Na današnji dan...

43

Na današnji dan...

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/akt.....ak-slobodeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

Pred sutrašnji državni praznik Dan primirja u I SR čisto da dodam da je po meni ovo izvrtanje teza.


Pitam se dali smo se mi tog dana sa nekim mirili ili pomirili il smo ga vojnički porazili.
Ako smo se mirili onda sam u dilemi koje bio u mirenju od stranih sila uz koju stranu?
Ako smo ih vojnički porazili a jesmo onda je to po meni Dan pobede Srba u I SR.
Naprosto ni sa kim se mi izmirili nismo tada a bogami ni kasnije za iste rabote..Neprijatelj vojske Srbije je osetio snagu volje Srpske vojske i moć svetlog oružja.Niko Srbiji džabe ništa nije dao,i pertle za cokule su im papreno naplaćene te sad neko hoće da nam zatre sećanje na to kako je seljačka vojska carstvo srušila,to nekoga grdno svrbi da se čita kad se bude sećanja iz istorijskih događaja.offline
 • bibliotekar u penziji
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 3523
 • Gde živiš: ZR

AcaNik ::http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:631780-Vojvodjanske-price-U-Banatu-zacetak-slobode

Кућа др Славка Жупунског у Светосавској улици је преко пута куће мог кума.
Негатив фотографије (стаклена плоча! ) , на којој је Војвода Бојовић са војском у Великом Бечкереку, рад Ђуре Рокнића, завршила је у кумашиновој збирци, скупа са студијским апаратом и гомилом других фото бисера... Smajli

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

В этот день в 1941-м году по легенде произошел бой 28-и панфиловцев под Москвой.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

Prvo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održano je na današnji dan 1942. godine u Bihaću.
Za prvog predsednika izabran je dr Ivan Ribar, a od 78 delegata na zasedanje je, zbog teških ratnih uslova, uspelo da dođe tek 54.
Koliko je značajno bilo osnivanje AVNOJ-a za nastavak borbe protiv okupatora?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102


Foto: Wikipedia, DEA

2. decembar 1993. Ubiše Pabla.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19477

Serija Narcos je inace odlicna.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

Napisano: 21 Dec 2016 18:36

Na današnji dan 21.decembra u Rudu formirana 1. proleterska udarna brigada Novj pod komandom Konstantina Koče Popovića.Dopuna: 21 Dec 2016 18:56

https://beogradskiborac.wordpress.com/2016/12/07/7.....%BB%D0%BE/

Lep tekst koga namerno prenosim u celosti:

75 година Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде
December 7, 2016 / beogradskiborac

