SEPECAT Jaguar

1

SEPECAT Jaguar

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 25139
 • Gde živiš: PetrovgradPocetkom 60-ih godina Britanija i Francuska su zapocele zajednicki projekat novog aviona koji bi se koristio kao napredni trenazer i kao borbeni avion.Na kraju iz ovog projekta je nastao SEPECAT Jaguar,koji je bio decenijama u sluzbi u britanskom i francuskom vazduhoplovstvu,kao i u jos nekoliko zemalja.
1962. je objavljen zahtev,sa kodnim nazivom "Air Staff Target 362 (AST.362)" za novi avion koji je trebao da kao napredni trenazer zameni vec zastarele Folland Gnat T.1 i Hawker Hunter T.7.Takodje ovaj avion je trebalo da sluzi i kao laki jurisnik.Britanska vazduhoplovna korporacija(BAC) je predstavila prototip P.45 sa motorima Rolls Royce R.B 172 sa mogucnoscu dodatnog sagorevanja i maksimalnom brzinom od 1.7 Maha.
Zahtevi su bili jedno. Realizacija i finansiranje drugo,a novca nije bilo dovoljno.Ipak uporedo sa AST.362,Francuska vlada je takodje izdala zahtev za novim naprednim trenazerom sa borbenim mogucnostima ” Ecole de Combat et Appui Tactique (ECAT)".ECAT je trebalo da zameni Fouga Magister i Lockheed T-33 u ulozi trenazera u Francuskom Armee de l’Air(AdA) i Dassault Mystere B.2,Republic F-84F i North American F-100 u ulozi jurisnika.
Ova dva paralelna zahteva su dovela do razgovora izmedju dve zemlje o saradnji na projektu novog aviona koji bi zadovoljio i britanske i francuske interese.Zajednicki zahtev sa specifikacijama za novi avion je izdat marta 1964. a reviziran oktobra 1964.Britanskim politicarima se takodje svidela ideja saradnje jer su na taj nacin poboljsavali odnose sa Francuzima i ujedno dobijali bolji prolaz na evropskom trzistu.
Ipak zajednicki projekat je doneo i nesuglasice u smislu koji je glavni prioritet pri razvoju novog aviona,odnosno da li je veci prioritet uloga trenazera ili lakog borbenog aviona/jurisnika.Na kraju doslo je do zahteva za saradnjom na dva nivoa,odnosno jednim za radom na zahtevu ECAT koji bi sluzio kao napredni trenazer za RAF(a mozda i kraljevske mornarice) i kao trenazer/laki borbeni za ADA i posebnu borbenu varijantu koja bi sluzila i u RAF i ADA,tada pod nazivom "Anglo-French Variable Geometry (AFVG)" aircraft.
Odluka da se nastavi sa razvojem je formalizovana potpisivanjem memoranduma o sporazumevanju 17.maja 1965.Po inicialnom dogovoru RAF je trebalo da nabavi 150 naprednih trenera a ADA 75 aviona u varijanti trenazera i 75 varijanti lakog borbenog aviona.Za novi avion je juna 1965.odabrano ime “Jaguar”.Britanski trenazeri su bili oznaceni kao Jaguar B(Biplace),a Francuski trenazeri Jaguar E(Ecole) i laka borbena varijanta Jaguar A(Appui). Maja 1966. francuski Breguet Aviation i britanski BAC su formirali zajednicku kompaniju za rad na novom avionu.Saradnja je nazvana "Societe Europeanne de Production de l'Avion Ecole de Combat et Appui Tactique”, skraceno “SEPECAT”.Osnova za Jaguar je bio Brequet Br.121,model lakog borbenog aviona iz kojeg je razvijen Brequet Br.1001 Taon.Taon je napravljen po NATO zahtevu(ne taj NATO),a poleteo je samo jedan prototip krajem 50-ih.Motor za Jaguar je trebao da bude napravljen od strane britansko-francuskog konzorcijuma,saradnjom izmedju britanskog Rolls Royce i spajanjem njihovog RB.172 koji su francuzi odabrali za Br.121,sa francuskim T-260 Turbolet proizvodjenim od strane francuskog Turbomeca.Rezultat je bio novi turbo ventilatorski motor sa mogucnoscu dodatnog sagorevanje “RT-172 Adour”.Ipak Br.121 je definisao avion ogranicenih mogucnosti koji bi mogao da nosi 590 kg ubojnih sredstava i sa ogranicenim borbenim radijusom.Britanci su zeleli avion sa boljim mogucnostima i gurali su projekat u tom smeru.BAC je promenio dizajn u novi koji je definisao novi veci avion sa poboljsanim performansama.Ovo je bio pomalo cudan potez jer je prvobitni britanski zahtev bio samo novi trenazer.
Francuzi su mislili da ce promene u programu dovesti do kasnjenja u proizvodnji i uvodjenju aviona u upotrebu.Kasnije se pokazalo da su bili u pravu ali su ipak bili zadovoljni revizijom programa i novim avionom sa poboljsanim performansama.Bez obzira koji je razlog britanske odluke o promeni programa,dobio je opravdanje kada su Francuzi odlucili da ukinu AFVG juna 1967. zbog nedostatka sredstava.Britanci su bili dodatno uznemireni kada su otkrili da je nedostatak sredstava ustvari nastao zbog toga sto su Francuzi prebacili sredstva njihovom Dassault za razvoj aviona ekvivalentnog AFVG ali kao cisto francuski projekat.
U svakom slucaju 9. januara 1968. britanska i francuska su potpisale jos jedan sporazum o razvoju Jaguara a obe zemlje su se obavezale da ce nabaviti po 200 aviona.Britanci bi nabavili 110 Jaguar B trenazera i 90 jednoseda Jaguar S (Strike).Francuzi bi nabavili 75 Jaguar E i 75 Jaguar A,a Francuska mornarica 10 Jaguar E i 40 borbenih jednoseda prilagodjenih za koriscenje sa nosaca aviona Jaguar M(mornaricki).
Januara 1970.dolazi do novih promena u programu a Britanci se okrecu za 180 stepeni i odlucuju da nabave 165 Jaguara S i samo 35 Jaguara B.


