Ruski "Kaspijski Monstrumi"

1

Ruski "Kaspijski Monstrumi"

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 34504
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Ruski Ekranoplani na prvi pogled izgledaju kao avioni, ali za razliku od njih oni mogu da se vinu u vazduh svega nekoliko metara inad površine vode. Ekranoplani su poznati i kao "vozila" koji koriste efekat tla tj. silu zemljine teže i funkcionišu na principu sabijanja vazduha između krila ekranoplana i tla tj. vodene površine (više o "efektu tla" može se naći na http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_effect ).
Konstruisani su Sovjetskom savezu u Centralnom Hidrofilskom Dizajnerskom Birou (CHDB). Iz tog zavoda u periodu od 1961 do 1990 konstruisano je nekoliko različitih tipova ekranoplana. Posle raspada Sovjetskog saveza CHDB se preformira u novu kompaniju sa planovima za usavršavanjem i uvođenjem novih vrsta ekranoplana u komercijalne svrhe za prevoz putnika i kargo transport.
Veliki ekranoplani u stanju su da prenesu i preko 100 tona tereta na veliku udaljenost velikom brzinom. Ovde ću istaći tri najveća - Orlynok (mali orao-orlić); Lun i Kaspijski monstrum.
"Orlić" je prvi put poleteo 1973 g., i po prvobitnim planovima ukupno je trebalo da se proizvede 120 "letelica". Ipak do danas, tačnije njegovog eksplatacionog veka proizvedeno ih je svega 5. Orlić, čije su dimenzije 58 metara-dužina, 31 metar raspon krila i 16 metara visina ima težinu od 140 tona, leti brzinom od 400 km/h na daljinu do 2000 km. Orlić više ne leti, a svoj poslednji let izveo je 1993 g. Od tada se koristi samo kao muzejski eksponat.
Orlić - projekcija....i iz više profila....

Lun - ima dimenzije 73,8 metara sa rasponom krila od 44 metra i visinom od 19 metara. Težak je 400 tona, razvija brzinu od 550 km/h i ima dolet do 2500 km. naoružan je projektilima (6 lansera) brod-brod 3M80 "Moskit" (Sunburn). Pogon mu sačinjava 8 turbofan motora NK-87. Posadu sačinjava 9 članova + 19 članova spasilačkog tima ( u verziji za traganje i spasavanje).
Lun.....
Najveći ekranoplan ikad napravljen je tzv. "Kaspijski Monstrum"izgrađen 1967 g. i tada po prvi put viđen na zapadu. Skoro duplo duži od američkog Boinga 777 sa dužinom od 98 metara, raspona krila 38 metara i visinom od 22 metra i težinom od 540 tona (pun) u stanju je da pređe preko 2000 kilometara, brzinom od 550 km/h, lebdeći do 3,5 metra iznad površine vode. Pokreću ga 8 turbofan motora (napred) i dva ekstra turbodžet motora postavljena na repnoj površini - Dobryin VD-7 turbojets. Jednom podignut, ekranoplan gotovo i da nema nikakovog kontakta sa površinom, tako da mu ne smetaju nikakve prepreke na vodi i tlu poput leda, snega i neravnina.
Ovaj "Monstrum" zaista opravdava svoj naziv jer pored svojih impresivnih dimenzija,može da preveze preko 100 tona različitog tereta. Konstruisan je za vojnu upotrebu u bivšoj Sovjetskoj mornarici i to za korištenje na Kaspijskom jezeru i Crnom moru.
Kaspijski monstrum....


Ekranoplani su originalan sovjetski dizajn i mnogi su pokušavali osporiti tu činjenicu, mešajući ih sa Hoverkraftima koji koriste vazdušne jastuke kojih kod njih nema i sa hidrofilnim brodovima koji skoro da lebde iznad površine vode, ali sa krilima koja su zbog toga do pola zaronjena u istu, pa su tako i dobili naziv "brodovi na skijama" . Ekranoplani su ipak unikatno remek delo hladnog rata,jednog perioda koji je ostavio dubok trag .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • oblak  Male
 • Legendarni građanin
 • LEBE KISELI
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 2996

Mislim da su smisljeni da radar ne moze da ih uhvati kad leti tako nisko... rusi...offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

