Grcki gradjanski rat i Jugoslovenska pomoc grckim partizanim

6

Grcki gradjanski rat i Jugoslovenska pomoc grckim partizanim

offline
 • Pridružio: 02 Jul 2015
 • Poruke: 5

dobri covek ::Nemam pojma ko si, i odakle si, ali nisam ubedjen da si u životu video i jednog Egejca, osim kad si po Solunu ganjao kelnerice ili usoljavao pa zatim sunčao...onaj deo ledja koji je izgubio časno ime.
Eh... Čovjek koji se potpisao kao 'dobri čovek', dakle pseudonimom, lažnim imenom, kaže meni, koji sam se potpisao punim imenom i prezimenom, da ne zna 'ko sam i odakle sam'. 'Dobri čoveče', ja sam Mato Čiča, kao što mi i piše u prijavi. Odakle sam...? Kao da je to važno, mogu biti gdje god hoću i odatle sam gdje trenutno boravim. Inače, rođen sam u Sarajevu, odrastao u Kreševu, 40 km zapadno od Sarajeva. A sad, 'dobri čoveče', tebe pitam: želiš li se ti predstaviti imenom i prezimenom?
dobri covek ::Prema tvojem pisaniju, rekao bih da su ti bliski i srcu dragi stavovi ustašije, ndh i njihovih današnjih "nastavljača svetlih tradicija"... ma koliko to bilo, nemoj time zatrpavati ovu temu. Kozara i Egejska Makedonija nemaju nikakvu medjusobnu vezu. Osim pojma partizani.
Tipično za simpatizera partizana ili bivšeg komunista s područja bivše SFRJ - kad kažeš nešto što mu se ne sviđa, šta god to bilo, optuži te da si ustaša, ako misli da si Hrvat, ili te optuži da si četnik ako misli da si Srbin. 'Dobri čovek' očito misli da sam Hrvat. A kad te optuže da si ustaša onda su zatvor i premlaćivanje vrlo izgledna opcija. U ono vrijeme, a 'dobri čovek' očito ne zaboravlja ono vrijeme.
Druga stvar tipična za simpatizere partizana i bivše SFRJ komuniste - sve koji ne misle kao oni najradije bi ušutjeli. Pa mi zato 'dobri čovek' zabranjuje da 'zatrpavam ovu temu'. 'Dobri čoveče', postoje i drugačija mišljenja od tvog a nije više vrijeme kad se zbog toga zatvaralo i premlaćivalo. Vrijeme je da to shvatiš. Ako ti se ne sviđaju moji stavovi zanemari ih ili dokaži da nisu ispravni, a nemoj mi zabranjivati da ih iznosim.
'Dobri čoveče', 'Kozara i Egejska Makedonija nemaju nikakvu međusobnu vezu. Osim pojma partizani.' - tako kažeš. Pa i ja tako kažem - partizani su na oba mjesta izrazito religioznom stanovništvu prodavali ateizam i komunizam. Rezultat je na oba mjesta bio - strahoviti gubici stanovništva. Na Kozari više ubijanjem i interniranjem u NDH i njemačke logore, a u Egejskoj Makedoniji više protjerivanjem stanovništva.
dobri covek ::Partizani nisu bili bašibozuk, ni u Grčkoj ni u Bosni, već organizovana vojna snaga, koja je ostvarivala potpunu vlast na teritoriji. Prema tome, nije bilo pitanje ko nosi pušku, ako postoji vlast nad njime.
Dakle, u tome je problem - dirnuo sam u partizane i 'dobri čovek' je pobijesnio. 'Dobri čoveče', ja vidim drugačije partizansku vlast, i nisam jedini. Pročitaj šta piše forumaš prijavljen kao 'victoria' o partizanima i razlozima zbog kojih su izgubili 'podršku' u narodu. Njegov post je odmah do tvog, ili jako blizu. S tim da ja mislim da su i tu 'podršku' koju su imali dobili puškom, dakle silom.
'Dobri čoveče' kad sam spomenuo pripajanje egejskih partizana NOVJ mislio sam na konkretni događaj o kojem i danas svjedoči spomenik u Bitoli. Mislim da je to bilo negdje u oktobru 1944. kad je njemačka vojska već odlazila iz Grčke. Nisam siguran o vremenu ali ne da mi se sada tražiti niti mislim da ti zaslužuješ da se pomučim oko toga.
'Dobri čoveče', ja zaista ne znam mnogo o ovoj temi, ali, kao što reče jedan forumaš, tema je 'skrajnuta', uklonjena u kraj, pa je jako teško saznati nešto više. Ovakvi su forumi dobra prilika da se dozna barem nešto više. Ima knjiga i filmova ali mi je teško doći do njih, nemam sad ni novca ni vremena, a i to je, kao što i sam kažeš, ideološki obojeno. Ti mnogo znaš o toj temi ali si i ti ideološki obojen. Za tebe su partizani skoro pa sveci, ne želiš vidjeti njihove greške i zablude, pa se i tvoje stavove treba uzeti s rezervom. Bez obzira na to detalji koje iznosiš korisni su i zahvalan sam ti zbog toga.
Tvoji raniji stavovi o ovoj temi su mi se svidjeli. Kad si pisao o šteti zbog osiromašenja Egejske Makedonije, zbog gubitka stanovništva, patnje civila. Stekao sam dojam da si umjeren i tolerantan, čovjek koji je sposoban stvari sagledati u njihovoj cjelini i punini. Zaboravio sam da su simpatizeri partizana i bivši SFRJ komunisti takvi samo dok ne kažeš nešto 'protiv' partizana. Tad pobijesne i postanu neprepoznatljivi, ne možeš vjerovat da su to oni isti čiji su ti se stavovi svidjeli.
Iako si pokazao svoju 'tamnu stranu' i izvrijeđao me, detalji koje si iznio su mi dragocjeni i pozivam te da i dalje pišeš i 'zatrpavaš ovaj forum'. Tema je zaista zanimljiva, sigurno najneistraženija i najzanimljivija tema novije povijesti Europe. A situaciju u Grčkoj između 1938. i 1949. je nemoguće komplicirana, koliko je tu samo pokreta, vojski, paravojski i političkih stranaka bilo.
Jedan je mladi, čini mi se hrvatsko-talijanski povjesničar, prije par godina o tome napisao knjigu za koju kažu da je vrlo zanimljiva. Nisam čitao, možda ću nekada, u sretnija vremena, kad budem imao vremena i novca. Ako ikad.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

mato.cica :: Eh... Čovjek koji se potpisao kao 'dobri čovek', dakle pseudonimom, lažnim imenom, kaže meni, koji sam se potpisao punim imenom i prezimenom, da ne zna 'ko sam i odakle sam'.
Одговорићу ти ја (мада не сумњам ће и Добри знати):
- ово је интернет форум, имаш правилник о понашању. Да ли ће неко да се представи својим именом је његова одлука.
- он те није ни питао ко си и одакле си, већ шта знаш о теми. Не знам због чега цела ова тирада?

mato.cica :: 'Dobri čoveče', 'Kozara i Egejska Makedonija nemaju nikakvu međusobnu vezu. Osim pojma partizani.' - tako kažeš. Pa i ja tako kažem - partizani su na oba mjesta izrazito religioznom stanovništvu prodavali ateizam i komunizam. Rezultat je na oba mjesta bio - strahoviti gubici stanovništva. Na Kozari više ubijanjem i interniranjem u NDH i njemačke logore
Занимљив је твој став да су партизани криви за геноцид у Хрватској.

