Globalno odmeravanje snaga medju svetskim silama

13

Globalno odmeravanje snaga medju svetskim silama

online
 • voja64 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 15289
 • Gde živiš: Stanovnik ITEBE-JA

http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&.....nesko-more
Суд у Хагу: Кина нема историјско право на Јужно кинеско море
"Кина је изазвала трајну, непоправљиву штету коралним гребенима екосистема", пресуда је Трибунала у Хагу, додајући да је Кина прекршила суверенитет Филипина у својој ексклузивној економској зони у Јужном кинеском мору.

Суд је саопштио ову одлуку на 497 страница у пресуди, као и "да није било правног основа да Кина полаже историјско право на ресурсе у оквиру морске области у које спадају "девет линија демаркације" позивајући се на демаркационе линије разграничења од 1947. године.

Кина је у више наврата тврдила да има суверенитет над острвима и гребенима као и суседним водама у Јужном кинеском мору, те је и предузела кораке да заштити спорну територију. Пекинг је такође говорио да је отворен за решавање спорова путем директних преговора, али без спољних утицаја и мешања.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2009
 • Poruke: 2836
 • Gde živiš: Karaburma

OPASNOST IZ OKEANA Odavde bi mogao da krene novi GLOBALNI KONFLIKT

Citat:Nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu presudio u korist Filipina u sporu koji je ta država pokrenula protiv Kine, stručnjaci strahuju od nastanka većih sukoba.
Sud je doneo odluku da Kina nema istorijsko pravo na Južno kinesko more i sporna ostrva.

Razlog sporova je položaj ostrva Spretli uz glavni plovni put za snabdevanje istočne Azije. Područja su bogata ribom, a pored toga pretpostavlja se da su na tom području bogata nalazišta nafte i zemnog gasa.
Dingli kaže da je predsedniku Đinpingu prioritet ono što Kina smatra istorijskim pravom.

“Kinu su brutalno napadale druge svetske sile, Velika Britanija, Japan,... Ove loše uspomene i dalje utiču na nas. Kako Kina napreduje mi pokušavamo da vratimo svoja prava. Bili smo prvi koji su otkrili to mesto (spornu teritoriju u Južnom Kineskom moru, prim.prev.) u potpunosti. Imamo mape, knjige i zapise. Tokom tri decenije naše tvrdnje nisu naišle na suprotstavljanje”, rekao je Dingli.


На програму је тотална антикинеска кампања...

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2011
 • Poruke: 730

Video ima fantazijsku premisu, ali popis samih snaga i opis njihovog odnosa je otprilike realan.

USA vs Rusija: Rat u umjetnoj Areni


Bi li sukob s takvim početnim postavom zaista tako tekao?

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2009
 • Poruke: 2836
 • Gde živiš: Karaburma

Може се одразити глобално,па ај овде.

Ozbiljan podbačaj SAD, nekretnine obaraju rast

Citat:Vašington -- Privreda SAD je u drugom tromesečju porasla za skromnih 1,2 odsto na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 2,6 odsto

offline
 • sezan  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2008
 • Poruke: 3193
 • Gde živiš: Kragujevac

Putin upozorava,zapad ćuti,mediji ne prenose...nije dobro...

Biggest News Story Of The Year! And you've never heard about it. Until Now.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2009
 • Poruke: 2836
 • Gde živiš: Karaburma

SUDAR TITANA U sukob Amerike i Kine oko Južnokineskog mora uključila se nova MEGASILA

Citat:Geopolitički sukob velikih sila dobio je novu dimenziju: U konflikt Kine i SAD u Južnokineskom moru umešala se Rusija, koja je stala na stranu Pekinga.
Barem tako deluje vest da su Peking i Moskva dogovorili zajedničke vojne vežbe koje će se u septembru održati u spornim vodama Južnokineskog mora.
...
Oštre izjave, kako iz Pekinga tako i iz Vašingtona, pokazuju da i jedni i drugi prevlast u Južnokineskom moru shvataju i te kako ozbiljno. Razlozi za to su brojni, a prvi je svakako geografski položaj spornog arhipelaga, koji se nalazi na glavnom plovnom putu kroz koji se snabdeva cela istočna Azija. Te vode su bogate ribom, a pored toga pretpostavlja se da su na tom području velika nalazišta nafte i zemnog gasa.Drugi razlog je svakako strateške prirode. Jednostavno, slobodan pristup Južnokineskom moru američkim razaračima omogućava da, pod izgovorom „zaštite svojih saveznika“, na nišanu drže dobar deo Azije.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3638

