Senke nad Balkanom

14

Senke nad Balkanom

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6791

Gama ::Da, tako su ga označili u nekim intervjuima.

Kosta Pecanac nije se bavio kriminalom...

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4202
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Svakako. Kao ni Mustafa Golubić ili to da je princ Đorđe upražnjavao okultizam.
Za potrebe serije, činjenice se izokrenu za manje od dva minuta.

Ovde je verovatno prisutan uticaj Dejana Stojiljkovića i njegove tendencije da istorijskim ličnostima pripiše neke osobine u cilju dramatizacije, a ne u cilju istorijske tačnosti. U "Konstantinovom raskršću" je bilo sličnih stvari. To je sloboda u književnosti, piše ko šta hoće. Na narodu je da to prihvati kao fikciju ili kao činjenica.

Ja sam sretao ljude koji su Denija Brauna (tj. Da Vinčijev kod) citirali kao istorijski relevantnu literaturu.

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6791

"Senke" odlaze sa RTS-a, evo gde će se emitovati!
http://www.alo.rs/dilas-prebacuje-i-senke-na-top-kanal/136410

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Gama ::Svakako. Kao ni Mustafa Golubić ili to da je princ Đorđe upražnjavao okultizam.
Za potrebe serije, činjenice se izokrenu za manje od dva minuta.

Ovde je verovatno prisutan uticaj Dejana Stojiljkovića i njegove tendencije da istorijskim ličnostima pripiše neke osobine u cilju dramatizacije, a ne u cilju istorijske tačnosti. U "Konstantinovom raskršću" je bilo sličnih stvari. To je sloboda u književnosti, piše ko šta hoće. Na narodu je da to prihvati kao fikciju ili kao činjenica.

Ja sam sretao ljude koji su Denija Brauna (tj. Da Vinčijev kod) citirali kao istorijski relevantnu literaturu.


Da Vinčijev kod istorijska literatura? Bebee Dol

Mene iz dana u dan ljudi koji znaju da sam istoričar pitaju ,,Pa je l' bilo tako?". Već mi dosadilo da pričam. Very Happy

Ako je neko gledao britansku seriju Tabu, tamo su se isto pojedinci u Engleskoj bunili zbog prikaza Istočnoindijske kompanije koja je korumpirana i prodaje roblje.

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka TopolaTrejler za poslednju epizodu ove sezone. Očekuje nas pucnjava VMRO vs Kozaci.

offline
 • Čivi  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 02 Dec 2015
 • Poruke: 525

Napisano: 22 Dec 2017 1:24

Prvi serijal odlican. Sto se tice drugog i treceg kapiram da ce ga otaljavati kao ''Prison Break''-(Prva sezona vrhunska, druga ok a ostale naplatile slavu prve i druge).. Mada ok, zasluzili su. Bjelogrlic je izrastao u odlicnog filmskog radnika samo neka tako nastavi.

Sve u svemu prica odlicna. Ima tu jos mnogo ideja za jos ovakvih projekata. Period Kraljevine je scenografski izuzetno romantican sa nonsalantno mangupskim likovima i ljudima koji cesto u casi lece bol zbog siromastva, razocarenosti i prolivenoj krvi heroja velikoga rata. Sve pohvale za ceprkanje po nesudjenoj ''Velikoj Srbiji''.

Dopuna: 22 Dec 2017 1:36

Gama ::Pravo koplje ide Rusima belogardejcima, a kopija ide Tulama ili Sovjetima. Na taj način se zatvara ovaj sakralni krug - Tule zbog lažnog koplja propadaju, a Sovjeti zbog lažnog kopije ne mogu da unište pravoslavlje i propadaju na kraju. Onaj ko ima original, trijumfuje - pravoslavna Rusija koju predstavljaju belogardejci.

Ziveli

Samo da ne dospe do Pavelica i Stepinca.. Smile

A jos mitskiji zavrsetak bi bio kad bi Tane zakopao koplje na grob palih boraca u prvom svetskom ratu uz scenu koja salje poruku bicemo mocniji kad ih se cesce prisetimo a jos cesce se setimo za sta su zivote dali. Pola muskog stanovnistva za slobodu jos niko nije dao.

online
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9952
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Uzelac2106 ::
Khm...makedonka Cool

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 1681

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Citat:Пред последњу епизоду серије Сенке над Балканом

Да ли треба од ТВ серије која на то не претендује очекивати историјску тачност? Докле ће се веровати безрезервно у све што се види на телевизији? Тако су многи дуго веровали да је у Београду у време окупације изгинуло на хиљаде Немаца јер су видели то на ТВ-у. Улога телевизије је и даље код нас доминантна али треба разликовати играну серију (драму, комедију, трилер) и документарни, научни и образовни програм.

''Полазећи од чињеница, ми правимо нашу поетску истину.''

рекао је аутор Драган Бјелогрлић, али је и додао:

''управо се десило да сада се људи упознају на основу ове серије са историјом о којој не знају ништа, не преко серије јер она је фикција, али их је фикција заинтересовала у великом броју да се заинтересују за те личности и тај период".


https://www.facebook.com/Istorijskezanimljivosti/

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2014
 • Poruke: 1201
 • Gde živiš: Srbija

Jako zanimljiv tekst:

"...Радња серије “Сенке над Балканом“ смештена је у Краљевину Југославију, односно Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, а одиграва се углавном у Београду. Бјелогрлић нам приказује вероватно најгаднији приказ неке престонице у историји кинематографије. Наговештај овога могли смо видети у његовој претходној серији, “Монтевидео“, када је кафану “Солунац“, у којој су се окупљали фудбалери, изместио са Булевара – преко пута Правног факултета – негде на периферију, приказујући Београд између два светска рата онако како су тада изгледали, на пример, Бајина Башта или Крива Паланка. Тај део данашњег Булевара краља Александра, од Поште на горе, и данас изгледа исто – светски. Идући овим булеваром, као и сваким градом у Србији, од центра према периферији, тачно се може видети где престаје оно што је прављено пре рата и где почиње оно што су правили комунисти. Просто речено, прво је лепо, а друго је ружно, јер у комунизму доминира тзв. естетика ружног, без обзира да ли је реч о архитектури, филму или нечем трећем.

