North American A-5/RA-5C Vigilante

1

North American A-5/RA-5C Vigilante

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32247
 • Gde živiš: ovalni kabinet

North American A-5/RA-5C VigilanteVigilante je projektovan kao taktički palubni supersonični jurišno-bombarderski avion velikog akcionog radijusa i nosivosti sposoban da nosi nuklearno i bombardersko naoružanje širokog spektra.
Projekat na ovom avionu započet je sredinom 50-tih godina da bi prvi prototip poleteo 31.avgusta 1958. Prototip koji je nosio oznaku YA-3J-1 bio je tandem dvosed sa fabrički ugrađenim izbacivim sedištima North American HS-1, opremljen sa dva motora YJ79-GE-2.
Ono što je bilo neuobičajeno za ovakvu vrstu aviona tog vremena jeste da je on celokupno bombardersko naoružanje nosio u trupu u tzv.linearnom bomboluku (bomb-bay) smeštenom između dva motora.
Takođe, ono što je prestavljalo inovaciju je to da bomboluk nije imao podtrupna „vrata“ za klasično izbacivanje bombi već je bio opremljen šinama i mehanizmom za izbacivanje slobodno padajućih (gravitacionih) bombi koje je izbacivao od pozadi „na repu“. Međutim, koliko god se ova inovacija činila pomalo čudnom ali za neke stručnjake tog vremena i efikasnom, ona nikad nije zaživela u praksi.
Zato je sav slobodni prostor bomboluka u kasnijim verzijama ovog aviona iskorišten za smeštaj različite opreme ali i kao mesto za dopunske rezervoare goriva.

Prvi malobrojni serijski primerci aviona A-3J-1 počeli su pristizati na palube nosača tek sredinom 1960. Razlika između serijskog modela i prototipa odnosila se na pogonsku grupu – motori J79-GE-2 zamenjeni su jačim GE-4 i na u finalnoj produkciji sa GE-8.
Radi se o identičnim motorima kakvi su se tada ugrađivali na F-4 Fantom. Vigilante je bio prvi mornarički palubni avion koji je leteo brzinom od 2 maha. Avion je za razliku od svih dotadašnjih palubnih aviona bio zaista impresivan po svojim dimenzijama. Imao je dužinu od 23 metra i raspon krila od 16 metara. Visina vertikalnog stabilizatora iznosila je skoro 6 metara pa je on zbog toga imao mogućnost sklapanja stabilizatora poput krila. Prava je avantura bio čin katapultiranja ove grdosije pogotovo kad je maksimalno opterećen.

1963 godine ministarstvo odbrane SAD uvodi jedinstveni standard u označavanju borbenih aviona i A-3J-1 dobija oznaku po kojoj je Vigilante kasnije i bio poznat – A-5A.
1961 godine firma North American započinje opsežnu studiju na unapređenju Vigilantea – bilo je predviđeno da se dva serijska aviona prerade u specijalne verzije i to jedan za zadatke kao jurišnik za napade duboko u neprijateljskoj teritoriji a drugi kao strategijski izviđač (sa zadržanim karakteristikama jurišnika) dugog doleta. Izvršena je detaljna rekonstrukcija trupa i krila ali se ta nova verzija koja je označena sa A-3J-2 (A-5B) po spoljašnosti nije u velikoj meri razlikovala od verzije A.
Možda najbitniji detalj koji je verziju B razlikuje od osnovne jesu ugrađeni spoljnji nosači naoružanja (po dva ispod svakog krila).
Mornarica je za početak poručila 18 aviona nove verzije za jurišne zadatke ali je sama produkcija uveliko kasnila jer su se u međuvremenu prvobitni planovi za novu jurišnu verziju promenili.
Zbog svega toga, šest novoproizvedenih primeraka odmah su prerađeni u izviđače jer je potreba mornarice za takvim tipom aviona bila prioritet. Dva su isporučena mornarici na daljnja ispitivanja kao A-5B a preostala 4 su isporučena kao YA-5C. Ostalih 12 A-5B kasnije su preimenovani u RA-5C.

