Inžinjerijska vozila

78

Inžinjerijska vozila

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22307

Zašto da ne pa taj multi praktik je poželjan u svakoj vojsci ,jedino što za neke teže uslove rada ja preferiram namenska sredstva i to konkretno za veći obim kopanja bi ga zamenio sa nekim oklopljenim bagerom poput IMRa i sl na bazi tenka gde se ima veća zaštita ,duža strela i veća sila dizanja su tu presudne.Kod rada sa dozerskim nožem su točkaši pomalo inferiorni na težem terenu i za duža guranja u odnosu na guseničare pa je i to ograničavajući faktor kod čišćenja ili izrade kolonskih puteva pa i prolaza u minska polja jer su manje osetljivi na neravnine koje neosporno smetaju točkašu sem ako mu se ne ugradi potpuno nezavisno vešanje na sve točkove a to košta kao i uređaj za samonivelaciju kakva je recimo na dozeru točkašu Zettelmajer ZF3500 sa kojim smo još u JNA imali prvi susret ali su ih nabavili bez balističke zašzite a kasnije su još stigli pa ih i sada ima od VJ do VS su dobacili.
Za čistač mina ima lepa rešenja kod obeležavanja prolaza što se retko gde sreće i mislim da se za terene sa peskom i meHkim zemljištem do 3/4 kategorija poput onog na BI i u Africi može itekako koristiti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5092

Vojo tri pitanja.

1. Koliko je BAT dozera bilo najviše u aktivnoj službi u JNA?
2. Kako je izgledao vod BAT dozera? Ili bilo kojih drugih dozera?
3. Da li se sećaš kako je bio postavljen nož na BATu tokom one vežbe, koju si opisivao na Munja temi? Dok je isti išao kroz minsko polje?offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22307

1-Teški dozer BAT na šasiji ATS tegljača je u JNA bilo negde destak od toga su dva bila u Putno Mosnom bataljonu i to po jedan u prvom odelenju Drugog putnog voda u obe putne čete.
pošto je moja prva dužnost po završetku JNA bila komandir prvog odelenja u drugom vodu 1.Putne čete to mi je sledila i dodatna zezancija sa odlaskom na kurs za rad sa BATom.Tokom redovnog školovanja svi inžinjerci u toku školovanja su polagali za destak osnovnih mašina ali ne i za teške dozere i sl.
Te su me sledeće godine u sred građevinske sezone poslali na doobuku za tada naj jače dozere koje je u opštoj popuni imala ili je tek dobijala JNA i to TG-170 je već ušao u popunu a TG-200 je ušao u završnu serijsku izradu od čega je prvi primerak bio za kursiranje u Karlovačkoj IŠC i nas je destak iz cele JNA bilo na kursu.Osim ta dva dozera šlag na torti je bila i doobuka za pojedine kolege na teškom dozeru BAT ,u jedinicama za utvrđivanje neki su bili na obuci za MDK a neki smo isto tada bili i na obuci za rovokopač BTM.Beše to sad vido u knjižici 25.Jul davne 1984.g.

Malo opširno ali bi još dodao da sam se ja odma po dolasku u ObrenSiti pokraj Belog grada spremao za sve teške dozere znane a i neznane i to na jednom od naj težih gradilišta koja je brigada izvodila a imao sam i pozajmište materijala u Drini gde smo kolega i ja na smenu vadili šljunak i dubili korito za deonicu puta na Debelom Brdu..

2,Nije bilo nigde voda dozera već su dozeri raspoređeni u putnim i vodovima za utvrđivanje u okviru nekoliko tipova četa od 1-3 kom i to naj češće u prvim odelenjima gde su uz njih išli i Tegljači bombarderi za prevoz istih.
Tako su prvi vodovi u putnim četama imali u Prvom odelenju po jedan Teški dozer Caterpilar D8K/H i uz njih po još naj manje jedan TG170/200 ili 220 kao i jedan iz serije 110/75 kako gde.
U drugim vodovima prvo odelenje je imalo BATa uz još naj manje po jedan TG170/200 ili 220 kao i jedan 140/110 kako gde.
Osim putnih četa BAT je bio i u aerodromskim bataljonima još 5/6 kom uz MDK su im služili za izradu prinudnih PSS i zaklona za njihova sredstva koja su opsluživali.

