SAAB JAS-39 Gripen

1

SAAB JAS-39 Gripen

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 396
 • Gde živiš: ZemunKrajem 1979. godine Šveđani započinju sa razvojem novog jednomotornog borbenog aviona JAS-39 Gripen, koji je trebalo da zameni avione J-35 Draken i JA-37 Viggen. Naziv aviona JAS jasno govori, da avion ima karakteristike i opremu koji mu obezbeđuju višenamensku ulogu. Švedska je bila prinuđena na takvo rešenje, s obzirom da se u izgradnji borbenih aviona oslanja na sopstvenu proizvodnju i nije u mogućnosti da razvija više tipova aviona za različite misije. Tako je juna 1982. godine odlukom švedskog parlamenta odobren program projektovanja i izrade pet prototipova i predserije od 30 aviona tipa JAS-39.

Avion JAS-39 je borbeni avion četvrte generacije. Po aerodinamičkoj šemi pripada kanard konfiguraciji. U strukturi aviona je primenjeno oko 30 odsto kompozitnih materijala. Od početka projekta on je zamišljen kao višenamenski avion za zadatke presretanja i vođenja borbe u vazduhu, za dejstva vazduh-zemlja i vazduh-more, a naknadno je dodato i izviđanje. Sam njegov naziv JAS je izveden kao skraćenica od švedskih reči lovac, jurišnik i izviđač. Osnovni princip, po kojem je avion projektovan, polazi od toga, da se za sve vrste zadataka koristi bazična struktura aviona s ugrađenim univerzalnim uređajima i opremom, a u zavisnosti od konkretne misije na avion se putem kontejnera podvešavaju odgovarajući senzori i oprema. Glavna operativna prednost takvog pristupa se ogleda u tome, da je odgovarajući, skoro optimalan broj aviona, raspoloživ na bazi dnevnih potreba i zahteva. S obzirom da je osnovna verzija aviona ista za sve vrste zadataka, cena i složenost logističke podrške su značajno smanjeni. Sledeća prednost ovog aviona se ogleda u potrebi za relativno niskim stepenom obučenosti kadra za opsluživanje i održavanje aviona.

JAS-39 je opremljen višenamenskim impulsno-doplerovim radarom PS-05/A i savremenom elektronskom i optoelektronskom opremom. U kabini aviona dominira širokougaoni gornji pokazivač HUD sa vidnim poljem 28 x 22 stepena. U želji da avion proda drugim korisnicima, a svesna da ga mora prevesti na NATO standarde opreme, Švedska je prodaju i doterivanje aviona prema NATO standardima poverila firmi British Aerospace.

Glavna slabost aviona se ogleda, ipak, u potrebi nošenja kontejnera u zavisnosti od vrste zadatka, što ima za posledicu, da će avion uvek imati veliki otpor, koji će narušavati performanse letelice. Spoljašnji kontejneri i dopunski rezervoari za gorivo imaju ključan uticaj na broj raspoloživih linija naoružanja. Isporuka prvih 30 aviona JAS-39 švedskom vazduhoplovstvu je završena 1996. godine. Isporuka narednih 110 aviona (96 jednoseda i 14 dvoseda) realizovana je u periodu od 1996. do 2002. godine, i to kao prva faza posla.

Prvi let JAS-39 je izveo 9. decembra 1988. godine, ali razvoj aviona nije prošao bez problema. Još tokom rada na prototipovima pojavili su se problemi sa softverom u sistemu za upravljanje, naročito pri letu na maloj visini. Tokom probnog leta 2. februara 1989. godine izgubljen je prvi prototip JAS-39 na sletanju, a pilot je prošao samo sa slomljenom rukom. Ovaj udes je doveo do kašnjenja u programu za skoro 15 meseci. Toliko je, naime, bilo potrebno stručnjacima kompanije Lear Astronics da otklone nedostatke na softveru sistema za upravljanje. Drugi prototip JAS-39 je poleteo 4. maja 1990. godine, ali je zbog problema sa sistemom za upravljanje 18. avgusta 1993. godine i on izgubljen. Pritisak na projektante je bio veliki, čak su i mnogi stručnjaci predviđali neslavan kraj ovog projekta. Međutim, uprkos mnogim problemima, Gripen je izvojevao sjajnu životnu pobedu i ušao u serijsku proizvodnju.

Švedsko Ratno vazduhoplovstvo je ukupno naručilo 204 Gripena (176 jednoseda i 28 dvoseda). Inače, prvi primerci JAS-39, isporučeni švedskom Ratnom vazduhoplovstvu, dodeljeni su vingu F7. Prema odluci švedske vlade kompletna produkcija aviona JAS-39 bi trebalo da iznosi 340-350 aviona, što je dovoljno za opremanje 21 do 23 skvadrona. Pored prve varijante JAS-30A i dvoseda JAS-39B, planirana je i proizvodnja poboljšanih varijanti JAS-39C i JAS-39D (motor većeg potiska, veća nosivost ubojnih sredstava, savremenija avionika), koji će biti proizvedeni po NATO standardima. U sistemu obuke i operativne upotrebe Gripen pokriva prostor između britanskog Hawka i evropskog lovca EF-2000, a proizvodi se u verziji jednoseda (JAS-39A) i dvoseda (JAS-39B). Dvosed je namenjen za trenaž i obuku, a opremljen je istom avionikom i naoružanjem kao i jednosed, osim topa.