Posao oko proizvodnje je podeljen 50:50 ,stim sto BAC proizvodi krila,usisnike,rep i zadnji deo trupa a Brequet nos,centralni deo trupa i stajni trap.Linije za sklapanje aviona su postojale u obe zemlje.


Prototipovi

Ukupno je izradjeno osam ispitnih Jaguara - pet u Francuskoj i tri u Velikoj Britaniji.
Francuzi su izradili dva jednoseda A,dva dvoseda E i jedna prototip mornaričke verzije M.Prvi je poleteo prototip dvosed (E01) 08. septembra 1968. godine iz Francuskog opitnog centra u Istr-u,pilot Bernar Bit direktor firme "Brege".Sa drugim prototipom (E02) pilot Bernar Bit polece 11. februara 1969.god.,takodje aerodrom u Istr-u.Prvi jednosed (A03) polece 29. marta 1969.god.Cetvrti prototip,drugi jednosed (A04),polece 27. maja 1969.god.
Mornaricka verzija (M05) polece 14. novembra 1969. godine.Od ostalih prototipova se razlikovao pojacanim stajnim trapom koji je imao dvostruko vecu nosivost. 8. jula 1971.god M05 prvi put slece na francuski nosac "Klemanso",a 10. jula uspesno je izvedeno prvo katapultno poletanje.Do 13. jula avion je izvrsio 12 poletanja/sletanja sa avionosaca.20. oktobra 1971. god. pocinje druga etapa palubnog ispitivanja.Prilikom jednog od sletanja,pilot je promasio sajlu i morao produziti na drugi krug.Tada je prvi put utvrdjen nedostatak snage Jaguraovih motora.
Prvi engleski opitni Jaguar (S06 - jednosed) polece 12. oktobra 1969.god. pilot Dzimi Del.Drugi britanski Jaguar (S07 - jednosed) polece 12. jula 1970.god.
Jedini britanski dvosed (B08) polece 30. avgusta 1971. godine. B08 je sklopljen iskljucivo od serijskih delova i može se smatrati prvim serijskim Jaguarom.

