Senke nad Balkanom

10

Senke nad Balkanom

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4210
 • Gde živiš: Niš, Srbija

dm24 ::Mogući izvor informacija inspektor Tomić (Rastko Janković). Preuzeo istragu oko Tatka, ima problem sa Tanetom i uvek se muva u skoro svakoj scenu (pored Ruže) u "Glavnjači". Koja je svrha njegovog lika osim da nas iznenadi na kraju?

Načelnik Dimitrijević nije ni korumpiran ni ruski čovek, jednostavno ima taj sirovi žandarski mentalitet i izvršava naređenja, što mu i jeste posao.


Mislio sam na Tomića ali i na Bodu Ninkovića (glumi žandarma) koji ima pik na Pletikosića. Zato sam ih sve svrstao u policijske službenike - ne bih mogao specifično da navedem na koga sumnjam, bar dok ne dođu novi tragovi.

Dimitrijević je i tek kako korumpiran i ruski čovek jer je u poslednjoj epizodi Ščerbacki rekao: "Ti uzmeš dengi (pare), a drugi rešavaju problem".

Uzelac2106 ::
Ruža mi deluje previše naivno i nepodobno za nekoga ko bi bio doušnik. Milisav je bio potkupljiv za sve, ali je i on stradao te ne verujem da bi Tule ubili svog doušnika.


Milisav je klasičan mutni žandarm koji je dugo u službi i koji želi da zaradi nešto više. Tako ga bar ja vidim. Ruža je previše naivna, ali upravo to je čini manje sumnjivim da kad sazna nešto prosledi drugima.

Nešto sam razmišljao u više pravaca:
Ukoliko je Violetu Đukić ubio Avram, onda da je Avram ubio Nevena zato što je ovaj slikao tokom maskenbala, te postoji mogućnost da je Neven fotografisao nešto što ne treba te je zato stradao. To mi jedino pada na pamet da povežem Avrama, otiske na haljini i Nevenovom fotoaparatu, i Violeti i Nevena.

Druga priča je da je za Avramovo poturanje britve odgovoran Dimitrijević koji je naredio Milisavu da to uradi. Moguće da se načelnik dodvoravao Vojinu Đukiću te je delovao samostalno ili u po preporuci Đukića. Čudno mi je zašto je načelnik burno reagovao i po svaku cenu je štitio Milisava od istrage. Neko ko štiti drugog moguće da krije nešto i da se plaši da se otkrije. Moguće da je Milisav meta po sistemu taliona (biblijski motiv: „Oko za oko, zub za zub“) u kome je Dimitrijević odgovoran za smrt jednog iz Tule, a da onda Tula smakne jednog pomoćnika Dimitirjevića.

Uzelac2106 ::
Avakumović je sigurno doturio britvu, ali nekako mi deluje on previše slabo da bi izvrašavao ubistva. Ali jeste savršen izbor za doušnika. On je video ogrlicu Violete Đukić, on je znao da je Neven bio na balu i on je Milisavu dao britvu. U tom slučaju i nije im potreban doušnik u policiji.


