PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

252

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3424

Inače se ne bi miješao u ovu raspravu, ali da ne ostane u zraku…Znači...''Opiti su bili za potrebe KTP-a (kontrolno tehničkog pregleda)...za KTP su izabrani najstariji RM (raketni motori) i ona sredtsva KUB sa najgorom istorijom-sa najviše transportnih sati i sa najviše čekanja na lansirnom položaju...''

Da ne bi nekoga zbunilo što se za startni motor navode različite mase (175/190kg) i vrste goriva (dvobazno/kompozitno)...3M9 i 3M9M su originalno sa dvobaznim, a 3M9M3 originalno sa kompozitom. U tome između ostalog i leži razlog različite mase rakete (604/630kg) i povećanog dometa 3M9M3 u odnosu na prethodnice.

Bez obzira, i dalje mi se čini da su rakete lansirane ove godine na Šabli dorađene, odnosno ako ništa drugo originalni blok kompozita zamjenjen sa novim jer onakva dimčina nije u slučaju lansiranja originalnih 3M9M3. Moje mišljenje i ništa više.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1160

Некад давно сам налетео на неки руски график. На том графику је описана поузданост неког система у функцији времена. Од почетка експлоатације до опадања поузданости због старости. Шта мислите где спадају наша средства? Од једног шрафа па до електронског блока.

У реду, хајде да заменимо електронске цеви са полупроводничким елементима. А амплидине, електромоторе, редукторе, гусенице, оклопно тело...? Шта онда? Хоће ли то бити ново средство?

Зна ли неко колико траје ремонт једног РСтОН-а? Ја бих рекао минимум годину дана, трећи степен одржавања.
У јединици се ради 1.и 2. У дотрајалим објектима и са истрошеним алатима. Ти људи не само да користе средства из система КУБ већ их и одржавају и најбоље их познају. Неће то без бркатог заће, ма какав инжењер био.

Делом познајући сложености система КУБ, тако се односити према члановима као што је Кубовац није у реду.offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3258

@........

Ovde se radi o neobičnoj situaciji. Počeli smo da komentarišemo uvek aktuelnu temu o modernizaciji Kuba sa akcentom na ono na čemu se trenutno radi, o čemu se govori u javnosti i što imamo prilike da vidimo na prezentacijama, sajmovima naoružanja i vojne opreme i slično.
I u tom smislu iznose se i neke kritike i neke pohvale.
Pohvale se odnose na to što se na modernizaciji ipak radi, što se radi na ugradnji novijih optičkih i termovizijskih senzora za pasivno pretraživanje i zahvat cilja, što se radi na delimičnoj digitalizaciji Mečke i RStON-a i potpunoj digitalizaciji UKUV-a i puno bržem prenosu podataka o cilju na relaciji OAR - UKUV - RStON - SLO (rakete).....
Kritike su što se nepotrebno na SLO nameštaju IC rakete, kamerice i pult upravljanja, mada prihvatam i mišljenje onih koji misle kako je ovo dobra ideja. Iznosim svoje mišljenje i mislim da sistem "Praćka" može biti "oživljen" na drugim sredstvima (ili rezervnim SLO) i pridodat baterijama da ih sa isturenih pozicija štiti od naleta avijacije i krstarećih projektila. I glavna kritika je što to sve traje preeeedugo.

I onda imamo odjedanput nekakva pisanja koja napadaju pravo na mišljenje time što svi koji ovo kritikujemo u stvari "radimo protiv razvoja domaće privrede, proizvodnje, nauke" i šta ti ja znam, pa smo čak došli i do poljoprivrede i proizvodnje pasulja.
Znači, ko meša politiku u ovo, neka ispiše transparente odgovarajuće sadržine i fino pred Vladu i tamo je mesto za ove kritike. Kako reče jedan moj bivši kolega, stariji čovek, "moliš se sine u pogrešnoj crkvi"...

Ovde ja govorim isključivo o tehnici i taktici upotrebe, u svetlu nekih mirnodopskih i ratnih iskustava koje mogu da prenesem i veoma, veoma retko imam izlete u "političke teme" i to uglavnom samo na kratko ako bude krajnje izazvan kao pre neki dan.