RA-5C je u suštini bila verzija B u koju je ugrađena najsavremenija opto-elektronska oprema tog vremena. Avion je posedovao kompjuterizovani napadno navigacijski sistem AN/ASB-12 integrisanim sa Head-Up displejom (Pilot's Projected Display Indicator - PPDI) prvim te vrste koji je ugrađen u neki borbeni avion, multi-funkcijski radar (Radar-Equipped Inertial Navigation System - REINS) i prvi digitalni kompjuter nazvan VERDAN (Versatile Digital Analyzer).
Ispod cele dužine trupa po sredini počevši od usisnika pa sve do korena motora ugrađen je integrisani kontejner nazvan „Kanu“ jer je svojim oblikom podsećao na njega.
„Kanu“ nije mnogo uticao na letne karakteristike aviona jer je bio odlično uklopljen i aerodinamički profilisan a služio je za smeštaj sofisticirane opto-elektronske izviđačke opreme. U kanu je ugrađen Westinghousov SLAR (Side Looking Airborne Radar) namenjen za bočno osmatranje, kamere za horizontalno snimanje i skeniranje, kamera za snimanje od horizonta do horizonta, AN-ASS21 IC senzori,
AN-ALQ61 elektronski izviđački senzor za otkrivanje radio signala, uređaj PECM (Pasive Electronic Counter Measures) za elektronsko ometanje a u nosnom delu televizija niskog osvetnjenja. Takođe je od opreme posedovao dva visoko osetljiva stroboskopska svetla za osvetlenje bojišta pri noćnom snimanju. U kanuu sve se odvijalo automatski – od snimanja pa sve do finalne obrade snimljenih podataka. Svi podatci direktno su slati preko IOIS (Integrated Operational Intelligence System) na nosač aviona. Svaki nosač aviona imao je IOIC (Integrated Operational Intelligence Center) gde se vršila analitička obrada snimljenog materijala.
Prvi RA-5C isporučen je juna 1963 a na palube nosača počeli su pristizati početkom 1964. Za razliku od taktičkog mornaričkog izviđača RF-8G Crusader, Vigilante je dobio strategijsku ulogu kao izviđač dugog doleta. Nakon što su se odlično pokazali u novoj ulozi, mornarica je dala nalog da se svi dotadašnji proizvedeni primerci verzije A i B prerade u RA-5C u matičnom pogonu u Kolumbusu-Ohajo. Ukupno je proizvedeno 43 primerka RA-5C uključujući 18 „prerađenih“ originalnih A-5B.

Tokom vijetnamskog rata, RA-5C je bio aktivno angažovan na izviđačkim misijama. Osim izviđačko-elektronske opreme, RA-5C nije nosio nikakvo drugo naoružanje.
Na samom početku konflikta, misije su se odvijale dosta redukovano iz razloga što je postojala opasnost da bi oboreni avion bio izuzetno vredan plen kako za neprijatelja tako i za njegove saveznike. No uprkos tome, kako je rat odmicao, Vigilante je bio angažovan maksimalno a sve se to odrazilo na broj od 18 oborenih aviona od čega je 11 oboreno dejstvom PA artiljerije, 2 sistemom SA-2 Dvina, jedan je oboren od strane MiG-21 sa AA-2 Atoll dok su podatci o preostalima nepoznanica.
Kao sam avion, tako su i zarobljene posade Vigilantea bile „vredan plen“ i podvrgnute su posebnoj obradi jer su posedovali veoma važne obaveštajne podatke.
Amerikanci su u vijetnamu sa RA-5C uvek praktikovali izviđačke misije koje su izvodili brzinama ne manjim ispod 1 maha zbog straha od obaranja – takođe, lovačku zaštitu uvek su činili lovci F-4 a te misije poznate su još kao MIGCAP (zaštita od MiG-ova).

