Stvaraoci koji su voleli oružje i učestvovali u ratovima i revolucijama

3

Stvaraoci koji su voleli oružje i učestvovali u ratovima i revolucijama

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

^
Stvarno je kompleksna i zanimljiva ličnost bio Yukio Mishima...
Василиј Пољенов

-Сликар, добровољац у рату Срба против Турака. Добитник је две награде:Таковског крста и Медаље за храброст. Из позоришта војних операција доноси слике, скице, етуде који углавном приказују сцене војног живота, српска и црногорска села, оно што је карактеристично за српски народ.-


Како је чувени руски сликар и добровољац у српско-турском рату видео Србију

Citat:Ове године навршава се 145 година од Првог српско-турског рата (1876), али и стварања руског добровољачког покрета. Међу руским добровољцима који су дошли у Србију да помогну братском народу био је и велики руски сликар Василиј Пољенов, за ког је Србија била „земља благородна, богата и расцветана“.

О учешћу Василија Пољенова (1844 – 1927), једног од највећих руских пејзажиста, у рату Срба против Турака мало се зна, а то намеравају да промене Државни меморијални музеј Пољенова и Руски дом у Београду, у сарадњи са српским установама културе.


Citat:Василиј Дмитријевич Пољенов се 1876. године упутио као добровољац у српско-турски рат, у армију генерала Черњајева, и учествовао је у борбама. Током тог периода Пољенов је сарађивао с редакцијом илустрованог часописа „Пчела“, за који је слао цртеже.

Citat:Утисци и размишљања уметника о рату на Балкану добили су одраз и на страницама његових дневника. Србија је „земља благородна, богата, расцветана“, писао је одушевљени Пољенов. Он није могао да остане равнодушан према лепоти њене природе и људи.
https://rs.sputniknews.com/kultura/202103191124890.....eo-srbiju/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

С обзиром да је преминуо скоро, и то на годишњицу почетка бомбардовања, а уметник је-глумац, који је прошао кроз ратове и заробљеништва;

Властимир Велисављевић /1926-2021/

Citat:„Године 1941. је ту пала бомба у једно склониште, а склониште је био ров покривен с мало земље и доста људи је ушло ту мислећи да ће се спасти, међутим, бомба је пала право у склониште. Било је много мртвих и сећам се да сам ја од Јадранско-подунавске банке, то је сада ова банка код 'Лондона', трчао да видим да ли има некога преживелог. Видео сам ужасну слику – продавца ђеврека како лежи мртав, а корпа ђеврека расута поред њега“, причао нам је Власта Велисављевић.

Током рата био је ухапшен и одведен у нацистички логор Дортмунд Херде, из којег је успео да побегне као на филму. Помогао му је фабрички мајстор који му је набавио немачку пропусницу, захваљујући којој је Власта Велисављевић успео да се врати у свој родни град.

Нарочито је памтио по злу савезничко бомбардовање Београда 1944. године, које му је, како је говорио, било најстрашније.

„Покушао сам да побегнем из града, прошао сам Крунском улицом, тамо где је, на месту где је сада Студентска поликлиника, било породилиште и видео сам ужасну слику – дечје ногице су висиле с грана околног дрвећа, породиље су лежале поред растављених дечјих креветаца“, сећао се с ужасом Власта Велисављевић.

Ипак, хумор га никада није напуштао, па је, сећајући се трећег бомбардовања у животу, оног из 1999. године, испричао како је спавао и како га је ужаснута супруга, која је почела да лепи прозоре, питала како може да буде тако миран.

„Одговорио сам јој: 'Надо, мени је ово треће бомбардовање, мени ово није ништа“, испричао је Власта Велисављевић.

Након Другог светског рата Власта Велисављевић је са неколицином пријатеља покушао да побегне у Сједињене Америчке Државе. Уместо америчког сна дочекао је затвор на Ади Циганлији, али је из њега убрзо пуштен.

Био је хапшен и провео је неко време и на Голом отоку.
Разлог је био тај што су код њега пронашли забрањене руске књиге. Боравак у затвору силно је, како је говорио, утицао на његову каријеру, јер је и цела породица била проказана и мало ко се усуђивао да посети његове родитеље.

Након пуштања из затвора, отишао је у Мостар, а потом у Тузлу, у којој је баш тада стицајем околности гостовало Београдско драмско позориште.
Када је у Србији донет закон о рехабилитацији, Власта Велисављевић је поднео захтев, те је рехабилитован као заточеник Голог отока.

https://rs.sputniknews.com/kultura/202103241124924.....razaranja/offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Volter /1694-1778/

Francuski filosof, pisac, književnik, veliki kritičar društva, nasilne cenzure u Francuskoj, zbog koje je bio prognan..
Volterovu grobnicu podigli su revolucionari u Panteonu. Na njoj stoji natpis:

-Učio nas je kako da budemo slobodni.-

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Viktor Igo /1802-1885/

Francuski pisac, kritičar društvene i političke problematike tog doba, aktivni učesnik političkih dešavanja i kritičar tadašnjeg režima u Francuskoj..,

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%92%D0%B8%D0%BA%.....0%B3%D0%BE

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Emil Zola /1840-1902/

Francuski, pisac, takođe politički aktivista. Poznat pod otvorenim pismom –Optužujem- u aferi Drajfus-podele u društvu Francuske
Pismo se tiče afere u kojoj je francuski oficir jevrejkog porekla Alfred Drajfus, osuđen na doživotnu robiju zgog špijunaže. Optužnica na sumnjivim dokazima, a koju su podrđali antisemisti. Razobličavanje visokih oficira odvelo ga je u progonstvo u Englesku. Vratio se 1899. Godine kad je Drajfusov slučaj ponovo pokrenut al umire pod nerzajšenjenim okolnostima-gušnje dimom ili kao žrtva zločina.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Andrej Saharov /1921-1989/

