Staljin - jel' ovo istina... ?

2

Staljin - jel' ovo istina... ?

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4277
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Staljin je imao poseban odnos prema crkvi. Musliman nije bio, niti sufista. Da je proganjao pravoslavce, tu nije sporno. Ali isto je obnovio rad crkve zbog potrebe rata.

victoria ::
Nije navodno,poznata je pljačka banke u Tiflisu uz pevanje i pucanje . . . bio je zadužen za tzv."eksove" . . .eksproprijaciju kako su banditi eufemistički nazivali pljačke.
-Sklon sam tezi da mu je Berija došao glave jer je Koba spremao još jednu čistku i to isključivo starih kadrova . . . već je bio uhapsio ženu Molotova a Lavrentije je znao da kada je on u pitanju kazna može biti samo jedna . . .pa ga preduhitrio.


Da nisi preterao malo u vezi Berije?
Berija je bio najodaniji Staljinov kamarad u koga je Staljin imao žestoko poverenje. O tome svedoči i čistka koju su sproveli posle Staljinove smrti – prvo je stradao Berija, navodno zbog izdaje, a u stvari je bilo to što je tretiran u rangu Staljina.

Žena Vjačeslava Molotova nije uhapšena zbog čistke već zato što se zalagala da se Krim da kao teritorija za formiranje jevrejske države. Osuđena na 5 godina, oslobodio je Berija. Verovala u Staljina do smrti. Staljin je bio anti-jevrejski orijentisan iako je podržao stvaranje Izraela. Pred kraj života, Staljin je smatrao da Jevreji spremaju zaveru protiv njega.


victoria ::
-U vezi sa Staljinom ima još zanimljivih detalja . . .izbegao je služenje vojske a slobodno se kretao . .. žandarmerija kao da ga nije tražila . . . jedan engleski istorićar(ne mogu da se setim njegovog imena a ni naziva knjige) je navodno došao i do imena oficira Ohrane koji ga je držao na vezi i "gurao" u partijski vrh jer je kao procenjeno da je toliko destruktivan da će joj on naneti veći štetu nego sama policija.Navodno je reč o nekom majoru Antonovu iz Sankt Peterburga i navodno je Staljin odmah po izbijanju revolucije pohitao da ga skrati za glavu kao opasnog svedoka.Ovde se previše pojavljuje "navodno" ali da nije služio vojsku je izvesno . . . veoma verovatno da se on zbog toga nije nešto posebno sakrivao pa imajući u vidu široko raširenu praksu Ohrane za upotrebom "agent provocatuer" (jedan takav je ubio Stolipina) ja ne bih sasvim isključio ni tezu o vezi sa Ohranom.


Ovo je izbacio Edvard Radzinski, ruski pisac i autor više knjiga iz popularne istorije.
Slične podatke donosi i tzv. Mitrohinova arhiva KGB dokumenata. Dostupna je na internetu ali o Staljinu, kao saradniku Ohrane, nema ništa.

Ovo o Staljinu i njegovoj navodnoj saradnji navodi se u knjizi:
Kristofera Endrjua, Vasilija Mitrohin, The Sword and the Shield: The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB. U ovoj knjizi se upravo nalazi citat iz knjige Radzinskoga pomešan sa navodnim dokumentima KGB-a.
Moram da govorim navodno jer direktnog izvora da se to proveri nema, a do sada je sve bilo rekla-kazala.

Endrju je zvanični istoričar britanske tajne službe od koje je angažovan da napiše niz afirmativnih knjiga o MI5 i MI6 (npr. The Defence of the Realm). Kao “ekspert” sarađivao je sa Mitrohinom na pisanju knjige o KGB-u, a i sa drugim prebezima iz SSSR-a.

Sa Mitrohinovom arhivom treba biti obazriv jer je nemoguće razlučiti šta je tačno, a šta nije, šta su britanske službe pustile u promet, a šta nisu. Dodatni problem predstavlja to što se radi o prepisima koje je načinio Mitrohin, a ne o originalima.

victoria ::
-Čitajući "Vratiti se Rusiji" od Rešetnjikova naiđoh na zanimljivu epizodu: u jeku borbe za vlast između Staljina i Trockog ovaj drugi je dobio pismo iz inostranstva(od međunarodnih bankara ako dobro razumedoh) da odustane i preda vlast Staljinu !!! Ta epizoda se spominje u okviru poglavlja u kojem Rešetnjikova govori o tzv.izolaciji SSSR-a tokom kraja dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kao o velikoj podvali jer je u tom periodu više HILJADA bankara i inženjera ,pre svega iz SAD-a boravilo tamo i učestvovalo u famoznoj industrijalizaciji te kao primer navodi Magnitku-Magnitogorsk koji je podignut "stranim parama i ruskom krvlju".
Potpunu Staljinovu biografiju(i još mnoge ) i istoriju dvadesetog veka tek treba napisati !