За остатак поста, видим да пуно пишеш, а ништа не кажеш о теми. Да ли си дошао овде да дискутујеш о форумашима, или о теми?offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

I šta bi? Poznaješ li barem jednog Egejca, da bi mogao da nam doneseš nešto novo...?

A što se tiče komuniste, uvreda ...svako od nas sam piše o sebi - onako kako piše o drugima.

Tvoj post nije doneo ništa novo, osim što je potvrdio moje sumnje.

Da se vratimo na temu.

Ima jedna interesantna poslovica u Makedoniji, kaže da će propast sveta nastati kada ostanu "Ciganin bez dece, Vlah bez para a Egejac bez posla...".

Nije mi poznato da li je postojao neki poseban plan za to, ali u jednom trenutku svi pripadnici šire porodice su bili zapošljeni (krajem sedamdesetih prošlog veka sve su firme bile državne, ko se seća, potvrdiće) To nije bio slučaj sa svim stanovnicima grada, bilo je par hiljada ljudi na birou u svako vreme...

Dakle, kolege iz Makedonije, uključite se i odgovorite mi, da li je postojao plan socijalnog zbrinjavanja izbeglica iz Egejske Makedonije?

offline
 • Pridružio: 02 Jul 2015
 • Poruke: 5

Ti si moderator. U redu. Imaš mogućnost da me makneš s foruma i makni me. A tvoj stav o 'genocidu u Hrvatskoj' također nije tema ovog foruma. Za mene nije najbitnije ko je kriv za šta nego mi je bitan krajnji rezultat. Krajnji rezultat je strahovita ljudska patnja i gubitak stanovništva na Kozari, na primjer, ili u Egejskoj Makedoniji, svejedno. Koliko su partizani za to krivi stvar je svačije procjene.
Pročitaj moje sve postove, moderatoru, pa ćeš vidjeti o čemu sam 'došao ovde da diskutujem s forumašima'.
Ako želiš da pročitam odgovor 'dobrog čoveka' nemoj me izbacivati dok ga ne pročitam. Vidim da ne misliš 'da će i Dobri znati', inače ne bi ti govorio za njega i umjesto njega.
Na kraju, zašto se ti, moderatoru, ne potpišeš punim imanom i prezimenom, kao što se potpisujem ja kad iznosim svoje stavove? Nije valjda da se stidiš iznijeti svoje stavove pod svojim imenom i prezimenom.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

mato.cica ::Ti si moderator. U redu. Imaš mogućnost da me makneš s foruma i makni me. A tvoj stav o 'genocidu u Hrvatskoj' također nije tema ovog foruma. Za mene nije najbitnije ko je kriv za šta nego mi je bitan krajnji rezultat. Krajnji rezultat je strahovita ljudska patnja i gubitak stanovništva na Kozari, na primjer, ili u Egejskoj Makedoniji, svejedno. Koliko su partizani za to krivi stvar je svačije procjene.
Pročitaj moje sve postove, moderatoru, pa ćeš vidjeti o čemu sam 'došao ovde da diskutujem s forumašima'.
Ako želiš da pročitam odgovor 'dobrog čoveka' nemoj me izbacivati dok ga ne pročitam. Vidim da ne misliš 'da će i Dobri znati', inače ne bi ti govorio za njega i umjesto njega.
Na kraju, zašto se ti, moderatoru, ne potpišeš punim imanom i prezimenom, kao što se potpisujem ja kad iznosim svoje stavove? Nije valjda da se stidiš iznijeti svoje stavove pod svojim imenom i prezimenom.

Прочитај још једном мој претходни пост.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Napisano: 28 Jul 2015 12:52

-O građanskom ratu u Grčkoj sam prvi put nešto više pročitao u enciklopediji "Svet nakon Drugog svetskog rata".
-Takođe,krajem osamdesetih je u "Dugi"(ubedljivo najzanimljiviji period u istoriji srpskog novinarstva) izlazio feljton o tim dešavanjima.
-Film "Crveni konj" je možda nešto ranije prikazivan kod nas pa se i njemu dotakla ta tema,hvala WS2 na podsećanju na naslov Ziveli
Povodom pobede Sirize u Politici je objavljen sledeći članak 28.01.2015
[quote Profesor opšte savremene istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu profesor dr Milan Ristović, podseća da je, na samom početku Drugog svetskog rata, Grčka imala policentrični pokret otpora. Potom su se, pod snažnim uticajem stranih faktora, stvari dodatno iskomplikovale.

– Od jeseni 1941. godine komunisti su imali najveći uticaj u levičarskom Oslobodilačkom frontu Grčke (EAM-ELAS). Međutim, u Grčkoj je bio uticajan i republikanski pokret Venizelista, sa pukovnikom Napoleonom Zerlasom na čelu. Od republikanca, on se brzo transformiše u monarhistu i prihvata ulogu borca grčke vlade koja je u izbeglištvu. Uticaj stranog faktora, odnosno Britanaca, bio je mnogo jači nego u Jugoslaviji, i London je ulagao mnogo više napora da u Grčkoj približi partizane i monarhiste. To su uspeli 1942. godine, u velikoj akciji rušenja vijadukta u centralnoj Grčkoj. Ali, posle 1943. godine, izbija prva runda građanskog rata između partizana i monarhista. Britanci su se, zapravo, bojali pobede levice. Usred Drugog svetskog rata započinje ideološki građanski rat u Grčkoj – ukazuje profesor Ristović.

Grčka je tada podeljena na tri okupacione zone – italijansku, nemačku i bugarsku. Slede događaji koji veoma podsećaju na zaplet u Srbiji i Jugoslaviji, kao što je to proterivanje Grka iz bugarske zone, potom, formiranje kolaboracionističke vlade u Atini…

Istovremeno, postoji izbeglička grčka vlada koja boravi u Kairu.

– Upravo se krajem rata rasplamsava politička borba između frakcija u koju se uključuje izbeglička vlada. Levica je, recimo, pristala na velike ustupke i pristala da uđe u strukture izbegličke vlade, pod uticajem Britanaca, 1944. godine, iako je već u oktobru te godine Grčka slobodna, a najveći deo je bio pod kontrolom partizanskih jedinica, odnosno – komunista. Suprotno dogovorima, u zemlju se vraća osnivač dinastije Papandreu Georgios, kao predsednik vlade. Međutim, već početkom decembra izbijaju sukobi u Atini sa puno žrtava. Naime, stradaju demonstranti levičari i u prestonici Grčke izbija druga runda građanskog rata. U taj sukob se uključuje britanski ekspedicioni korpus sa generalom Skobijem na čelu. Ti sukobi traju mesec dana i u februaru 1945. godine, partizani kapituliraju, jer ostaju bez podrške Staljina. Vođa SSSR-a je pustio Britance da reše stvar u Grčkoj, posle dogovora koji je sklopio sa Čerčilom o podeli interesa u tom delu Evrope – napominje profesor Ristović.