3 Nož se u zavisnosti od vrste radova koje obavlja mogao po potrebi postaviti u strelasti položaj sa oba krila smaknuta u nazad kod izrade humusnog sloja za:
-Čišćenje prolaza u minskim poljima
-Skidanje humusa u KONZ
-Izradi kolonskog puta
-Raščiđćavanju prolaza u ruševinama i sl.

Isti položaj noža se koristio i u čišćenju snega sa puta ALI se tada ispred noža spuštao Klizač za određivanje dozvoljene dubine prodiranja i isti se mogao koristiti i kod svih gore pobrojanih slučajeva sem kod čišćenja prolaza u minskom polju iz razloga da klizač ne popije minu i cvrc..

Pored ovog položaja nož se za potrebe rada na deponovanju mogao postaviti u RAVAN sa oba krila poravnata a za potrebe zatrpavanja rovova i u kontra strelu kako smo ga koristili u nekoliko tandem radova sa rovokopačem gde je u cugu posle iskopa i polaganja išao u tempu iza i sve završavano sa dve mašine .

Po potrebi sam ga i anglovao u jednu od strana kada se odbacivali tanji gornji slojevi na raznim radovima poput onog velikog sklopa strelišta koje smo za C Zastavu iz KG izveli u selu beše Sugubina i to za fine iskope sa klizačem ili bez kod grubig radova.
Uzgred u Obrenovcu je svega nas troje imalo dozvolu za rukovanje i još po jedan do dva vojnika koja su tada po dužnosti bili na njima su obučavani za rad a moj lični rekord i ujedno trenig pred polaganje je bio u oslobađanju Biograda od Leda u Februaru 1984 kada smo uz svu tehniku na čišćenju auto puta izveli i ove teškaše..

Šteta št sad ne nabave ovako nešto pa da se oma podmladim i vrnem u armadu..
https://www.youtube.com/watch?v=JXeceX3pwSs&t=779s

Ili da su ga barem kod seckanja negde u jesen 1989 zamenili sa mlađim brašom ko zna možda bi u njemu i pemziju dočekao???
https://www.youtube.com/watch?v=q0iTfHGLEBs

E sad izvolte ja sve reko u dah...

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5092

Hvala Vojo, na detaljnom odgovoru.

Još dve stvari ako dozvoljavaš.

1. Da li znaš kako je dozerski nož na BATu podnosio protivtenkovske mine? Njegov konkurent D9 je u Gazi dobro podnosio i RPG i mine i IED, baš onaj ogromni nož.

2. Da li se govorkalo šta bi moglo umesto BATa?

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22307

1-
Na vežbama smo sa njim skidali isključivo vežbovne mine u za to postavljenom mešovitom minskom polju gde je u par prolaza skinuo veći deo mina a mahom su preostajale mine na upuštenim delovima poligonskog terena koji je bio solidno razrovan.No nijedna se nije aktivirala pod gusenicama a NOŽ je sa debelim sečivima na samim donjim rubovima i tako izrađen da se sečiva obrću kod istrošenosti .Mada su se svojski trudili u samoj proizvodnji pošto su te napadne ivice obvarene tvrdom elektrodom pa je verovatno da bi i one izdržale barem jednu eksploziju sa manje ili više štete do izlaza iz minskog polja.

2-
Na žalost zamena za BATa je došla u vidi dozera točkaša Zettelmajer ZF3500 a na žalost zato jer su oni neuporedivi.
Po meni taj točkaš dozer je pre za pratnju motorizovanih jedinica bio vrh ALI da je došao u izvornoj varijanti kakvu ima i NATO.
Na polaganju ispita za Zettelmajere su nas farbali da će dozeri i utovarivači doći sa oklopljenom kabinom ali cvrc..
Nisu nikada stigli pa je čak uz prvi plaćeni broj isporučeno koji mesec ili dva pred seckanje samo slovom i brojem DVA utovarivača ZF5001 od čega je samo naš jedan u Obrenovcu imao i kašiku od 4m3 i dozerski nož a svi ostali samo sa kašikom a brez noža.Kabina nije imala ni O od oklopa .Dotera ZF3500 je stiglo u prvoj turi svega DVA.Tek posle skidanja sankcija su stigli svi resto dozeri ZF3500 i oni su viđeni na onom velikom kijametu da ih je tada bilo 5/6 a već na paradi 2014 je izvezeno ako se dobro sećam 6 komada i to bi bilo to.
Dali su sada svi utovarivači na broju i u kakvom su stanju ja ne bi znao kasti a verujem da se ni sa dozerima nisu navozali ni koliko sam ja svog švrćkao i di sam sve sa njim prošao!!!