E01 - prvi prototip Jaguara

M05 - mornarički prototip
Francuski Jaguari

Francuski Jaguar A,jednosed je konvencionalne konfiguracije,napravljen vecinom od aluminijuma uz manji procenat titanijuma i bez neke vece upotrebe kompozita.Avion je dizajniran tako da bude lak za odrzavanje,posebno na nepripremljenim aerodromima.Ima pet unutrasnjih rezervoara za gorivo,jedan napred u sredini i pozadi i dva u krilima sa ukupnim kapacitetom od 4180 l.Upravljanje kod Jaguara je generalno ocenjeno kao dobro,a u cistoj konfiguraciji(bez spoljasnjeg tereta) vazi i za solidan avion po akrobatskim mogucnostima.Jaguar A ima visoko postavljena krila zakosena pod uglom od 40 stepeni sa relativno malim krilnim povrsinama i odredjenim modifikacijam za lakse letenje na manjim visinama.
Prvi Jaguar A su bili pogonjeni sa dva Adour 101 ali je Adour 101 ubrzo zamenjen sa Adour 102 sa istim potiskom ali sa modifikovanim sistemom dodatnog sagorevanja.Adour 101 je mogao da ukljuci dodatno sagorevanje tek pri postignutom maksimlnom broju RPM,sto je bio problem u slucaju da pilot mora da prekine sletanje i da pokusa ponovo i kada je jedan motor van funkcije a potrebno je da se brzo poveca brzina kako bi se avion izvukao.Adour 102 je mogao da koristi dodatno sagorevanje vec pri 85 % obrtaja.Svi britanski Jaguari su dostavljeni sa Adour 102.Usisnici motora su fiksirani,postavljeni visoko na trupu,smanjujuci mogucnost usisavanja stranih objekata na zemlji.Jaguar A koristi nesto modifikovani stajni trap za potrebe koriscenja sa zemljanih poletnih staza.Prednja noga stajnog trapa ima jedan tocak i uvlaci se unazad a glavni stajni trap ima po dva tocka i uvlaci se prema napred,zakrecuci se za 90 stepeni prema trupu.
Pilot se nalazi u presurizovanom kokpitu sa sedistem Martin Baker Mark 4,a poklopac kokpita se otvara prema nazad.Sediste Mark 4 se moze koristiti samo pri manjim brzinama i karakterise se kao 0-90 sediste.Neki francuski Jaguari su kasnije dobili Martin Baker FB9 tj. 0-0 sedista - mogu se korisiti i kada je avion na zemlji.Sve ostale zemlje su od pocetka izabrale FB9 sedista.Takodje postoji poseban usisnik koji je vidljiv iza kokpita i sluzi za bolje hladjenje.
Avionika ukljucuje jednostavan navigacioni sistem,ukljucujuci Decca Dopler navigacioni radar licencno proizvodjen u francuskoj,HUD,IFF i komunikacione uredjaje.Indikator radaraskog ozracenja sa antenama za primanje signala na vrhu repa i na krajevima krila.OMERA 40 panoramska kamera ispod nosa a kasnije dobijaju i TAV38 laserski daljinomer.Vecina Jaguara, koji nisu bili opremljeni laserskim obelezivacem, su ga kasnije dobili.
Naoruzanje Jaguara A se sastoji od dva topa 30 mm DEFA 553 sa po 150 granata po topu.Topovi imaju brzinu paljbe od 1300 granata u minuti i mogu pucati zajedno ili odvojeno.Na krilima se nalaze po dva nosaca za naoruzanje i jedan centralni ispod trupa,ukupno pet.Ukupna nosivost iznosi 4540 kg ubojnih sredstava.Moguce je nosenje i do tri tanka za gorivo ukupnog kapaciteta od 1187 litara a takodje je ugradjen i sistem za dopunu goriva u vazduhu.
Konfiguracije naoruzanja su ukljucivale razne vrste nevodjenih bombi,Belouga i slicnu kasetnu municiju,nevodjena raketna zrna kao sto je SNEB 68 mm,rakete V-V kao sto su Matra Magic.Dva skvadrona su bila opremljena sa taktickim nuklearnim bombama AN-52 snage 25 kilotona.Drugi Jaguari su nosili protiv radarske rakete Armat a poslednjih 30 Jaguara je bilo opremljeno sa Atlis laserskim obelezivacem za vodjenje francuskih BGL laserskih bombi i laserski vodjenih projektila AS-30L.
Jaguar A moze nositi izvidjacku opremu RP63P, smestena u modifikovani tank za gorivo, sa jednom kamerom koja snima prema napred i dve sa strane.Po nekim izvorima u ove “tankove” se moze smestiti i gorivo jer tri kamer ne zauzimaju toliko mesta.
Protivmere ukljucuju opremu za protiv elektronsko dejstvo,kao sto je ESD Barax,radarske i IC protiv mere koje mogu biti nosene na nosacu na krilima ili na repu.
Francuzi su koristili i dvosede Jaguar E koji su nesto duzi od Jaguar A,sa istom pogonskom grupom ali sa osiromasenom avionikom i bez mogucnosti uvlacenja cevi za dopunu goriva u vazduhu.Zadnje sediste je izdignuto za 38 cm kako bi pilot iz druge kabine imao bolji pregled.
Ukupno 160 Jaguara A je dostavjleno pocev od 1973.Na vrhuncu sluzbe Jaguar senalazio u devet AdA skavadrona.AdA je takodje nabavila i 40 dvoseda Jaguar E,sto je cinilo ukupno 200 aviona.
Prilikom intervenicija u Africi,Francuzima se jako dopao Jaguar,ocenjen je kao vrlo sposoban,lak za odrzavanje i mogao se lako koristitisa zemljanih pista.Za potrebe sluzbe u Africi dobio je i novu pustinjsku semu.Jaguari su prvi put ucestvovali u nekoj akciji 1977. kada su izvrsili napad na pobunjenike koji su se borili protiv vlasti Mauritanije.Jaguari su dostaveljeni u Cad u prolece 1978.kako bi vrsili napade na pobunjenike podrzavane od strane Libije.Posle smirivanja situacije 1980. Jaguari se povlace a vracaju se na godinu dana, 1983.god.,kako bi opet ucestvovali u borbama sa pobunjenicima.Ipak 1986. Francuzi se ponovo vracaju kako bi unistili aerodrom izgradjen od strane Libije u Wadi Doum u okupiranom severnom delu Cada.Jaguari su napali aerodrome 16. februara 1986. sa posebnim bombama BAP-100 unistavajuci piste.Ponovo su se vratili na isto mesto 7. januara 1987. kada su sa protiv radarskim raketama Martel unistili libijske radarske stanice.
Ada Jaguari ofarbani u pustinjsku semu su takodje sluzili i u ratu u zalivu gde su se dobro pokazali u koriscenju AS-30L laserski vodjenih bombi.Izveli su vise od 600 borbenih poletanja.Nisu oborili ni jedan avion a jedan Jaguar je ostecen od strane PVO.Posle sluzbe u zalivskom ratu,broj Jaguara u aktivnoj sluzbi je polako poceo da se smanjuje.Septembra 1991. “nuklearnu ulogu” je preuzeo Miraz 2000N.Jaguari su nastavili da sluze u francuskom vazduhoplovstvu i ucestvovali su u akcijama na Balkanu.
Posle 2001. svi francuski Jaguari su penzionisani.


