Senke nad Balkanom

22

Senke nad Balkanom

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5637

Skijavoneska ::A ova pevacica neka trandza? A takodje ako se seca neko Montevidea, takodje u medjuratnom periodu, isto neki goli momci se diraju sa sajkacama na glavi... sta radi ovaj bjelogrlic? Tada je drustvo bilo konzervativnije nego danas, a i danas nam je ovo gadno, on napravi od Beograda izmedju dva rata novi Vavilon... sigurno dobija kes od ovih lgbt itd da ubaci malo i ovoga..


Šta priliči Jovu (srpskoj, pardon jugosleovenskoj) eliti ne priliči volu (srpskom, pardon jugoslovenskom) narodu. Ili ti ako je naord bio patrijlhalan i konzervativan, ne znači da mu je elita takva. Ima tragova bahatog i razmaženog života jugoslovenske elite, bonvivanstva, bludničenja, metresa, premijer sa sklonošću prema istom polu.

Ne treba kraljevinu predstavljati kao neko čedno i tradicionlano društvo, jer to nije bila. Niti je idealizovati.

@Cezare, pa pola priče se vrti oko opskurnih simbola, tajnih društava i sličnih čuda.

online
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 1147

Nije drug Staljin to bez razloga opisao kao buržoaski dekadentni moral.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4270
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Skijavoneska ::A ova pevacica neka trandza? A takodje ako se seca neko Montevidea, takodje u medjuratnom periodu, isto neki goli momci se diraju sa sajkacama na glavi... sta radi ovaj bjelogrlic? Tada je drustvo bilo konzervativnije nego danas, a i danas nam je ovo gadno, on napravi od Beograda izmedju dva rata novi Vavilon... sigurno dobija kes od ovih lgbt itd da ubaci malo i ovoga..

Eve gu konzervativno društvo:


Krenem ja tako, pre par godina, da njuškam po dnevnoj štampi između dva rata. Tražim jedno, a čitam nešto drugo - zanimljivo mi. I tako, prikupljam ja građu, zanimljive članke i rekoh sebi da prikupim članke o dekadenciji u tom periodu. Krenem da listam "Politiku" i ono u svakom broju neki biser, onda batalim i kažem sebi: "Koji god broj da otvoriš uvek ćeš da nađeš nešto".

Ove "trojke" (žena-muž-žena) su bile uobičajena praksa u to vreme. Znači, nije to praksa koje su nam komunjare nametnule posle 1945. ili Amerikanci, jok... Bilo je tu vrlo često. Razvrat na sve strane.

Meni smešna jedna priča iz mog kraja:

Priča bakica od 80 godina: "E, sine, meni deda nije nogu video iznad kolena.", a ona rodila 6-7 deteta. Nije je pipnuo, nema šta Smile.

Izvinjavam se na vulgarnosti ali tako stoje stvari. Daleko od toga da je bilo sve fino kao što nas teše neki lažni moralisti danas.

Smetaju goli žandarmi koji igraju u seriji "Montevideo". U 13. veku, u Žitiju Svetoga Save piše da se srpski monasi čuvaju muželoštva (da legaju sa muževima) i skotološtva ("otpozadi s ženom, skotski" - prema Dečanskom trebniku iz sredine XIV veka). Znači, u vreme Svetog Save postojali su i ti fenomeni i nije to Zapad doneo niti izmislio. Toliko.Izvor:
Edicija Stara srpska knjizevnost u 24 knjige, knjiga 5 - sveska 1.
Teodosije, Žitija, Beograd 1988, 231.

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 2627
 • Gde živiš: BG

Скотолоштво је, заправо, полно општење са животињама.
Такорекућ, содомија и понека гоморија...

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2015
 • Poruke: 498

Pa bilo je svega, ali ovo u seriji dominira, cak stavise meni je ok biti sa vise zena, ali trandzi nije bilo u srednjem veku i golih zandarma, niti je ovo bilo dominantno u tom periodu... pa i da jeste, ne treba to da apostrofira...

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5637

Citat:ali trandzi nije bilo u srednjem veku

Bilo ih je i pre.

Citat:i golih zandarma, niti je ovo bilo dominantno u tom periodu...