Ове године, 21.децембра, навршава се 75 година од формирања Прве пролетерске НОУ бригаде у босанској варошици Рудо, родоначелнице победоносне Југословенске армије, која је својим снагама ослободила своју земљу Југославију и у садејству са снагама антихитлеровске коалиције допринела победи над фашистичком Немачком и њеним сателитима.
Војно политичка ситуација крајем 1941.године била је веома тешка. Готово читав свет 96% њеног становништва и територије био је обухваћен ратом. Велике битке су се водиле у Европи, С.Африци и Далеком истоку.Силе осовине су у офанзиви.
Код нас, крајем 1941.године устанком је било обухваћено 40% бивше територије Југославије.
У Западној Србији и Црној Гори постојале су велике слободне територије. У Србији се борило 12 партизанских одреда са cca 15.000 бораца, а у Црној Гори 4 јака одреда. Издаја четника Драже Михајловића била је дефинитивно јасна. Окупатор је устанком био дефинитивно изненађен. Командант југоистока фелдмаршал Лист наређује уништење покрета са циљем да се у Србији осигурају комуникације и објекти важни за немачку ратну привреду. У том циљу из Грчке, Француске и са источног фронта повучене су одређене снаге као и снаге генерала Недића, Љотића и Пећанца такође су биле укључене.
На саветовању у ГШ НОПО Југославије у Столицама 26.9. утврђене су основне смернице развоја партизанских одреда, њихова организација за крупније подухвате. Четници Драже Михајловића почели су сарадњу са Немцима.
После пада Ужичке републике и губитка слободне територије и јавне четничке издаје, ВШ и знатан број партизанских јединица из Западне Србије, Шумадије и Поморавља повукао се у реон Нове Вароши и Пријепоља, а истовремено су се тамо задржали и делови црногорских партизанских снага који су учествовали у нападу на Пљевља.
У тако неповољној ситуацији руководство покрета, Политбиро ЦК КПЈ 7.12. у Дренови доноси историјску и далековиду одлуку да формира Регуларну јединицу – Прву пролетерску ударну бригаду од одреда из Србије и Црне Горе, као будуће језгро војске, која ће како војничким и борбеним дејствима тако и политичким деловањем ширити пламен устанка и борбе против окупатора и домаћих издајника и која неће бити уско везана за посебну и уску територију. То је казано и у Одлуци о формирању бригаде коју је потписао друг Тито.
У том смислу почеле су одговарајуће припреме и 17.12. Црногорски партизани са Врховним штабом улазе у градић Рудо, претходно разбивши четнике и Италијане у истом.
19.децембра друг Тито са колоном Краљевачког одреда улази у Рудо.
Освануо је 21.децембар. Јутро је било тмурно, хладно, с влажном суснежицом тј. први зимски дан. Батаљони су постројени у центру на тргу, очекујући ВК. У првом строју било је 1.196 бораца који су у борбама, како у Србији тако и у Црној Гори већ имали борбрно искуство.
Сви борци у строју су знали да се формира бригада и са нестрпљењем су очекивали тај велики тренутак. Предају рапорта ВК другу Титу врши први комесар бригаде Филип Кљајић-Фића. Том приликом је прочитана Наредба о оснивању бригаде у којој је наведен састав ( 1. и 2. Црногорски батаљон, 3. Крагујевачки, 4. Краљевачки, 5. Шумадијски и 6. Београдски батаљон ) и други важни елементи ( назив, правила за бригаду, застава, постављење комесара бригаде као и потчињавање бригаде ). Наредба је датирана 21.децембра 1941.године а исту је испред ЦК КПЈ и НОПО Југославије потписао Тито. Друг Тито је поздравио постављене борце, одржао краћи говор истичући значај и улогу бригаде.Постројени борци бригаде отпевали су „Интернационалу“ после којег је настало весеље. Командант бригаде био је Коча Поповић, заменик Данило Лекић, оба Шпански борци, политички комесар Филип Кљајић и заменик политичког комесара Мијалко Тодоровић. У редовима бригаде у току НОР-а борило се 12.335 бораца.
Посебну карактеристику Бригади давала је младост бораца. Око 40% њих није служило војску али су прву обуку у руковању оружјем и знању војничке вештине добили за време, како припреме за устанак тако и у партизанским одредима. Скоро сваки други борац је био члан Партије а међу њима је било више оних од преко 10 година партијског стажа, а преко 250 били су чланови СКОЈ-а, док су остали били патриоте спремни да се боре против окупатора.
У штабовима Бригаде и батаљона било је 11 интелектуалаца, а међу командантима и комесарима било је службеника, официра, лекара, инжењера, публициста, правника, учитеља, подофицира и студената. Тројица од шесторице Шпанских бораца били су руководиоци и официри Шпанске републиканске војске ( К.Поповић, Данило Лекић и Мештеровић ). Сличне карактеристике су биле и код женског дела бригаде ( 71 другарица ).
Ето, са таквим саставом је Бригада почела свој трновит, али славан пут под непосредним руководством ВШ и током целог рата била је уз ВШ и у свим судбоносним биткама за наш покрет учествујући у свих 7 непријатељских офанзива.
И на сам дан формирања Бригаде, такорећи из њеног строја ишла је у борбу са непријатељем ( Италијанима и четницима ) у Гаочићима и Миочу где је разбила непријатеље, заробила 4 официра и 4 подофицира као и 116 војника и велику количину опреме ( за 200 војника ) и ватреног оружја. У тој првој борби пале су и прве жртве ( 8 погинулих и 17 рањених ), међу њима отац и син Миодраг и Драгослав – Гоша Ратинац из Крагујевца.