Britanski Jaguari(S/B)

Britanski Jaguari S(jednosedi) osposobljeni za napadacke i izvidjacke zadatke su u RAF-u bili oznaceni kao Mark1(GR 1).Njihovi GR1 su fizicki veoma slicni sa francuskim Jaguar A,ali postoje razlike.Avionika je drugacija, od naoruzanja je ubacen top ADEN Mark 4 umesto francuskog DEFA.Oba topa su slicna i koriste istu municiju a derivati su nemackog Mauzera.
Jaguar GR 1 ima napredniju avioniku od A varijante koja ukljucuje i jedan od najboljih(u to vreme) navigacionih i nisanskih sistema Marconi-GEC 920ATC koji je sve podatke pokazivao na HUD-u.Digitalnu mapu,kao i laserski daljinomer i obelezivac cilja Ferranti koji nije bio ugradjen u prvu proizvodnu seriju ali su kasnije svi avioni dobili ovaj sistem.
Jaguar GR 1 moze da nosi do 5 765 kg ubojnih sredstava ukljucujuci nevodjene bombe,kasetne bombe,nevodjena raketna zrna,kao i rakete V-V AIM-9 Sidewinder. Iako su umnogome koristili Jaguar Britanci su u odnosu na Francuze kasnili sa upotrebom preciznog naoruzanja.Mogli su nositi i AJ-168 TV vodjene bombe koje su jedna verzija Martel-a,takticke nuklearke WE177 kao i kontejnere sa izvidjackom opremom i dodatne rezervoare za gorivo.
Izvidjacka oprema se sastoji iz kamere u nosu,cetiri kamere na sredini trupa i jednim upravljivim Hawker Siddley Type 401 infra red tragacem pozadi.
Protiv mere ukljucuju americki system AN/ALQ-101 koji se u kontejneru nosi na krilu,kao i posebne radarske protiv mere koje se takodje nose na krilu.Jaguari su cesto leteli u parovima po cetiri,gde su dva nosila elektronsku opremu a dva rakete V-V.
Jaguar B dvosed za obuku je bio oznacen kao Jaguar trainer Mark 2(T.2).Jaguar T.2 u odnosu na GR.1 ima nesto oslabljenu avioniku i ima samo jedan top.Ne smatra se borbeno sposobnim.Fiksna cev za dopunu goriva u vazduhu koja je bila ugradjena na neke AdA Jaguare nije bila ugradjena na britanske T.2.
Nekoliko Jaguara je korisceno za razna ispitivanja,naj poznatiji je “Jaguar Active Contro Technology(ACT)” demonstrator,modifikovani Jaguar S koji je koriscen za ispitivanja stabilnosti i upravljivosti,opremljen sa FBW sistemom.