Nakon vijetnamskog rata, svi operativni RA-5C zadržali su se u službi do kraja 1979 kada su povučeni iz upotrebe. Poslednja modifikacija rađena je na 36 novih aviona a odnosila se na promenu pogonske grupe ugradnjom jačeg motora GE-10 i niza sitnijih modifikacija na samom trupu. Taj model nazvan je RA-5D. Ukupno je proizvedeno 156 Vigilantea u svim verzijama.
Niz godina nakon penzionisanja jedan broj neupotrebljivih Vigilantea poslužio je mornarici kao stacionarne mete za opitne testove novog oružja. Tako se završila karijera jednog od najbržih palubnih aviona kojeg je mornarica ikad imala.MIGCAP misija - lovačka pratnja F-4....


Impresivan arsenal raketno-bombarderskog naoružanja verzije B.....


Posade RA-5C....


Izbacivo sedište HS-1....


Projekcija A-5A.....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12563

Evo slike poletanja sa nosača.
Lepo se vidi koliko je veći od A-4.


Inače, linearni bomboluk je bio interesantna ideja. Avion bi nadletao nad ciljem, a bomba bi se izbacila iz bomboluka brzinom aviona, kako bi praktično ostala u mestu i pala vertikalno na cilj, čime bi se drastično smanjilo rasipanje.offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

Prvobitno je trebao da ima dva vertikalna stabilizatora i po izgledu je bio vrlo slican sa MiG-25 tj. MiG-25 je bio vrlo slican njemu. USN nije prihvatila to resenje jer je komplikovalo smestaj na nosacu aviona pa je izabran samo jedan vertikalni stabilizator.

Linearni bomboluk je pravio dosta problema. A sam A-5 je bio izuzetno problematican za odrzavanje.

Dopuna: 06 Okt 2009 17:45

Inace meni je A-5 jedan od najlepsih aviona koji su ikada leteli.Dopuna: 06 Okt 2009 17:45

I deluje mi da je bio znatno ispred svog vremena sto se tice dizajna.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23396
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Negde sam pročitao podatak da je to prvi avion u istoriji vazduhoplovstva čiji je jedan kilogram bio skuplji od kilograma zlata. Da li je to tačno ili je reč o metafori?

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32247
 • Gde živiš: ovalni kabinet

@mean_machine....

Po amerikancima a što je i činjenica, upravo je Vigilante rusima poslužio kao osnov za konstruisanje MiG-25. Vrlo je moguće da su ostatci oborenih RA-5C tokom rata u vijetnamu tajnim kanalima prošvercovani u SSSR pa su konstruktori imali još bolji uvid "u materiju"


@Sirius....

mislim da si u pravu - i ja sam to poodavno negde čuo ili pročitao

Inače, "bomboluk" je izgledao ovako....

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2008
 • Poruke: 404

Видим да је и Ф-14 наследио доста тога од овог авиона.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32247
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Svi Vigilantei na službi u mornaričkim eskadrilama.....
offline
 • Pridružio: 21 Mar 2010
 • Poruke: 339

tražim ništo drugo po H.V. pa naleti na ovo,nisan neki ljubitelj aviona ali ovi ne izgleda loše
iz broja 60. autor Dario Vuljanić
poz.

Dopuna: 29 Avg 2010 17:12

evo ostatak
poz.

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2557

offline
 • madza 
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2010
 • Poruke: 1477


Evo da odgovorim drugu Siriusu, sa teme o B-58. Kao sto rekoh tamo ovo je isecak iz Politikinog Zabavnika, iz cinimi se 72-73-god. Koliko je relevantno
ne znam, ali vredi ga imati kao podatak.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 403 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 3 sakrivenih i 389 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, draggan, havoc995, LUDI, milenko crazy north, Mixelotti, nuke92, sabros, Sale.S, Snorks, sovanova95