Nedostatak snage, ubica kompenzuje elementom iznenađenja kada se žrtva najmanje nada i kada ne drži gard.
Ja sam imao par scena u životu kada su fizički slabe osobe pokušale da bez mnogo napora savladaju protivnika.
Slučaj 1: Psihički nestabilna osoba, koja je pokušala da udari sagovornika iznenada uz pomoć teške staklene čaše (za sladoled). Pre toga mu je žestoko odvlačila pažnju razgovorom da bi na kraju u jednom trenutku izjavila iz čista mira: “Hoćeš da ti nabijem ovu čašu u mozak”. Ova izjava je bila znak da treba da se drži gard. Već posle 5-10 sekundi čaša je poletela ali je na svu sreću ruka branioca izblokirala ruku napadača već u samom zamahu što je doprinelo da čaša skrene trajektoriju i udari u staklo od izloga. Nakon neuspelog pokušaja napadač je počeo da beži ali ga su mu pravdu ispostavili branioc i njegovo društvo.
Slučaj 2: Žestoko psihički nestabilna osoba (nije iz prvog slučaja) doživela je batinjanje od strane osobe koja je bila u pijanom stanju i u pratnji prijatelja, takođe u alkoholisanom stanju. Iako je od tog incidenta prošlo mesec-dva, svi su stavili tačku na njega, ovaj što su ga tukli je pokušao da nožem izbode oca ove osobe što ga je napala. Događaj se dogodio noću, posle povratka druge smene (oko 22:30). Naime, on se sakrio u mrak dok je žrtvu pustio na svetlo da je identifikuje posle čega je žrtva opet ušla u mrak (ulična svetla su razlog za slabu osvetljenost) gde ga je napadač napao. Sreća u nesreći je taj da je žrtva nosila novčanik u levom unutrašnjem džepu kožne jakne. Pri prvom udarcu u levoj strain grudnog koša sečivo se zakucalo što je braniocu dalo vremena da uhvati ruku napadača sa bodežom i udari napadača u glavu par puta desnom rukom. Posle toga su se okupili ljudi. Napadač je proglašen psihički nestabilnim i policija nije mogla da reaguje. Pre par godina napadač je optužen za pokušaj silovanja starije žene (70+ godina) te je tri godine bio u zatvoru.

Ovo su forme ponašanje gde slaba osoba napada u želji da kompenzuje slabost koju ima.
Meni je interesantno da glave odsečenih imaju otvorene oči i da gledaju prema gore. Možda prema napadaču, prema sečivu tj. gledaju u gornjoj hemisferi što navodi na zaključak da je ubica na višoj poziciji, visini od njih. Ovo je bar neka moja interpretacija ovoga. Ne znači da su scenaristi ispoštovali sve detalje kriminalističke forenzike.
U prvoj epizodi, Tane je prilikom ubistva ruskog sveštenika rekao “Oružje nije pronađeno” što me navodi na zaključak da ipak ima nekih stvari iz realnog života.

Uzelac2106 ::
Nisam čitao takvu literaturu, ali sam čitao dosta biografija serijskih ubica. Bilo ih je ako se sećaš u časopisu ,,Istorija" koji je izlazio pre. Uglavnom, sve serijske ubice su pored toga što su patili kako ti kažeš od raznih devijacija i poremećaja imali strašna detinjstva. Većinu su ih roditelji maltretirali, seksualno zlostavljali te su iz toga nastale njihove devijacije. Na primer, Otis Tul, američki serijski ubica, je kao mali bio žrtva zlostavljanja rodbine, a majka ga je oblačila u žensku odeću.

Što se tiče istraživanja, ja se vodim tezom Hanibala Lektora iz filma ,,Kad jaganjci utihnu" kada detektivki Starling kaže da je suština razotkrivanja zločina- pojednostaviti stvari.


Da, detinjstvo je neophodno za razvoj ličnosti, ne samo serijskih ubica nego svih ljudi. Da, to stoji da su serijske ubice zlostavljane u detinjstvu.
Ukoliko je Avakumović osumnjičeni, na ovo pitanje će dati odgovor Krista, njegova supruga, koja bi trebalo da zna Avakumovića i njegove privatne stvari iz prošlosti. Pod uslov da ona stigne na ispitivanje. Za sada o Avakumoviću znamo samo da je slaba ličnost, da je blizak sa režimom i da je ispitivao dvojicu ludaka koji crtaju „Crno sunce“.

Videćemo da li će Tane i Pletikosić ići i u Avramov atelje, obično bi trebalo i tu da pregledaju da vide povezanost i kako je „živeo“ Avram.