Jaguar ACT

XX765 je povučen iz RAF da bi pokazao izvodljivost Active Control Technology (ACT),razvijenom od BAE.U avionu su klasicne kontrole zamenjene sa fly-by-wire (FBW) sistemom kontrole,koji koristi cetiri nezavisna elektricna kanala za digitalno upravljanje letnim povrsinama. Avion je takodje modifikovan uklapanjem velikih strejkova,zbog premestanje centra potiska napred i dodavanjem balasta na zadnji deo trupa aviona radi premestanje centra teze prema nazad.Ova poboljsanja upravljivosti i oblika koja cine horizontalni stabilizator efikasnijim i ugradnja laksih i manjih motora vece efikasnosti koje je trebao da koristiti,smanjuje ukupnu tezinu za 15%. Letna ispitivanja pocela su 20. oktobra 1981. Probni piloti su bili impresionirani preciznim odzivom kontrola i mekocom leta. Aerodinamicka nestabilnost aviona poboljsava upravljivost,ali uz letni kompjuter koji je kompenzovao nestabilnu konfiguraciju. FBW Jaguar program zavrsio se u septembru 1984,nakon 96 letova. 1991. BAE ustupa XX765 Loughborough univerzitetu za potrebe usavrsavanja studenata aeronautike.Avion je premesten u RAF muzej Cosford septembra 1996. i prefarban od BAE u izvornu 'raspberry ripple' semu 1999. Jaguar ACT nije bio nikakav prototip novog unapredjenog Jaguara nego test platforma za eksperimentalni program(EAP) a sva saznanja su iskoriscena u razvoju Eurofightera.
Britanci su nabavili ukupno 203 Jaguara i to 165 GR.1 i 38 T.2.),tri su koriscena za istrazivanja. Jaguar je zamenio F-4 Phantom u ulozi jurisnika/bombardera,bio je posebno pogodan za let na malim visinama i nosio je i precizno naoruzanje i mogao operisati sa nepripremljenih aerodroma.Nije bio tako dobro resenje za akcije u svim vremenskim uslovima(posebno zbog odredjenih limita prilikom bombardovanja iz obrusavanja) ali je bio robusniji avion,otporniji na ostecenja i manevarski sposobniji od Fantoma.
Na vrhuncu sluzbe Jaguar je bio i kicma RAF-ovih taktickih skvadrona naoruzanih taktickim nuklearnim naoruzanjem(tri skvadrona),kao i jedan izvidjacki.Jaguari su polako zamenjivani sa Tornadom polovinom 80-ih koji je preuzimao njegove uloge kao sto je vrsenje nuklearnih udara ali je Jaguar i dalje ostao u frontovskoj ulozi.
RAf je poceo unapredjivanje svojih aviona jos u ranim danima njihove sluzbe. Pocetkom 1983. britanski jaguari su dobili unapredjeni Ferranti FIN 1064 navigacioni sistem sa novim kompjuterom.FIN 1064 je bio mnogo kompaktniji od NAVWASS,podaci o misiji su mogli biti uprogramirani preko eksterne memorije.Unapredjeni avioni su dobili naziv GR.1A i T.2A.
Prvi Jaguari su dostavljeni sa motorom Adour 102,ali posle samo par godina svi dobijaju nove jace Adour 104,sa po 35.8 kn potiska po motoru.Nekoliko unapredjenja je uradjeno 1990,ukljucujuci unapredjenje sistema Marconi RWR na standard Gurdian 2000,koji je bio mnogo noviji komad opreme sa unapredjenim sistemom obavestavanja o ozracenju aviona,novim IFF i komunikacionim uredjajima.Naj zanimljivije je ipak dodavanje jos dva nosaca za nosenje raketa V-V a koji su se nalazili sa gornje strane krila.
RAF Jaguari su se dokazali u ratu u zalivu,nekoliko njih je korisceno za izvidjanje a ostali su imali negde oko 600 borbenih poletanja,slicno kao i francuski.Cesto su nosili nevodjene rakete CRV7 70 mm kao i americke kasetne bombe CBU-87 iako su one vece od tradicinalnih britanskih BL755 i koje mogu biti nosene u paru na jednom nosacu dok CBU-87 sam zauzima jedan nosac.Nijedan neprijateljski avion nije oboren od strane Jaguara.RAF je hteo da smanji broj Jaguara tokom 90-ih godina,ali posto su se odlicno pokazali u ratu u zalivu ta odluka je morala da se preispita.Jos jedna stvar je uticala na ostanak velikog broja Jaguara u sluzbi,a to je odlaganje programa Eurofighter.
Citava flota Jaguara je podeljena u tri skvadrona bazirana u Koltshilu i Norfolku,a avioni su i dalje slati na razna zarista.Ucestvovali su misijama patroliranja u zonama zabranjenog leta iznad Iraka kao i u svim akcijama na Balkanu,a RAF je nastavio da vrsi modernizacije na svojim avionima.
Prvi korak u seriji unapredjenja je poceo 1994.kada je britansko ministarstvo odbrane izdalo "Urgent Operational Requirement (UOR)" kako bi se jedan broj aviona opremio sa novim GEC Marconi TIALD(toplotnim i laserskim obelezivacima) koji su se pokazali kao neophodni prilikom misija iznad Bosne.TIALD ukljucuje i Flir koji je montiran u maloj kupoli na nosu aviona zajedno sa laserskim obelezivacem cilja.Ugradjena je nova elektronska oprema,napredniji HUD ,jedan multifunkcionalni displej i kokntrolni sistem za kontrolu TIALD-a. Svi Jaguari koji su unpredjeni sa ovim novim sistemima su dobili oznaku GR.1B i ucestvovali su u akcijama u Bosni,leteci zajedno sa Harijerima.Iako se TIALD mogao nositi na nosacu na krilima sa dodatnim tankom za gorivo sto ostavlja mogucnost nosenja laserski navodjene bombe na centralnom nosacu,odluceno je da je ipak efikasnije da se na nosacima na krilima nose tankovi a TIALD na centralnom nosacu dok bi drugi avion nosio naoruzanje.
Ova odluka o unapredjenju je dovela do nove modernizacije :
-“Jaguar 96”. Program je doveo sve avione na standard GR.1B. Program modernizacije je takodje obuhvatao ugradnju HOTAS sistema i novog unapredjenog sistema navigacije integrisanog sa novim Rockwell FIN 1064 globalnim pozicionim sistemom(GPS) kao i novim podsistemom koji koristi radarski altimeter za pracenje terena i stvara sliku terena nad kojim se leti. Ovaj sistem je takodje koriscen i za vodjenje Tomahavka a pruza i mogucnost obavestavanja o “opasnostima sa zemlje” sto je vrlo korisno za avion koji leti na jako malim visinama.Sistem za planiranje misije baziran na personalnom racunaru planira pravac leta za odredjenu misiju a podaci se dawnloduju preko eksternog modula.
-"Jaguar 97" program koji je baziran na Jaguaru 96 sa ugradjenim vecim displejem,boljim mission planerom,opremom za nocno osmatranje i mogucnoscu ugradnje nisana na kacigi pilota.
Prvi Jaguar 96 su stigli 1997. godine a prvi Jaguar 97, 2000. godine.Do tada su Jaguar 96 bili oznaceni kao GR.3 a Jaguar 97 kao GR.3A.Dvosedi su bili oznaceni kao GR.4. Ukupno je planirano da se uradi 6 Jaguar GR.3A i 18 Jaguar T.4.RAF piloti su bili jako zadovoljni sa novim mogucnostima i smatrali su da je avion postao mnogo sposobniji.
Unapredjenja Jaguara su nastavljena. RAF izdaje zahtev za novim programom modernizacije a najznacajniji element su bile nove rakete V-V kratkog dometa,ASRAAM kompatibilne sa nisanom na kacigi sto je omogucavalo pilotima da mogu da nanisane i lansiraju raketu preko nisana na kacigi.
Izvidjacki Jaguari su dobili novi Vinten GP 1 elektro opticki izvidjacki sistem koji je zamenio stari BAC.Jos jedan Vinten izvidjacki sistem je koriscen u manjem broju u nekim misijama na Balkanu.
Poslednji program modernizacije je obuhvatao zamenu starih Adour 104 sa novim motorima Adour 106 koji su slicni sa Adour 871 koji su ugradjeni na mornaricke T-45 Goshawk.Sistem dodatnog sagorevanja je sa izvoznog Adour 811 a takodje je dobio i digitalni sistem kontrole rada motora.Novi Adour 106 je laksi za odrzavanje,pouzdaniji i jaceg je potiska za 6 %.
60 Jaguara je dobilo nove motore do 2005.god,samo tri godine pre njihovog povlacenja iz sluzbe.Ipak je se pokazalo i da je za tako kratak period isplativa zamena starih motora jer su stari Adour 104 bili dosta tezi za odrzavanje.
Svi britanski Jaguari su povuceni krajem 2007. godine.