Ne znam koliko je Rešetnjikov reprezentativan primer ako se uzme u obzir da je bio na čelu instituta koji ima bliske veze sa SVR-om, a sam Rešetnjikov je bio general SVR-a.

Naravno da je Magnitogorsk izgrađen stranim (=američkim) parama jer su Sovjeti dizali kredite od njih u vreme otvaranja prema Zapadu. Razlog: u to vreme SSSR jedino nije zahvatila ekonomska kriza, a sve što se proizvede gutalo je tržište SSSR-a. Ameri su u tome videli računicu za oporavak i upošljavanje svojih kapaciteta. Npr. Hidroelektrana na Dnjepru je izgrađena uz pomoć Amera, a neke od njih su čak i sami Sovjeti odlikovali. Sa Fordom je dogovoreno otvaranje fabrike koja će kasnije postati poznata kao GAZ.

Matematika je bila prosta:
-Sovjetima treba oprema zbog petogodišnjeg plana i industrijalizacije.
-Amerima treba ulaganje u nešto što bi moglo da donese profit.

Čudno kako Rešetnjikov to nije pomenuo. Nisu došli bankari sad da opljačkaju obespravljeni ruski narod već je sve bilo iz interesa.

To je kod nas obrađeno u knjizi od “Versaja do Danciga”, autora Čedomira Popova. U ovoj knjizi autor opisuje događaje u Evropi između 1918. i 1939. godine gde se posebno osvrće na SSSR i njegovu politiku da u prvim posleratnim godinama uđe u tokove međunarodnih zbivanja. Kao partner za to odabrana je Vajmarska republika, a odnose koje je Staljin gradio sa Hitlerom su nastavak saradnje iz dvadesetih.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1813

Victoria, objasni mi, molim te, šta tu piše, iz kog razlog bi Ohrana ubila Stolipina.offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Kada sam pisao moj diplomski pronašao sam u američkim izvorima tvrdnju kako je Staljin rekao Ruzveltu na konferenciji na Jalti da pre nego što dođe do Berlina mora da pobije 100.000 oficira Vermahta, međutim, nigde u ruskim izvorima se ne pominje taj podatak. Staljinu se takođe pripisuju izreke poput one ,,Kako usrećiti narod- pobiješ nezadovoljne", ,,Ubiti jednog čoveka je zločin a milione statistika" a za sve to ne postoje validni izvori.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Oluj2.1 ::Victoria, objasni mi, molim te, šta tu piše, iz kog razlog bi Ohrana ubila Stolipina.
Nisam rekao da je Ohrana ubila Stolipina već da je ubica bio ujedno i njen doušnik !!!
Citat:Čudno kako Rešetnjikov to nije pomenuo. Nisu došli bankari sad da opljačkaju obespravljeni ruski narod već je sve bilo iz interesa.
I drugi bi imali interesa da kreditiraju SSSR u to vreme ali to nisu ćinili ! Dok politika ne aminuje banke ne daju pare "otpadničkim" državama pa da je ne znam kakav profit u pitanju.U političkoj ekonomiji politiika ide prva.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4277
 • Gde živiš: Niš, Srbija

victoria ::
I drugi bi imali interesa da kreditiraju SSSR u to vreme ali to nisu ćinili ! Dok politika ne aminuje banke ne daju pare "otpadničkim" državama pa da je ne znam kakav profit u pitanju.U političkoj ekonomiji politiika ide prva.


Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, obaveze.

U vezi ovog finansiranja:

Britanija i Francuska su imali mogućnost da kreditiraju SSSR ali zbog nerasčišćenih računa iz prošlosti, nisu. Naime, njihov kapital je najviše stradao nacionalizacijom u SSSR-u. Britanci i Francuzi su, da bi uopšte priznali SSSR, prvo tražili da se vrati državna i privatna imovina Francske i Francuza i Britanije i Britanaca koji su investirali u carsku Rusiju pa tek posle pregovori o priznanju. Međutim, Sovjeti su ih tu dobro nasankali, pa su ovi morali da popuste. Od tada kreće podozrenje prema Sovjetima od strane Britanaca (najviše) i Francuza (bili su fleksibilni jer nisu imali kuda).