Ali, deo jedinica EAM-ELAS-a ne predaje oružje, već dolazi u Jugoslaviju! U maju 1945. godine, u selu kod Novog Sada, u tadašnje selo Buljkes, koje su naseljavali Nemci (danas Bački Maglić), naseljava se 5.000 grčkih partizana i stvara grčku komunu unutar Jugoslavije. Profesor Ristović je naziva – Grčkom republikom u Jugoslaviji.

– Imali su svoj novac, škole, štampariju, kurseve za obuku oficira, čak tajnu policiju i zatvor – napominje profesor. U septembru 1949. godine, komuna je ukinuta. Većina grčkih komunista koja se izjasnila za Staljina, transportovana je u Mađarsku…

Međutim, uloga Jugoslavije u grčkom građanskom ratu je posebno zanimljiva, od kolonije usred Vojvodine! Kada 1946. godine počinje, treća runda građanskog rata u Grčkoj i kada se osniva Demokratska armija Grčke, koju vodi čuveni general Markos, Titova Jugoslavija postaje glavni pomagač grčkih komunista.

– Veliko je pitanje zašto je Tito to radio. Najverovatnije iz ideoloških razloga. Ali, pretpostavlja se da je Tito želeo da pokaže da su jugoslovenski komunisti glavna ideološka, vojna i politička snaga na Balkanu. To čak otvara i pitanje da li je Jugoslavija imala zapravo teritorijalne ambicije prema Grčkoj? Prema jugoslovenskoj nacionalnoj politici, odnosno o statusu makedonske manjine na severu Grčke, bili su sumnjičavi i komunisti kojima je Tito pružao pomoć, a naročito grčka vlada. Jugosloveni su nastavljali da pružaju pomoć grčkim komunistima čak i na vrhuncu sukoba KPJ i grčkih komunista, jer je većina njih podržala Staljinov stav prema Titu i Rezoluciju IB-a – ukazuje profesor o tom balkanskom zamešateljstvu, naglašavajući kako grčki komunisti gube rat krajem leta 1949, jer Amerikanci preuzimaju stvar u svoje ruke, kao deo svoje mediteranske politike i jačanja svojih pozicija prema Sovjetskom Savezu.

U međuvremenu se između Jugoslavije i kraljevske vlade u Grčkoj, dešavaju vojni i diplomatski incidenti. Kada je sve propalo, Informbiro je govorio da je Jugoslavija zabila nož grčkim komunistima u leđa. Zapravo je istina bila mnogo komplikovanija.

Naravno da se Tito veoma brzo, već 1953. i 1954. godine, prilagođava novim prilikama i sklapa balkanski pakt sa kraljevskom vladom Grčke i sa Turskom, koje su od 1952. godine, članice NATO-a! To pokazuje ili iznuđeni pragmatizam ili vrhunski politički instinkt vođe druge Jugoslavije.

----------------------------------------------------

Lutanje egejskih Makedonaca

Pri kraju građanskog rata, egejski Makedonci koji su činili veliki deo vojnika Demokratske armije Grčke, posle njene propasti, završio je raseljen ne samo u Makedoniji, već je mnogo njih zauvek otišlo u Mađarsku i Češku. Najveća kolonija egejskih Makedonaca, formirana je u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, tadašnjoj republici u sastavu Sovjetskog Saveza, kaže profesor Ristović.

Aleksandar Apostolovski][/quote]

Dopuna: 28 Jul 2015 12:57

dobri covek ::Citat:Mene ponajviše zanimaju ličnosti sa karijerom u OHRANA,pa kod Tita premda je čitav ovaj rat kod nas prilično skrajnut.


Pa koji su to? Da su napravili karijeru? Ja nisam čuo ni za koga, a ti?

Ne znam,zato me i vuče nešto da saznam,ako je to istina.Dok o događanjima tokom DSR-a u Bosni,Crnoj Gori i Zapadnoj Srbiji znam mnogo,događanja u Makedoniji i južnije su mi nekako promakla.Više sam čitao čak i o Sloveniji tih godina nego o Makedoniji.Nemam nikoga iz tih krajeva pa nemam ni informacija iz prve ili barem druge ruke.Ovih dana ću malo da se pozabavim time,videćemo šta će ispasti iz te "instant" Istorije.Možda nabasam i na nešto kvalitetno.

Dopuna: 28 Jul 2015 13:11

Evo sa academia.edu jedan esej o zločinima tokom grčkog građanskog rata.
Čituckam ga već dva dana i čini mi se da je dosta dobar i objektivan.Ako neko ima druge argumente neke ih iznese.
[quote Atrocities during the Greek Civil War
The civil war represents an exceptionally traumatic, and bloody period in one of the darkest chapters of Greek history. From the Axis occupation to the civil war to the military dictatorship, each of these constellations of events has been entangled with the history of the others.
Civil wars are not restricted to the battlefield, and the distinction between civilians and soldiers tends to be blurred: in fact civilians can be potential sources of intelligence, provisioning and recruitment of soldiers.1 In this context, they can become targets of social engineering mechanisms: mass persecution and terrorization, forced migration and relocation of populations are examples of total mobilization and social engineering that may occur in a civil war.2
Civil wars, with few exceptions, quickly degenerate into brutal slaughter of communities since the violence and killing are localized. Under such conditions, the emotional commitment of the participants was supercharged as the killings, executions, rape and torture rippled across many lives. The Greeks suffered occupation, famine, reprisals and even a small genocide. These tragedies brutalized and desensitized Greek society- people became almost pitiless, and easily tolerant of killings and torture. In such a jungle of emotions, atrocities were common and not exclusive to one site or the other. The civil war spawned bitter hatred, violent fratricide and even a degree of sadism in the shambles of Greek society. The distrust and conflict between the two political spectrums developed into a vicious circle of violence, constantly revolving around vengeance and retaliation crimes. The conflict witnessed different periods with fluctuating power relations between the two sides, which often resulted in the attempted annihilation of the enemy.
Throughout the course of the civil war, tens of thousands of civilians were persecuted on the basis of their political beliefs.