Jaguar u stranim vazduhoplovstvimaJos pre nego sto je Jaguar poceo da ulazi u punu proizvodnju za potrebe RAF i AdA,SEPECAT grupa je pocela da razmislja o izvoznim verzijama,koje su postale poznate kao “Jaguar international”.
Ipak stvari nisu isle tako lako,posebno kad je Brequet prodat Dassaultu 1971. Dassault se trudio da proda svoj Mirage F1 i nije imao nekog interesa za Jaguar,tako da je taj posao u potpunosti ostao Britancima,koji su sigurno imali razloga za zabrinutost posle Dassault-ovih izvoznih poslova tokom 80-ih godina.
U svakom slucaju prvi izvozni Jaguar je poleteo 2. septembra 1975.Jaguar international je bio baziran na britanskom GR.1 i T.2 a ne na francuskom S ili E.Pogonsku grupu je cinio Adour 804,verzija Adour 104.Avionika se ugradjivala po zahtevu kupca ali je u osnovi bila bazirana na onoj koju je koristio i RAF,sa malo izduzenim nosom kako bi se smestio LRMTS. Sepecat je ponudio mogucnost ugradnje radara Agave u nos aviona kako bi imao mogucnost koriscenja protiv brodskih raketa Bae Sea Eagle.Agave je mogao locirati plovilo na 130 km.Proizvodni Jaguari sa Agave radrom imaju izrazen izduzeni nos,bez cevi za dopunu goriva u vazduhu. Naoruzanje je takodje bilo slicno kao kod britanskih Jaguara a i izvozni primerci su mogli biti opremljeni nosacima sa gornje strane krila.Vecinom je koriscena francuska Matra Magic.
Jaguar interantional je nabavljen od strane cetiri zemlje:Indije,Ekvadora,Nigerije i Omana.
Ekvador je zajedno sa Omanom bio prva musterija i narucio je 10 Jaguar ES jednoseda i 2 EB dvoseda 1974. a dobili su ih 1977.
Ekvadorsko vazduhoplovstvo je bilo jako zadovoljno sa Jaguarom,narucivsi jos tri aviona 1991.(bivsi RAF GR.1).
Nigerija je narucila 18 Jaguara pocetkom 1983. i to 13 SN i 5 BN.Dostavka je krenula 1984.Nigerijci su zeleli jos isto toliko aviona a da sest od njih bude opremljeno radarima Agav,ali je posao propao, cak su i postojeci povuceni tokom 90-ih zbog finansijskih problema.
Oman je narucio 12 Jaguara 1974.ukljucujuci 10 Jaguara OS i 2 Jaguara OB.Avioni su poceli pristizati 1977 i tokom 1978.Druga porudzbina se sastojala isto iz 12 aviona 1980 a avionic su stigli 1983.Jedan bivsi RAF Jaguar T.2 je dostavljen 1982 i jedan GR.1 1986.Jedan od tih je ranije bio u 16 pozajmljenih aviona Indiji.Nosaci na krilima za nosenje raketa V-V su ugradjeni na sve jednosede.Oman je koristio francuske Matra Magic a onda presao na AIM-9 Sidewinder.Jaguari u Omanu su najvise i korisceni za odbranu vazdusnog prostora. 21 omanski Jaguar je unapredjen sa FIN 1064 borbenim i navigacionim sistemom pocevsi od 1986-89. dovevsi ih na standard GR.1A.


