Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

729

Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

online
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9465

Citat:Pricala se prica, a YI je imao po jedan primerak od svakog modela (1xLazar 1, 1xLazar 2, 1xLazar 3). Onda se desilo Kumanovo i odjednom imamo i 12 Lazara i novi BOV M 16.

Nije to samo priač, bio je tu konkretan konkurs i pobednik knkursa i plan nabavke 200 od istog, pa njegove zamene je pobednik pukao. Onda su zaključili da nemaju više para, a i promenila se vlast, pa je upao Lazar. A sve pre Kumanova.

Citat:I sta onda, jel to daje pravo svakome da pise sta i gde hoce?

Ako si ti imao pravo da pišeš, imaju ga i drugi. Nisi ti povlašćen pa samo ti imaš pravo na fantazije, a da ga drugi nemaju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6749
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

PAM 12.7 x99 i 12.7x108 je nekako postao univerzalno naoruzanje od PVO - a postali su anti materijalni mitraljezi sposobni za neutralisanje zive sile iza zaklona. Preciznom paljbom.
I taj Bacac granata, za poljevanje pjesadije na otvorenom...
I za blizu i za neke srednje distance... Super za pjesadijske jedinice. I na vozilima i na pjesadijskim postoljima.

I pojava dron kamikaza je uslovila pojavu novih rjesenja da li ce ovaj 30x113 top preuzeti ulogu univerzalnog oruzja pjesadije?

Uglavnom marinci su desantne jedinice i oni paze na tezinu koju nose...
https://www.janes.com/defence-equipment-intelligen.....dis-inc-1/
A uzeli su za MADIS Marine Air Defense Integrated System Increment 1 (MADIS Inc 1) effort.
... tu bi trebalo i neko uvezivanje i neko pracenje neba 🤷‍♂️.

Rusi su također prije godinu ili dvije testirali upotrebu 30x165 protiv ciljeva u vazduhu, bas zbog tih kamikaza.offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

A.R.Chafee.Jr. ::

Nije to samo priač, bio je tu konkretan konkurs i pobednik knkursa i plan nabavke 200 od istog, pa njegove zamene je pobednik pukao. Onda su zaključili da nemaju više para, a i promenila se vlast, pa je upao Lazar. A sve pre Kumanova.


Sve je to bilo jako davno pre Lazara. I taj Lazar se vukao kao projekat za strano trziste sve do 2015. Stvar je onda krenula mnogo jace upravo posle tog Kumanova, kada se ispostavilo da je potrebno da barem zandarmerija poseduje tockas sposoban da izdrzi snajperski metak kalibra 12,7 mm.
Nije uzrok, nije mozda ni povod, ali taj dogadjaj je definitivno pokrenuo nabavku OT tockasa.

Citat:

Ako si ti imao pravo da pišeš, imaju ga i drugi. Nisi ti povlašćen pa samo ti imaš pravo na fantazije, a da ga drugi nemaju.


Nisam ja nikada imao to pravo, nego sam tako nalazio ,,rupe u zakonu". U nekim temama mi je prolazilo bolje, u nekim gore, a negde su me prakticno izbacili.

online
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9465

Citat:Sve je to bilo jako davno pre Lazara. I taj Lazar se vukao kao projekat za strano trziste sve do 2015. Stvar je onda krenula mnogo jace upravo posle tog Kumanova, kada se ispostavilo da je potrebno da barem zandarmerija poseduje tockas sposoban da izdrzi snajperski metak kalibra 12,7 mm.
Nije uzrok, nije mozda ni povod, ali taj dogadjaj je definitivno pokrenuo nabavku OT tockasa.Ne, VS je krenula u potragu za 8x8 2007. godine. Splet okolnosti je doveo do toga da prvi izbor propadne, pa onda i drugi. Na kraju prevashodno iz prevashodno finsijskih razloga izabran Lazar. Nabavka je pokrenuta pre Kumnova, al ne "jako davno" kako ti napisa.


Citat:Nisam ja nikada imao to pravo, nego sam tako nalazio ,,rupe u zakonu". U nekim temama mi je prolazilo bolje, u nekim gore, a negde su me prakticno izbacili.