Occupation
The Occupation years, after the Axis troops had invaded Greece in April 1941, were a particularly traumatic experience in Greek history and brought about terrible hardships for the civilian population. Greece suffered greatly during the occupation: the country's economy lay already in ruins from the war effort, and was further exacerbated through the relentless economic exploitation by the occupying forces. The Nazis had descended like locusts upon Greece, imposing a collaborationist government and conscripting everything of value whilst paying for it with severely devaluated drachma. Greece’s poor economic situation led to a great famine during the winter of 1941-42 that was responsible for the death of at least 300’000 people in Athens alone.3 Furthermore, issues of organized crime, such as a strongly developed black market, repression, torture and execution of the left quickly proved to be under the jurisdiction of Axis-controlled law enforcement.
However, the brutal Axis occupation also gave rise to one of the most effective resistance movements in Occupied Europe. Resistance was born first in eastern Macedonia and Thrace, where Bulgarian troops ferociously occupied Greek territory. Soon large demonstrations were organized and the largest group to emerge was the communist-backed National Liberation Front (EAM), founded on 27th September 1941 by representatives of four left-wing parties.4 Proclaiming that it followed the Soviet policy of creating a broad united front against fascism, EAM won the support of many non-communist patriots. During the Axis occupation, a constant terror of arrest, torture and execution haunted the streets of Athens and other major cities. Left with no alternative, the communists, fearing perpetual imprisonment or execution, fled to the mountainous areas of Greece, where they organized themselves in guerilla bands. In May 1942, Ares Velouchoitis established the first guerrilla unit of what would become the National Popular Liberation Army (ELAS). Almost concurrently, a group of Venizelist officers inaugurated a republican resistance organization that they named National Democratic Greek League (EDES). From 1943 ELAS and EDES dominated the guerrilla war in the mountains and targeted Axis troops and especially the collaborationist Security Battalions, who had become universally loathed for their task to do the Nazis’ ‘dirty work’, meaning executions, burning of villages and torture.5 The wartime construction of ELAS and EDES was a feat that could not easily be repeated: it was a slow process made possible by universal hatred of the foreign conqueror.
The Axis’ terror tactics focused on the resistance groups in the mountains, where they systematically torched hundreds of villages and executed large portions of the male populations. Hoping to discourage resistance, the Axis employed brutal reprisals against any form of resistance, which further added to the already violent climate of animosity. Increasing attacks by partisans and guerillas against the occupation forces resulted in hostage taking, executions(70’000 resistance fighters) and wholesale slaughter of civilians in reprisal. The most notorious examples of German atrocities against the resistance groups are those of the massacres of Kommeno(16th August 1943), Viannos(14-16th September 1943), Kalavryta(13th December 1943), Distomo(10th June 1944) and the “Holocaust of Kedros”(22nd August 1944).6 In all cases, Axis troops and the collaborationist Security Battalions executed the entire male populations of the guerrilla-controlled regions. Furthermore they looted and subsequently dynamited hundreds of villages to suppress guerrilla activities: leaving more than a million of Greeks homeless. Furthermore there were even cases of German executions of Italian troops, after Mussolini’s fall, e.g. on Cephallonia over 4’500 Italian soldiers were shot and another 3’000 put on ships which were then navigated into minefields in the Ionian Sea.7
The Bulgarians displayed even more horrible occupation policies in the northeast of Greece, which they officially annexed in May 1941 under the banner of Bulgarian irredentism.8 They launched a campaign of expulsion and extermination as they were trying to forcibly Bulgarize as many Greeks as possible and expel or kill the rest. The Bulgarian occupation forces were supported in their attempt to ethnically cleanse the areas of Greeks by the Slavic minority in Macedonia. The vicious nature of Bulgarian rule can be seen with the example of the uprising in the Macedonian city of Drama, which spread throughout the region as clashes broke out between Greek civilians and occupying troops. Bulgarian forces crushed the revolt, by the execution of all able-bodied men between 18 and 45.9 Within two weeks, more than 15’000 Greeks had been killed and entire villages in the countryside had been exterminated and torched down, leading to an enormous exodus of Greeks from the Bulgarian into the German and Italian occupation zones. By late 1941, more than 100’000 Greeks had been expelled from the Bulgarian zone, thousands more became victims of the famine, forced labor and executions. In total, the Germans executed some 21,000 Greeks, the Bulgarians 40,000 and the Italians 9,000.10
The fate of the Jewish population was decided in March 1943, when the Germans and Bulgarians began mass deportations of Jews to distant death camps, like Auschwitz and Treblinka. Except for the Italian occupied parts and Athens, where the ancient Ramaniote Jewish communities were well-integrated into the Orthodox Greek society and were helped by large parts of the society, the pre-war Jewish population of Greece almost completely perished. (81%=60’000 Jews)11
The occupation forces were harsh enough to destroy state authority and wreck the economy, yet failed to impose an alternative political and economical order. This led to a massive power vacuum resulting in near-anarchy, which soon developed into a civil war between communist ELAS forces and republican EDES troops. Starting in 1943, EDES and ELAS troops tried to oust their rivals and clashed on numerous. Neither ELAS nor EDES did hesitate to overstep the boundaries of traditional warfare in order to gain an advantage over their foreign and Greek foes. They were now fighting in a brutal, triangular conflict in which the rules of war did not apply. Even among the resistance groups, deserters and dissidents were persecuted and often executed for their unwillingness to join or help the resistance. In response to the arrest of its followers, the communist party KKE broadened the mission of the OPLA (Organization for the Protection of the People’s Struggle), originally established as an intelligence unit, to carry out assassinations of party rivals, collaborators, and reactionaries.12 Police, Security Battalions and gendarmeries were identified as instruments of occupation repression and subsequently targeted by the resistance groups. Lacking control and order, the stage was set for the next bloody period of Greek history: the first civil war.


First Civil War
Left wing and republican leaders were convinced that the British were bent upon imposing on the Greeks the Greek king and the prewar political structure that had led to the 1936-41 Metaxas dictatorship. However the resistance groups had fought for their right to participate in the reconstruction of the Greek state and were determined to continue their struggle for their political goals.
Between the fall of 1943 and summer of 1944 EAM-ELAS clearly emerged as a major political and military force that controlled most of the Greek countryside and had established infrastructures within the major cities.13 Civil war had now become a necessity for ELAS to wipe out all rival guerrilla bands since several resistance movements, ranging from pro-Royalist to different communist ideologies, were struggling to fill the power vacuum that the occupation had created. Gerolymatos claims that civil war was the price Greece had to pay for an organized resistance.14
In a triangular battle, EAM’s army EAM-ELAS fought against EDES and the collaborationist Security battalions, set up by the Axis. As ELAS was trying to gain the advantage, they employed cruel means of torture and humiliation, very similar to those employed by the Axis. Although ELAS achieved considerable tactical success against Zervas’ right-wing forces, it proved unable to destroy EDES. The battle, largely revolving around a cycle of killing, revenge and counter vengeance, ended with the conclusion of the Plaka Agreement on 29th February 1944.
The main concern of the British and the Papandreou provisional government was the demobilization of the guerrilla bands and the transfer of the government of national unity to Greece. Though having 90% of Greece under their control, the new government gave the Communist only one-third representation, and began forming a new right-wing army.
When liberation came in October 1944, Greece was in a state of crisis and anarchy, as the whole society was in a process of reshuffling with more than 400’000 people displaced and over 380’000 dead. 15 The whole political spectrum had changed and was now dominated by the armed struggle between the left and the right, overshadowing the old royalist-republican schism. Following the Germans’ departure, most of the country came under EAM control, which led to the persecution of thousands of collaborators, right-wing rivals and even moderate communists by ELAS and OPLA troops.
Reprisal actions largely resulted in public mock executions taking place in the village squares with axes as the main execution instrument, consequently mutilations and torture were common. Ares Velouchiotis and his troops, in particular, exacted terrible vengeances upon any villager suspected of aiding ELAS’ enemies.16 Members were forced to watch helplessly as simple peasants were tortured for minor offenses. Such punishments were designed to set an example and send a message to the local natives: they typically took place in the village square and set a pattern of killing and degradation that would continue in a vicious circle until 1950. For example, in the village of Mavro Lithari, Velouchiotis troops captured 14 men of a rival band and tied them spread-eagled to a table, where they were hacked slowly, with long pauses between every hit.17 Such savageries and butcheries were common and portray the inhuman, brutal nature of this conflict.
ELAS was starting to lose its popularity that it had gained during the resistance because of the hardships endured by the mountain villages. Nonetheless, EAM-ELAS had fortified its position as a major political and military force. Greece was in a miserable condition, with mass unemployment, widespread hunger and diseases, a burgeoning black market that sucked up most relief supplies and a wrecked economy, which devoured the initial enthusiasm generated by liberation. Greece was now in a situation of extreme political polarization, with communism knocking at the door and the opportunity for many right-wing Nazi collaborators to escape punishment and become the ruling class of postwar Greece. The early rhetoric of resistance claiming liberation, popular rule, and appeals to patriotism had been washed in blood, and the crimes committed by the Left and Right could not easily be forgotten or forgiven.Dekemvriana (December Uprising)

