PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

248

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Insan ::Pitanje za kubovca...
vidjeh neki dan sliku Kub-a na Partneru 2019 sa dodatnim raketama tj. na lansirnom vozilu dvije standardne a u sredini tri rakete, 2x manje i 1x malo veća liče mi pomalo na VV iz familije r 60.
Pokušao sam da kopiram slku ali ne ide.
Ukoliko si u mogućnosti da napišeš o kojim je raketama riječ, kako sa sa istim vrši gadjanje i sl.?
unaprijed hvala


Nišanski radar RStON i novi optički sistem su spregnuti. SLO ("nadograđen" sa 2x R-60 i 1x R-73 + 2x 3M9M3) se sistemom sinhrone veze i uzajamne orijentacije usmerava po komandama RStON-a. Dakle, nije zamišljena nikakva autonomnost SLO-a da operater ili komandir mogu nekako samostalno pretraživati VaP ili slično. Navođenje je centralizovano iz RStON-a.
Na srednji usmerač SLO-a ugrađeni su improvizovani lanseri za 2x R-60 i 1x R-73 i ispod njega ugrađene su 2 kamerice, a ispred komandira odeljenja svojevrstan Upravljački Pult na kome on ima i prijemnik na kome može pratiti šta je u vizuelnom polju kamerica. Mislim da je jedna kamerica TV/optička, a druga termovizijska. Na levom i desnom usmeraču su rakete sistema Kub, 3M9M3 (2 kom).
Primetićete da na Upravljačkom Pultu piše "RL-2M" i RL-4M". To su nekada bili sistemi tokom 99-te kada su ove rakete R-60 i R-73 instalirane na improvizovane lansere na Pragama.
Ove rakete na SLO-u sistema Kub, nemaju dodatne bustere, tako da im je domet pretpostavljam mali. Mislim da bi ova R-73 mogla imati domet od oko 5 km po visini i verovatno nešto više po daljini, a R-60 verovatno nešto manje po oba parametra.
Verovatno je zamišljeno da se gađaju krstareći projektili i niskoleteći avioni. S obzirom na taktiku koji su povremeno upražnjavali NATO piloti tokom 99-te, da se ustreme prema mrtvom konusu nišanskog radara RStON-a, ove rakete bi možda imale svoju ulogu u dejstvu na te ciljeve i taj plafon od 5 km bi im verovatno bio dovoljan. Ovde međutim opet imamo problem jer se i te IC rakete na SLO navode upravo sa tog optičkog sistema na RStON-u, pa se postavlja pitanje da li bi taj optički sistem mogao zahvatiti te ciljeve u mrtvom konusu RStON-a makar toliko kratko dok IC rakete ne ostvare zahvat i izvrši se lansiranje.
Više deluje logično da se IC sistemi kao neposredna zaštita ovakvog raketnog sistema isturaju ispred položaja raketne baterije na pravcima "očekujućeg" naleta neprijateljske avijacije.

Inače, kod ovog sistema "Kub-M2", komandir odeljenja SLO dobija i dodatne zadatke, što možete videti i na slici br. 2 jer mora na monitoru Upravljačkog Pulta pratiti šta je sve od ciljeva u zahvatu optičkog sistema i u skladu sa tim i sa naređenjima komandira baterija iz RStON-a, "upravljati" IC raketama u smislu davanja napajanja na rakete, vršenje izbora rakete za lansiranje i samog čina lansiranja, ocene rezultata gađanja i sl.

Slika 1: Modernizovani SLO sistema "Kub-M2"Slika 2: Upravljački Pult na SLO (izvor: Paluba.info)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Insan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Okt 2015
 • Poruke: 632

Nekada davno mi jedan priatelj reče da je đavo u detaljima. :-)
Taj detalj je na upravljačom pultu tj. ekranu, ukoliko me oči ne varaju to je podloga windows 98 ?!?
Zar ne postoji namjenski program ili standardni programi mogu da zadovolje namjenu, da se ne desi nedaj Bože da, u po cirkusa mora posada rebootovat sistem zato što je pao isti.offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 1120

To je Windows XP.
Ko zna kada je razvijen ovaj komandni pult...negde 2003. ili kasnije.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Insan ::Nekada davno mi jedan priatelj reče da je đavo u detaljima. :-)
Taj detalj je na upravljačom pultu tj. ekranu, ukoliko me oči ne varaju to je podloga windows 98 ?!?
Zar ne postoji namjenski program ili standardni programi mogu da zadovolje namjenu, da se ne desi nedaj Bože da, u po cirkusa mora posada rebootovat sistem zato što je pao isti.


