PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

253

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2315

@Zlaya

Nažalost nemam saznanja da li se radi nešto na proizvodnji aktivnih mamaca za PRR po uzoru na Gazetchik. Mislim da je i @Oluj2.1 pre par dana postavio to pitanje, ali niko ne daje odgovor, uključujući i mene, jer nemam takvih informacija.
Sasvim je moguće da se negde ipak ovakve stvari ispituju i projektuju, ali valjda ćemo saznati kada nešto konkretnije budemo "imali u rukama"...

Kod nas se i dalje koriste imitatori radarskog zračenja, o kojima sam već pisao, i postoje već i savremeniji tipovi tih IRZ-ova. To nisu "aktivni" mamci za PRR u pravom smislu te reči, ali njihova svrha i jeste, između ostalog, da privuku PRR na sebe umesto na bateriju Kub ili divizion Neva.
Da se ne bih ponavljao, postaviću ovde link na stranicu kada sam to pisao pa pročitajte.

Obmanjivanje - IRZ

Takođe, jedan član foruma mi je nedavno sa nekog sajma naoružanja u inbox poslato katalog za domaći "imitator zračenja sekundarnog radara"....Mislim da se ovde radi o imitatoru IFF pitača, koji bi takođe mogao poslužiti u privlačenju PRR raketa na sebe....
Dakle, nešto se radi u tom pravcu, ali što se tiče sistema poput Gazetchika, nemam informacije...

Inače Gazetchik je takođe u širem smislu imitator radarskog zračenja, ali ima i širu primenu kao:
- sistem upozorenja na nadolazeću PRR
- bacač mamaca za IC vođene projektile V-Z i PRR
- dimni generator za ometanje IC tragača i senzora
- klasičan imitator radarskog zračenja koji zrači u radnom opsegu sistema koji štiti (ovo bi otprilike bila funkcija koju danas obavljaju naši IRZ)...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1150

cezar 35 ::pavlo ::Некад давно сам налетео на неки руски график. На том графику је описана поузданост неког система у функцији времена. Од почетка експлоатације до опадања поузданости због старости. Шта мислите где спадају наша средства? Од једног шрафа па до електронског блока.

У реду, хајде да заменимо електронске цеви са полупроводничким елементима. А амплидине, електромоторе, редукторе, гусенице, оклопно тело...? Шта онда? Хоће ли то бити ново средство?

Зна ли неко колико траје ремонт једног РСтОН-а? Ја бих рекао минимум годину дана, трећи степен одржавања.
У јединици се ради 1.и 2. У дотрајалим објектима и са истрошеним алатима. Ти људи не само да користе средства из система КУБ већ их и одржавају и најбоље их познају. Неће то без бркатог заће, ма какав инжењер био.

Делом познајући сложености система КУБ, тако се односити према члановима као што је Кубовац није у реду.

Ne ulazeci u sistem Kub ( poznajem ga informativno), ono sto si predvideo za zamenu, kako bi sistem ostao pouzdan protokom vremena, nedovoljno je.
Iz iskustva znam da su elektronski sklopovi (cevi, poluprovodnici, integrisana kola, itd.) pouzdaniji delovi sistema, jer se menjaju tokom redovnog odrzavanja pri eksploataciji i pri teh. pregledima (mada se tehnicki pregled...dnevni, nedeljni, prvi i drugi, rade na potpuno ispravnim sredstvima).
Ono sto najvise utice na pouzdanost sistema tokom protoka vremena su elektromehanicke komponente sistema, kablovske glave, razni konektori, kablovi, kontakti na kontaktorima i releima, komponente koje sadrze elektrolite (elektrolitski kondenzatori), razne spojnice, lezajevi na obrtnim delovima, "hladni" lemljeni spojevi itd.
Za svako borbeno sredstvo proizvodjac je dao periodicne tehnicke preglede i obim radova koji se obavljaju na svakom od tih pregleda, a kao mogucnost za "drugi zivot" i vracanje sredstva u gotovo novo stanje, predvideo je generalni remont nakon odredjenog broja sati rada pojedinog sredstva.
Iz tog razloga se svakodnevno vode dnevnici rada za svako sredstvo u svim jedinicama vojske.

