Tigar tenk (mit ili legenda)

28

Tigar tenk (mit ili legenda)

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18245

Oklop na Pz-35/38 je bio znatno manjeg kvaliteta nego na nemackim tenkovima. Sto se vidi iz onoga sto je ltc postovao - Stug ne moze, Pz-38 moze.

ltc - test kada su zajedno prasili po T-34, 1954-55. ako se ne varam. I jedan i drugi na 1000+ metara probijaju prednju gornju kosu plocu (47mm @ 60 stepeni na ovom primerku - 85mm doduse ima prednost od nekih 100m vise). I jedna i druga municija ratne proizvodnje, kasna 1944.

BTW, Amerikanci su imali vise standarda, kao i Britanci tako da bez navodjenja koji je koriscen za kojui test ne mozemo znati koliko su rezultati blizu realnosti. Rusi su imali generalno dva, inicijalni i garantovani, inicijalni je 20% proboja, garantovani 80%. U oba slucaja je trazeno da 75% mase projektila zavrsi iza oklopa.

Khaless, ne pravis razliku izmedju izjave za medije i ozbiljnog testa sprovedenog od strane strucnih ljudi. Tako da ako nemas sta pametno dodati, po mogucstvu iz zvanicnog dokumenta ovakve izjave samo skrecu temu sa jedne prilicno dobre rasprave.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Britanski standardi su bili najkvalitetniji i najtačniji jedini su odgovarali stvarnosti ali su bili najkomplikovaniji i zahtevali su vrlo tačne ulazne podatke. Oni s jedini vodili računa o čitavom nizu specijalnih pojava koje se javlaju pri probijanju oklopa. Recimo da drastično opada probojnost oklopa čija je debljina identična kalibru zrna. Recimo zrno kalibra 75 mm ima veliki problem da probije oklop debljine od oko 72 do 78 mm. Top kalibra 45 mm ima problem sa oklopom od negde 42 do 47 mm itd ...Zatim daleko tačnije su određivani uticaji ugla udara naročito veći od 30 stepeni. Takođe daleko tačnije je uzimala u obzir kvalitet oklopa i kvalitet zrna. Svi ostali su imali daleko uprošćenije metode jer su smatrali (prilično ispravno) da kvalitet oklopa i zrna u masovnoj proizvodnji vrlo mnogo oscilira tako da nema potrebe za nekom velikom preciznošću. Po nemačkim i američkim standardima i sovjetska oruđa imaju veću probojnost (i to značajno) nego po sovjetskim. Da bi se dobile iste vrednosti treba ruske standarde povećati za 25% ili američke i nemačke smanjiti za 20%. Naravno približno. Znači ako je probojnost nekog topa po ruskim standardima 100 mm po nemačkim i američkim bi bila oko 125 mm. Tj ako bi po američkim i nemačkim standardima bila 100 mm onda bi po sovjetskim bilo oko 80 mm.offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18245

Inace "kojeficijent korekcije" zavisi genetralno od orudja do orudja. Recimo Americki podaci za 76mm top na T-34 su prakticno identicni kao sovjetski (manje od 5% odstupanja) dok su podaci za 100 i 122mm topove za nekih 15-20% bolji od Sovjetskih... Zato su realno jedini testovi koji se mogu porediti kada dva orudja gadjaju po istoj meti. Onda imamo primer topa 88mm/71kalibar gde su Ameri dobili ~203mm vs nemackih 225 vs sovjetskih 180mm probojnosti... Pa onda cirkus sa 17 funtasem kada sovjetski testovi pokazuju da isti ima vecu probojnost od Panterovog 75mm/70kalibara dok Britanci tvrde suprotno.
Zato sve tablicne podatke treba uzimati sa velikom rezervom ako isti nisu poduprti primerima iz prakse.

Naravno i sve to dodatno zavisi od kombinacije koji top protiv kog tenka itc. Recimo top A je bolji od topa B protiv oklopa tenka X a top B je bolji protiv oklopa tenka Y. Primer, Sovjetska municija sa tupim vrhom je imala prednost protiv meksed oklopa pod uglom ali je patila protiv debljeg tvrdjeg vertikalnog oklopa. Itd.