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5092

Napisano: 26 Maj 2019 21:47

Za prvo sam bio siguran, da ste radili sa vežbovnim. No tvoje iskustvo, a i zbirka intstrukcija uvek mogu mnogo da pomognu.

Zettelmajer je sjajna mašina, pogotovu ona vojna verzija sa oklopnom kabinom. Potpuno laički mi ne deluje kao dobra zamena za nešto poput BATa ili zapravo bilo kog velikog guseničara. Za podršku motorizvonaim jedinicama je dobar.

Hvala ti još jednom. Idem da sklapam sad formaciju. Pa kada je uglancam će je okačimo. Opet sam počeo da pišem roman, pa da ga malo začinim.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5092

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22307

Na temi o Munji bi ja stavio tačku i tamo ne bi divanio o sredstvima koja su čistači mina poput BMR sad dali imaju klasične sekcije sa valjcima ili pak osnovni dozerski nož sa standardnom daskom ili pak ima i dodatne nožeste uzdužne podrivače svodi se na isto a takih ima i u tipu Abramsa M1,Leoparda i...
Radije bi ovde prodiskutovao o njihovim vrlinama i naravno manama jer se iz poznavanja istih može doakati kod postavljanja mina svakom sredstvu i to smo dokazivali u duelima inžinjerije i oklopnjaka na nekoliko ZTV.
Ovaj ABV Assault Breacher Vehicle na šasiji Abramsa M1 je stvarno interesantan ali mu ja vidim dosta potencijalnih zajeba koji mu dobrano ograničavaju upotrebu i sa par dobro izabranih lokacija za miniranje bi mogao brzo da ispane iz stroja zbog same konstrukcije uređaja kao i osobenosti u ponašanju guseničara na pojedinim konfiguracijama terena...
https://www.youtube.com/watch?v=AYZVpUxhwiE

Samo obratite pažnju kada se kreće na terenu sa usponom a tlo se prelama koliko ima mrtvog hoda bez razrivanja a mina tu ako se postavi ode on KAPUT...

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5668

Moжда некоме буде занимљиво и од користи, ево ја сам на основу неколико мојих преписки приватним порукама са Војом покушао да направим једну графичку шему организације путног батаљона инжињеријске бригаде из Обреновца, али без људства, само са техником. Нека од средстава нисам још нацртао попут БАТа, Катепилера Д8Х, Ролбе, ваљка BW-200, као и компресора и опреме за бушење.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22307

Kos PUTNA ČETA 1/2 skoro su indentične i za nijansu je 1.dobijala prva sredstva a druga je pratila.
Da ti dopunim i ovo:
U trećem odelenju 1.voda je na dugovanju bila uz veliki Kompresor (do polovine 80ih klipni Fagram 705 a potom PZ-210/230)za pogon SVG Bušilice za bušenje minskih bunara.
U trećem odelenju 2.voda je tu manji kompresor (do polovine 80ih stari FAGRAM F702 nastao kopiranjem istog sa LYRoYa a posle neki od domaćih iz familije PK-71 )a uz njega ide i komplet alatki za bušenje i razbijanje kao sastavni deo .
U trećem odelenju 3.voda je ranije bio samo ATLASCOPKOV bušar COBRA a kasnije je na njegovo mesto stigao PIONJAR-120 po dva sa kompletom alata a jedan sa brusilicom za oštrenje ,tu je i po tri motorne testere pride ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 776 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 6 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bane san, bankulen, Boris90, BraneS, branko62, cole77, crnitrn, Duh sa sekirom, echo.blue, Georgius, indja, kovinacc, kunktator, Leonardo, Lošmi, MarKhan, MB120mm, messerschmitt, micoboj, milijarder, miroslav.marčić, Miskohd, mnn2, nebkv, nemkea71, Panter, Polemarchoi, sabros, sasakrajina, Sirius, stegonosa, suton, Toni, Toper, VJ, vlad the impaler, Vlada1389, W123, wizzardone