Na generalnom remontu se rastavlja sredstvo do poslednjeg srafa, testira se svaki svaki element, menja se sve sto je potrebno (neki delovi i preventivno), proverava se svaka spojna tacka, svaki kablic, svako el. kolo, svaki meh. sklop. Sve se to radi po remontnoj dokumentaciji koju su sacinili remontni zavodi prema iskustvima eksploatacije iz jedinica, svojim remontnim iskustvima i preporukama proizvodjaca.
Ne znam koliko traje remont RStON-a, al' mislim da je godinu dana previse vremena.
Npr. remont kompletnog sistema S-600, u RZ Kosmos, traje oko 6 meseci pri 8-mo satnom radnom vrmenu, angazovanju 30-tak ljudi i svih kapaciteta zavoda.
Ovom vremenu treba dodati jos oko mesec dana za zavrsna podesavanja sistema na poligonu.


Нисмо се разумели.
Моје познавање система није довољно да бих предвиђао модификације. Навео сам пример.

РСтОН, нпр., је веома сложено средство. То је међу првим ставкама наведеним у сваком упутству.
Многи делови се набављају из иностранства. Многих више и нема па се треба сналазити. Процедуре су компликоване и дуго трају.
Не треба заборавити да је гусеничар у питању што додатно компликује ствар (више ремонтних завода).
С-600... Све на точковима Smile , а то време ремонта, да ли важи данас?

П.С.

Ја чак мислим да сам оптимистичан.offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2315

@ Pavlo

Ajde da čisto navedem jedan iskustveni događaj koji nam može malo pojasniti ovo o čemu se diskutuje oko trajanja generalnog remonta RStON-a i SLO-a kao osnovnih sredstava sistema Kub (pored raketa naravno)...

Ovo nije nikakav pokazatelj trajanja remonta ali je verujem zanimljivo...

Krajem novembra 1991. godine, 149. ssrp PVO Kub je iz reona Zagreba premešten u Banja Luku. Sredstva su odmah smeštena u VZ Kosmos radi pregleda stanja, popravki i vraćanja u upotrebu. Ustanovljeno je da su sredstva usled delimičnog namernog oštećenja (da ne padnu u ruke Hrvatskoj strani) i usled 6 meseci mirovanja u kasarni bez posebnih aktivnosti sa sredstvima, u dosta lošem stanju.
Ne znam tačno kako su pregledi rađeni, koliko inženjera, tehničara i slično, zato je nezahvalno ovo koristiti kao argument, ali kao neki pokazatelj verovatno može.
Do kraja 1992. godine, osposobljena su 2 RStON-a i više SLO-a.
U skladu sa tim počela je obuka ljudstva i popuna jedinice nedostajućim sredstvima za normalno funkcionisanje.
Početkom 1993. godine formirane su na ovaj način 2 srb PVO smanjenog sastava sa RStON-om i 2 SLO-a, a krajem novembra 1993. godine i 3. srb PVO....

Eto čisto kao neki pokazatelj. Treba takođe imati u vidu i da je ekipa Kosmosa tada imala pune ruke posla i oko vraćanja u funkciju i opravki radara sistema VOJIN i jedinica ARJ PVO i raketnog sistema Volhov....

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3042

Osa-AK, remont u SSSR, 15 komada, 1989.-90. ukupno 4000 sati rada.
Hoće reći 266 sati po komadu, ili 33 osmosatna radna dana. Danas bi to pomnožio sa tri.