Gripen poseduje sedam (devet) podvesnih tačaka: dve na krajevima krila, dve ispod svakog krila, dve na bočnim stranama trupa i jednu ispod centralnog dela trupa. Na krajevima krila Gripen može da nosi rakete V-V kratkog dometa tipa AIM-9L Sidewinder i rakete srednjeg dometa Mica i AIM-120B AMRAAM ispod krila. Gripen je projektovan u dobroj tradiciji švedskih vazduhoplovnih konstrukcija, započetih projektom JA-37 Viggen. Naime, aerodinamička šema „patka“ (krilo i prednje upravljačke površine) je bila zastupljena na avionu Viggen, koji je poleteo davne 1967. godine. U tome je i osnovna višenamenska uloga JAS-39, koja se ostvaruje bez potrebe za izmenom aerodinamičke i geometrijske konfiguracije, kakva je na primer primenjena na Tornadu.

Kompanije General Electric i Volvo Flygmotor su zajednički razvile pogonsku grupu za JAS-39. To je turboventilatorski motor RM 12 (švedska adaptacija američkog motora F-404-GE-400), klase potiska od 80 kN. Ovaj motor je odabran zbog pouzdanosti i jednostavnosti u održavanju. Glavna odlika motora F-404 je jednostavnost. JAS-39 poseduje i sistem za punjenje gorivom u vazduhu, a obezbeđeno je i dopunjavanje kiseonikom u letu pomoću posebnog avionskog uređaja. Kabina JAS-39 je opremljena sa tri višenamenska širokougaona prikazivača i sa gornjim širokougaonim holografskim prikazivačem. Na donjim višenamenskim prikazivačima u boji dobijaju se taktičke i navigacijske informacije, podaci o radu motora itd. Centralni donji prikazivač prikazuje taktičku situaciju i kompjuterski generisanu mapu terena.

Smatra se da je Gripen prvi namenski uspešno projektovani višenamenski borbeni avion i pravi je predstavnik četvrte generacije lovačkih aviona. JAS-39 Gripen se danas nalazi u operativnoj upotrebi švedskog Ratnog vazduhoplovstva. Razvio ga je i projektovao konzorcijum firmi koje čine: SAAB, Ericsson Microwave Systems, Volvo Aero Corporation, Ericsson SAAB Avionics i FFV Aerotech. Radi zajedničke promocije i prodaje Gripena na svetskom tržištu formirana je zasebna grupacija koju čine SAAB i BAe Systems. U cilju obezbeđenja razvojne i proizvodne nezavisnosti Švedska se opredelila za sopstveni razvoj aviona, avionike i naoružanja.

SAAB JAS-39 Gripen
Dužina - 14,1 m
Visina - 4,5 m
Razmah krila - 8,4 m
Masa praznog aviona - 6.620 kg
Maks. masa u poletanju - 12.500 kg
Maks. brzina na 11.000 m - 2 Maha
Vrhunac leta - 17.000 m
Maks. dolet - 1.600 km
Naoružanje - Top Mauser BK 27 od 27 mm sa 250 granata i 4.000 kg bombi i raketa

Šema aviona JAS-39AZvaničan sajt

http://www.gripen.com/en/index.htmRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 804
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

S tim u vezi, evo link za informaciju o novom motoru za Gripena

http://www.gripen.com/en/MediaRelations/News/2007/070602_GEengine.htm

a evo još detaljnije slike šta je šta i gdje na Gripenuoffline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavdeEvo par sličica unutrašnjosti kokpita za JAS-39 Gripen.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13924

https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png

Nadam se da nisam preterao Very Happy Very Happy Very Happy

Evo jedan video nije nesto posebno ali ko bas voli nek pogleda
http://www.aviapedia.com/category/fighters/jas-39-gripen/

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25424
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Na Grčkom aeromitingu 2005.godine naša ekipa je ostvarila izuzetno prijatan kontakt sa šveđanima i tom prilikom je dobijen zvanični promotivni CD Gripena.
Specijalno za ljubitelje Gripena sa MyCity foruma - sadržaj diska:
Mađari, Česi i Šveđani u elementu:Ostatak slika:
1. https://www.mycity.rs/must-login.png
2. https://www.mycity.rs/must-login.png
3. ... nestala fotografija ...
4. ... takođe ...
5. https://www.mycity.rs/must-login.png
6. https://www.mycity.rs/must-login.png
7. https://www.mycity.rs/must-login.png
8. https://www.mycity.rs/must-login.png
9. https://www.mycity.rs/must-login.png
10. https://www.mycity.rs/must-login.png
11. https://www.mycity.rs/must-login.png
12. https://www.mycity.rs/must-login.png
13. https://www.mycity.rs/must-login.png