Sve jedno si pisao, a sada ti smeta. Žabe, čaplje i oči.

offline
 • x9  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 1144
 • Gde živiš: Vienna

ja uopste nisam veliki znalac o oklopu kao mnogi ovde , ali sam bio korisnik tj putnik nekih nasih vozila u ovim nasim ratovima.
Ratovi 90-ih u bivsim republikama su pokazali da transportni kamioni za vojsku treba da budu oklopljeni bar do nivoa puscane zastite.Na terenu je bilo pokusaja oklopljavanja vozila u domacoj radinosti jer smo i sami skapirali da fronta nema, i kao sto neko pomenu pri promeni polozaja uvek je dolazilo do susreta sa neprijateljem..svaki uludo izgubljen zivot na ovaj nacin, a bilo ih je na zalost, je bespotreban.
Rat na Kosovu i Metohiji je pokazao potrebu za vozilima tipa Lazar i Milos, koja su oklopljena , agilna,i dobro naoruzana.previse smo, za moj ukus izgubili zivota u siptarskim zasedama bas zbog nedostatka istih vozila. Na Pastriku je bilo ranjavanja(licni primer) i pogibije u tim istim JNA vozilima od gelera granata ,sto bi sa ovim tipom vozila koje danas imamo bilo izbegnuto.Zastitimo vojnika koliko god mozemo u transportu i manevru na tom bojnom polju i resili smo ogroman nedostatak ..kupola kao sto neko predlozi sa topom i BG je idealna.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

A.R.Chafee.Jr. ::
Ne, VS je krenula u potragu za 8x8 2007. godine. Splet okolnosti je doveo do toga da prvi izbor propadne, pa onda i drugi. Na kraju prevashodno iz prevashodno finsijskih razloga izabran Lazar. Nabavka je pokrenuta pre Kumnova, al ne "jako davno" kako ti napisa.


I onda je potraga manje-vise stala i onda se magicno reaktivirala negde u vreme Kumanova. Ja nisam ubedjen da bi VS dobila ijednog Lazara da se to Kumanovo nije desilo.

To sto je VTI projektovao M 20, govori da Lazar nije izabran,definitivno ne u potpunosti i onako kako je bilo zamisljeno 2007. godine. Od 2008. a znacajnije 2013. kada se pojavio Lazar 2, pa do 2017. Lazar je bio logican izbor kao jedino vozilo domace proizvodnje takve namene. U medjuvremenu je dobio jeftiniju konkurenciju.

online
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9465

Napisano: 27 Jan 2021 10:35

Citat:Ratovi 90-ih u bivsim republikama su pokazali da transportni kamioni za vojsku treba da budu oklopljeni bar do nivoa puscane zastite.Na terenu je bilo pokusaja oklopljavanja vozila u domacoj radinosti jer smo i sami skapirali da fronta nema, i kao sto neko pomenu pri promeni polozaja uvek je dolazilo do susreta sa neprijateljem..svaki uludo izgubljen zivot na ovaj nacin, a bilo ih je na zalost, je bespotreban.

Znalo se i pre ratova, planirala je JNA za modernizaciju tokom devedesetih oklopni transporter formule 6x6. I da uvođenjem tog vozila izbaci kamione iz motorizovanih jedinica*. E sad, po planovima reoreme vojske prve listi za opremanje bile su oklopno-mehanizovane jedinice. Otud kod njih danas donekle** kompletna oprema. Devedeset su sve te planove bacile u vodu.

Citat:Rat na Kosovu i Metohiji je pokazao potrebu za vozilima tipa Lazar i Milos, koja su oklopljena , agilna,i dobro naoruzana.previse smo, za moj ukus izgubili zivota u siptarskim zasedama bas zbog nedostatka istih vozila. Na Pastriku je bilo ranjavanja(licni primer) i pogibije u tim istim JNA vozilima od gelera granata ,sto bi sa ovim tipom vozila koje danas imamo bilo izbegnuto.Zastitimo vojnika koliko god mozemo u transportu i manevru na tom bojnom polju i resili smo ogroman nedostatak ..kupola kao sto neko predlozi sa topom i BG je idealna.

Jedna od ideja tokom dvehiljaditih (zapravo na samom početku istih) je bila saradnja sa Brazilom*** na razvoj tada još ne postojećeg oklopnog vozila 6x6. Tada je i vojska drugačije planirana od čisto profesionalne, sve je to drugačije osmišljeno. Nije se realizovalo ništa od toga. Onda dolazi profi vojska i za nju nabavka 8x8 platforme, koja spletom čudnih okolnosti dovodi do Lazara 3. Onda se vraća priča o redovnoj vojsci i neko se setio TTZ iz JNA o platormi 6x6 i to je M-20.

*Spominalo se u Paligorićevom elaboratu o NORA i drugo vozilo 8x8, sa nekim potecijalnim opcijama. Al to je samo na papiru.

**Fali tu svašta nešto od planiranog, no ni izbliza kao sa motorizovanim jedinicama.

*** Što se tiče točkaša Brazil je tu solidan igrač, a vozilo koje sam spomenuo je izgurao i danas ga koristi.

Dopuna: 27 Jan 2021 10:41

Citat:I onda je potraga manje-vise stala i onda se magicno reaktivirala negde u vreme Kumanova. Ja nisam ubedjen da bi VS dobila ijednog Lazara da se to Kumanovo nije desilo.