Pravi odgovor na pitanje kako prelazi talase visine 10m je da onda leti malo više. Ti monstrumi mogu inače da bez ikakvih problema lete na visini od 100m. Razlog njihovog projektovanja je bio veoma prost:brži su od raketnih čamaca (i to značajno) pa kad su naoružani sa PBR (kao Lun) imaju veliku brzinu reakcije i brzo napadaju neprijatelja. Drugi mnogo značajniji razlog je razvoj desantnih sredstava za iskrcavanje. Pošto su mornarički desanti veoma "ugrožena vrsta" vojnih operacija one se obavljaju samo kad se mora i nema drugog načina da se postigne cilj. A najgori deo je u momentu iskrcavanja kad su i najugroženiji. Tad je samo brzina iskrcnog sredstva spas. I tu mali monstrumi imaju značajnu prednost: nema protivbrodske rakete koja pogađa cilj brzine 550 km/h. A to znači da se borba protiv desanta više ne vodi kad je desant na moru već tek kad je na obali. A to znači da su gubici manji.
Ono što mogu da kažem je da je šteta što su projekti ekranoplana zaustavljeni, bila bi to prava revolucija u pomorskim desantima. Sada je i dalje na snazi tehnologija iz 2 svetskog rata. Šteta.

online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23997
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2005
 • Poruke: 300
 • Gde živiš: tu sam ja, blizu

http://www.globalaircraft.org/planes/lun_ekranoplan.pl#photos


... i malo Ameri....http://foxxaero.homestead.com/indrad_043.html

... pa malo klipova:
http://freespace.virgin.net/home.taylor/

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

Ovi monstrumčići mogu da lete do 100m. I na tim visinama su i isprobani. Njihov prvenstven način upotrebe jeste visina od par metara zbog upotrebe efekta tla ali to nije nešto našta su se konstruktori samo pouzdali. Treba da se uzme u obzir da su ekranoplani serije lun trebali da posluže kao zamena za raketne topovnjače i koverte u ruskoj mornarici ali isto tako i da budu i brzi spasilački sistemi. A moramo da priznamo da spasilački brod (ili ekranoplan u ovom slučaju) ne može da čeka da se vreme smiri pa ajd na misiju. Razlog što su razvijani na kaspijskom moru je opet prost: daleko od zainteresovanih očiju amera. Inače proveravani su i u letu nad priobalnim područijem i nad ruskim stepama ( mada za stepe mislim da su koristili znatno manje prototipove).
Usput oni pravi monstrumi koje su planirali su trebali da imaju nosivost od 1500 tona i da u jednom naletu iskrcaju jedan mornarički desantni bataljon sa opremom. E sad zamislite koliki je to proizvod ako su ovo ogromne stvari( ako se dobro sećam mislim da Lun ima nosivost od nekih 120tona). To je nešto što bi voleo da vidim u letu.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

@vasiljevic

Mozes li da objasnis na cemu ce da lete do 100 metara.

Nadam se da shvatas poentu - oni nemaju dovoljno veliku povrsinu krila da bi mogli da ostvare taj let - Suvise su teski da bi ih motori prosto mogli podici na tu visinu

Oni su iskljucivo pravljeni da lete na vazdusnom jastuku - ako nema jastuka oni se ne bi pomerili ni metar a kamoli leteli

Ne kazem da neki od manjih modela nisu isprobani i na taj nacin - ali to su specijalni prototipski modeli sa garentujem vecim krilima i svim ostalim stvarima koje treba da ima jedan "pravi" avion.

Mozda im negde pise (kao i svim avionima) da je granica dinamisckog leta npr 100 metara - ali to je "virtuelna granica" dobijena prostim racunanjem - Retko kad da se neko nameraci pa ode npr sa Mig 29 na njegovu dinamicku granicu - kapisko a da ne pricam o ovim cudovistima.

Inace ekranoplani su i dalje u operativnoj upotrebi - npr jedno od resenja je bilo da se jedan od ekranoplana posalje za spasavanje prilikom tragedije na Kursku - Ali nije bio problem u kapacitetima spasilackih brodova vec u maloj granici koja je delila Kursk od spasavanja- Bili su tek nesto preko mogucnosti "standardnog" spasavanja (20-30% veca dubina) tako da...... ali ne bih ulazio dalje u tu pricu.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

