PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

258

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 25 Jun 2019
 • Poruke: 105

^ Kub k'o ispod čekića! 🤗Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Srna ::^ Kub k'o ispod čekića! 🤗

Uff....da vidiš kakav je bio "moj SLO".... "ki upisan"... Wink
Ali shvatate da je ono bilo neko drugo vreme bez mobilnih telefona, društvenih mreža i slično. A da ne pričam šta bi bilo da sam ušao sa foto-aparatom u kasarnu ili još bolje na položaj dežurne baterije PVO da slikam.... hahahhahahaha Winkoffline
 • Pridružio: 10 Feb 2012
 • Poruke: 226

Kubovac i za vrijeme KUB-a u Sepurinama drzani su kao ispod cekica jer je CORT i lakirnica a i navoz za pranje radio non stop.Sta je pustih kanti od 25 kila otislo na njih i to ona heliosova smb farba.Prije toga pranje podmazivanje zasticavanje pa pituranje.Nakon njih kamioni.Pozdrav

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3623

Кубовац да ли се ракете на ласеру усмеравају аутоматски или то ради посада? И можеш ли укратко о дужностима командира СЛО, ту мислим приликом борбених дејстава.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

MarKhan ::Кубовац да ли се ракете на ласеру усмеравају аутоматски или то ради посада? И можеш ли укратко о дужностима командира СЛО, ту мислим приликом борбених дејстава.

Komandir SLO komanduje uvođenjem SLO u zaklon za dejstvo. Komanduje "spreman za rad" i počinje skidanje cerade. Ukoliko rakete već nisu na SLO, komanduje i zajedno sa poslugom vrši pretovar 3 rakete na SLO sa APPR-a i lično svaku raketu "namešta" u odgovarajuća ležišta na lansirnim usmeračima kao i utvrđuje vrhove raketa u poslednjoj tački za utvrđivanje i oslonac raketa zvanoj "treća tačka" koja je tada podignuta (u položaju "pohod"), ali ne vezuje rakete zaštitnim utvrđivačima, jer je u toku borbeni rad. Povezuje rakete sa lansirnim usmeračima i preko njih na AKR (analogni komandni računar) SLO-a i lično skida osigurače sa raketa.
Nakon toga komanduje uključivanje marševski i nakon postizanja dovoljnog broj obrtaja i turbo-mlazni motor. Za to vreme operator razvlači ptk kabal od SLO do RStON-a radi uspostavljanja žične veze.
Tada su svi u kabini. Komandir odeljenja je u sredini, vozač sa leve, a operator sa desne strane.
Nakon uspostavljene žične ili radio veze sa komandirom baterije u RStON-u, komandir odeljenja SLO komanduje "treća tačka u rabota"!
Operator izvršava komandu odgovarajućim preklopnikom i rakete se podižu sa "treće tačke", a ona pada u donji položaj.
Komandir odeljenja SLO komanduje operatoru sprovođenje "autonomne kontrole 1". Počinje sprovođenje kontrole. Po završetku kontrole izveštava komandira baterije. Komandir baterije zatim naređuje sprovođenje "autonomne kontrole 2" koja se sprovodi sa RStON-a na sva 4 SLO-a. To je ujedno i baterijska provera - kontrola rada. Tokom autonomnih kontrola, komandir odeljenja SLO proverava ispravnost komponenti i samih raketa, paljenjem odgovarajućih lampica na Pultu upravljanja.
U nastavku rada, komandir odeljenja prati sa operatorom ispravnost komponenti SLO-a i raketa na Pultu Upravljanja, kao i vezu između SLO-a i RStON-a....U stanju je da prati preko indikatora, na koju elevaciju i koji azimut je usmeren SLO sa raketama, komandama sa RStON-a. Kako teče borbeni rad, prati paljenje lampica raketa: signalizaciju prisustva na SLO, signalizaciju navođenja i signalizaciju gotovosti za lansiranje.
Sve vreme prati da li svetli lampica "Svjaz" odnosno "veza", jer se ne radi o radio vezi, između komandira SLO i RStON-a, nego o funkcionisanju Sistema Sinhrone Veze i Uzajamne Orijentacije (SSVuO) RStON-SLO. Ako lampica ne svetli, mora se proveriti ptk kabal da li je dobro priključen, jer tada SLO nije u borbenom radu.

Ukoliko komandir baterije vrši lansiranje rakete iz RStON-a, a komanda neće da prođe do SLO-a, po komandi komandira baterije, komandir odeljenja SLO lično lansira raketu iz SLO-a.
Ukoliko dođe do zapaljenja rakete na SLO (iz bilo kog razloga) a što se vidi paljenjem lampice na Pultu Upravljanja, komandir odeljenja SLO može, po odobrenju komandira baterije, izvršiti prinudno lansiranje oštećene rakete sa SLO-a.

Kod komande "spreman za marš", komandir odeljenja komanduje "treća tačka u pohod". U tom trenutku, nakon izvršenja komande od strane operatora, lansirni usmerači se vraćaju u početni položaj malo iznad treće tačke. Posada izlazi iz SLO-a i podiže "treću tačku" (taj poslednji oslonac za rakete). Komandir odeljenja SLO pritiska odgovarajuću polugu koja dodatno spušta lansirne usmerače i rakete "u treću tačku", a onda posluga dodatno "veže" rakete oko tog poslednjeg oslonca odgovarajućim zaštitnim utvrđivačima.
Operator otkačinje ptk kabal sa SLO-a (sa RStON-a je već otkačen od strane posade RStON-a) i namotava ga na kotur i ubacuje u prostor na zadnjem delu SLO-a.

