Senke nad Balkanom

1

Senke nad Balkanom

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Tema je vezana za trenutno aktuelnu seriju ,,Senke nad Balkanom". Cilj je da komentarišemo događaje i ličnosti u seriji. Iznesite ovde svoje teorije šta mislite ko je ubica ili ko stoji iza nekih stvari. Smile

Meni se lično sviđa serija, kao fikcija i krimi-triler delimično zasnovan na istorijskim ličnostima i događajima.

Voleo bih da čujem vaše teorije o tome šta mislite ko je misteriozni ubica koji seče glave po Beogradu.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4128
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Neko moje viđenje:

Optužba Avrama da je ubica ne pije vodu iako je Pletikosić na osnovu otisaka utvrdio da je on ubica.

Otisci prstiju na kostimu Violete Đukić (supruge javnog tužioca) i fotoaparatu Nevena nisu čvrst dokaz. Tu su mogli da dođu sasvim slučajno:
-Violeta Đukić je plesala/igrala sa Avramom (prava epizodu) tako da je tu ovaj ostavio otiske,
-Scena gde Pletikosić i Avram pričaju i gledaju fotografije na zidu koje je napravio Neven, navodi na mogućnost da je Avram prilikom izrade tih fotografija došao u kontakt sa Nevenovim fotoaparatom.

Ubistvo Violete Đukić može se posmatrati u dva pravca:
1) da je načinjeno greškom, jer je primarna meta bila Maja Davidović, neuspela bankarka, koja je ucenjivala negativima,
2) da je ritualno ubistvo zbog ogrlice - načinjena je fotografija od strane NN fotografa prilikom otvaranja bolnice (prva epizoda) te ko zna ko je video tu ogrlicu.

Zbog prvog stava, isključujem Avrama kao ubicu Violete Đukić jer da je hteo da ubije Maju Davidović, sigurno se ne bi prepoznao (upitan od strane doktora Avakumovića, koga glumi Dragan Petrović, čija maska će pobediti Avram odgovara: "Maska gospođe Đukić" - znači prepoznao je i znao je sa kim igra) da kod njega nije Maja Davidović, koja ima identičan kostim kao Violeta.

Druga žrtva, fotograf Neven, je u problemu zbog negativa kompromitujućih scena generala Živkovića. Prema izjavi Maje Davidović, u trećoj epizodi, Neven je bio problematična ličnost, homoseksualac, voleo dečake i da je upao u loše društvo.
S obzirom da je Neven homoseksualac, verovatno je bio u društvu generala Živkovića kada su i nastale kompromitujuće fotografije.
Poslednja scena u kojoj se pojavljuje Neven je na kraju druge epizode, a tada Neven izgovara rečenicu: "Šta radiš ti ovde?". U toj sceni Neven je zbunjen, čudi se i ne plaši - znači da poznaje osobu kojoj se obraća.

Iako na prvi pogled deluje da su ubistva Violete Đukić i fotografa Nevena povezana, postoji osnovana sumnja da su ona odvojena i da je splet okolnosti takav da ispadnu povezana.

Pletikosić je išao kod Rajsa, a pred sam odlazak Pletikosića da uhapsi Avrama, Rajs pokušava da ga dobije na telefon. Koji je motiv tog poziva, videćemo. Da li je u pitanju da je Pletikosić pogrešio u vezi slikara ili da je Rajs našao neki trag, nije poznato. Videćemo u narednoj epizodi.

Interesantan je motiv "ribe" koji se pojavljuje kroz seriju:
-Violeta Đukić nosi ogrlicu koja ima oblik ribe - prva epizoda
-kada inspektori "Tane" Tanasijević i Pletikosić idu u Jatagan Malu, ciganin Gazim pravi čorbu bez ribe,
-princ Đorđe deli ribu ljudima u Jatagan mali (Isus je delio ribu svojim sledbenicima) - četvrta epizoda

Pored ribe, imamo i Longinovo koplje sa tekstom Nobiscum Deus (nem. Gott mit Uns) tj. Bog s nama. Nobiscum Deus je bio i poklič Tevtonskog reda. U poslednjoj epizodi, princ Đorđe crta kukasti krst koji neodoljivo podseća na uprošćenu verziju kolovrata - starog slovenskog simbola. Na taj način, pravi neku vezu između Germana (tj. Nemaca) i Slovena.