Inace nisu Rusi jedini koji su muku mucili sa kvalitetom* pancirnih projektila, recimo rani 88mm pancirni projektili (8.8cm PzGr), korisceni za 8.8cm FlaK su imali ozbiljnih problema. Onda britanski 2-funtas protiv 50/60mm oklopa na nemackim tenkovima, americki 76mm M1 protiv prednjeg oklopa Tigra itd.
*Cesto nije samo bio problem u kvalitetu vec i nameni. Recimo originalni pancirni projektil za 85mm je bio tupoglavi BR-365, ali je isti bio losih performansi protiv vertikalnog oklopa na Tigru, pa je uveden znatno primitivniji ostri BR-365K. No radio je posao. Ili primer 76mm BR-350A koji je bio uzawsno komplikovan sa suzenjem itd kako bi imao bolje performanse protiv oklopa sa ojacanm povrsinskim slojem - 1938. kada je uveden. Naravno isti je posle patio protiv debelog vertikalnog oklopa homogene tvrdoce pa je uveden mnogo manje napredan BR-350B koji je "radio posao". ITD.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

ltcolonel ::Britanski standardi su bili najkvalitetniji i najtačniji jedini su odgovarali stvarnosti ali su bili najkomplikovaniji i zahtevali su vrlo tačne ulazne podatke. Oni s jedini vodili računa o čitavom nizu specijalnih pojava koje se javlaju pri probijanju oklopa. Recimo da drastično opada probojnost oklopa čija je debljina identična kalibru zrna. Recimo zrno kalibra 75 mm ima veliki problem da probije oklop debljine od oko 72 do 78 mm. Top kalibra 45 mm ima problem sa oklopom od negde 42 do 47 mm itd ...Zatim daleko tačnije su određivani uticaji ugla udara naročito veći od 30 stepeni. Takođe daleko tačnije je uzimala u obzir kvalitet oklopa i kvalitet zrna. Svi ostali su imali daleko uprošćenije metode jer su smatrali (prilično ispravno) da kvalitet oklopa i zrna u masovnoj proizvodnji vrlo mnogo oscilira tako da nema potrebe za nekom velikom preciznošću. Po nemačkim i američkim standardima i sovjetska oruđa imaju veću probojnost (i to značajno) nego po sovjetskim. Da bi se dobile iste vrednosti treba ruske standarde povećati za 25% ili američke i nemačke smanjiti za 20%. Naravno približno. Znači ako je probojnost nekog topa po ruskim standardima 100 mm po nemačkim i američkim bi bila oko 125 mm. Tj ako bi po američkim i nemačkim standardima bila 100 mm onda bi po sovjetskim bilo oko 80 mm.

Kako god okreneš Rusi su u prednosti Mr. Green

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3580
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

bojank ::
Inace nisu Rusi jedini koji su muku mucili sa kvalitetom* pancirnih projektila, recimo rani 88mm pancirni projektili (8.8cm PzGr), korisceni za 8.8cm FlaK su imali ozbiljnih problema. .


dokazano u praksi...PzGr 8.8cm (U JNA se vodilo kao neklasiikovano pancirno zrno 88mm) je moguće uništiti sa cca 20% manjim punjenjem PEP-a postavljenim na zadnjak zrna od PzGr39 (JNA PZO M39) u 5 od 5 pokušaja. BZR365K je otprilike u rangu sa PzGr39.
jedan dan sam imao višak zrna, eksploziva i vremena na poligonu, a nekad ranije sam primijetio da bi PzGr39 mogla biti teža za uništavanje pa sam mijenjao masu punjenja u odnosu na propisanu standardom i poredio kako se različita zrna ponašaju.
Nedavno sam pokušao sa B/G od PG-7 sa 50cm uiništiti POZ 130mm...bezuspješno. no to nije tema emisije.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35028
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Slika koju sam našao na netu a potpisana ovako - Armor stops a projectile on the Tiger
sad, koji ga je projektil pogodio, ostaje nepoznanica...