Hehehe....druže veruj mi ako hoćeš. Kod ove modernizacije sistema Kub koju mi već (pre)dugo sprovodimo, najmanji problem je operativni sistem na Upravljačkom pultu.... Wink

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 313

@ Kubovac

Budući da se istovremeno razvija raketa za PASARS 16 , ne bi bila loša ideja da se umesto R-60 i R-73 (sa ili bez bustera) integriše pomenuta IC raketa , zvanično nazvana RLN-IC.

Kao što si i ranije pisao , da se u ovom slučaju određen broj RLN-IC raketa (od 3 pa do 9 , zavisi od rešenja) "smeste" na odvojeni SLO , kao zaštita RStON-a I "redovnih" SLO-a. Zvanično ima sasvim solidan domet , do 12 km daljine i 8 km visine.

Jer bez obzira što posedujemo određen broj raketa R-60 i R-73 , pitanje je da li će biti dovoljan broj raketa da se istovremeno sprovede ova predložena modernizacija za sve divizione Kub-a i za opremanje postojećih Mig-29 lovačke eskadrile.

Opet , sve zavisi koliko su nadležni ozbiljni u svemu ovome , makar kao prelazno rešenje dok se konačno ne nabave adekvatne zamene za legendarni Kub. Cool
(fotke od kolege proka89)

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1462
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Najbolja ideja bila bi da se okanu kačenja svega i svačega kako Miloradoviću i sličnim "umovima" padne na pamet i da razvijaju PVO sistem sa busterovanim V-V raketama onako kako to svi drugi u svetu rade, da lepo naprave lanser na kamionu sa kontejnerima i termovizijom i da sve onda uvežu u funnkcionalnu bateriju sa Bofijima (na zasebnom kamionu) i Žirafom a još bolje i integrišu sa ostalim PVO na višem nivou tako da se razmenjuju podaci između različitih sistema VOJIN i PVO da svi imaju širu sliku. Kad imaju tako upakovan sistem onda može da se koristi za zaštitu bitnih objekata ili prosto prangijanje nisko letećih ciljeva i pokrivanje kopnene vojske u zoni dejstva, pa i za pomenuto pokrivanje Kuba ili drugih sistema višeg ranga, da skida dronove, KR i HARM-ove dok veliki brat juri avijaciju. Cela ideja kačenja v-v rakete na Kub-a je nebuloza. Već smo pominjali najočiglednije činjenice kao što su prženje istih kad Kubova raketa proleti na lanseru, treba li uopšte pisati o nelogičnosti upotrebe skupe V-V rakete, naročito R-73E, kojih ni za avione nema dovoljno, bez bustera? Stučeš raketu od par stotina hiljada evra za gađanje cilja na 5 km visine i malo više daljine. Ja nisam stručnjak, ali nije li logičnije na tim daljinama i visinama koristiti neki MANPADS? Kod PASARSA ima smisla jer postoji buster pa je domet pristojan a plus se recikliraju rashodovane rakete K-13, sa R-73E bez bustera to je bukvalno "koljem vola za kilo mesa". I ne kažem, to je sve imalo smisla u ratu i to je odlična ratna improvizacija koju smo videli i u Bosni i na Kosovu, ali danas ovako koncipirati "modernizaciju" Kuba je bukvalno skandalozno.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@........

Ajde da ja više ne iznosim svoj stav o ovoj modernizaciji koji je većini ovde poznat, jer se neki (možda i opravdano) ljute. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoje mišljenje, pa da ne ispadne da svakom prilikom kada se pokrene ova tema, ja namećem svoje.

Ali, rekao bih kako ja vidim modernizaciju koja bi se mogla brzo izvesti, a delimično bi se temeljila i na onome što je do sada urađeno.

Dakle, svakako da RStON treba opremiti optičkim i termovizijskim uređajem, koji će omogućiti kvalitetniji pasivni rad u otkrivanju i zahvatu cilja, kao i rad u dnevno-noćnim uslovima (a ne kao sada sa TOV-om samo danju)...
Digitalizacija osmatračkog radara je korisna stvar jer omogućava jasniji pregled situacije u VaP-u.
Oklopljavanje RStON-a kao mera samozaštite, pre svega posade, od parčadnog dejstva PRR je uglavnom već provedena tokom rata 99-te i korisna je.

