Rat u Africi 1941-1942

8

Rat u Africi 1941-1942

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Sim.a, Čerčil je svakako nezaobilazan izvor za događaje ali suštinski jedan od lošijih, jednostavno pati od svih mana koje imaju i druge suštinski autobiografske radnje, a plus od mana koje su karakteristične za sve Britanske i izvore i literaturu, mada tu kod njih ima stvarno mnogo varijacija.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1037
 • Gde živiš: Beograd

dakota ::...vathra


Ta knjiga zaista postoji. Ono pitka je xa citanje nama, onom koga ovo ne zanima je gnjavez. Imam je negde po kutijama, iskopacu pa ako ne bude na netu pdf licno cu jr skenirati. Daje mozda i vise pitanja nego odgovorA. Neka sad odstoji.


Pronasao sam knjigu na koju mislim.offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11950

Хвала пуно!

Да ли се она можда односи на 1. светски рат и декриптовање немачких порука Мексику?

offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1037
 • Gde živiš: Beograd

...da, ima poglavlje o tom a opisuje od nastanka sluzbe do kraja drugog rata. Ima i tablice i svi metodi opisani i nacrtani. Ako nema na netu u pdf mogu ti poslati moju na skeniranje pa vrati kad prostudiras. Zaista je dobra.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11950

Нашао је за мале паре и поручио.

offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1037
 • Gde živiš: Beograd

Evo jos jedna, no nju nisam procitao jos, takodje iz 1949te, zanimljiva godina😊
Tema, spijuni u ww2.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Napisano: 15 Jan 2020 9:12

Odgledao sam TIK-a poslednju epizodu o Kruzejderu kako sam kaže.
I kada je skoro potpuno korektno odradio polačenje osovinskih snaga i uspešne osovinske bojeve za odbranu tog povlačenja, opisao je i pad istojčnih garnizona koji su ostali opkoljeni, što je inače *plod pobede* operacije Kruzejder. I tu je sa njom, operacijom Kruzejder završio. U sređivanju krajnjih rezultata u gubicima me malo iznenadio jer iako je znao da bude neočekivano i inspirušuće kritičan ovde je malo kod krajnjih rezultata naročito po gubicima tenkova malo skliznuo u *anglosaksonski manir* zbrajanja gubitaka i to se može i dokazati ali to i nije presudna greška.
Presudna greška mu je što je sa Kruzejderom završio tačno onda kada se Kruzejder i sve što se pod imenom te operacije može korketno podrazumevati u stratešom smilsu i završava.
Kruzejder se završava, ali se bitka nije završila, naprotiv ušla je u svoju poslednju fazu.

Dopuna: 15 Jan 2020 10:35

Odlično je opisao da su te baze morale pasti da bi se logistika Britanaca dovela u svoju nominalnu vrednost a uništenje njihvih posada , još jednom, jeste plod pobede do tog trenutka i onaj *završni* teg na vagi merenja ukupnih gubitaka odnosno konkretne materijalno ljudske pobede.
I te baze jesu padale tako kako je opisano, prvo Bardija, pa Gronji Solum, sam Solum, niz italijanskih tačaka koje je držala Savona, manje nemačke tačke, da bi se završilo sa Halfajom i 17.01.1942. greben Hafid će se predati poslednji.
Vel, pobednici pišu istoriju, možda je to jedan od problema no, kadaje reč komplikovanim događajima izbor izvora i literture često može da bude problematičan, mada i kod samih Britnaca ima onih koji su problem razmatrali, egzotično u moru izvora, kvazi-izvora i pogotovu literature ali ima; TIK ih je preskočio.
Naime situacija koja se zatekla na početku 42-ge je možda i najlakši primer za jedan od najbitinijih strateških problema odnosno *dinamiku **istezanja i skraćivanja** grupisanja i logistike duž operacionih pravaca*. U konačnici problem je unutar matematičke nauke pod za sada heurističkim problemima, ni danas nije rešen ni teorijski a kamoli praktično. Tim je interesantnije u morbidnom smislu da su se u velikim bitkama II s. rata pojedine vojskovođe iskazale kao oni koji intuitivno shvataju rešenje.

Dopuna: 15 Jan 2020 11:00

Jedan iz vojskovođa *B* produkcije koji je imao taj osećaj (ali tada u tom trenutku i sledećih meseci, kasnije ga je potpuno omašio) je bio Romel, koji je već 21.01. krenuo u kontraofanzivu.
Kruzejder se završio ali bitka nije. U naizgled mnogo gorim okolnostima nego na početku *Suncokreta* on na podjednako iznenađenje svih, a opšti užas više čak saveznika nego neprijatelja, napušten praktično od Italijana kreće u jedan *velizarski* pohod natrag, gde u relativno žestokim bojevima kod Saunua a kasnije i severno (to zapravo jedna manja bitka sastavljena od dva uzastopna boja i kasnijeg gonjenja) u praktično uništava Britance u zapadnoj Kirenaici i goni ih sve do Linije Gazala.
To je uradio baš u tenutku kada su tek pali istični garnizoni, kada nije bilo vremena da ono malo teških tenkova i veliki do pešadije i artiljerije dospe sa tih pozicija na zapad i kada još britanska logistika nije imala vremena da nadoknadi gubitke u krstarećim tenkovima i da ih dopremi na zapad a RAF još nije razvio maskimum ka zapadu dakle u trenutku kada su *istegli* svoje linije.
Usled toga, te suštine, on kotraofanzivu sprovodi sa skoro neshvatljivo malim snagama posebno pešadije.
Neosporno je da je pri tome dostigao i svoj maksimum u taktičkoj veštini formiranja borbenih grupa koje su u ovom slučaju najekstremniji primer, verovatnou celoj afričkoj kampanji.

Dopuna: 15 Jan 2020 12:03

U delu te kontraofanzive je bio skoro briljantan u strateškom smislu, momentumu, grupisanju, obmani manevrom, izboru glavnog operacijskog pravca u fazi eksploatacije i na kraju u izboru kranjeg operacionog fronta.
Na polju bitačne operatike je kod Saunua napravio gadnu grešku, isitna i štabni oficiri su tome gadno kumovali, u proceni položaja neprijatelja posle prvog boja, Brtanci su bili brži u povlačenju nego što je percipirao i pronašli su nebranjenu brešu u njegovoj liniji, što je O.K. ali nije O.K. što je posle izgubio ceo dan verujući da su oni još u okruženju, dan tako kritičan za njih ionako su gadno pukli i tad i posle pa se post festum pokazalo nebitan, pa Nemci nisu povukli negativne konskevence zbog toga.
E tek tu na Linij Gazala, se završila bitka. Ja lično (samouko) je nazivam II bitka za Tobruk
Tek onda će nastupiti pravi i duži prekid borbi i potpuno promenti okolnosti što će vodiiti u neku sasvim drugu situaciju, u *Slučaj Venecija*.
I ako vam se do sada viđeno činilo žestokim i iako to na mnogim mestima i jeste bilo tako, tek tada je dosegnut vrhunac u žestinama borbe u afričkoj kampanji.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 369 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 2 sakrivenih i 365 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, Krusarac