The tragic and brutal Occupation years had desensitized the Greek society, people had become harder, almost merciless, and tolerant of slaughter and torture. People expected relief from hunger and a modicum of justice, especially punishment for the collaborators, and when the provisional government failed to address these critical priorities, EAM-ELAS accepted the application of violence as a viable alternative.18
A massive demonstration was called for Sunday, the 3rd of December 1944, to protest the decision by the provisional government to demobilize the resistance bands and replace them with a new army. The people suspected that this Greek army would simply force the return of the unpopular King George II and thus enable the provisional Papandreou government to reinstate the prewar political order, large parts of the population wanted the resistance bands to remain intact to ensure an equitable balance of power.19
As the crowds entered Athens’ Constitution square, the police, threatened by the mass of people, opened fire: killing 15 demonstrators and wounding 100. One could witness the metamorphosis from a disciplined crowd into a frenzied mob: rage had replaced the fear of the police and anguish over the casualties. Policemen were seized by dozens of hands, punched, kicked and spat upon; others were lynched and torn to pieces by raw savagery.20 British paratroopers had to intervene in an effort to calm the tense situation with little success. As a sea of protesters held Athens hostage, KKE and EAM were given a great opportunity to condemn the provisional government as they eulogized the dead.
After this massacre the General Secretary of EAM Dimitris Partsalidis declared that “the people will fight for their freedom no matter what the cost” and so Athens once again descended into darkness. Papandreou, however, refused to resign over the blood shedding of the 3rd December, and the provisional government could only rely on British support to uphold itself as a legitimate authority. In London, Churchill declared that “democracy is no harlot to be picked up in the street by a man with a tommy gun” and that “the basic aim is the crushing of EAM”.21 Britain dispatched 60,000 troops, 200 tanks and planes on the 12th December to fight along with units, which had collaborated with the Axis, to destroy an organization that allegedly had been an ally just a month earlier. 22
ELAS troops fought a reckless urban war against the British army and the collaborationist security forces in a conflict, which would become known as “Dekemvriana”. The Battle of Athens was a mix of conventional firefight with streets and buildings as the primary targets, accompanied by the ugly face of urban warfare that blurred the line between civilian and soldier. The uprising would raise the threshold of cruelty as ELAS embarked on a brutal crusade to destroy all right-wing groups. Targeting collaborators and right-wing groups, the communists engaged into a deceptive “dirty tricks” campaign, which comprised the disguising as medics and patients, and the tactic of using women and children to lure the enemy in ambushes.23 Shooting at women and children was demoralizing for war-hardened British soldiers, who, continuously had to keep coming to terms with these new inhumanities of war.24 The urban warfare chaos and the enforced confinement created an atmosphere of claustrophobia, along with the hunger and fear Athenians suffered. Wearing no uniform, ELAS units merged with civilians, who supported them through intelligence, transport of supplies and sheltering. EAM’s General-Secretary Siantos claimed that “he who ruled Athens ruled Greece”, but ELAS, in their effort to eradicate the right wing groups such as X and EDES, even began bombarding the city with mortars.25 It was the first bombardment of the city of Athens during the war, an outrage not even the Axis had dared to do.
Hoping to settle scores, Athenians indulged in an exorcism of guilt by placing blame on each other, thus grinding down the little trust that remained. Generally, accusations were tantamount to condemnation, and both communist troops and police were hunting down suspected collaborators, criminals and traitors. Dekemvriana created a climate of terror, where ordinary men denounced each other for their political affiliations, eager to take revenge in the name of family, ideology, God, King or country.26
Convincing reports of thousands of victims of political execution started to appear, the Leftists seemed to start taking advantage of the fighting to liquidate various opponents: right-wing rivals, gendarmes, policemen and suspected collaborationists., basically everyone who was identified with the provisional government or the occupation period. Police stations were captured by ELAS and those not killed during the fighting were, subsequently, executed. They were either shot outright, tortured, mutilated or dragged to the nearest tree or pole where they were hanged. In the port city of Piraeus, a British unit tried to rescue a police station, which had been seized by ELAS troops. Enjoying overwhelming superiority, the guerrillas dragged out several prisoners and proceeded to gouge out the eyes of the helpless prisoners in front of the British soldiers.27 The ELAS executioners just grinned at the British unit and savored the spectacle of torment and the impotency of the British. They proceeded by taking out butcher’s cleavers and hacking off the body limps of the blinded police until the “bodies resembled heaps of human pulp”.28 The tormentors exploited such sadistic inhumaneness on dual levels- as an exercise of their total superiority over their foe and, by forcing the British to witness, a construction of de facto British contribution.29 British troops were not only the witness but also the victim of communist atrocities during the December fighting: wounded and capture soldiers were brutally tortured and often executed. Reports of British soldiers found in horrible states were not rare, as for example in one case where a British soldier had his arms and legs chopped off and was then buried alive.30
On the outskirts of Athens, e.g.in Galatsi and Peristeraki, ELAS and OPLA set up quarters which were used as slaughter centers for the communists’ makeshift justice.31 The KKE’s instituted reign of terror against the wartime collaborators had quickly expanded into a purge of all vestiges of the Athenian society. Fresh victims came in at all times of the day and were sometimes tortured for days before they ended up before the executioner. The standard means of execution was the cleaver and the executioner could decapitate the condemned man or woman, slice his or her throat, or hack away, mutilating the individual to a heap of flesh and bone.32 Women became victims of sexual assault and were often raped before they were executed: the famous case of the stage actress Eleni Papadaki, who was accused of collaboration with the occupying forces and subsequently condemned to death. She was raped and large parts of her skin were ripped off after her decapitation.33 In these settlements, sadistic killings, torture, rape and mutilations became part of everyday life. Large mass burial sites appeared in Athens, where millennia-old wells and cisterns became a convenient place to drop the countless corpses. In the settlement of Galatsi, one British troop discovered a bucked filled with gouged-out human eyes next to a mass grave of 1’400 bodies.34 In Peristeraki, in the north of Athens, they discovered more than 1’500 victims of EAM-ELAS’s pogrom.35 Evidence of further atrocities materialized when the British, joined by newly recruited Greek national guard forces, drove ELAS away from the parts of Athens they had controlled.
Although ELAs enjoyed numerical superiority and was fighting on familiar ground, it could not successfully make the transition from guerrilla warfare to conventional battle. But, even after the tide of battle had turned against ELAS, KKE and EAM were striving to punish collaborators and opponents while they still had the ability to do so. Gerolymatos argues that the executions indicated the outline of a clumsy attempt at social revolution by trying to decapitate the old order.36 Reports of mutilated British and Athenian bodies isolated the communists, who, in a fit of shortsightedness, decided to take hostages in order to punish collaborators and as retaliation for the ELAS arrested. Various organs of the KKE, such as the OPLA and the National Civil Guard, were to round up hostages, however the majority of hostages were not soldiers but elderly men, women and children. They were ordered to march in long columns into the mountains and those who could not keep up were either shot, stabbed or beaten to death. Estimates suggest that the communists took around 20’000 hostages, and several thousands died of exposure and execution. 37
After 44 days of ferocious fighting, ELAS units withdrew from Athens and on the 12th of February EAM signed the Varkiza agreement, which amongst its clauses included the disarming of ELAS and the security battalions as well as other measures to ensure a normalization of the situation. Even after the cease-fire was operative, EAM/ELAS refused to release hostages arousing widespread anger and the rumors of ELAS atrocities were further chipping away the communists’ support. By mid-February, the communist leaders had to realize they had suffered badly in domestic and international judgment because of the revelations of communists evils committed during the December Uprising. To Churchill, who was defending himself against domestic criticism, these revelations were a godsend.38 Photographs of decomposed and mutilated bodies, retrieved from mass graves and wells, became a core element of anti-communist propaganda. The precipitous and brutal actions by the Left had backfired and, practically, guaranteed the return of the stifling rule of the prewar traditional elites, who would impose a new authoritarianism with a vengeance.39 In a jungle of extreme emotions, the communists were now to feel the full blaze of public hatred against them, as much of the population had been left with appalling and harrowing memories of eamokratia(EAM rule).
White Terror
Not only had the Leftists suffered a military defeat, but also a beating from an ideological point-of-view; as in addition to arousing revulsion of the bulk of the population they also lost their previous support. The communists’ ruthlessness over both foe and potential friend had caused a swing away from communism, and the Right planned to exploit the communists’ evils to cover up an orgy of terror against them.
After the Varkiza signing, the limitations foreseen by the agreement were widely ignored, and a period of terrorization and mass persecution of leftists commenced. ELAS troops were pushed out of the metropolitan areas but never completely demobilized. The government instigated a campaign of retribution to avenge the ELAS atrocities, leading to large-scale arrests of ELAS members, often accompanied by sadistic brutality.
Lower echelons of power, tolerated by the government to crush the communist enemy, carried out the right-wing vendetta. Police cooperated with paramilitary organizations and gangs, like the National Guard, National Action and ‘X’, to launch a crusade of terror against the KKE and its adherents. In the months following the truce, these organizations were largely responsible for ‘White Terror’: ELAS partisans were arrested, deported and sentenced for their “crimes”, which often resulted in torture and execution. On the other hand, Nazi-collaborators, when prosecuted, were handed down “joke” sentences. For example, the right-wing ‘X’ organization was denounced as being the remainder of the notorious German-led Security Battalions. The 60’000 men-strong National Guard, which was largely made up by reactionaries and collaborators, targeted basically anyone who had taken an active part in the KKE or EAM-ELAS. Displaying riotous and provocative behavior, such official and unofficial groups operated throughout most parts of the country. Working under the banner of the government, right-wing groups made sure their atrocities were rarely seen.40 The existence of such gangs and groups demonstrates the collapse of the country in a time, when the only abundant commodity was weaponry.41 By endorsing the groups, the government took an active part in the vendetta against the Left, but could easily distance it from inhumanities and blame them on the paramilitaries.
Not only were communists arrested and deported in great numbers, these paramilitary groups spearheaded local counter-revolutions, often resulting in brutal vengeance killings. The governmental forces could rely on the assistance of a great mass of people, holding grudges against the Left, to quickly drive the communists back into the clandestine mountains. Here, they were now reorganizing themselves like during the occupation, but this time without public support or the chance of obtaining help from fraternal resistance groups. Those leftists, lucky enough to escape straight execution, were delivered to lock-ups where they were tortured and detained in foul conditions. Whereas elsewhere in Europe prisons were flooded with fascists and their collaborators, in Greece the prisons and detention camps were cramped full with communists, who had been the major force during the Resistance.42
The ‘White Terror’ was significant in revealing the anticommunist orientation of the state reconstruction process that was made possible only by British backing since they did not punish right-wing atrocities. Failure of successive Greek governments and the British to manage the intensifying tide of violence and to enforce law and order throughout the country was due to their reluctance to purge the state apparatus of extreme right wing elements, because of their deep aversion of communism.43All were, now, determined to destroy the KKE and EAM, as fear of communism was fed by the march to power by communist parties in all other Balkan countries. The great majority was, now, determined to prepare the ground for a rigged plebiscite and election that would lead to the return of the king. The main reason for the popularity of monarchism was that it seemed the only safe alternative to a communist dictatorship, given the communists’ proven and formidable powers of mass mobilization.44
During the period between the Varkiza agreement and the 31st of March 1946, over 100’000 people were persecuted by the right: 1’289 resistance fighters were murdered, 6’671 wounded, 31’632 tortured, 84’931 arrested, 8’624 imprisoned. 677 offices of resistance organizations were attacked, 165 female members of EAM were raped.45 The right-wing takeover ended in the rigged plebiscite of the 31st of March 1946, which put George II back on the throne on the 27th September 1946. The KKE, in protest at the nature of the elections, had not participated.
Throughout the summer, the terror of the right-wing bands intensified and it was clear that KKE’s Security-General Zachiaridis’ campaign of ‘reconciliation’ bore no fruits. Realizing that non-resistance was getting them nowhere and spurred on by what would happen to them if they were arrested, the leftists started to fight back after the beginning of 1946. On the 28th October 1946, a new guerilla version of ELAS, called the Democratic Army (DSE), was formed as response to the governmental persecution.46 A state of anarchy was once again evolving.