Znajući Stojiljkovića, koji je delom pisao i scenario i koji previše stavlja akcenat na mističnost, skrivene sile, okultne stvari i sl. (u tom fazonu je i njegov najpoznatiji roman "Konstantinovo raskršće") ne bi me iznenadilo da su neka ubistva ritualna i povezana sa paganskim kultovima.

Zanimljivost: u sceni kada Alimpije Marić sreće Gabrijela Mahta, Marić, jedući jabuku, priča o Herkulu da je, prema grčkoj legendi, posetio germanske zemlje kada je išao po hesperidske jabuke, a da su zbog toga Germani o njemu pevali pesme. Na ovo, Maht odgovara: "Čitali ste Tacita", a Marić: "Tako je".
U originalnom rukopisu Tacitovog dela "Germania" ne pominje se da je Herkul išao po hesperidske jabuke i da je tom prilikom svratio kod Germana. Ovo što je Marić izgovorio u pitanju je komentar priređivača koji je štampao Tacitovu Germaniju 1927. godine na srpskom jeziku.

To se lako može proveriti jer je "Germania", ova iz 1927, digitalizovana:
http://www.rastko.rs/civ2/rim/tacit-germanija_l.htm

Sve u svemu videćemo kako će biti.
Da je Avram ubica, sumnjam iz gore navedenih razloga.

Neko drugo zapažanje Smile?

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Ja sam odmah u drugoj epizodi pomislio da je Avram ubio i Violetu Đukić i Nevena jer:

-Bio je na balu i igrao sa Violetom, ubio je jer je hteo doći do ogrlice?
-Prilikom ispitivanja u policijskoj stanici bio je nervozan i vikao da ga čekaju radovi kući
-Neven je ušavši u foto radnju rekao ,,Šta radiš ti ovde?" što sugeriše da je poznavao ubicu

Treća epizoda daje jasne naznake da je Avram ubica:

- Inspektor Pletikosić kada otvara Avramov katalog vidi sliku gde su poslagane tri ljudske glave
-Crtež svemira podseća na motiv ribe

U četvrtoj epizodi moja sumnja na Avrama pada jer smatram da bi bilo previše jednostavno da je on. Onda se pojavljuje lik princa Đorđa koji deli ribu u Jatagan mali, a na kraju epizode slika.

Kada je Gabriel Maht došao u Beograd (koji je inače član društva Tule- nemačkog okultističkog društva koje se bavilo mitološkim teorijama) grof Rajački mu je rekao da su već angažovali čoveka na terenu i da će imati prilike da ga upozna. Pretpostavljamo da je ubica u vezi sa grofom Rajačkim i pokušava da dođe do ogrlice ili koplja ali ubija ritualno?

Gama, ovaj tvoj deo o Germaniji i citiranju, da li mi daješ dozvolu da to ubacim na vikipediju, pošto uređujem članak o seriji?

PS: Odlično si pogodio ko je Kaluđer.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24458
 • Gde živiš: Beograd

Да ли је Тане заиста убијен?

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

zixo ::Да ли је Тане заиста убијен?

Ja mislim da će preživeti. Mada bi bilo u stilu Igre prestola da je ubijen.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4128
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Uzelac2106 ::
Gama, ovaj tvoj deo o Germaniji i citiranju, da li mi daješ dozvolu da to ubacim na vikipediju, pošto uređujem članak o seriji?

PS: Odlično si pogodio ko je Kaluđer.


Za Kaluđera je bilo očigledno (pisao ovde: https://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/.....l#p2011778 ), ima najviše motiva ali ga je odao jedan detalj Smile.

Pusti slobodno na Wikipediji, ali samo stavi link ka ovoj temi jer je ovde objavljeno prvo tako da je to izvor. Cenim da će i novinari napisati neki članak o ovome tako da ih molim da navedu forum kao izvor informacija.