To su striperi ili kabare igrači. Bilo jako popularno međ dva rata. Nemice nosile uniforme i skidale se.
To su slike iz čuvenog Džokej kluba. Tu se skupljao elitni Beograd. I Nušić se sprda sa njihovim razvratom u Mr Dolaru.

Citat:pa i da jeste, ne treba to da apostrofira...

Čemu? Zarad negovanja zabluda o idealističkom patrijarhalnom, konzervativnom srpskom (pardon jugoslovenskom) društvu?

Kao što Gama reče nisu to komunističke izmišljotine, kao što nije ni migracija selo grad ili migracija namenske industrije iz Srbije u Bosnu.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4270
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Napisano: 16 Sep 2019 11:02

Bane san ::Скотолоштво је, заправо, полно општење са животињама.
Такорекућ, содомија и понека гоморија...


Tačno, zato sam citirao ovaj Dečanski trebnik.

Termini variraju od jednog vremenskog perioda do drugi.(Vatroslav Jagić, Sitna građa za crkveno pravo, strana 137.)

U citatu se pravi razlika između sodomije i skotološtva.

U srednjem veku, kada se kaže sodomija - misli se na muški-vs-muški ali i "otpozadi" bilo muški bilo ženski da su u pitanju. Srednjevekovni termin za homoseksualnost se još nazivalo greh sodomski, sodomski greh, prvi sodomski greh
Skotološtvo se odnosilo na životinje.

Vremenom je došlo da se skotološtvo (oblik "skotski") primenjuje i u tim terminima (kao u Dečanskom trebniku, odakle sam preuzeo citat).

Kasnije se skotološtvo gubi, a sodomija postaje opšti termin za blud sa životinjama.
Šta još piše u Dečanskom trebniku (na radnje prilikom ispovedanja), to je tek za posebnu priču... Da čuju dežurne Srbende, izvršile bi harakiri Smile.

Bilo i prostitucije, ali o tome u nekoj drugoj temi Wink.

Dopuna: 16 Sep 2019 11:11

Skijavoneska ::Pa bilo je svega, ali ovo u seriji dominira, cak stavise meni je ok biti sa vise zena, ali trandzi nije bilo u srednjem veku i golih zandarma, niti je ovo bilo dominantno u tom periodu... pa i da jeste, ne treba to da apostrofira...

Opa, lepo ti sa više ženskinja Very Happy? Vidiš, konzervativne stavove koje propagiraš kažu to: no, no, više od jedne. Po hrišanskoj teologiji, greh.

Treba apostrofirati sve teme, pa i ove. Svakodnevni život. Upravo zbog takvog tvog pisanja. Bilo svega i svačega i onda kad se to pomene: "ju, ju, ju... to sramota"; "ju, ju, ju... LGBT lobi nam to nametnu"; "ju, ju, ju... radite protiv Srba i njihove tradicije".

To smo što smo, niti je ovo uvozno niti domaća radinost. Samo što mi na prošlost gledamo današnjim očima pa se zgražavamo glumeći ljudske i moralne gromade.

Ne mogu da se setim imena, ali u srednjem veku bio jedan opat, koji otišao u svoju parohiju pa opisao šta se sve događalo u pogledu bludničenja. Bila cela jedna knjiga, sa primerima šta i kako.
Bio je prevod na engleskom ali sam negde izgubio PDF Sad.

I posle "Crveni ban" i "Mrsne priče" pogana stvar - jok, more... deo folklora i života, slika i prilika vremena u kome su nastale.

Isto i ovo za "Senke nad Balkanom".
Toga je bilo tada ali danas se to dobro prodaje pa ajd da ga prikažem.
Ništa čudno, ništa posebno.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2015
 • Poruke: 498

Gledaj, ako se vec pravi serija, moglo je to puno bolje, malo istaci neke druge vrednosti i na drugaciji nacin apostrofirati taj period i nista ne bi on pogresno protumacio i docarao taj period... bas muskarac odeven kao zena da peva? TO je kao sasvim normalno za taj period, i pederi? Nije to tako javno moglo da bude a da ne naidje na osudu javnosti... pa kada je uvodjeno osvetljenje u gradu, narod se bunio, jer svi normalni idu da spavaju puno ranije. Pa i taj crveni ban je naisao na osudu...