IndijaIndija je pocela da razmislja o Jaguaru jos 1966,jos dok je trajao program razvoja videvsi potencijalnu zamenu za svoju vec zastarelu flout Canbera i Hawker Huntera. Izbor za novi avion se otegao na cak 12 godina.Indija je takodje razmatrala i francuski Mirage F1 i svedski Vigen ali je na kraju 1978. izabrala Jaguar(po nekim podacima uz politicke pritiske jer je Vigen bio ozbiljniji kandidat).
Indijskom vazduhoplovstvu se toliko zurilo da su im Britanci pozajmili 16 svojih(14+2) tokom 1979.Ovi avioni su bili oznaceni kao “Batch “.Dva od tih pozajmljenih su izgubljena u operacijam ali su vracena kasnije dva primerka od 1982-1984.Deset od sesnaest se vratilo u sluzbu u RAF, jedan u Oman i ostala tri su rashodovana.
Do tada je indijsko vazduhoplovstvo imalo 40 aviona “Batch 2” napravljenih u Britaniji ukljucujuci 35 Jaguara IS jednoseda i 5 Jaguara IB dvoseda.Jaguar IS je bio vrlo slican sa RAF GR.1 sa Adour 804E motorom i sistemom NAVMASS ali nisu imali nosace za rakete V-V sa gornje strane krila i nosili su francuske Matra Magic.Indijski IB su skoro isti kao britanski Jaguar B.
U pocetku je bilo odredjenih problema sa novim avionima,posebno sa stajnim trapom te je indijski HAL izvrsio modernizaciju svih Batch 1/2 aviona.
Posle Batch 2 su stigli i Batch 3 koji su sklapani u Indiji a kasnije je deo delova i proizvodjen u Indiji.Domaca proizvodnja je umalo propala zbog politickih promena ali je ipak nastavljena i prvi avioni su isporuceni 1985.
Batch 3 Jaguari su bili poprilicno slicni sa britanskim,opremljeni sa novim jacim turboventilatorskim Adour 811 motorima sa 37.4 Kn potiska po motoru a avionika je bila proizvodjena u Indiji.Srz je cinio borbeni i navigacioni sistem DARIN koji je zamenio NAWASS.
DARIN je ukljucivao:HUD,displej sa mission planerom,istim kao na F-18 i francuski navigacioni sistem SAGEM. Svi delovi sistema su uvozeni.Drugi elementi kao sto su komunikacioni uredjaji,IFF…su proizvodjeni u Indiji.
Do kraja 90-ih godina dostavljeno je(podaci malo variraju od izvora do izvora) oko 91 Jaguar proizveden u Indiji,ukljucujuci 69 IS verzija,10 IB i 12 Jaguara IM(mornaricki),jednosedi za protiv brodsku borbu.Zajedno sa 40 aviona pristiglih iz Britanije je ukupno 131 Jaguar ne ukljucujuci pozajmljene sa pocetka.
Indijski Jaguari takodje nose sirok spektar ubojnih sredstava koji ukljucuje razne nevodjene bombe,kasetne BL755,nevodjena raketna zrna SNEB i francuske Matra Durandal za unistavanje pista.Indijci su takodje za svoje avione nabavili odredjeni broj izvidjackih kamera,a kasnije takodje i moderniji Vintan sistem. Kasnijih godina kako je Indija ovladala nuklearnim naoruzanjem,neki Jaguari su dobili mogucnost nosenja i taktickih nuklearki.
1998. je izdata porudzbina za jos 17 Jaguara IB.Dostavke su trebale da budu 2001.ali zbog odredjenih problema sa avionikom dostave su vrsene do 2003.Ovi dvosedi su potpuno borbeno sposobni sa opremom za nocne napade,unapredjenom avionikom sa novim displejima i navigacionim sistemom.Nose i izraelske nisanske sisteme Litening sa dnevnom kamerom ugradjenim FLIR-om i laserskim obelezivacem.Pilot iz druge kabine upravlja oruzanim sistemima dok pilot iz prve kabine pilotira avionom.
Uz sve ovo Indijci su narucili jos 20 modernizovanih Jaguar IS.Slicna avionika je ugradjena i na starije avione.Preostali Jaguari koji su trenutno u sluzbi dobijaju i izraelske multimodalne radare ELTA EL/M-2032.Takodje i nisan na kacigi pilota,vecu automatizacija kokpita i mogucnost da jednosedi nose Litening a poslednje je nabavka i novih raketa V-V.


Popis svih verzija:

Jaguar A - borbeni jednosed za francusko vazduhoplovstvo.Izradjena dva prototipa (A03 i A04) i 160 serijskih aviona (A1 - A160).
Jaguar B - (Bi-place, dvosedni) - britanski prototip dvosedno-trenaznog aviona.Izradjen jedan primerak (B08/XW566).
Jaguar E - (Ecole, skolski) - francuski skolsko-trenazni dvosed. Izradjena dva prototipa (E01 i E02) i 40 serijskih aviona (E1 - E40).
Jaguar S - (Strike, udarni) - britanski prototip jednosednog udarnog aviona. Izradjena dva prototipa (S06/WX560 i S07/Wx563).
Jaguar M - francuski prototip mornarickog jednoseda.
Jaguar GR.1 - britanski serijski udarni jednosed. Serijska varijanta Jagara S,izradjeno 165 aviona.
Jaguar GR.1A - modernizovana varianta Jaguar GR.1. Modernizovano je 75 aviona.
Jaguar GR.1B - neoficijalna oznaka deset aviona Jaguar GR.1A opremljenih kontejnerom TIALD.
Jaguar T.2 - serijska varijanta Jaguar B. Izradjeno 38 aviona.
Jaguar T.2A - neooficijalno oznacavanje dva aviona Jaguar T.2, opremljenih kontejnerom TIALD.
Jaguar GR.3 - u 1999.god. oznaka pridodata avionima "Jaguar-96".
Jaguar Gr.3A - u 2000.god. oznaka pridodata avionima "Jaguar-97".
Jaguar T.4 - u 1996.god. oznaka pridodata dvosednim "Jaguar-96".
Jaguar T.4A - u 2000.god. oznaka pridodata dvosednim "Jaguar-97".
Jaguar-96 -program modernizacije postojecih britanskih Jaguara,prvi avioni isporuceni 1997. godine.
Jaguar-97 -dodatna modernizacija britanskih Jaguara bazirana na Jaguar 96,prvi avioni isporuceni 2000. godine.
Jaguar ACT - preradjeni Jaguar za potrebe istrazivanja.
Jaguar EB - varijanta aviona "Jaguar B" za RV Ekvadora. Izrađena su dva aviona.
Jaguar ES - varijanta aviona "Jaguar S" za RV Ekvadora. Izrađeno 10 aviona.
Jaguar OB - varijanta "Jaguar B" za RV Omana. Izradjeno cetiri aviona.
Jaguar OS - varijanta "Jaguar S" za RV Omana. Izradjeno 20 aviona.
Jaguar SN - varinanta "Jaguar S" za RV Nigerije. Izradjeno 13 aviona.
Jaguar BN - varinata "Jaguar B" za RV Nigerije. Izrađeno pet aviona.
Jaguar IM - indijska protivbrodska modifikacija. Izrađeno 12 aviona.
Jaguar IS - Indijski Jaguar. 35 aviona proizvela BAE,ostalih 90 do 100 aviona proizvedeno u Indiji.
Jaguar IT - skolsko-trenazna varijanta RV Indije. Pet aviona izradjeno u BAE,ostalih 30 u Indiji.