Ajde još malo zanimljivosti ako je za Vikipediju:

Vrlo često se prikazuje list Politika ali ima nekih zanimljivosti:

Slučaj 1:

Modifikovana naslovna strana lista Politika od četvrtka, 30. avgusta 1928. (broj 7303, godina XXV)Originalna naslovna strana lista Politike od četvrtka, 30. avgusta 1928. (broj 7303, godina XXV)


Slučaj 2:

Modifikovana naslovna strana lista Politika od četvrtka, 31. avgusta 1928. (broj 7303, godina XXV)


Originalna naslovna strana lista Politika od petak, 31. avgusta 1928. (broj 7304, godina XXV)


Šta je interesantno ovde? Datumi i broj lista. U originalu 31. avgust 1928. nije četvrtak već petak, a broj tog izdanja nije 7303 već 7304.
Onaj koji je radio fotošop za potrebe serije, propustio je taj detalj.

Drugo, u oba slučaja kada je list Politika u seriji, deo gde drži desna ruka je identičan za oba broja.
U drugom slučaju koji je ovde predstavljen, papir na kome je štampana Politika za potrebe serije (gde je na naslovnoj strani Violeta Đukić) je glatke površine, ima odsjaj, a to originalna Politika iz 1928. nije imala.

Neki novi detalji u vezi ubistva:
U prvoj epizodi kada Kosta Pećanac (koga igra Nenad Jezdić), ili kako se naziva još i "Krojač", napada fotografa Nevena u Jatagan Mali, gde mu kaže da je buzerant* (politički korektno: homoseksualac), navodi da je Neven prodao negative na dva mesta i da se čudi kako nije aukciju raspisao. Ovo navodi na dva zaključka:

-jedna strana koja traži negative je ona koju predvodi Kosta Pećanac, koji pak radi za Kaluđera, aka Alimpija Marića (donatora). Motiv je ovde jasan, Kaluđer želi da ucenjuje Petra Živkovića kako bi mogao da izdejstvuje određene beneficije u trgovini opijumom (Petar Živković mu odgovara da bi Alimpić da separatizam rešava farmacijom).

-druga strana koja traži negative nije poznata, niti se zna koje su njene namere tako da se tu ostavlja mogućnost za dodatne informacije. U narednim epizodama bi trebalo to da se razjasni. Neko moje odokativno razmišljanje: moguće da je to stana okupljena oko princa Đorđa ili protivnika Petra Živkovića, itd... Otvaraju se različiti motivi.

Na balu se pojavljuje ovaj koga je Maja Davidović videla dok je igrala sa Vojinom Đukićem:Da li je u pitanju ubica ili neko ko zastrašuje, videćemo.
Fizički opis ovoga je:
-visina oko 165 cm
-starija osoba (bar 35+ godina),
-delimično sede i bujnije kose (možda je čak vezana u rep),
-neobrijan, proseda brada,
-puna osoba, ako se uzme debljina njegovog vrata u odnosu na glavu.


fusnota:
* - Ove godine u maju sam istraživao u Istorijskom arhivu Beograd. Tražio sam nešto u Upravi beogradske policije za 1940. godinu pa sam imao priliku da prelistam oko 300-400 predmeta (prijave, dojave, prekršaji poput skitničarenja, prostitucije, kocke, krivična dela itd). Naišao na jedan slučaj gde je jedan buzant (ne piše buzerant) pokušao da u beogradskom parku dohvati jednog dečaka i da ga prisili na blud. Usled vike stvorio se žandarm koji je pojurio buzanta te ga je uhvatio i odveo u policiju.

Ovaj tekst je vlasništvo foruma te molim sve one koji parafraziraju ili prenose jedan deo/ceo tekst stave izvor odakle su preuzeli.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4128
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Još jedna zanimljivost (istorijska netačnost) za Vikipediju:

General Vrangel, preminuo je 25. aprila 1928. dok u seriji Vrangel je živ 30-31. avgusta 1928. (kada su smeštena ubistva Violete Đukić i fotografa Nevena - datovano prema novinama u seriji).