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6793

#Na početku prve epizode, u uvodu je napisano: "Posle Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji, poražena carska vojska sa generalom Vrangelom na čelu i sa preko 100.000 izbeglica našlo je novu domovinu u Kraljevini SHS. 15.000 kozaka je nastavilo da na teritoriji Kraljevine SHS funkcioniše kao nezavisna vojna sila." U Kraljevinu SHS nije stiglo 100.000 ruskih izbeglica već oko 44.000, a od tog broja, kozaka je bilo oko 5.000.
#Na početku prve epizode, u telopu je napisano: "1921. godina, Luka Herceg Novi, Crna Gora, Kraljevina SHS", iako je Herceg Novi posle Prvog svetskog rata 1918. pa sve do do 1924. bio u sklopu pokrajine Dalmacije.
#Dalje tokom prve epizode, u telopu piše: "Makedonija, Kraljevina SHS". Makedonija za vreme kraljevine SHS/Jugoslavije nije nosila taj naziv. Ovaj prostor je ranije nazivan Starom Srbijom, kao i Južnom Srbijom, koji je oslobođen od Turaka tokom Prvog balkanskog rata 1912. Južna Srbija je bio naziv i za istoimenu pokrajinu u sastavu Kraljevine SHS od 1919. do 1922, nakon čega će biti podeljena na 33 administrativne oblasti koje će funkcionisati sve do proglašenja Jugoslavije 1929. kada će na ovom prostoru biti formirana Vardarska banovina, koja će trajati sve do okupacije Jugoslavije 1941. za vreme Drugog svetskog rata.
#General Petar Živković je u seriji predstavljen kao armijski general (tri zvezdice) međutim u stvarnosti on je 1928. godine bio divizijski general (dve zvezdice). U čin armijskog generala je unapređen dve godine kasnije 1930. godine.
#Automobili koji su u seriji smešteni u 1925. i 1928. godinu u stvarnosti tada nisu postojali - Sitroen Trasio Avan je u proizvodnji od 1934. a Mercedes 170V od 1935. godine.
#U seriji Hadži Damjan Arsov, vođa VMRO, traži da mu advokat bude Ante Pavelić. U stvarnosti, Pavelić je bio od 1927. u dobrim odnosima sa VMRO i iste godine je branio više njihovih članova pred sudom. Takođe je bio u prijateljskim odnosima sa vođom pokreta, Vančom Mihajlovim. Lik Hadži Damjana Arsova je urađen po ugledu na lik Ivana Vanča Mihajlova.
#Mustafa Golubić se vratio u Jugoslaviju 1932. godine, dok se u radnji serije on vraća u Beograd 1928. a prestonicu Jugoslavije zapravo je posetio tek početkom 1940-ih.
#U trećoj epizodi, u sceni kada Alimpije Marić dolazi kod generala Petra Živkovića u pozadini se čuje kompozicija Gardijski marš, Stanislava Biničkog.
#Gabriel Maht nosi prsten sa simbolom društva Tule koje je osnovano u Minhenu 1918.
#U sceni kada Alimpije Marić sreće Gabriela Mahta, Marić, jedući jabuku, priča o Herkulu da je, prema grčkoj legendi, posetio germanske zemlje kada je išao po hesperidske jabuke, a da su zbog toga Germani o njemu pevali pesme. Na ovo, Maht odgovara: "Čitali ste Tacita", a Marić: "Tako je". U originalnom rukopisu Tacitovog dela "Germania" ne pominje se da je Herkul išao po hesperidske jabuke i da je tom prilikom svratio kod Germana. Ovo što je Mirić izgovorio u pitanju je komentar priređivača koji je štampao Tacitovu Germaniju 1927. na srpskom jeziku.
#General Vrangel, preminuo je 25. aprila 1928. dok u seriji Vrangel je živ 30-31. avgusta 1928. (kada su smeštena ubistva Violete Đukić i fotografa Nevena - datovano prema novinama u seriji).
#Društvo Tule, koje je u seriji prikazano u 1928. godini, nije imalo aktivne članove u Beogradu. Društvo se delimično rasformiralo već 1919. kada su članovi uhapšeni i streljani tokom revolucije u Bavarskoj, a ostatak je pristupio Nemačkoj radničkoj partiji.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4210
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Znači, doktor Avakumović je osoba koja se krije ispod bele maske tj. on je vođa družine koja seče glave. Lek koji je pronađen u krv žrtava prepisuje doktor Avakumović, koji se inače školovao u Beču, baziran je na opijumu i izaziva jake halucinacije.