Dakle, moja razmišljanja su išla u pravcu da se Kub modernizuje na ovaj način kako su počeli, dakle modernizacija i digitalizacija komandno-informacionog sistema sa direktnim i brzim prenosom podataka o cilju na RStON, da se ugradi odgovarajući optički i termovizijski senzor na RStON-u koji omogućava prretraživanje i zahvat u pasivnom režimu i čiji bi domet otkrivanja bio minimum kao i sadašnjeg TOS-a, jer nije Rus džabe ugradio TOS baš tog dometa, nego zato što se na taj način obezbeđuje pravovremeno otkrivanje i zahvat cilja i obezbeđuje dalja granica zone uništenja.
Što se tiče IC raketa na SLO, ako "baš mora", pa neka se ugrade. I neka se to uradi što pre i uvede u jedinice.
I to sam pisao već više puta i naiđem na neka pisanja, kako sam ja "protiv napretka" i protiv "domaće proizvodnje i privrede" i "samo bi uvozio" i šta ti ja znam.

Ipak, ne može čovek da prećuti kada se napiše kako će naši inženjeri i studenti kojima ćemo "dati rakete, glave za samonavođenje i radare" da se "igraju sa njima", da naprave "bolji Kub" nego što Rusi nama nude "zastarele Bukove"!
Jel shvatate gluposti koje se pišu? Smile

Dakle nakon onakve modernizacije, logičan bi korak bio nabavka sistema Buk M-1-2 ili Buk-2 (koji su po nekima "zastareli ruski sistemi") i mogućnost njihovo uvezivanja sa Kubom preko zajedničkog KIS-a (Poljana D4) i samim tim i dodatno produženje veka upotrebe i borbenih mogućnosti.
Već sam pisao o ruskoj ponudi integracije modernizovanog sistema Kub (slično ovome što mi sada radimo) sa sistemom Buk M1-2 u sistem "Kub M-5" koji bi imao povećan domet po daljini i visini, mogućnost znatno efikasnijeg dejstva protiv niskoletećih ciljeva i krstarećih raketa, mogućnost efikasnog dejstva na ciljeve na zemlji i vodi, koji bi bio višekanalan po cilju i koji bi u svom sastavu imao savremenije OAR i sredstva elektronske i protivelektronske borbe Orion-Vega.
Ali ovo je po nekima "zastarelo" i mi "možemo bolje".
Pa nemam ništa protiv. Uradimo mi onda ovo, ali ne 2030. godine, nego nam to treba otprilike "za juče"....

I pokušava mi se "inputirati" kako ja imam nešto protiv naših inžinjera i tehničara! Smile
Bože me sačuvaj. Pa ja sam ovde ispisao tekstova i tekstova kako sam uz pomoć inžinjera i tehničara sa sistema Kub, kod tehničkih pregleda sredstava, naučio više nego tokom školovanja. A o njihovom doprinosu vraćanja "iz mrtvih" brojnih pogođenih radara, nisam pisao samo ja nego i uvaženi autori i pisci knjiga sa tematikom rata iz 99-te.

Ali kažem. Poenta nekih je da se tema "razvodni" i sve na "ravoj domaće privrede", pitanje "subvencija u poljoprivredi" i slično. Rekoh, pa da ponovim: o tim temama na drugom mestu i sa transparentnom u rukama.

I još jednom što se tiče raketa. Veoma cenim znanje @Drug Pukovnika i to svi ovde znate. Iz poštovanja prema njegovom znanju i mišljenju da mu se čini, na osnovu pojačanog dima, da su u Šabli ispaljene raketa sa obnovljenim pogonskim sistemom (gorivo startnog motora) ja sam ostavljao rezervu po tom pitanju.
Ipak, neki svežiji podaci koje ja imam (moguće je i da nisu potpuno tačni), govore u prilog tome da na pogonskom sistemu raketa nije rađeno ništa, odnosno ako se i radi, to je još uvek sve u fazi ispitivanja i opitovanja.
Stiče se utisak da je problem kod raketa samo pogonski sistem, startni i marševski motor. Ja sam pisao da smo tokom 99-te imali nekoliko otkaza kada rakete (novije 3M9M3E) nisu ni poletele, a krivica je bila na startnom mehanizmu (ili motor nije odradio, ili piropatron, ili je vazduh iscurio ili nešto drugo)....
Što se tiče starije raketa (3M9M) kod nje nismo mogli isprobati motore jer ne znam da li je i jedna lansirana 99-te. Stvar je u njenoj inferiornosti u odnosu na noviju raketu i nemogućnost lansiranja bez zahvata RGS na lanseru (za razliku od novije). Ipak, naređeno je da se podjednako koriste i starije i novije. I već u samom startu rata, pokazano je da RGS starijih raketa u većem broju slučajeva ne može ostvariti zahvat na daljinama čak ispod 20 km.
Dakle, problem je bio i u drugim komponentama u raketi, nije samo pogon u pitanju, kako mnogi pojednostavljuju priču. Pogon je problematičan zato što, za sada, nemamo mogućnost zamene marševskog motora odnosno goriva. Kod startnog se nešto može uraditi.