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18245

Po porednjenju dimenzija u ondosu na vozacev "vizir" - 75/76mm.

offline
 • DENA 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 22 Feb 2012
 • Poruke: 26

Napisano: 26 Okt 2012 1:54

kbismarck.org/forum/viewtopic.php?f=26&t=3722]
Analiza samo na osnovu dela dva nemacka autora,ali je zanimljiv deo gde su navedeni i neki od "najcrnjih" dana u toku upotrebe Tigrova:18. Oktobar 1943.-10 ispravnih Tigrova zarobljeno na vozu,istog dana u jednoj borbi su uništena jos 3 Tigra,a teško ošteceno jos 9;Decembar 1943.-21 Tigar koji se nalazio na popravci, uništen od Nemaca da ne bi pao u ruke nadirućim Sovjetima;21.Januar 1944.-12 Tigrova okruženo kod Gatčine,od toga 11 uništeno,Sovjetski gubici-8 tenkova i 6 PT. topova...

Dopuna: 27 Dec 2012 1:35

U jednoj emisiji sam cuo o teskom porazu jednog bataljona Tigrova u Poljskoj,januara 1945.Posle malo kopanja po net-u,sazno sam da je rec o boju kod Lisova,13-og. januara 1945.Nema previse informacija o ovoj borbi,niti je sire poznata,iako se radi o verovatno najvecoj koncentraciji Tigrova na jednom mestu i o najvecim gubicima jednoga bataljona istih u jednoj borbi.Postoji i vise verzija dogadjaja,ali sustina je u sledecem:12-og januara je pocela sovjetska ofanziva na Visli,prilikom koje su pregazene nemacke odbrambene linije,pa su poslate mobilne rezerve da izvrse kontra-udar.Medju njima je bio i 424-ti. Oklopni Batajlon(preimenovani 501.O.B.) ,u cijem su sastavu bila 54 Tigra I i najmanje 18 Tigrova II.
Nekoliko Tigrova je izgubljeno usled kvarova i zaglavljivanja,a ostali su upali u sovjetsku zasedu kod Lisova(pokret ovog brojnog bataljona je uocilo sovjetsko vazduhoplovstvo,pa im je pripremljen i docek).Izvuklo se svega par Tigrova,ali su i njih sutradan unistile posade kad im je nestalo goriva.
Pogresne odluke komande su dovele do ovakvog katastrofalnog rezultata,mada je pitanje sta je moglo da se uradi,s obzirom na opste stanje nemacke odbrane i sovjetsku brojcanu nadmocnost.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11425
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Citat:So the "24" of the 424 schwere Panzer-Abteilung reflects the fact that it is organic to XXIV Panzerkorps. The initial "4" appears to indicate units organic to a Korps (Artillerie-Kommandeure organic to Korps were sometimes numbered "4" followed by the Korps number).

424 тенковски батаљон никада није постојао нити је преименован у 501 тешки тенковски батаљон.

a ево ти све о 501 тешком тенковском батаљону и њиховом учешћу у другом светском рату....
Arrow http://en.wikipedia.org/wiki/501st_Heavy_Panzer_Battalion

offline
 • DENA 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 22 Feb 2012
 • Poruke: 26

Hvala,kolega.procitao.Ali i tu pise da je 501. teski tenkovski bataljon "preformiran" u 424.teski tenkovski bataljon,kao sto sam napisao.Inace,ni ja do sada nisam u ranijim tekstovima naisao na ovu "transformaciju" ovog bataljona,ali vidim da je ovaj tekst na Vikipediji skoro modifikovan i da je jedan od najdetaljnijih.Pominje se i zaseda kod Lisova,mada se broj i tip tenkova ne poklapa bas.U svakom slucaju se radi o najvecoj pogibiji Tigrova u jednoj borbi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 854 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 0 sakrivenih i 839 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -JM83- Banija, bigfoot, FileFinder, Folkstar, marsovac 2, mean_machine, nenad81, novator, Oscar, privremeno, S2M, shone34, vasa.93, vathra, Vojvoda86