihovoj ratnoj rezervi znači da je avionika na nivou negde oko 2005. godine a ne iz osamdesetih ili devedesetih godina XX veka. Dakle, radari na avionima su takođe na nivou negde 2005. godine što se tiče modernizacije tako da sigurno nisu prve verzije No 19. Isto važi i za ostalo. Do skoro, pre godinu ili dve "naši" Migovi su trebali da u slučaju rata daju treću eskadrilu u puku popunjenom sa Su-30 tako da njihova avionika nije mogla da bude "praistorijska" kao što neki ovde tvrde već da bude koliko toliko kompatabilna sa avionikom najnovijih Su-30.

Dopuna: 13 Okt 2017 18:03

Isto tako, po ruskim izvorima, avioni treba da budu dovedeni na nivo SMT (manje više u svemu osim doletu) a da li će e to ne znam.

Dopuna: 13 Okt 2017 18:19

Takođe, po ruskim izvorima, oni planiraju da ove avione urade za "reklamu" da pokažu da mogu svoje Migove iz ratne rezerve da dovedu na nivo SMT i da ih prodaju kao vrlo jeftine alternative zemljama koje bi u budućnosti bile zainteresovane za Miga 35 (tamo negde posle 2025. godine). Rusi imaju minimalno oko 200 aviona Mig-29 u relativno dobrom stanju koji bi mogli da se dovedu na nivo SMT (osim doleta) i koji bi mogli da se za vrlo jeftine pare prodaju.
Mig 35 ne može da pristiže u većem broju u jedinice pre 2025. godine i mnogim zemljama je potrebno da premoste to vreme. Isto važi i za zemlje koje imaju u naoružanju Mig-29 a koje je neophodno modernizovati.
Već mi je dosadili da ponavljam ali u sledećoj deceniji bi Mig 35 moga da bude jedan od najuspešnijih proizvoda jer po odnosu cena efikasnost jedini konkurent mu je Gripen.
Ne razumem kako mnogi ne shvataju da izuzetno mali broj država može sebi da priušti avione kao što su Tajfun i Rafal. Američki F-16 ne može dalje da se usavršava, F-18 bi mogao ali je tu problem Lokidov lobi. Ja se ne bi iznenadio da i Turci krenu u delimičnu zamenu njihovih F-16 sa Migom 35. Ako Ameri ne razviju neku novu verziju F-18 ja zaista ne znam sa kojim avionom će masa zemalja zameniti svoju flotu F-16 tokom sledeće decenije. Za većinu korisnika F-16 van NATO (pa čak i u NATO-u) ni F-35 ni Tajfun ni Rafal nisu alternativa ako ni zbog čega drugog a ono zbog cene (kod poslednja dva).
Doduše postoji i treća alternativa a to su kineski avioni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 939 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 887 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, ccoogg123, Darko001, Denaya, Djokkinen, doktor123, drimer, esx66, Fulcrum, goxin, h8propaganda, HogarStrashni, hyla, ILGromovnik, Još malo pa deda, kalens021, Kubovac, kubura91, ladro, Levi, Marko Marković, mean_machine, milenko crazy north, MiroslavD, Misirac, Mixelotti, mrav pesadinac, naki011, nemkea71, nikoladim, opt1, pein, rasok, Sirius, slonic_tonic, sombrero, Srki94, theNedjeljko, Trpe Grozni, tubular, voja64, vukovi, wizzardone, šumar bk2, žeks62