Danas se održavanje raketa u određenoj meri radi i uz pomoć raketa koje su određene za rashod i kao "remontna rezerva".....

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 638

Apsolutno svi problemi sa KUB-om i Nevom daju se resiti kupovinom sistema Pancir-SM, koji ulazi u proizvodnju 2021. godine.
Povecan domet na 40km, umrezavanje, pasivnost, mobilnost i kratko vreme pripreme za dejstvo, smanjena logistika, smanjen broj operatera = kompletan PVO na jednom vozilu.

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1491
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Znam da imamo dosta ovog sistema u naoruzanju kao i neva, iiz prica znamo da se pokusavalo nabavkom ili domacom pamecu odraditi nesto od modernizacija, ali je kljucna stvar da nije nista radjeno ili je to u domenu tajne, ali verujuci na rec ovde rekao bi da nije na kubu nista radjeno.
E sad i da se nesto radi na digitalizaciji radara i svega sto treba i to sve uvezati sa lanserom raketa, dolazimo do toga da nam ukoliko sve drugo radi i ne otkaze zbog starosti zeznu rakete. i ponavljam sistem je i dalje jednokanalan po cilju. I opet za bilo koju modernizaciju sa sistemom Buk isti treba nabaviti iz inostranstva i obucavati posade. pa radare i slicno.

Ne zna covek vise u koju dilemu da se uvali, a vreme polako ali sigurno dolazi i prolazi, a ti Pantsiri opet sami ne mogu mora se i uz njih radar veceg dometa. A opet treba nesto i za srednje daljine tipa S-350 ili francuski Aster Ili da opet nebude kad zagusti da molimo ruse da nam daju za dzaba nesto iz stokova sto ne koriste

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 314
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

Jedno pitanje za Kubovca. Jasno je iz tvojih dosadasnjih pisanja (koje sa uzitkom pratim) da si protivnik kalemljenja IC raketa na SLO. Jasna mi je i pretpostavka da bi start Kubove rakete verovatno spalio ili bar zaprljao IC GSN i time je ucinio neupotrebljivom.
E sad, ako bi se za IC rakete napravili neki kontejneri (kao na Streli 10 gde bi se poklopac kontejnera mogao otvarati i zatvarati pritiskom na dugme iz kabine) i tako zastitila IC glava da li bi i dalje bio protivnik tog koncepta.
Ovo pitam jer se meni kao laiku za PVO svidja koncept koji omogucava posadi vise rada u pasivnom rezimu i ako sam dobro shvatio iz tvojih i Olujevih pisanja bolje pokrivanje mrtvog konusa RStONa
@poljoprivreda
Jos uvek se stvarno ne zna sta donosi Pantsir SM. Siguran sam da je odlican sistem, mislim da je 4 male rakete u jednom kontejneru odlican "protivotrov" za dronove .........
Ali to je ipak jedan sistem. Ne moze se PVO zasnivati na samo jednom sistemu koliko god on dobar bio i koliko god ih nabavio.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10539
 • Gde živiš: Banja Luka

pavlo ::Некад давно сам налетео на неки руски график. На том графику је описана поузданост неког система у функцији времена. Од почетка експлоатације до опадања поузданости због старости. Шта мислите где спадају наша средства? Од једног шрафа па до електронског блока.

У реду, хајде да заменимо електронске цеви са полупроводничким елементима. А амплидине, електромоторе, редукторе, гусенице, оклопно тело...? Шта онда? Хоће ли то бити ново средство?

Зна ли неко колико траје ремонт једног РСтОН-а? Ја бих рекао минимум годину дана, трећи степен одржавања.
У јединици се ради 1.и 2. У дотрајалим објектима и са истрошеним алатима. Ти људи не само да користе средства из система КУБ већ их и одржавају и најбоље их познају. Неће то без бркатог заће, ма какав инжењер био.

Делом познајући сложености система КУБ, тако се односити према члановима као што је Кубовац није у реду.