У току НОР-а бригада је имала 1.335 ратних дана и прешла пут од 24.000 километара. У том периоду бригада и батаљони водили су 530 борби. Бригада је учествовала у свих седам непријатељских офанзива. Поред тога нема значајне битке у Србији, Босни, Херцеговини, Црној Гори и Хрватској у којима бригада није учествовала. Иза ње је: Игмански марш, Неретва, Сутјеска, Београдска операција, Сремски фронт, Славонија, Загреб-Љубљана. Из строја бригаде погинуло је 3.325 бораца и руководилаца, а око 9.000 је рањено. У току рата укупно је погинуло 1.192 или 35,2% свих политичких руководилаца, а преко 1.000 је рањено. Од бораца из првог строја у Рудом слободу је дочекало само 548 или 45,5%. Из састава Прве пролетерске бригаде, за показану храброст у току
НОР-а 84 борца одликовано је Орденом народног хероја од којих је 49 погинуло а 35 дочекало слободу, од којих је у животу једино другарица Дана Милосављевић. Бригада је била расадник кадрова при формирању бригада, дивизија, корпуса и Армије. Око 3.000 њених бораца постављени су на високе војне и политичке дужности, међу које команданти дивизија, корпуса, Армије, а после рата на положаје начелника Генерал штаба и Министарства одбране. У току НОР-а бригада је, према сопственим проценама, непријатељу нанела следеће губитке: око 10.000 убијених, исто толико рањених и око 20.000 заробљених.
Бригада је на свом ратном путу извела бројне и тешке маршеве, често усиљене, и прешла борбени пут од око 25.000 км и у просеку сваки други дан водила борбу.
Бригада је била и неисцрпна школа војних и политичких кадрова. Она је у друге наше јединице упутила преко 3.000 другова на одговарајућим дужностима. Поред осталог, дала је 19 команданата и 8 комесара дивизија, 3 команданта и 4 комесара корпуса и 2 конанданта Армије и начелника Штаба.
У редовима бригаде у току рата борило се око 12.338 бораца од којих 651 жена.
За испољену храброст, однос према народу, више хиљада бораца и руководилаца је одликовано, а 84 борца је проглашено за народне хероје, од којих је 48 погинуло у рату, док се на застави Бригаде налази Орден НХ, Орден НО, Орден братства и јединства са златним венцем, Орден партизанске звезде са златним венцем, Орден заслуга за народ са златном звездом и Орден за храброст.
Поводом двогодишњице формирања Прве пролетерске НОУ бригаде ЦК КПЈ упутио је телеграм следеће садржине:
„Прва пролетерска НОУ бригада, чедо наше Партије, пионир стварања НОВ, дјело нашег руководства и ВК друга Тита, овјенчала се непролазном славом у току двије године тешких бојева с омрзнутим непријатељем.
Постало је понос бити борац Прве пролетрске јер она је понос читаве наше војске и нашег народа“.
Први командант Бригаде Коча Поповић у својим мемоарима о борцима Бригаде је рекао: „Сви су они били необични обични људи. Необични као револуција, обични као народ који их је послао на истурене борбене положаје. Када би постојала фотографија строја с трга у Рудом, на њој би, на дан победе изнад сваког другог борца стајао знак да је погинуо“.
За себе је рекао да му је главно у животу Прва пролетерска бригада и време проведено у њој. За борце Бригаде, Врховни командант друг Тито на прослави 30 година стварања Бригаде, 22.децембра 1971.године у Рудом, поред осталог у свом говору је рекао:
„ Ријетко је која Армија у свијету ишла из борбе у борбу са пјесмом на уснама, као што су то ишли наши партизански одреди, наше бригаде и дивизије.
Били смо препуштени сами себи, али верујући у себе и своју снагу, у своје способности, у вези нашег народа, у победу, ишли смо заиста из побједе у побједу. Дакле, у томе је огроман значај Прве пролетерске бригаде.“
У оквиру Градског одбора СУБНОР-а Београда, на интересном принципу, делује, поред осталих, секција бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде која успешно остварује програм активности на неговању како борбених традиција бригаде тако и наше НОБ.
Од укупног броја чланова Секције (155), 20 чланова или 13% су борци бригаде, од којих су свега четири борци из првог Строја у Рудом, међу којима је и народни херој Дана Милосављевић, док су остали чланови потомци и поштоваоци.
Ми, чланови Секције, са радошћу и нестрпљењем очекујемо обележавање јубиларне 75.годишњице од формирања бригаде.
Зденко Дупланчић

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 18010

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Napisano: 21 Dec 2016 22:04

Тек сам сада приметио да неки борци на пушкама имају бајонете.

Dopuna: 23 Dec 2016 20:13

На данашњи дан умро је велики човек чије дело је обележило другу половину 20 века. А наставља и у 21 веку.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 791 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 756 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Arahne, Bobrock1, bojan_t, ceman, darkangel, dencorr, dule10savic, FileFinder, Georgius, goxsys, Još malo pa deda, Karla, kolle.the.kid, Koridor, kuntalo, Mercury, Metanoja, milenko crazy north, Mixelotti, nemkea71, Panter, Prašinar, raptorsi, ruma, S-lash, samsung, solic, Srle993, Yugol33, zodiac94, šumar bk2