Тај једноставан факат, по природи ствари, не одговара комунистима, због чега њихове камере беже у блато предграђа. И док страни филмови и серије по правилу почињу тоталима грађевина које остављају без даха, серија “Сенке над Балканом“ у шпици садржи некакву стилизацију канализације, а у првим кадровима блато периферне Савамале. То насеље је представљено не само као изразитно бедно, већ и као место у које полиција не сме да уђе. Оно је царство криминалаца изобличених лица, али ни у центру града ситуација није много боља. Заправо, гора је. Чланови двора и владе, привредници, жандарми, лекари, задужбинари, лидери руских избеглица – речју, цело друштво, огрезли су у блуду, неморалу и криминалу, док је наркоманија масовна. Речник свих, од Савамале до Двора и Владе, је исти, уличарски, уз невероватно много псовки, праћених великим бројем сцена на ивици порнографије. Другим речима, у демократским земљама овакве серије се не емитују у тзв. породичним терминима у осам увече.

Главни нарко дилери су четници покојног војводе Воје Танкосића и руски козаци, док је комуниста Мустафа Голубић приказан као Џејмс Бонд. Позитивни ликови су ВМРО-вци, који се приказују као борци за слободу Македоније (заправо, били су бугарска терористичка организација којој је циљ био припајање Вардарске Македоније Бугарској), а позитиван лик је чак и будући поглавник Анте Павелић, тадашњи адвокат, бранилац “македонских бораца за слободу“ (приказан је на начин као када би, на пример, неко снимио Хитлера као младог сликара, негде 1910-те године).

Разуме се, мада је серија најављена као нешто што ће открити до сада непознате историјске чињенице, све је измишљено, од прве до последње сцене. У првој сцени козаци убијају свог светштеника у Руској цркви на Ташмајдану, а у последњој до сада приказаној сцени, у седмој епизоди, ВМРО-вци савладавају жандарме у центру Београда – испред Главњаче, сто метара од Хотела “Москва“ – и ослобађају свог лидера. Жандарми су, иначе, карикирани у свакој сцени: неспособни, распојасани, стално једи и пију, попут војника Краљевине у ТВ серији “Равна Гора“.

Већ после прве епизоде, један од гледалаца написао је на интернету: “Ако је овако, бар упола, стварно 30-тих година у Београду било – нису нас Немци џабе бомбардовали“.

На овакве примедбе, један од сценариста, иначе професор на Факултету драмских уметности – а тај факат говори да ћемо још деценијама гледати Стаљинове и Ејзенштајнове трикове – Даница Пајовић, изјављује како је пре рата 90 посто становништва живело у беди и да је управо због тога дошло до промене система 1945. године. “Неки гледаоци ‘Сенки над Балканом’ мисле да смо приказали Краљевину СХС у најружнијем светлу, а не капирају да је то максимално улепшан приказ“, изјавила је, такође, Пајовићева.

Другим речима, сценаристкиња у потпуности прихвата комунистички наратив о “старој трулој Југославији“, али и онај о “обнови и изградњи“ земље после 1945. године.

Други сценариста серије, Дејан Стојиљковић, образлажући делове текста о принцу Ђорђу – у серији се приказује да он у ствари није имао шизофренију, већ да га је краљ Александар здравог послао у лудницу да би приграбио власт – пише да је овог несрећног принца “Пашић макао“ 1925. године, да би 1928. године Пашић “макао“ и Арчибалда Рајса, тако што га је избацио “из одбора за прославу десет година од пробоја Солунског фронта“.

Никола Пашић је преминуо 1926. године. Другим речима, овај, а ни остали сценаристи, немају представу о збивањима у Краљевини Југославији, нити их то занима.

Краљевина, а нарочито Београд и градски центри од Лесковца до Новог Сада, и без развијене филмске индустрије постали су Елдорадо за многе, не само од Словеније до Македоније, већ и из иностранства. Са подручја данашње Србије, тада није било економске емиграције. Тек са појавом комуниста и њихове диктатуре, народ почиње да бежи широм света. Побегли су милиони и тај процес и даље траје.

Најзад, ко жели да види предратни Београд, нека укуца на “Јутјубу“ наслов филма Макса Калмића: “Прича једног дана“.

(“Слобода“, гласило СНО у Чикагу, 10. децембар 2017)

Ceo tekst sa povecim uvodom, mozete naci na
http://srbin.info/2017/12/23/povodom-novih-tv-serija-rts-a-crvene-senke/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 634 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, AleksaRadojicic, Bane san, DJ Brain(w)rack, doom83, Dovla, Drug pukovnik, Filip Marinković, flash12, goxin, ikan, ivan979, ivica976, kovinacc, krkalon, mandicdamir245, Marko Marković, Markoni29, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, mushroom, pein, pera bager, Ray1973, rovac, sabros, Sibin, Sr.Stat., Srki94, suton, Toni, wolverined4, zdrebac, Zori