Što se tiče SLO-a, ja tu ne bih ništa "čačkao"....
Ono što bih uradio je na raketi. Poznato je da se raketa 3M9M3 može modernizovati i kod nas. Može tako da se izvrše modifikacije RGS-a u cilju povećanja "osetljivosti" ili snage prijema i smanjenja šumova. Neke naše domaće firme to već nude i imali smo prilike i ovde na temi da vidimo ta predložena projektna rešenja. Ovde se znači, ne govori o remontu i produženju veka RGS-ovima, nego o određenom unapređenju. Takođe, moguće je izvršiti zamenu goriva bustera tako da bi kompozitno gorivo uvećalo domet za nekih 15 km zbog 30% boljeg impulsa bustera.
Ipak, domet je ograničen maksimalnom daljinom zahvata cilja nišanskim radarom, što bi bilo oko 42 km i naravno daljinom zahvata optičko/termovizijskim uređajem.
Mislim da bi bilo moguće da se ostvari domet od 35-40 km po daljini. (možda realno malo niže, ali ne zamerite na "optimizmu")... Wink
Problem kod kompozitnih goriva je veći demaskirajući efekat zbog čestica metala i stvaranja vlage. Ipak, smatram da to ne bi bio toliki problem, jer bi samo buster u vremenu rada 2-6 sekundi koristio to gorivo, posle preuzima marševski motor sa svojom podvrstom malodimnog baruta.

Dakle to je ono što ja vidim kod baterije Kub.
Kod Baterije za upravljanje vatrom, vidim modernizaciju i digitalizacije OAR Mečka, što se već radi, kao i digitalizaciju i potpunu modernizaciju UKUV-a i poboljšanje veze UKUV-UPPC-RStON optičkim kablovima ili drugim sistemima koji bi omogućili gotovo "trenutni" prenos podataka o ciljevima u VaP-u sa što manje kašnjenja. Ovakva modernizacije centralizovanog sistema, nazovimo ga K-1M+, značajno bi uvećala borbene mogućnosti sistema pre svega po visini (do 14 km, a možda i više uz pomenutu modernizaciju pogonske grupe rakete) i realnu mogućnost brze reakcije i gotovo jednovremenog dejstva puka od 4 vatrene jedinice na 4 cilja bez uključenja osmatračkog radara RStON-a.
Takođe, ovakav sistem bi omogućio i rad u centralizovanom sistemu K-1M+ i DANJU I NOĆU korišćenjem optičko/termovizijskog uređaja na RStON-u za zahvat cilja što bi značajno povećalo borbene mogućnosti i žilavost u preživljavanju jedinica kod dejstva u uslovima snažnog i intenzivnog elektronskog ometanja iz VaP-a, jer bi se cilj koji se predaje bateriji zahvatao pasivnim sistemom otkrivanja, a uključivao bi se samo predajnik za osvetljenje cilja (a ne nišanski radar za praćenje cilja) i to nekoliko sekundi po lansiranju raketa.....

Eto, ovako na "brzaka"....Nadam se da nešto nisam izostavio ili permutovao.... Smile

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3418
 • Gde živiš: Novi Sad

Mogli su bar internet explorer da sklone...Chrome je bolji Smile

Sad ozbiljno, meni to korišćenje komercijalnih programa i operativnih sistema u vojne svrhe nema smisla kao ni pomenuto kačenje v-v raketa na SLO od Kuba

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22708
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Georgius ::Mogli su bar internet explorer da sklone...Chrome je bolji Smile

Sad ozbiljno, meni to korišćenje komercijalnih programa i operativnih sistema u vojne svrhe nema smisla kao ni pomenuto kačenje v-v raketa na SLO od Kuba


Ирачани и Либијци су платили скупу цену гађајући фантомске циљеве који су ко зна када (и преко кога) убаговани у њихове оперативне системе.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15462
 • Gde živiš: Lublana

Georgius ::Mogli su bar internet explorer da sklone...Chrome je bolji Smile

Sad ozbiljno, meni to korišćenje komercijalnih programa i operativnih sistema u vojne svrhe nema smisla kao ni pomenuto kačenje v-v raketa na SLO od Kuba

A kako češ onda upotrebljavati oružane sisteme, da peške upisuješ kode i formule za delovanje sistema? Zar nije lakše kliknuti mišem ili prstom na neku ikonu?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 10 sakrivenih i 758 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, apostata, babaroga, bankulen, Beka, bojank, BSD, bulovic, caesar, cole77, darkangel, dejankm, dragoljub11987, dragon986, drimer, Duh sa sekirom, Džordžino, FOX, Gama, GrM, Igrutinovic, indja, kNikS, MB120mm, mnn2, nemkea71, oldtimer, pacika, pein, pgzrs, renoje2, sosko, suton, Tetrijeb, TwinHeadedEagle, vasa.93, vathra, Vlada78, W123, wizzardone, yufighter