Za Kub nemam podatke, ali imam predviđenu satnicu tehničkog održavanja u jedinici, pa recimo tehničko održavanje drugog stupnja (jednogodišnje) kaže:
1S91M1...radio-električna aparatura 5-6 sati, gusjeničar 4 sata, plinska turbina 8 sati
2P25M1...radio-električna aparatura 5-6 sati, gusjeničar 4 sata, plinska turbina 4 sata

Total za bateriju RStON+4SLO 74 sata

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2315

@Drug Pukovnik

To bi nekako tako bilo i u praksi, po mom iskustvu.
Već sam pisao o tome, ali najviše znanja sam stekao upravo na tim redovnim tehničkim pregledima i kod otklanjanja eventualnih kvarova. To je što se tiče tehnike, taktika se naravno najbolje izučavala na vežbama i tzv. ispitno-školskim gađanjima...

Sećam se već prve godine rada, komandir baterije mi je dao zadatak da kao mlad vodnik ispratim tehničke preglede na sva 4 SLO-a u bateriji. Sve je to trajalo oko 10 radnih dana. Ujutru odmah u radionicu, nema jutarnjeg vežbanja, nema obuke. Milina! Sa majstorima i tehničarima popiješ neku pivu i 10 kafa dnevno, uglavnom ti plaćaš Wink ali je to u kantini ČORT-a veoma jeftino....
U 14 si već u kancelariji i presvlačiš se za kući..... Wink

Što se tiče RStON-a, mislim da su tehnički pregledi obično trajali "od ponedeljka do petka". Naravno da su uvek trajali malo duže zbog pronađenih kvarova odnosno zbog "pronađenih kvarova" Wink .
Svima nama je prijalo malo se odmoriti od svakodnevne obuke i ovo smo smatrali lakšim delom radnog procesa....

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3042

Pored redovnog i tehničkog održavanja vrši se i sezonsko (ljeto-zima) pa tu navode meni nevjerojatnih 30 dana za turbinu na SLO-u.
Jel bi to bila neka tiskarska greška ili možda fali napomena da je to broj sati? Turbine jesu kompleksne, ali baš 30 dana je previše rekao bih.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2315

Drug pukovnik ::Pored redovnog i tehničkog održavanja vrši se i sezonsko (ljeto-zima) pa tu navode meni nevjerojatnih 30 dana za turbinu na SLO-u.
Jel bi to bila neka tiskarska greška ili možda fali napomena da je to broj sati? Turbine jesu kompleksne, ali baš 30 dana je previše rekao bih.


Ono što ja mogu reći jeste da mi nikada SLO nije bio u ČORT-u duže od nekoliko dana. I to je najduže bio čini mi se kod otklanjanja kvara na uređaju za dopunjavanje akumulatora. Nezgodno mu prići i skinuti ga, pa onda remont i opravka, pa da se vrati nazad....A iz nekog razloga majstori skoro 2 dana nisu mogli da identifikuju kvar ( i još neke sitnice su popravljali), ne mogu da se setim šta je tačno bio uzrok tome, pogotovo imajući u vidu da se u kabini pored vozača nalazi i odgovarajući pokazivač sa kazaljkicom koja pokazuje da li i u kom kapacitetu se pune akumulatori....

Što se tiče RStON-a, takođe ne mogu da se setim da je duže od, ajde recimo i 2 sedmice bio odsutan iz baterije u ČORT-u....Ipak, sećanja blede...

Recimo za vreme rata 99-te, jedan od naših RStON-a je teže oštećen sa PRR...Popravljen je za cca 3-4 sedmice, iako su i dalje ostali određeni problemi sa snagom i gustinom smetnji na kanalima OR i NR....i ovo pišem iz sećanja....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 575 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 553 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, atrkulja, Bane san, blue, doktor1964, lav23, M-HOBBY, MarKhan, Mercury, Metanoja, Milan A. Nikolic, milanstankovic087, rovac, saputnik plavetnila, Snorks, tokivoki01, Voja1978, Vojvoda S., zlaya011, zoidbergs