Možeš da budeš ubeđen u šta hoćeš, nabavka je obustavljena zbog finansijskih muka, pa je po tom planu rešeno da se proba sa Lazarom. To je proces koji se dešavao sa ili bez Kumanova.


Citat: To sto je VTI projektovao M 20, govori da Lazar nije izabran,definitivno ne u potpunosti i onako kako je bilo zamisljeno 2007. godine. Od 2008. a znacajnije 2013. kada se pojavio Lazar 2, pa do 2017. Lazar je bio logican izbor kao jedino vozilo domace proizvodnje takve namene. U medjuvremenu je dobio jeftiniju konkurenciju.

To su zahtevi za dve različite vojske, i ako je jedna vojska u pitanju, zapravo su dva različita idejna koncepta. M-20 treba posmatrati kao jeftintransport za redovnu vojsku. Vozilo 8x8 je bilo planirano za malu i profesionalnu vojsku, sa nekim drugačijim zadatcima od redovne.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

A.R.Chafee.Jr. ::Napisano: 27 Jan 2021 10:35

Možeš da budeš ubeđen u šta hoćeš, nabavka je obustavljena zbog finansijskih muka, pa je po tom planu rešeno da se proba sa Lazarom. To je proces koji se dešavao sa ili bez Kumanova.


Taj proces se mogao desavati jos jedno 20 godina, a da se nista konkretno ne desi.

Citat:
To su zahtevi za dve različite vojske, i ako je jedna vojska u pitanju, zapravo su dva različita idejna koncepta. M-20 treba posmatrati kao jeftintransport za redovnu vojsku. Vozilo 8x8 je bilo planirano za malu i profesionalnu vojsku, sa nekim drugačijim zadatcima od redovne.


Vojska je jedna ista, sve od 2006. godine, ali su se doktrina i zahtevi izmenili. Ja se u poslednjih nekoliko dana nisam osvrtao o zahtevima VS iz 2008. , jer je taj voz prosao, vec o zahtevima iz 2021. U sedam postojecih motorizovanih bataljona, i osmome koji je u planu, treba trasnportne kamione zameniti oklopnim trasnporterima.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4630

A.R.Chafee.Jr. ::

Sve što treba za Lazara, Miloša (u vojnoj policiji) i FRAP M-20. Oba tipa oruđa postoje u domaćoj proizvodnji.

Дабоме. Реинкарнација моје поруке из 2007. из теме о старом "Курјаку".

online
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9465

Napisano: 27 Jan 2021 11:09

Citat:Taj proces se mogao desavati jos jedno 20 godina, a da se nista konkretno ne desi.

To samo možeš da nagađaš i teraš inat.

Citat:Vojska je jedna ista, sve od 2006. godine, ali su se doktrina i zahtevi izmenili. Ja se u poslednjih nekoliko dana nisam osvrtao o zahtevima VS iz 2008. , jer je taj voz prosao, vec o zahtevima iz 2021. U sedam postojecih motorizovanih bataljona, i osmome koji je u planu, treba trasnportne kamione zameniti oklopnim trasnporterima.

Nisi se ti osvrtao jer nisi baš znao da isti posotoji.
Druga stvar, pitanje kako će vojska da izgleda sutra i koliko i kakvih će bataljona da ima.

Dopuna: 27 Jan 2021 11:16

Citat:Дабоме. Реинкарнација моје поруке из 2007. из теме о старом "Курјаку".

Šta ćeš više. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 889 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 4 sakrivenih i 817 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, arzak, Atomski čoban, Bobrock1, bojcistv, Boris Bosiljčić, botta, Bubimir, ccoogg123, CrazySerb_MLD, dankisha, DARKMEN22, DejanSt, dekan.m, doklevise, dragoljub11987, dule10savic, Fog of War, FOX, gomago, hyla, ikan, ILGromovnik, IvanKotan, Joja, kaisarevic1, ladro, Litostroton, maskirovka, Mendonca, mige, mikrimaus, Mimikrija, Mlav, mnn2, nebojsag, nenad81, nuke92, ofbeyond, opt1, Parker, Petarvu, Pikac-47, procesor, promajauglavi, raykan, RobinHood12, rodoljub, rovac, S2M, Sale.S, Sale1423, Shinobi, Skakac7, slonic_tonic, Smiljke, stagezin, Stoilkovic, strn, Toni, Vlad000, VladaNS1978, vladas87, vobo, 187