Ulaskom u kabinu, gasi se turbo-mlazni motor i uključuje marševski motor. SLO izlazi i zaklona u reon formiranja kolone za marševanje.....(ako se napušta položaj)

To bi trebalo da bude to u osnovnim crtama. Prošlo je 19 godina i možda sam nešto i izostavio, ali glavnina je tu.... Wink

U ratu, ja sam u SLO radio i dužnosti operatora i komandira lično...za svaki slučaj....govorim o radnjama u kabini, kada počne borbeni rad. Operator je sedeo u sredini i .... mislio o svojoj devojci (ako je imao volje u tim trenucima da o tome misli)....

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3623

Кубовац хвала ти на овако исцрпном опису каквог нисмо имали до сада на теми!

Али молим те појасни ово око турбомлазног мотора, откуд он?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

MarKhan ::Кубовац хвала ти на овако исцрпном опису каквог нисмо имали до сада на теми!

Али молим те појасни ово око турбомлазног мотора, откуд он?


Za pokretanje lansirnog mehanizma sa 3 rakete, koristi se turbo mlazni motor koja je inkorporiran u samo vozilo i pokreće se putem snage motora samog vozila ili komprimovanim vazduhom koji se nalazi u bocama koje su sastavni deo borbenog kompleta.
Zaboravio sam tačne detalje, ali uključi se marševski motor i ostavi se na određenom broju obrtaja i učvrsti odgovarajućim ručicom na zub zupčanika. Onda se startuje turbo mlazni motor koji se lagano zaleće i na određenom broju obrtaja (čini mi se 3-4000) počinje naglo da ubrzava i onda odrade 3 svećice (da, dizel ima svećice) i postiže punu snagu. Tada gasimo marševski motor.
Zato su RStON i Mečka češće napajani putem agregata PES-100, radi smanjenja potrošnje goriva.....

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 937
 • Gde živiš: Zajecar

Čekaj sad, jel turbo-mlazni ili dizel motor?
Ako je mlazni, naravno da ima svećice.
Koje gorivo koristi? Dizel? Ili ima poseban rezervoar za svoje gorivo?
Znam da su neki američki avioni posle DSR pored klipnog imali mlazni motor, koji je koristo isto gorivo, ali to je bio avionski benzin.
Verovatno je bilo negde ranije na temi, makar u nekom uputstvu, ali taj deo nisam baš ispratio.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3815

Jednostavno plinska turbina bi bilo ispravnije za reći, a guta i kerozin i dizel. Ne znam koji model je u srpskim kubovima, 20kW ili 40kW, vjerovatno su došli sa GTD-5 a naknadno možda zamijenjeni sa GTD-5M.

Evo ovdje u radu je baš taj kubovski

https://m.youtube.com/watch?v=xN7EiSFiAWs

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@........

Mi smo taj motor nazivali turbo mlaznim motorom. Gorivo je dizel iz istog rezervoara kao i marševski motor.
Mrežnu instalaciju u SLO pokretao je generator S-40. Za pogon koji je korišćen specijalni turbo motor GTD-5M nominalne snage 40 ks. U slučaju kvara GTD-5M, generator se aktivirao iz glavnog V-6M. Oba motora su radila na istom gorivu.
Ne mogu da se setim koliki je potreban broj obrtaja, ali kada se uključi TMM sačeka se sa gašenjem marševskog motora sve dok se svi uređaji ne uključe i ne daju signalizaciju ispravnosti ili "prisutnosti" (rakete) a što se proverava na Pultu Upravljanja. Kada se sve uključi, komandir SLO komanduje "treća tačka u rabota" i lansirni usmerači sa raketama se podižu sa treće tačke, a ona pada u donji položaj. Tada se isključuje marševski motor.
Ukoliko postoji problem sa stabilnim napajanjem preko turbo mlaznog motora, to se vidi odmah po uključenju, jer oscilira snaga generatora i čuje jasno nepravilan rad motora. Tada komandir naređuje da se "preventivno" podigne broj obrtaja marševskog motora do nivoa potrebnog za rad generatora.
Ukoliko kod podizanja podizanja lansirnih usmerača sa "treće tačke" dođe do pada napajanja, odmah preuzima marševski motor.
Ali treba znati da je potrošnja goriva onda još veća, motor se ubrzano troši a i buka u kabini je znatno veća nego kada radi TMM....

Opet ne zamerite ako ispustih nešto, dosta je vremena prošlo, a i nismo previše pažnje posvećivali motorno-agregatnom i generatorskom delu, naprosto samo kako da se uključi i eventualno izvrši prelaz na marševski motor kako sam gore opisao.
Pogon TMM se mogao uključiti i preko boce sa komprimovanim vazduhom, ali to sam znao sam u teoriji i nisam niti jednom to u praksi izveo, a i nije bilo potrebe. Jednom je jedan stariji vodnik pokušavao ali nije uspeo, a sećam se u školi je to izveo jedan zastavnik koji je bio saradnik u nastavi prakse, ali i on se "oznojio"..... Wink

PS. OAR 1RL 128D Mečka ima 2 turbo mlazna motora.... Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 321 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 312 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: blue, hooraay, ikan, mergus, mnn2, panzerwaffe, rovac, tomigun, uruk