I neizbežni trenažer :
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

''Super Gripen''

JEDAN od najvećih i najvažnijih međunarodnih zrakoplovnih sajmova, poput francuskog Le Bourgeta, svoj ugled duguje tome što se tijekom njegova održavanja među ostalim poslovima pokreću veliki novi projekti u području civilnog i vojnog zrakoplovstva. Tako je tijekom ovogodišnjeg Le Bourgeta službeno objavljeno pokretanje velikog višenacionalnog Gripen Demonstrator Programma, iza kojega sa sklopljenim strateškim partnerstvom stoje švedski Saab AB, General Electric, Volvo, Honeywell, Rockwell Collins, APPH, Martin-Baker i Terma.Temeljna svrha programa je razvoj nove inačice višenamjenskog borbenog aviona JAS 39 Gripen, koji već ima neslužbeno ime Super Gripen. U njega bi bile integrirane brojne nove tehnologije koje su već u razvoju, odnosno čiji razvoj tek treba započeti. Uz to, sklopljeno višenacionalno strateško partnerstvo jamčilo bi tehnološki razvoj i opstojnost Gripena najmanje do 2040., odnosno da tijekom tog razdoblja Gripen predstavlja ono što je i danas - jedan od najnaprednijih aviona u svojoj generaciji i kategoriji po svojim performansama i ukupnim mogućnostima. Znakovito za pokrenuti program je što će u Super Gripen biti integrirane određene postojeće tehnologije i sustavi koje čine opremu postojeće i vrlo uspješne C i D inačice Gripena, odnosno sadašnjim i budućim operaterima tih inačica bit će omogućen "upgrade" s određenim sustavima koji će krasiti Super Gripen.
Pokrenuti Gripen Demonstrator Programm ima dvije podcjeline, Gripen Demo i Gripen Avionics Rig. Prva cjelina obuhvaća razvoj nove pogonske skupine (odabrana je F414G koja je derivat pogonske skupine sa Super Horneta, s nevjerojatnim vijekom uporabe od 750 000 sati i 96 kN potiska), novi AESA radar, brojna poboljšanja zmaja aviona, veći dolet, novi stajni trap, mogućnost nošenja veće količine oružnih sustava nove generacije, dok je druga cjelina usmjerena na razvoj i integriranje novog paketa avionike.


Članak preuzet od:
Igor SKENDEROVIĆ HV
29.06.2007.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

E da mi je videti taj motor koji traje 750.000 sati Smile Da nisu tu jedno 2 nule viška?

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

vasiljevic ::E da mi je videti taj motor koji traje 750.000 sati Smile Da nisu tu jedno 2 nule viška?

I ja mislim da se radi o grešci, vjerovatno pri štampanju časopisa jer sam ja samo copy-paste članak.I meni je to odmah upalo u oči pa sam računao uzimajući u obzir da prosječno avion uz normalnu eksploataciju i propisano održavanje ima predviđen vremenski vijek trajanja od nekih prosječno 30 g. Po ovome bi ispalo da ima mogučnost od nekih 25.000 sati godišnje, a to bi onda značilo 68 sati leta dnevno Cool (naravno nemoguće)

Dopuna: 10 Jul 2007 13:37

http://www.toulouseweb-aero.com/en/news.php?id_newss=13639&numnews=100

Malo sam proguglao i otkrio da nije samo autor navedenog teksta napravio grešku. Naišao sam na isti podatak na nekoliko stranica (uključujući i ovu iznad). Ukucao sam na Google ''F414G flight hours'' i izbacilo mi je nekoliko stranica u kome se spominje vijek trajanja od 750 000 radnih sati. Naravno da to nije moguće i sve je vjerovatno poteklo od jednog izvora (neznam kojeg), a ostali su preuzeli tekst i podatke. Isto tako na jednoj stranici sam naišao na podatak od predviđenih 100 000 radnih sati za spominjani motor. Neznam koliko je i taj podatak tačan jer i on zvuči dosta impresivno ali je barem teoretski moguć.

Na ovom linku (ispod) se govori o obilježavanju 60.000 radnih sati na italijanskim Tornadima IDS koji su uvedeni u službu 1984.g. pa i to može biti stavljeno u neki odnos sa navedenim podatcima;

http://www.milavia.net/specials/36stormo-tornado-60k/index.htm

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35756
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Malo Gripena u sve tri projekcije....offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35756
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Dodatak na temu...


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 876 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 833 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., acatomic, Ana820, armor, Bobrock1, cer, Denaya, DPera, dule10savic, FileFinder, Georgius, ivan1973, Kubovac, kunktator, ljubacv, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, mnn2, operniki, opt1, ozzy, pein, Prašinar, rasok, rovac, royst33, shlauf, Simon simonović, suton, Tvrtko I, Webb, wexy, zastavnik, zivojin32, |_MeD_|, šumar bk2