Second Civil War
The events, leading up to the second round of civil war, reflected once again a manifestation of the collapse of Greek civil society. Left-wingers had been forced into outlawry in the mountains by persecution; as right-wing bands pointed to them as justification for their own cruel activities. In the mountains, the party took advantage of the growing pool of political refugees and they could benefit from a growing resentment of the terrorism by the shadow state. However police, bandit organizations and gendarmerie orchestrated a reign of terror, where persecution suppressed communism and criticism of the government.
As civil war unraveled, Resolution 3 and C of June 1946 and Emergency Law 509 of 1947 established martial law, which resulted in the outlawing of communism and the charge of ‘crimes against the state’ against the socialist leaders and forces.47 Penalties were often imposed in arbitrary ways and ferocious sentences were proclaimed against families, friends and supporters of communist outlaws. To deal with the large amounts of ‘political prisoners’, the government allowed the execution of many communist prisoners and the establishment of mass internment camps like those on the islands of Makronisos and Yiaros. Such camps, combining strict discipline, torture and hard labor, burst with communist detainees, who lived in foul environments. In March 1948 there were about 28’000 political prisoners detained in Greek prisons, 10’365 in exile and 15’242 interned at Makronisos.48 In August 1949, a memorandum by the Greek government mentioned that there were 31’400 individuals in camps and exile and 18’000 in prison.49 Even in August 1950, one year after the conclusion of the civil war, there were 18’816 communist prisoners, 3’406 exiles, and 4’641 soldiers interned at Makronisos.50
The rule of harsh terror by the Right had a damaging effect on the government’s standing in areas where the majority was sympathetic to the Left. Gendarmes were dreaded in many mountain villages for their arbitrary and brutal actions, for example they commonly reacted to the presence of left-wing outlaws by terrorizing or deporting their families. An example of the gendarmerie’s barbarities was the displaying of the severed heads of dead partisans in the town of Florina in July 1947.51 In a climate of animosity, the strain was constantly worsened by atrocities on both sides as police and army terrorized villages and deported large parts of the mountains’ population (700’000), whilst the communists responded with kidnappings and cold-blooded reprisal executions. Gendarmes were normally executed after capture and their families were targeted for retaliation. In one case in the Peloponnese on 20 April 1947, when a gendarmerie company was ambushed, it was reported by the British police mission that all 38 gendarmes were captured and executed in a church. 52
In addition more than 700’000 people became ‘displaced’ within Greece itself, the great majority having been forced out of their villages by the government in its efforts to cut off the guerillas from the sources of supplies and recruits. To these figures one must also add the children, who were forcibly evacuated from the battle zone, both by the government and the ‘Democratic Army’ for political as well as humanitarian reasons. More than 25’000 children were settled in the countries of Eastern Europe, some never to see their families again.53
The Greek Civil War of 1946-49 comprised, in fact, two wars: the civil war between Greece's right wing monarcho-fascists and left wing communists, and a second, less well known, liberation war: the Macedonian Freedom War. In 1945, the situation on Greece’s northern frontier became tense as Albanians persecuted the large Greek minority in the area, causing many of them to flee to Greece. On the Greek side of the frontier, governmental forced further added to the volatile tension by savage persecution and massacres of Albanian-speaking Muslims, the Chams, and Slavs in Western Macedonia.
In Macedonia, there was widespread resentment of former collaboration with the enemy by the slavophones, which led to reprisal attacks and massacres of both sides. During the “White Terror”, the National Guard seriously antagonized the Slav-speakers in Greek Macedonia, as they executed left wing guerrillas and forced about 25’000 slavophones to flee to the neighboring Yugoslavia and Bulgaria.54 In Stephanina, in central Macedonia, a gendarme fired his machine gun into a crowd of women, killing five.55 In order to support their claim for independence, Slav Macedonians joined the Democratic Army, giving the Greek communists an advantage in reserves of manpower, and extensive networks of resources. Reports of massacres were part of everyday life, as military tribunals continued sentencing guerrillas to death, whilst Slav autonomists massacred entire garrisons in acts of vengeance.
Later in the war, when the communist had their backs to the wall, their obedience had to be secured by harsh discipline and vigilance, which led to public executions to deter the troops from deserting.56 The left wing had committed many atrocities during the Civil War, including more than 33’000 executions, the sending of large numbers of children to Communist countries, the bombing of Athens, the destruction of monasteries, and torture of those who wouldn’t come into line with their agenda. After bitter fighting in 1948, the Democratic Army was cornered and close to defeat. By 1949, the communist defeat had become a certainty, and the committed atrocities had been a decisive factor in the defeat of the DSE as they had deprived them of their popular support. Furthermore, the American intervention on the governmental side was a challenge the communists could not master. After being cut off of supplies, the David and Goliath scenario of light-armed guerrillas fighting a well-equipped American army doomed the DSE. In the mountains of Epirus, the Americans committed their outrage in this bloody conflict: by trying out napalm for the first time, 388 bombs left scars on the Greek landscape still visible 60 years later.57 Eventually, Tito’s breach with Stalin, leading to the expulsion of Yugoslavia from the Cominform in July 1948, and Zachiaridis’ decision to side with, robbed the KKE of its closest ally and condemned the communists to defeat. In July 1949, Yugoslavia closed its borders to the DSE, thus completing the encirclement of the communist troops and ending the civil war.
The total number of people killed during the second round of the civil war was close to 150,000. According to the official data, 38,839 DSE partisans were killed or wounded, 20,128 taken captive and more than 50,000 communists were sent to the prisons and concentration camps.58 Furthermore more than 75’000 communists were forced to leave Greece and seek refuge in socialist countries.59 In October 1949, courts martial ceased to condemn resistance fighters, in an effort not to provoke international condemnation, but executions of political prisoners started again in 1951 until 1955, killing at least another 5’000 men and women after the war. Nonetheless, the aftermath of the war, compared to the Spanish or the Russian, was relatively mild: executions provoked much public attention and the number of political prisoners declined steadily, reaching an official figure of 5’400 by the end of 1955 and almost none just before the military dictatorship of 1967.60 The relative mildness of the war’s aftermath was mainly due to the American’s desire to convince people that they were supporting freedom against totalitarianism.
The monarchy was re-established along with a reactionary regime notable for its subservience to Anglo-American imperialism, its repression of the Left, economic mismanagement, and its political and cultural bankruptcy. The casualties of the governmental army, police and gendarmerie numbered 55,528. Overall about 600’000 Greeks had died of various causes btw 1940-49 in a country populated by less than 7 million. 61
The Greek civil war was evolving around a vicious cycle of violence and vengeance, which fed upon the tragic events that occurred after the occupation years. The occupation had robbed Greece of the institutions that could have ameliorated political differences in place of vigilantism, thus leaving the raw power of the gun as the arbitrator of legitimate authority in Greek society. The ‘White Terror’’s barbarism of the right had followed up on the left’s barbarousness during the Dekemvriana, however there should be no illusions about the ‘barbarism’ of power in general, whether in the hands of the right or the left. On both political sides, people misused the power imbalance to avenge, humiliate and destroy members of the other political spectrum. Descritiptions of pain, violence and death suggest how human life became absurd and unimportant in the war. The novel by Nicholas Gage (Nikolaos Gatzoyiannis), ‘Eleni’, presents a moving account from the perspective of a refugee from Epirus, whose mother had been raped, tortured and killed by the left wing forces.62
Bibliography