Sto se tice poligamije, nisam ja rekao da sam uzoran hriscanin i svakako ne moze se to stavljati u isti kos sa homoseksualizmom i tim nakaradnim vrednostima.. Bolje da u toj seriji dominiraju Kazanove, nego trandze i pederi.. Ta serija je pre svega namenjena sadasnjosti, a ne kao neka prezentacija studentima istorije... ja sam kao klinac gledao srecne ljude i porodicno blago, posle kupanja i u krevet, gledala je cela porodica... kako sad sa decom gledati istu seriju i naidje trandza koja peva? Kako objasniti detetu sta je sta... ako se nagi mladici dodiriju u uniformi slavne srpske vojske, kako detetu pribliziti taj period i te slavne pretke... Deca na televizoru prvo vide te stvari, formiraju neko misljenje hteli oni to ili ne, i to mnogo pre, nego sto sazrele da citaju Srpsku trilogiju, Stanislava Krakova itd..

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5637

Citat:Gledaj, ako se vec pravi serija, moglo je to puno bolje, malo istaci neke druge vrednosti i na drugaciji nacin apostrofirati taj period i nista ne bi on pogresno protumacio i docarao taj period...

Apostorofirao je on svašta nešto u tim serijam, nego ti ne vidiš. Ili ti to ne smeta. Bedu ratnih invalida srpske vojske, bahatost bogatih, sirotinju na periferiji, šta češ sutra da jedeš, teški uslovi života, korupcije. Ti bi možda hteo neke bajke o naprednoj u urednoj Kraljevini, gde seljaci ne jedu istu so kao stoka, onu crvenkastu ili gde lokalni trgovac nije zelenaš (moj pradeda na primer) ili gde ne vijaju bande (tri puta napadali pradedu zelenaša).

Citat: bas muskarac odeven kao zena da peva? TO je kao sasvim normalno za taj period, i pederi? Nije to tako javno moglo da bude a da ne naidje na osudu javnosti...

Bio u svakom selu oko Božića po jedan obučen ko žena i još pevao. Koji je narodni običaj u pitanju?
Jedna Aleksandrov premijer je bio na glasu da je furndžija, dajguz. Kao što rekoh to je dobao kabarea, tu bilo svega.

Citat:kako sad sa decom gledati istu seriju i naidje trandza koja peva?

Ako ti smeta ne daš im da gledaju. Jel to teško?

Citat:Kako objasniti detetu sta je sta... ako se nagi mladici dodiriju u uniformi slavne srpske vojske, kako detetu pribliziti taj period i te slavne pretke...

Hm, probaj da im objasniš zašto su vetrani te vojske sedeli oko crkava i prosili, a za ovo je onda lako. Probaj da im objasniš ko je prvi na njih pljunuo.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1989
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Srećni ljudi i Porodično blago?
To ni najmanje nije naivno kako izgleda. Kabare i kafana, noćni život, dugovi, mafija, lomljenje ekstremiteta za pare, namešteni brakovi iz računa, mito i korupcija, varanje na svakom ćošku itd. Baš lepa lektira za malu decu pred spavanje.
Nije ni čudo kako je sve propalo.
Wink
Kad si klinac ne razumeš ni Vruć vetar a gledao si i mislio da shvataš tj. nisi ništa mislio već si se smejao ponekom gegu. Tek kad zakačiš poneku epizode ko zna koliko godina (decenija) kasnije shvatiš malo bolje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 747 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 7 sakrivenih i 693 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Areal84, bojank, cole77, CrazySerb_MLD, darcaud, darkstar101, Doca, Dorcolac, Drug pukovnik, Džordžino, FOX, goxin, ivan979, Kibice, kovinacc, MarKhan, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, miljannis, misa1xx, mnn2, nemkea71, ostoja, Panter, pera12345, Petar35, raketaš, Recce, renoje2, repac, ruma, Ruski Sremac, sakota79, samsung, sekretar, Smiljke, t84dar, virked, VJ, vlvl, voja64, VP3987, vukdra