Luzicki Srbi

2

Luzicki Srbi

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

jazbar ::Teba znati da ima današnjih Srba starosjedioca i Srba priseljenih (priseljenje svih Srba je oficielna srpska istorija barem za vreme SFRJ i to još uvek stoji koliko mi je poznato) i ti koji su se priselili i vodili ratove sa starosediocima zvali su se Anti prema kronistu Jordanesu, koji je opisivao tadašnje prilike. Kasnije su se Anti slili (pomirili, poženili...) sa starosjediocima. Koliko je kojih trebalo bi istestirati genetskim testovima sve Srbe do jednog ali to nema smisla nit je važno. Oficielna srpska istorija je da su se Srbi doselili u ranom srednjem veku ali to stoji samo za deo Srba ne za sve.

Nego jel neko zna etimološko poreklo imena Srb za narod, odakle to ime?

Mislim da ova zvanicna prica oko naseljavanja Balkana ne pije vodu. Konstantin VII Porfirogenit u delu ,,O upravljanju carstvom" (napisanu u periodu izmedju 948. do 952. godine) pise o naseljavanju u sestom i sedmom veku! Tri stotine godina nakon toga, a delo je napisanu u vreme kada je Vizantija bila u ratu sa tadasnjom Srbijom i to je jedino delo koje daje ovakav scenario dogadjaja!

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2010
 • Poruke: 139
 • Gde živiš: Srbija

jazbar ::
Nego jel neko zna etimološko poreklo imena Srb za narod, odakle to ime?


Колико историчара/лингвиста толико теорија.

Чешки историчар Павел Шафарик везује српско име за речи Сјарбин, Серб, Сербин, Сибрин, што су све облици значења рода, народа, а што има исто значење са латинском речи "генс" и "натио" или индијском речи Серим, што значи народ исте крви. Мени ово има највише смисла, јер је уобичајено да народи тако себе називају.

Као што рекох, има гомила теорија, а Бог зна шта је истина:

Citat:Што се тиче имена Срб, неки лингвисти га изводе од латинске речи роб, неки од римљанске сандале сербулијане, неки од српа, али се слависти се слажу да је пуно име Срба некада гласило Сораб и односило се на све Словене, што ће рећи да су данас лужички и балкански Срби наследници прадавног и славног имена, које је настало у Индији. Конструкција имена је јасна, са префиксом со који означава заједништво и раб што значи брат и слуга, али никако слуга у негативном смислу, већ истог смисла као реченица у православном обреду крштења у којој се каже: ...крсти се раб божији – име... У старом Риму је живео SERVIE TVLIE, он није могао да буде ропског порекла јер је био краљ и ту SERVVS не значи роб већ слуга народу и роду у најсветлијем смислу као и SERVATOR.

На санскрту Срб означава све најбоље и најдичније, вечну борбу, јунака итд. Велтман, руски историчар у делу Атила и Руси, је написао: Име Србин се од старине односи на војничке и ратничке сталеже у Русији, те такво име означава војника, храброг човека, који се вечно борио и од кога су постали сви данашњи Козаци у Русији. Отац славистике и препородитељ националне свести код Чеха, Јосиф Добровски у свом годишњаку за 1827. годину пише: Истоветност Лужичких Срба и Балканских Срба није случајна. Она потиче из прастарих времена када су се српским именом називали сви тадашњи Словени, тј. пре него што је настало словенско име. Још један од великих слависта, Тома Маретић, хрватски филолог и лингвиста, у своме делу Словени у давнини, записао је:

Многи њемачки и руски историчари слажу се да је Херодот под Трачанима подразумијевао Србе. Поријекло те ријечи они тумаче на следећи начин: Међу Србима од памтивјека је живјело племе које се називало Рашчани или Раси. У доба Херодота, ти Срби су живјели у Малој Азији и на Балкану, у Тракији. По њима се и назвала стара Рашка у Тракији око ријеке Расе, притоке Марице и око саме Марице, а и средњовјековна Рашка великих српских жупана. Фрањо Рачки, хрватски историчар и католички каноник, у свом делу Борба Јужних Словена, пише: У почетку називаху се Славени домаћијем именом Срби, тј. рођаци, а странци, специјално Њемци, звали су их Вендима или Виндима. Под тим именом познају Славене и Грци и Римљани још од седмог вијека прије Христа. Ширењем римског царства и Римљани добијаху тачније податке о Вендима, тј. Србима, а када је уништена стара римска држава нестаде старог домаћег имена Срб као опћенитог свему роду те се он задржа код Полабских и Јужних Срба. Мађар, Бењамин Калај у својој Историји Срба , тврди: По испитивању најбољих научника сви словенски народи су се у прастаро доба називали Срби, а Словени и Анти били су огранци ове породице... Опште заједничко име Срби касније је забачено. Име Анти, већ у петом веку по Христу настаје, а од шестог појављује се у хроникама име Слави и Славини.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15486
 • Gde živiš: Lublana

Porfirogeneta netreba uzimati zdravo za gotovo nit ga ijedan ozbiljan istorićar smatra 100% verodostojnim. DAI je bila napisana bez nekog ozbiljnog istorijskog istraživanja na temelju istorije koje je preko naobrazbe i narodnih pripovjedi naučio Porfirogenet i koju je samosvojstveno interpretirao u delu. DAI možeš upotrebljavati kao neku smernicu za daljna naučna istraživanja istorije ali nikako kao neki 100% istorijski dokaz za istoriju do pre rođenja Porfirogeneta. Ipak više verujem kronistima koji su pisali uživo ili barem sa nekom manjom vremenskom distancom kad su sečanja još dosta živa. Porfirogenet ti je slićan u naučnom smislu kao naš Andrije Kačič Miošič i njegovo delo "Razgovor ugodni poslije isusovog rođenja". Sve bi se to objasnilo ako bi se domogli knjižare u Vatikanu i kronika (kronoloških zapisa) biskupa koje su svako u svoje vreme vodili. Samo Vatikan zbog interesa to verovatno neće nikada dati na videlo jer u njima svašta piše što Vatikanu ne paše.

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

jazbar ::Porfirogeneta netreba uzimati zdravo za gotovo nit ga ijedan ozbiljan istorićar smatra 100% verodostojnim. DAI je bila napisana bez nekog ozbiljnog istorijskog istraživanja na temelju istorije koje je preko naobrazbe naučio Porfirogenet i koju je samosvojstveno interpretirao u delu. DAI možeš upotrebljavati kao neku smernicu za daljna naučna istraživanja istorije ali nikako kao neki 100% istorijski dokaz za istoriju do pre rođenja Porfirogeneta. To ti je slićno kao kod našeg Andrije Kačiča Miošiča i njegovog dela "Razgovor ugodni poslije isusovog rođenja". Sve bi se to objasnilo ako bi se domogli knjižare u Vatikanu i kronika (kronoloških zapisa) biskupa koje su svako u svoje vreme vodili. Samo Vatikan zbog interesa to verovatno neće nikada dati na videlo.
Stvarno nije normalno koliko ima teorija o doseljavanju nas Srba, dok neke govore cak i da nije bilo doseljavanja nego smo direktni potomci ovih ,,Vincanaca".
Evo jedne koja kaze da smo dosli sa teritorije gde danas zive luzicki Srbi:
...,,На Балкан су дошли из Беле Србије тј. Бојке, за коју се сматра да се налазила у Полабљу (мада то није сигурно јер у модерној историјској науци има доста и оних који је смештају на територију данашње Украјине). У Полабљу Србе као засебну заједницу налазимо од 5. века, међу западним Словенима. Сматра се да се Бела Србија или Бојка налазила на подручју данашње Немачке (Лужички Срби и данас живе на делу овог простора који је обухватала Бела Србија)"