Za dinamičku visinu leta nisam siguran kolika je ali mislim da svi modeli koji su gore prikazani imaju više nego dovoljnu površinu krila za let na većim visinama. Čisto odokativno, mislim da bi se odnosi površina mogli da porede sa F105 ( beše to oznaka onog mrtvačkog sanduka?) a on ide malo više od 100 km/h. To kažem na osnovu pogleda odozgo gde se vidi upoređenje dimenzija ekranoplana i Boinga. Ne bih rekao kad se uporede Lun i Boing da boing ima nešto znatno veću površinu krila već da je razmah krila kod boinga veći. Razlog zašto se krenulo sa ovim projektima je da se dobiju sredstva koja će uz brzinu sličnu avionu postigne manja potrošnja. I podaci govore da je potrošnja u odnosu na avion 4 puta manja. Znači kad je normalna situacija leti u blizini mora ( visine 1-5 m), kad je frka leti malo više ( efekat tla za ovakve letilice se kreće u opsegu od 1 do 30 m) a pri iskrcavanju pali sve svoje motore, potroši više goriva i ponaša se kao avion na malim visinama.

Razlog zašto im treba ta visina od 100m je u prethodno iznetom podatku: planirani su da budu desantna sredstva. U takvim slučajevima gde bi iskrcavali pešadiju i opremu? Ako pogledaš razvoj ruskih desantnih iskrcnih sredstava primetićeš da su zadnji propjekti uvedeni u naoružanje bili brodovi na vazdušnom jastuku ( npr Projekat 1232.2 Zubar uveden 1986.god). Razlog je da se sa njima može bezbednije preskočiti prostor uz obalu koji je obično "pošumljen" sa protivdesantnim minama i da se ljudstvo iskrca direktno na obalu izbegavajući da se desi ono što se desilo pri DanuD. Tada je gomila vojnika poginula u vodi i nestignuvši do obale a kamoli da su ubili ili videli nekog nemca. Ekranoplani su trebali da obezbede da se zona iskrcavanja pomeri još više po dubini, tj da se ne iskrcavaju odmah na obalim već na većoj dubini. Time se neophodna zona odbrane obale znatno povećava i samim tim se usložnjava posao odbrane. A to je znatno unapređenje u odnosu na prethodni period.

Da dodamo još neke interesantne stvari:

Kaspijski Monstrum je prvi napravljen ( gradnja počela 1963) I imao je korisnu nosivost od 300 tona ( znatno više od onog Boiunga). Motori su 10 kom Dobrynin VD-7 svaki potiska od 127,50 KN ili nešto jače do jednog motora na Su27 na forsažu. Prednjih 8 motora je korišteno samo za poletanje dok su zadnja dva na bočnim stranama repa davali dovoljan potisak za brzinu krstarenja ( znači ne rade svi motori sve vreme).

A90 Orlynok ima dva turboventilatorska motora Kuznjecov NK-8-4K potiska 103 KN i jedan turboelisni motor Kuznjecov NK-12MK sa dve kontrarotirajuće elise. Prednja dva se opet koriste za poletanje a turboelisni motor za krstarenje. Inače trebao je da bude transportno-jurišni ekranoplan i ima maksimalne smeštajne kapacitete za 350 ljudi( u civilnoj verziji).

Lunj ima 8 turbofen motora Kuznjecov NK-87 i zamišljen je kao borbeno i transportno sredstvo. Kao borrbeno sredstvo nosi 6 raketa SS-N-22 a radari su mu smešteni na vrhu vertikalnog repa. Kao transportni sistem ima kapacitet smeštaja do 500 ljudi.

Inače ima i mala putnička letilica Volga-2 koja se nalazi u proizvodnji i prevozi 9 putnika brzinom od 120 km/h na daljinu od 500 km. Maksimalna poletna masa je 2500 kg, razmah krila je 7.6 m, ima dva vankel motora po 104 KW i dve 4-krake elise za pokretanje. Izvinjavam se što nemam sliku pa da je prikačim.
Ruska kompanija Amfikon je razradila 10 varijanti ekranoplana nove generacije sa rasponom korisnog tereta od 1.2 do 3750 tona i kapaciteta putnika 4 do 1250 ljudi i raspona 200 do 700 km/h. A i poznati Suhoi radi na projektu ekranoplana nosivosti 210 putnika na daljinu od 8000 km na visini od 3m. Nažalost svi ovi projekti su na suvom ledu zbog nedostatka para u ruskom buđetu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 517 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 506 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Djole, esx66, Kruger, Marko Marković, Mixelotti, mnn2, pacika, sasa76, zziko