U naoruzanju :
Velike Britanije (1973 - 2007), Francuske (1973 - 2001), Ekvadora (1977 - do danas), Indija (1979 - do danas), Nigerija (1984 - do danas), Oman (1977 - do danas).


TT-karakteristike Jaguar A

Generalne karakteristike
Posada:jedan pilot
Duzin:16.83 m
Raspon krila:8.69 m
Visina:4.92
Povrsina krila:24 m²
Tezina praznog:7 000 kg
Normalna u poletanju:11 000 kg
Maksimalna tezina pri poletanju:15 700 kg
Pogon:2x turboventilatorski Rolls Royce/Turbomeca Adour MK 102 sa 32.5 Kn potiska po motoru

Performanse
Maksimalna brzina:1 593 km/h
Dolet:maksimalno 3500 km
Plafon leta:14 000 m
Potisak/masa:0.60

Naoruzanje(ukljucujuci sve verzije)
2 topa 30 mm ADEN ili DEFA sa po 150 granata po topu
Rakete V-V:2x AIM-9 Sidewinder ili Matra Magic
Bombe: 4 540 kg ubojnih sredstava na pet spoljnih nosaca,ukljucujuci razne vrste nevodjenih i vodjenih bombi,Mk-13/18 Paveway,Durandal,BAP-100,kasetne bombe BL755, CBU-87,takticke nuklearne bombe BAP-52
Rakete V-Z: AJ168 TV Martel,AGM-84 Harpoon,AS.30,Kormoran,AM.39 Exocet,Alarm ARM,Matra SNEB 68 mm...Izvor:vectorsite.net i drugi internet izvori.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Da li povlacenje ovog vazduhopolova iz sastava RV Francuske i Britanije znaci njihovo slanje pod presu ili dalju prodaju trecim zemljama?offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2332

Za Engleze sam negde na netu naisao na podatak da idu u rezervu.

BTW, ono sto je interesantno je da se Jaguar proizvodi u Indiji i dan-danas. Poslednja isporuka bila je u periodu 2001-2008.
Indija je porocenila da joj je ovakav potez isplativ. U pitanju je provereno resenje, pravi "force-multiplier", jeftin i veoma sposoban za jurisne zadatke.
Ono sto je meni veoma interesantno je modernizacija 10-ak Jaguara IM izraelskim radarom el/m-2032, sto mu je dalo mogucnost nocenja raketa Derby i Python i mogucnost vodjenja vazdusne borbe izvan vizuelnog dometa. Ove primerke lako je prepoznati po izmenjenom nosu:
Ono sto je jos interesantnije jeste primena RA materijala/boja za premaz Jaguara. Postoji cak i informacija da je ovim postignuto smanjenje RCS za cak 70%, uz povecanje mase Jaguara za svega 50Kg ! Upravo zato je specificna siva boja jedinstvena za sve novije vazduhoplove indijskog RV (pogledajte Su-30MKI, recimo).

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

aerodrom ::

Za trenutak pomislih da je orao na slici.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12071
 • Gde živiš: Srbija

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 26099
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Jaguar 97 inače prihvata upotrebu HMSS (Helmet Mounted Sighting System) StrikerA senzor na poklopcu kabine izgleda ovako


offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12071
 • Gde živiš: Srbija

Ne obracajte paznju na ime avinona koje pise u naslovu videa.

offline
 • Pridružio: 12 Mar 2009
 • Poruke: 442
 • Gde živiš: U kolima...

@vlada78

Ne znam gde nalazis ove filmcice al' su fenomenalni!!!

Da sam na njegovom mestu us..o bi' se!

Smile

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12071
 • Gde živiš: Srbija

On je kao zauzeo stav "Nije mi nista, nije mi nista..."

offline
 • Pridružio: 12 Mar 2009
 • Poruke: 442
 • Gde živiš: U kolima...

Cini mi se da su mu se ipak napunile gace... I pilot ima zivce k'o uzad za slepanje nosaca aviona. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 820 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, amaterSRB, Bane san, BlackPhantom, bojank, Brankoni, celik, dane007, dankisha, Drug pukovnik, Echo, FOX, Georgius, goflja76, indja, Kaplar2, kovac9mm, Leonardo, Lieutenant, manda87, Mercury, MikeHammer, Misirac, moldway, Snorks, sosko, Tas011, vlvl, voja64, vsn111, x9, YU-UKI, yufighter, zajcev1