Svetski poredak 2035: Pentagon strahuje od dominacije Kine i Rusije
Do 2035. godine SAD bi mogle da se nađu u situaciji da se Rusija i Kina izjednače s njima ili da prevaziđu Zapad na ekonomskom i vojnom planu navodi Pentagon

Do 2035. godine Sjedinjene Američke Države bi mogle da se nađu u situaciji da se Rusija i Kina izjednače s njima ili da prevaziđu Zapad na ekonomskom i vojnom planu, navedeno je u dokumentu „Opšte operativne okolnosti 2035“ koji je objavio Istraživački centar Pentagona.

U izveštaju se navodi da će za 20 godina SAD i njihovi saveznici živeti u svetu u kojem će formiranje globalnog poretka u obliku na koji su oni navikli posle završetka Hladnog rata biti složeno, ako ne i nemoguće.

„Države čiji uticaj stalno raste, na primer Kina, Rusija, Indija, Iran i Brazil, sve češće izražavaju nezadovoljstvo svojim pozicijama, pravima i ovlašćenjima u postojećem međunarodnom sistemu“, navedeno je u istraživanju.

Rusija će nastaviti da modernizuje svoje kopnene, vazdušne i mornaričke međukontinentalne nuklearne kapacitete i da ostvaruje mere obuzdavanja, među kojima su „neočekivane nuklearne vežbe, letovi bombardera i strateški izviđački letovi iznad teritorije SAD“.

U izveštaju se Rusija, Kina, Indija i druge zemlje nazivaju „državama-revizionistima“ koje će zaključivati alternativne savezničke sporazume dok će resursi Zapada koji se smanjuju negativno uticati na dominaciju Vašingtona u svetu.

Naglašava se da zasad nema te snage koja bi otvoreno mogla da se suprotstavi globalnom uticaju Amerike, ali da se ona i njeni saveznici i partneri više ne razvijaju brzinom kojom se razvijaju njihovi potencijalni suparnici.

„I ne samo to, buduća naučna i tehnička dostignuća dovešće do učvršćivanja pariteta igrača na svetskoj sceni i omogućiće potencijalnim protivnicima da efikasnije upute izazov globalnim interesima SAD“, zaključuju autori izveštaja.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:61773.....e-i-Rusije

Шта би?
Одакле сад ово...?
Зар се Русија не распада?

Пре 15-так година сте прогнозирали стагнацију и распад,а вама најбољи део Русије...!
О чему се овде сад ради...? Cool

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3638

Kina spremna za rat na moru
Kineski ministar odbrane Čang Vanćuan upozorio je na napetosti u Južnokineskom moru, navodeći da situacija može dovesti do direktnog okršaja i pozvao vojsku, policiju i građane da budu spremni

PEKING - Kineski ministar odbrane Čang Vanćuan upozorio je na napetosti u Južnokineskom moru, navodeći da situacija može dovesti do direktnog okršaja i pozvao vojsku, policiju i građane da budu spremni na odbranu teritorijalnog integriteta Kine.

Vanćuan je izjavu dao za vreme inspekcije vojnih instalacija u južnoj kineskoj obalnoj provinciji Čejiang, objavila je agencija Hsinua.

"Ozbiljnost stanja nacionalne bezbednoti treba imati na umu, posebno što se tiče pretnji koje nam dolaze s mora", rekao je on.

"Kineska vojska, policija i građani moraju biti spremni na mobilizaciji ukoliko dođe do 'rata naroda na moru", dodao je, navodeći da se građanstvo mora obrazovati po pitanju nacionalne obrane, jer je teritorijalni suverenitet Kine ugrožen.

Do novih izjava došlo je usled napetosti bez presedana oko spornih ostrva u Južnokineskome moru, gde Peking gradi vojne baze na grebenima i strvima.

Američka mornarica nedavno je odaslala vojne brodove i avione u blizinu spornih ostrva. SAD tvrdi da je taj potez mera odbrane slobode putovanja kroz međunarodne vode.