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Scenaristi bi zaista morali da barem svrate na forum ako ih mrzi da čitaju istorijsku literatur..Meni takođe smetaju te na izgled sitnice,kao kada u "Ravnoj Gori" 6-i april postade radni dan iako je bila nedelja pa još i Uskrs što apsolutno svi izvori spominju kada govore o Aprilskom ratu.
P.S.
Rizkujem da postanem matoro gunđalo ali u srpskom jeziku se obično kaže "datumirano" Ziveli

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4128
 • Gde živiš: Niš, Srbija

victoria ::Scenaristi bi zaista morali da barem svrate na forum ako ih mrzi da čitaju istorijsku literatur..Meni takođe smetaju te na izgled sitnice,kao kada u "Ravnoj Gori" 6-i april postade radni dan iako je bila nedelja pa još i Uskrs što apsolutno svi izvori spominju kada govore o Aprilskom ratu.
P.S.
Rizkujem da postanem matoro gunđalo ali u srpskom jeziku se obično kaže "datumirano" Ziveli


Ukoliko se radi o stručnim konsultantima onda bi trebalo da znaju detalje. Ukoliko se radi o scenaristima, koji istraživanjem u arhivu automatski pripisuju sebi da sve znaju i da su istoričari, onda je već to upitno. Interesantno je da jedan od scenarista (Dejan Stojiljković) uporno potencira na istorijskoj tačnosti onoga što se navodi u seriji (bio skoro jedan članak). Najave su išle do toga da je to "Istorija koju nismo učili", da sve to piše u arhivima, itd... Ali jadac, nije to baš tako.

Dejan Stojiljković je skoro dao intervju gde je govorio o srpskoj istoriji:U jednom članku u kome scenarista Stojiljković govori o seriji i istorijskoj tačnosti može se pročitati ovde:

Novosti: SERIJA “SENKE NAD BALKANOM”: Blaćenje jadnih ruskih izbeglica

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:694060.....-izbeglica

Osvrnuo bih se na jedan deo:

Citat:- Osim što ne razlikuje dokumentarne od igranih formata, on je u seriji očigledno video samo ono što je hteo - kaže Stojiljković. - Najpre, jedan deo tih ruskih emigranata se jeste bavio švercom opijuma, u seriji je to njih pedesetak, dakle oko jedan odsto kozaka pristiglih u Beograd - što nije "istorijska činjenica" jer ako ćemo pravo, bilo ih je u tom poslu mnogo više. Dalje, podatak da je među "morfinistima i kokainomanima" najveći udeo "belih Rusa" zaveden je u dosijeima Uprave gradske policije Beograda iz 1937. godine.

Podatak da je neko "morfinista i kokainoman" ne znači automatski da neko trguje drogom već da je uživalac/zavisnik.

Sad, neka procene korisnici o čemu se radi.

Odgovor na P. S:
Dok sam studirao profesori su govorili datovanje ili datiranje. Iskreno, nikad nisam dovodio to u pitanje tako da sam prihvatio kako je prihvaćeno u nauci (tj. od strane profesora).

Malo proguglao pa mi izašlo ovo: http://staznaci.com/datirati

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Završi se i ova epizoda i ne mogu da ne primetim da je Žandarmerija prikazana kao gomila seka Persi koje ko god hoće najuri i to uz pomoć malo kamenica.Istina je znatno drugačija,Žandarmerija je ulazila gde god joj bilo naređeno i kada god joj je bilo naređeno,trpela je strahovite gubitke ali bogme nije ni ostajala dužna,ni krivim ni pravim.Kamenovati Žandarmeriju u to vreme . . . stiže plotun iz pušaka kao odgovor !
-Malo o Žandarmeriji iz lista Vreme od Branka Bogdanovića
http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=292556
"Žila i kundak" a ne seka Perse
http://pescanik.net/zila-i-kundak-zandarmerija-na-jugu/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 525 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 2 sakrivenih i 519 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, branko7, gygy11, 187