Postoji jedna karta koju je sastavio Isaac Jacob von Petri u godinama srecno zavrsenog rata 1759.,60.,61.,62. i 1763.godine(Diese Carte ist angefertiget und gezeichnet in den Jahren des jetzt glückl: geendigten Krieges 1759, 60, 61, 62 und 1763) na kojoj su prikazane Gornja Saksonija, Luzica i Ceska. Pa na teritorijama gde zive danasnji Luzicki Srbi vide se nazivi mesta :
Zeta, Tisa(velika i mala), Dobric, Galic, Popic, Rakic, Panic, Dobrun, Plana, Dobri lug i mnogo drugih. Samo ja to sada ne mogu naci ni kod mene u jednoj knjizi ni na netu.

online
 • Pridružio: 02 Jun 2011
 • Poruke: 180
 • Gde živiš: Mirna Backa

Ajooj! A ja napao Hrvate da se ne obrazuju GUZ - Glavom U Zid

Doseljeni Srbi i Srbi starosedeoci?! Jel može objašnjenje ili čak neki link kada je vec to "oficijelna" istorija?

Porfirogenit nije pisao istoriju Srba niti je vodio medijski rat pa da je morao da laže i omalovažava!
"O upravljanju carstvom" je dokument koji je on ostavio svom nasledniku u kome su ,između ostalog, ukratko opisana plemena koja naseljavaju teritoriju Vizantije...

Ne znam zašto se neki ljudi pate da budemo ,najstariji ,autohtoni narod na bakanu!
Istorija nije knjiga tapija, niti smo mi na tuđem ako smo se doselili u sedmom veku.
Istorija se ne može promeniti, ona je prošlost, ona se već desila! U naše ili tuđe lepe želje možete ubediti samo sebe ili nekoga koga ne zanima dovoljno da se malo obrazuje, sve ostalo je samo blamaža!

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15486
 • Gde živiš: Lublana

Napisano: 29 Avg 2011 12:12

Pa naravno da se vide slavenska mesta, jer su Nemci nakadno širili svoj životni prostor na teritorije Slavena. Nisu Lužiški Sorbi pali iz Marsa u današnju Nemačku nego su tamo kao ostatak.

Dopuna: 29 Avg 2011 12:26

@GreenMan
Evo ti link na poznatog dialektologa Maria Alineija što on kaže o priseljavanju Slavena na Balkan. Činjenica je da ni jedan kronista ili istoričar ranog srednjeg veka ne piše o priseljavanju Slavena na Balkan osim o Antima ali samo do Crnog mora znači na teritorij današnje Bugarske. A trebao bi to barem neko spomenuti ako su Slaveni krvili i rušili sve pred sobom sve do 100 km u današnju Italiju i Austriju. Ako nije niko našao ni jednog dokaza u vezi selidbe Slavena na Balkan, niti to neko opisuje u ona vemena teško je onda zagovarati tu teoriju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_Continuity_Theory

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

jazbar ::Pa naravno da se vide slavenska mesta, jer su Nemci nakadno širili svoj životni prostor na teritorije Slavena. Nisu Lužiški Sorbi pali iz Marsa u današnju Nemačku nego su tamo kao ostatak.
Naravno da nisu pali sa Marsa ali je interesantno koliko su sabijeni vremenom ka Poljskoj
@ GreenMan
Nije to oficijalna istorija nego mozes naci razne teoreticare o tome, a neki su stvarno smesni kao neke Dereticeve teorije, dok je Olga Lukovic Pjanovic napisala (,,Srbi narod najstariji") ozbiljnije delo verovatno zato sto je studirala na Sorboni pa bi bilo glupo da prica kao Deretic.

http://www.4shared.com/file/120151457/dea141a4/Luk.....ariji.html

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2010
 • Poruke: 139
 • Gde živiš: Srbija

GreenMan ::Ajooj! A ja napao Hrvate da se ne obrazuju GUZ - Glavom U Zid

Doseljeni Srbi i Srbi starosedeoci?! Jel može objašnjenje ili čak neki link kada je vec to "oficijelna" istorija?

Porfirogenit nije pisao istoriju Srba niti je vodio medijski rat pa da je morao da laže i omalovažava!
"O upravljanju carstvom" je dokument koji je on ostavio svom nasledniku u kome su ,između ostalog, ukratko opisana plemena koja naseljavaju teritoriju Vizantije...