Vašington je u poslednje vjeme u toj regiji izveo i niz vojnih vežbi.

Kina je sve američke poteze okarakterisirala kao provokacije te reagovala postavljajući nove vojne sisteme na sporne ostrba.

Vanćuan je rekao kako je kineska Narodna oslobodilačka vojska, koja broji 2,3 miliona ljudi, "u potpunosti u stanju da odgovor na različite bezbednosne pretnje i provokacije".
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:618302-Kina-spremna-za-rat-na-moru

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3638

У време када Сједињене Америчке Државе и Европа појачавају ратну политику према Кини, Пекинг оформљује савез са Русијом да би се супротставио НАТО-у.
Говорећи прошлог месеца на 95. годишњици оснивања Кинеске комунистичке партије, Си Ђинпинг је одржао оно што западни аналитичари зову „подстрекачки говор“ у којем је позвао на војни савез са Русијом, који би НАТО учинио „немоћним“ и „окончао империјалистичке претензије Запада“.

Оштре изјаве долазе у време када су и Пекинг и Москва осетљиви због повећане ратне америчке спољне политике која је као последицу имала низ великих војних вежби на прагу Русије и Кине и размештање ракетних штитова у стратешким областима да би ограничиле могућности обе државе да се одбране уколико дође до сукоба.

„Све је на ивици радикалне промене“, изјавио је све незадовољнији кинески председник. „Видимо како Европска унија постепено пропада, као и америчка економија — дошао је крај новом светском поретку“.

Чини се да се реторика такође фокусира на потискивање домаћих размирица у Кини, где званичници већ позивају грађане да буду опрезни због антивладиних агитатора који би могли бити западни агенти, усред процвата америчког мешања у спор око Јужног кинеског мора, док Обамина администрација позива да Пекинг буде избачен са својих историјских територија, што је засновано на сумњивој одлуци коју су критиковали правници који тврде да Кина не треба да призна хашку одлуку.
Губитак територије у Јужном кинеском мору представљало би велики ударац за економске аспирације Пекинга, у светлу чињенице да више од 40 одсто светске поморске трговине пролази кроз ову област, која је такође место једног од највећих морских налазишта нафте и природног гаса.

Позивајући на подршку својих сународника, кинески председник је изјавио да „никада више неће бити као раније, за десет година имаћемо нови светски поредак, у којем ће кључно бити уједињење Кине и Русије“.

Руски председник Владимир Путин одавно је поздравио развој ширих војних и економских односа са Кином, говорећи о постојећој сарадњи као о „свеобухватном и стратешком партнерству“.

Иако се међународна заједница последњих недеља удружује против Пекинга након одлуке о Јужном кинеском мору и размештања антиракетног штита ТХААД у Јужној Кореји, Русија је чврсто подржала кинеско укључивање у велике заједничке војне вежбе на Пацифику.
http://rs.sputniknews.com/svet/20160814/1107754153.....redak.html

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2009
 • Poruke: 2836
 • Gde živiš: Karaburma

Русија узвраћа ударац Ziveli

Novi doping skandal, umešane sestre Vilijams?

Citat:Svetska antidoping agencija dozovlila je Sereni i Venus Vilijams da koriste zabranjene supstance, u utorak je otkrila hakerska grupa „Fancy Bear“.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 641 korisnika na forumu :: 64 registrovanih, 3 sakrivenih i 574 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, Aleksa79, amilutinovicc, baraba, baza, blue, bobanrakidjic, bojank, boki199777, chester_perry, cikadeda, cincarko, comi991, darcaud, dekao, doom83, Dorcolac, Drug pukovnik, Dzoni Stek, Faki-Valjevo, FOX, GJ Flanker, ibssa, ikan, johny, Jose, Kristian_KG, krunomiletic5, L A Z A R, Lieutenant, Marko Marković, MB120mm, mean_machine, Milan A. Nikolic, miljannis, miroslavtm12, Miskohd, Novi, nuke92, Outis, pedja63, pjaka2001, prashinar, racerx11080, RADOVAN.S, Recce, ribar.ivan, rkekoke, rovac, S-lash, Salence74, slonic_tonic, Snorks, srdic.vlada, t84dar, Toni, vathra, Viceroy, vladas87, vladetije, vladom6, voja64, Vukomir Jakšić, zola92