Ameri su to iskoristili, što je i logično - gleda se interes, a ne moralisanje i principi. Privatni sektor je investirao u SSSR, a ne državni. Na taj način, ukoliko Sovjeti nacionalizuju privatni sektor, državna imovina SAD će ostati netaknuta, a američka vlada će videti kakva je poslovna klima u SSSR-u. Kada su videli da je privatni dobro prošao, onda su krenuli i državno da sarađuju (priznali ih 1933.). Za razliku od Francuza i Britanaca, Ruzvelt je bio prilično poslovan čovek. Gledano iz tadašnjeg ugla.

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2017
 • Poruke: 13

Да се укључим и ја, бар мало, јер тренутно доста материјала читам и гледам о Стаљину.

"-U vezi sa Staljinom ima još zanimljivih detalja . . .izbegao je služenje vojske a slobodno se kretao . .. žandarmerija kao da ga nije tražila . . ."

Стаљин је остао богаљ на левој руци, јер је спасао малу девојчицу сигурне смрти испод точкова коњских кола. Другим речима, то му је био први пут када је несебично себе жртвовао за друге. Касније је исто скакао у ледену реку да спаси утопљеника. Укратко, највише га је прослављала особина, да је редовно свој живот стављао на коцку, ради других. Па зато је и стекао славу.
Какав је то онда "извор", који незна такву ствар и тумачи је тако накарадно?
Или какава је то војска која богаље прима у службу?
Или се богаљи извлаче од војне службе у Царској Русији?
Укратко антируске глупости.

"(jedan takav je ubio Stolipina) ja ne bih sasvim isključio ni tezu o vezi sa Ohranom."

Столпина сигурно није убила Охрана, већ неко од бројних крила међународне завере против Цара, пореклом пре свега из Британије. Нпр. масони, анархисти, ционисти, есери, итд.

"-Čitajući "Vratiti se Rusiji" od Rešetnjikova naiđoh na zanimljivu"

Чисто информативно.
Прича се да је Решетњиков смењен јер је радио за међународну мрежу антируске стране агентуре. Држали су га док их све нису пописали. Решетњикова, Стрелкова, итд.

"Potpunu Staljinovu biografiju(i još mnoge ) i istoriju dvadesetog veka tek treba napisati!"

Тачно.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Negdje sam pročitao (neformalan izvor) da je bio Osetin. Al nema veze. Negdje sam pročitao i da je iz tifliske bogoslovije izašlo podosta budućih revolucionara.

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2014
 • Poruke: 2090

Можда би ова књига могла дати одговоре на нека питања.
Ја намеравам да ових дана одем до издавача и купим за себе један примерак

Enciklopedija Staljin

2.050,00 RSD

Vladimir Suhodejev

ISBN: 978-86-84497-60-6
Povez: Mek
Broj strana: 689
Pismo: Ćirilica
Format: 23,5 x 16,5 cm
Izdavač: Informatika a.d.


Lično preuzimanje u Informatici

Možete platiti platnim karticama, prilikom ličnog preuzimanja u Informatici a.d. (Jevrejska 32, Beograd)
Možete platiti opštom uplatnicom i pečatiranu doneti kao potvrdu o izvršenoj uplati.

Dostava – Post Exspress-om

Možete platiti kuriru prilikom preuzimanja pošiljke.
Možete platiti opštom uplatnicom, kada evidentiramo uplatu, dostavljamo Vam knjige na željenu adresu.
http://izdavastvo.informatika.com/edicije/enciklopedija-staljin/

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Citat:Чисто информативно.
Прича се да је Решетњиков смењен јер је радио за међународну мрежу антируске стране агентуре. Држали су га док их све нису пописали. Решетњикова, Стрелкова, итд.

Svaka čast šefe !!! Ziveli

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2017
 • Poruke: 13

"Shvatite ovo kao opomenu.
Tema, a ni forum, nisu mesto za staljinističku i nacional-boljševičku propagandu"


Да не бих писао да ми господин Гама брише, нећу да се трудим да изнесем оно што се сада зна о Стаљину позитивно, јер ето, да не ширим пропаганду којој није место овде.

Тако изволте са америчким пропагандним глупостима у бескрај.

Веома вредан суд, где је одбрана забрањена. Типично амерички, нпр Хашки итд.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 684 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 2 sakrivenih i 645 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksandarJ96, Atomski čoban, babaroga, brufen, cezar 35, darkstar101, Dimitrise93, djboj, Dorcolac, Drug pukovnik, Georgius, goxin, GreenMan, konstruktor, kovinacc, Krusarac, KUZMAR, LUDI, magna86, MarKhan, Marko Marković, Markoni958, MB120mm, milsu, ozzy, repac, RJ, ruma, rus1974, sale755, slonic_tonic, Toni, trajkoni018, vasa.93, Warhawk, zoranis