Ne znam zašto se neki ljudi pate da budemo ,najstariji ,autohtoni narod na bakanu!
Istorija nije knjiga tapija, niti smo mi na tuđem ako smo se doselili u sedmom veku.
Istorija se ne može promeniti, ona je prošlost, ona se već desila! U naše ili tuđe lepe želje možete ubediti samo sebe ili nekoga koga ne zanima dovoljno da se malo obrazuje, sve ostalo je samo blamaža!


Па види, Срби и Византија су били непријатељи. Замисли да за хиљаду година учиш о Србима на основу докумената које су оставили Американци. Па ми смо људождери, ако си пратио CNN, BBC и друге западне медије. Треба имати у виду и да су Грци себе сматрали вишом расом, а Словене и остале не-Грке су сматрали варварима. На то додај чињеницу да Порфирогенит и није био баш историчар и да је говорио о раздобљу 300 година пре његовог рођења, па размисли колико је веродостојан, а он је главни извор за теорију да су Словени дошли 633. године на Балкан.

Нема то везе са неким емоцијама. Где год да смо били пре хиљаду-две година, сада смо овде, али ако се већ говори о томе, 'ајде да не буде лупетање из XIX века које јесте било пласирано тенденциозно и за нечије политичке интересе. Мени је то лично потпуно небитно, много је битније где ћемо бити као народ у следећих 100 или хиљаду година (ако нас буде уопште), али је глупо држати се као пијан плота приче из уџбеника историје, који зависи само од тренутне владајуће идеологије. Ево, кладим се да ти ниси ни погледао ни један једини историјски извор осим уџбеника из седмог разреда основне школе. А историчари су и они набројани у мом претходном посту. Зашто не прочитати шта имају и они да кажу на ову тему? Споменуо си образовање. Па образовање није само основна школа и траје цео живот. Прочитај још нешто.

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2375
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

jazbar ::Kao poznavatelj ranosrednjevekovne istorije mogu argumentovano potvrditi da Lužićki Srbi nemaju nikave veze sa Srbima u Srbiji ako uzmemo u obzir oficielnu srpsku istoriju priseljavanja na Balkan! Ni istorijsko ni genetsko. Oni su t.z. zapadni Slaveni. Oni su starosedioci. Ali je lepo videti kako se piše nešto i o njima.
Sva sreca pa ,,poznajes" istoriju srednjek veka,sta bi bilo kada bi poznavao tek istoriju iz 5-6 veka nove ere Bebee Dol

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2010
 • Poruke: 139
 • Gde živiš: Srbija

vranjanac29 ::jazbar ::Kao poznavatelj ranosrednjevekovne istorije mogu argumentovano potvrditi da Lužićki Srbi nemaju nikave veze sa Srbima u Srbiji ako uzmemo u obzir oficielnu srpsku istoriju priseljavanja na Balkan! Ni istorijsko ni genetsko. Oni su t.z. zapadni Slaveni. Oni su starosedioci. Ali je lepo videti kako se piše nešto i o njima.
Sva sreca pa ,,poznajes" istoriju srednjek veka,sta bi bilo kada bi poznavao tek istoriju iz 5-6 veka nove ere Bebee Dol


Па то јесте рани средњи век. Very Happy
sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0.....0%B5%D0%BA

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 561 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 6 sakrivenih i 515 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acacrni, alkatraz080, Apok, bbelic, bojank, boolero, brundo65, caesar, caki.marinkovic, CIBORG, cikadeda, Cranium, dane007, dragoljub11987, Fog of War, Gama, GreenMan, ILGromovnik, kolateralnasteta, Krusarac, kvarc, mercedesamg, mikki jons, nebojsag, nuke92, ostoja, panzerwaffe, pirke2, r77adder, Raptor1, Ratnik84, rovac, Rumba King, saputnik plavetnila, Skijavoneska, Vlad000, VP3987, wizzardone, YU-UKI, zziko