Naučnik fizičar - sovjetski otac hidrogenske bombe- projekat trke u naoružanju, hladnog rata;disident, bio protiv sovjetskog totalitarizma.
Saharov je mislio da je njegov rad doprinos svetskom miru i ravnoteže među silama. Kad je Hruščov odbio kritiku Saharova da se zaustave nuklearna ispitivanja u atmosferi, zbog radioaktivnog zračenja, postao je veći kritičar režima. 1980. KGB ga hapsi i odlazi u progonstvo u Gorki, pod užasnim uslovima živi. Kad je Gorbačov došao na vlast, 1985. godine, Saharov je oslobođen. Ali do svoje smrti ostao je istaknut u ulozi u demokratskoj revoluciji...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Vaclav Havel /1936-2011/
Češki političar, dramaturg, akter Plišane revolucije 1989. god.
Vodio je život između, pozorišta, pisanja, simbol je tranzicije između komunističke represije i -demokratije-.
Bio je zagovornik bombardovanja Srba u Republici Srpskoj, a kasnije, (1999) i Srbije.

Tvorac je floskule- "Humanitarno bombardovanje"

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Tesla...
Citat:Kada je napunio 41 godinu, podneo je svoj prvi patent br. 645576 iz oblasti radija.
Godinu dana kasnije američkoj vojsci prikazuje model radijski upravljanog broda, verujući da vojska može biti zainteresovana za radio-kontrolisana torpeda. Tada je on govorio o razvoju „umeća telematike“, vrste robotike. Radio kontrolisan brod je javno prikazan 1898. godine na izložbi u Medison Skver Gardenu. Samo godinu dana kasnije predstavio je u Čikagu -brod- koji je bio sposoban i da zaroni. Ovi uređaji su imali inovativni rezonantni prijemnik i niz logičkih kola. Radio-daljinsko upravljanje ostaje novotarija sve do Drugog svetskog rata. Iste godine Tesla je izmislio električni upaljač ili svećicu za benzinske motore sa unutrašnjim sagorevanjem, za šta mu je priznat patent 609250 pod nazivom „Električni upaljač za benzinske motore“.
Avgusta 1917. je Tesla postavio principe u vezi sa frekvencijom i nivoom snage prvog primitivnog radara.
Emil Žirardo je 1934. godine radeći prvi francuski radarski sistem tvrdio da je sve radio „prema principima koje je postavio Tesla “.


Pupin
Citat:Istraživanja tokom Prvog svetskog rata
Kada su SAD ušle u Prvi svetski rat 1917. godine, Pupin je na Univerzitetu Kolumbija organizovao grupu za istraživanje tehnike otkrivanja podmornica.
Zajedno sa svojim kolegama, profesorom Vilsom i profesorom Morkroftom, izvršio je brojna ispitivanja u cilju otkrivanja podmornica u Ki Vestu i Novom Londonu. Takođe, vršio je i istraživanja za potrebe uspostavljanja telekomunikacije između aviona.
Tokom rata, Pupin je bio član Državnog saveta za istraživanja i Državnog savetodavnog odbora za aero-nautiku. Za ovaj rad dobio je posebnu zahvalnicu američkog Predsednika Hardinga koju je Pupin objavio u svom autobiografskom delu...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Stanislav Krakov /1895 -1968)/

Srpski književnik, novinar, filmski stvaralac, oficir.
Njegov otac, rodom Poljak, došao je u Srbiju kao vojni lekar. Stanislav je, kao gimnazijalac, po izbijanju Prvog balkanskog rata 1912., s nepunih 17 godina pokušao je da se priključi srpskoj vojsci, ali je, pošto je zbog mladosti odbijen, stupio u dobrovoljce Vojvode Vuka.
Učestvovao u Drugom balkanskom ratu protiv Bugarske, gde je i ranjen kod Krive Palanke. Po završetku gimnazije upisao se na Vojnu akademiju, pa je kao tek svršeni pitomac 46. klase Niže škole Vojne akademije 1914. godine krenuo u Prvi svetski rat.

Učestvovao je u mnogim bitkama, preživeo Albansku golgotu. Bio je među prvima koji su osvojili Kajmakčalan i ušli u Veles. Ranjen je 1915. godine kada je bio u zvanju komandira voda.Tokom 1916. je uređivao časopis Rovovac. Kao poručnik je penzionisan 21. juna 1921. godine.

Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata ranjavan je ukupno 17 puta. Za vojničke zasluge je dobio 9 različitih odlikovanja.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7240

Stanislav Binički (1872 - 1942)

-Srpski kompozitor i dirigent , autor je srpskog marša -Na Drinu--/Marš na Drinu-.
Tradicionalni srpski marš je komponovao u Valjevu početkom Prvog svetskog rata u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru i komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića. Ova pesma postala je simbol hrabrosti Srba u Prvom svetskom ratu, koji su, uprkos velikim gubicima u ljudstvu, iz tog rata izašli kao pobednici.-
Pisao je i kompozicije za vojne duvačke orkestre.

Smatra se da je najpoznatiji srpski marš, -Na Drinu-, Stanislav Binički posvetio pukovniku Stojanoviću, koji je poginuo u Kolubarskoj bici.

+ Marš Na Drinu


https://youtu.be/FdzKcPzC1zk

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 523 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 519 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Hoegaarden, laze2, zlaya011