Baerentzen, Lars and John O. Iatrides and Ole Langwitz Smith, Studies in the History of the Greek Civil War, 1945-49. (Copenhagen:Musuem Tusulanum Press, 1987).
Carabott, Philip and Thanasis, Sfikas, The Greek Civil War – Essays on a Conflict (Aldershot, UK: Ashgate, 2004).
Clogg, Richard, The Greek Diaspora in the Twentieth Century, (New York: Palgrave, 1999).
Clive, Nigel, A Greek Experience, 1943-1948 (Wilton, Salisbury, Wiltshire Michael Russell, 1985).
Close, David, The Origins of the Greek Civil War (New York: Longman, 1995).
Gage, Nicholas, Eleni (New York, NY: Ballantine Books, 1996).
Gerolymatos, André, Red Acropolis- Black terror- The Greek Civil War and the Origins of Soviet-American Rivalry, 1943-1949. (Arizona:Basic Books, 2004).
Kalyvas, S.N., The Logice of Violence in Civil War (Cambridge: Cambridge UP, 2006).
Matthews, Kenneth, Memories of a mountain war – Greece 1944–1949 (London: Longmans ,1972).
Mazower, M., After the War was Over. Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943–1960 (Princeton, CA: Princeton University Press, 2000).
O’Balance, Edgar, The Greek Civil War, 1944 -1949 (New York: Praeger, 1966).
Vlavianos, Chares, Greece, 1941-1949, From Resistance to Civil War (New York: Palgrave, 1991).