Da pogađam dalje: Himdalfarm proizvodi ovaj lek Smile?

Inače, ime firme Himdalfarm verovatno vuče korene iz imena Heimdallr (na našem se čita kao Hejmdal). U pitanju je božanstvo u nordijskoj mitologiji. Ovo božanstvo se predstavlja kao "najbelje" od svih u nordijskoj mitologiji - belo božanstvo.

Pored toga, kao što sam predvideo, Pletikosić je razgovarao sa Kristom Smile. Verovatno će sada i princ Đorđe da uđe u priču i mislim da će ga Pletikosić posetiti.

U četvrtoj epizodi, kada kod Avrama u atelje dolazi Krojač sa ekipom, u jednom kadru može se primetiti Svevideće oko Boga (u trouglu) - simbol u hrišćanstvu ali i u raznim tajnim organizacijama.Upravo zbog ovog detalja podvlačim zašto bi trebalo, po nekom policijskom pravilu, pristupiti pretresu stana i prostorija u kojim je stanovao/radio ubica.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9981
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Kako je Tane saznao za onu staru zgradu sa crnim suncem gde su sekli glavu prostitutki?

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4210
 • Gde živiš: Niš, Srbija

U Stavrinom džepu je pronašao ceduljicu sa porukom:
"Isporučiti robu u stari magacin
Obrenovački put bb"

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Au, kakav zaplet!

Ode i Đukić! Shocked

Gama za sada si dosta pogodio. Smile Ja dalje stojim iza moje tvrdnje da je Avram ubio Violetu i Nevena.

U ovoj epizodi smo videli da je Avakumović na čelu Tule u Beogradu. U sceni kada su Đukiću odsekli glavu pored njega je bio Gabriel Maht (pozna se po glasu). Onaj puniji lik koji je preuzeo Maru je sada doneo mač da se odseče glava Đukiću.

Pletikosić i Tanasijević ulaze sve više u trag Tule.

Mene zanima koliko ima epizoda ova sezona, pošto je neko napisao 8? Ovo je bila 8.a biće još.

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Provukla se negde informacija po novinama da ima 8 epizoda ova sezona i da idu tri sezone, e sad izgleda da ih je više, moguće da će ići do Nove godine sa poslednjom epizodom da su tako tempirali, što znači da bi trebale biti još tri ?!?

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6793

boyce ::Provukla se negde informacija po novinama da ima 8 epizoda ova sezona i da idu tri sezone, e sad izgleda da ih je više, moguće da će ići do Nove godine sa poslednjom epizodom da su tako tempirali, što znači da bi trebale biti još tri ?!?

Ceo serijal je podeljen u tri sezone i obuhvata period od 1928. do 1940. godine. Prva sezona pokriva period neposredno pred ubistva hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature. Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva. Treća sezona je smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata i raspad Kraljevine Jugoslavije.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9981
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Ja negde videh 12 epizoda u sezoni

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 848 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 8 sakrivenih i 801 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, andro_kv, Areal84, Bahuss, beowl, bobanrakidjic, Chainsaw, darkangel, djonsule, DJORDJE-NO-1, Dr.Strangelove, dragon986, Drug pukovnik, FOX, Georgius, HDMI, indja, Kožedub, Krusarac, Libertas, Magister, mercedesamg, mikiopacity, misa2, nedeljkovici, pein, robertino, rodoljub, Rote Baron, sizif, srecko81, Stanlio, stegonosa, Sveto, vathra, VP3987, Warhawk, Yellow Pinky