][/quote]

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Видиш, викторија, мене појам "охрана" вуче на руску реч (ако се добро сећам, постојали су охраници у царској Русији) или бугарску реч.

Поред идеолошког питања, три (или четири) покрета су припадала разним народима, на територији коју су својатали сви ти народи. Тако су се умешали и разни други утицаји. Плус "резолуција ИБ" Посебно је интересантно да, не мешајући политику, још није било дефинисано којој нацији припадају ти људи. Касних 40-тих прошлог века није била реткост срести Македонца (не грађанина Македоније, него Македонца) са српским подацима у личној карти. И обрнуто. Било је много неписмених људи по Македонији, тада, а и сада. А пописивачи могу чудо да направе, само ако то желе.

Охрана је бугарска реч. Отуда су и охраници претпостављам тог порекла. Ако су такви постојали, верујем да су направили каријеру у бугарској, не код нас.

"Република Буљкес" је последица уверавања да ће се брзо вратити у Грчку. Сличних догађаја је било и у албанији, мада су Хоџа и друштво били ефикаснији у сузбијању грчке самоуправе, бар тако кажу...

Док се грчки део војске и народа делио на монархисстички и републикански део, македонски део народа и војске је био искрено републикански, прокомунистички настројен. Сматрали су да су дали велики допринос стварању слободне Македоније и желели су да уживају плодове свог труда тамо где су давали тај допринос.

У време побуне на Косову и Метохији, док су најбоље македонске јединице биле на сремском фронту, прва бригада Егејске Македоније је, за сваки случај, гарнизоновала у Скопљу. Шипци су се кретали планинама које су јако близу Скопља.
Ево пар слика из тог периодаoffline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Citat:Охрана је бугарска реч. Отуда су и охраници претпостављам тог порекла. Ако су такви постојали, верујем да су направили каријеру у бугарској, не код нас.
Moguće ali . . . upravo je ovaj Cvetko Uzunovski(između ostalih) poslat da bi pripadnike OHRANE preveo u novoformiranu organizaciju Slovensko-makedonski narodnooslobodilački front ,SNOF.
Ali . . . pogledaj godinu osnivanja SNOF-a . . . 1943-a !!! Klasično bugaraško pretrčavanje na pobedničku stranu kada je ishod rata postao jasan.
Inače,ako su pojedini pripadnici VMRO-a napravili karijeru kod Tita(Dimitar Vlahov na primer),zašto ne bi i pripadnici OHRANA-e ? Zato i tragam za njima.
Možeš misliti kako su se osećali Grci kada su videli iste ljude koji su im do 1943-e palili kuće u bugarskoj uniformi kako im sada to isto rade sa petokrakom na čelu !Po svemu me podseća na priču o "Prvoj jugoslovenskoj brigadi" koju su Sovjeti formirali od preživelih i zarobljenih ustaša sa Istočnog fronta pa je poslali u Srbiju jeseni 1944-e da je "oslobađaju".Ista škola "revolucionarne borbe" isti učitelji,iste metode.Ubijaćemo,glumce,lekare i tramvajdžije što su "sarađivali sa okupatorom"(u stvari nam predstavljaju smetnju uspostavljanju naše vlasti) a prave kolaboracioniste ćemo "pridobiti" . . . u praksi znači samo preobući i staviti im petokraku.Oni će ,iskusno, nastaviti da rade iste stvari samo u novom dresu.
-Naravno,Grci ni izdaleeeekkaaa nisu nevinašca u celom slučaju.Našao sam i jedan levičarski sajt pa ću postaviti malo materijala i sa njega kada ovo malo "provarimo".

offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 232

victoria ::Napisano: 28 Jul 2015 12:52


Lutanje egejskih Makedonaca

Pri kraju građanskog rata, egejski Makedonci koji su činili veliki deo vojnika Demokratske armije Grčke, posle njene propasti, završio je raseljen ne samo u Makedoniji, već je mnogo njih zauvek otišlo u Mađarsku i Češku. Najveća kolonija egejskih Makedonaca, formirana je u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, tadašnjoj republici u sastavu Sovjetskog Saveza, kaže profesor Ristović.Čitao sam o tome. Zvanično saopštenje je bilo da je Uzbekistan izabran zbog slične klime Uzbekistana sa klimom Grčke. Ali ipak u pitanju je bilo nešto drugo-politički razlozi-naseljavanje lojalnih u republiku koja može imati separatističke težnje.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Рекао бих да је у послератној Македонији Димитар Влахов задржан пошто је био један од ретких који су били политички активни у време "првог Илиндена". Постављањем таквога на место председника скупштине је доказ за то...
Постоје тренуци када живот,школовање, и чланство у бугарској КП нису негативна тачка у биографији. Све зависи од прилике и потребе...

Источна Македонија је подручје у којем има много "прикривених" бугара. Чак смо, својевремено, правили вицеве на ту тему (Када се ... окупа, добије се прљава вода и чист бугарин), па је по Влахову названо неколико школа у том подручју, без обзира (или баш због тога?) што је овај рођен у Егејској Македонији. Ту има више школа са тим називом него у нпр. Скопљу

Мала, нова нација, па је била и остала у мањку са великим именима (могу да се буне колико хоће, али Дарко Панчев не спада у величине, а неки нису били одговарајуће националности...)


внф, сличност Грчке и Узбекистана је као сличност између задњице и ока. Много су сличнији миш и слон, него Грчка и Узбекистан. Али, Узбекистан је имао једну другу добру особину. Био је пуст и релативно ненасељен, досељеници нису знали језик, па тамо нису могли никоме да сметају и да подсећају на пораз.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 547 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 0 sakrivenih i 532 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, Bane san, comi991, dejoglina, goxin, GreenMan, havoc995, imalleyesandears, leptirleptir, machak, Nebo_M, nuke92, pokojnitoza, Toni, zlaya011