Ne ulazeci u sistem Kub ( poznajem ga informativno), ono sto si predvideo za zamenu, kako bi sistem ostao pouzdan protokom vremena, nedovoljno je.
Iz iskustva znam da su elektronski sklopovi (cevi, poluprovodnici, integrisana kola, itd.) pouzdaniji delovi sistema, jer se menjaju tokom redovnog odrzavanja pri eksploataciji i pri teh. pregledima (mada se tehnicki pregled...dnevni, nedeljni, prvi i drugi, rade na potpuno ispravnim sredstvima).
Ono sto najvise utice na pouzdanost sistema tokom protoka vremena su elektromehanicke komponente sistema, kablovske glave, razni konektori, kablovi, kontakti na kontaktorima i releima, komponente koje sadrze elektrolite (elektrolitski kondenzatori), razne spojnice, lezajevi na obrtnim delovima, "hladni" lemljeni spojevi itd.
Za svako borbeno sredstvo proizvodjac je dao periodicne tehnicke preglede i obim radova koji se obavljaju na svakom od tih pregleda, a kao mogucnost za "drugi zivot" i vracanje sredstva u gotovo novo stanje, predvideo je generalni remont nakon odredjenog broja sati rada pojedinog sredstva.
Iz tog razloga se svakodnevno vode dnevnici rada za svako sredstvo u svim jedinicama vojske.

Na generalnom remontu se rastavlja sredstvo do poslednjeg srafa, testira se svaki svaki element, menja se sve sto je potrebno (neki delovi i preventivno), proverava se svaka spojna tacka, svaki kablic, svako el. kolo, svaki meh. sklop. Sve se to radi po remontnoj dokumentaciji koju su sacinili remontni zavodi prema iskustvima eksploatacije iz jedinica, svojim remontnim iskustvima i preporukama proizvodjaca.
Ne znam koliko traje remont RStON-a, al' mislim da je godinu dana previse vremena.
Npr. remont kompletnog sistema S-600, u RZ Kosmos, traje oko 6 meseci pri 8-mo satnom radnom vrmenu, angazovanju 30-tak ljudi i svih kapaciteta zavoda.
Ovom vremenu treba dodati jos oko mesec dana za zavrsna podesavanja sistema na poligonu.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3258

zlaya011 ::Jedno pitanje za Kubovca. Jasno je iz tvojih dosadasnjih pisanja (koje sa uzitkom pratim) da si protivnik kalemljenja IC raketa na SLO. Jasna mi je i pretpostavka da bi start Kubove rakete verovatno spalio ili bar zaprljao IC GSN i time je ucinio neupotrebljivom.
E sad, ako bi se za IC rakete napravili neki kontejneri (kao na Streli 10 gde bi se poklopac kontejnera mogao otvarati i zatvarati pritiskom na dugme iz kabine) i tako zastitila IC glava da li bi i dalje bio protivnik tog koncepta.
Ovo pitam jer se meni kao laiku za PVO svidja koncept koji omogucava posadi vise rada u pasivnom rezimu i ako sam dobro shvatio iz tvojih i Olujevih pisanja bolje pokrivanje mrtvog konusa RStONa


Ja jesam protivnik tog "kalemljenja" kako si ti to nazvao, ali rekao sam više puta: ako se stvarno smatra da je to dobro rešenje, neka se već uradi i na ostalim sredstvima i neka se baterije modernizuju. Prolazi vreme.
I evo da subilimiram probleme koje ja vidim oko tih raketa:
- problemi oko zahvata i lansiranja IC raketa ako se prvo lansira raketa Kub, usled mogućnosti zaprljanja kamerica na srednjem usmeraču i IC tragača na raketama
- mali domet raketa ukoliko nemaju dodatne bustere
- ukoliko imaju dodatne bustere, domet je nešto veći ali onda se javlja problem što dodatni startni motor gura raketu pravolinijski u trajanju od oko 1,1- 1,3 sekunde što može dovesti do gubitka zahvata. Takođe, nakon isteka tog vremena, dolazi do otkačinjanja bustera i mogućnosti "trzanja" rakete i nestabilnosti (kolebanja) u letu što bi opet moglo dovesti do gubitka zahvata i na kraju pitanje gde će ti dodatni busteri da padnu nakon 100-njak metara? Pa na položaj baterije, teoretski moguće čak i na neko od sredstava u bateriji (drugi SLO, RStON, agregat PES-100 i sl.) Te šanse su samo teoretske, ali prevelike za rizik, po mom mišljenju.

Podvlačim, po meni, u ovom trenutku treba uraditi ugradnju kvalitetnog optičkog i termovizijskog senzora na RStON-u koji obezbeđuje pretraživanje i zahvat cilja u pasivnom režimu i digitalizaciju i "ubrzavanje" prenosa podataka o cilju sa centralizovanog mesta (UKUV) uz opet mogućnost da se u uslovima snažnog elektronskog ometanja, zahvat cilja vrši upravo tim novim pasivnim senzorima.

Onda bi trebalo nabaviti barem manji broj Buk-2 ili barem Buk M1-2 i uraditi uvezivanje sa baterijama Kub preko Poljane D4 (ili drugog odgovarajućeg KIS) i omogućiti centralizovani rad višeg nivoa koji će poboljšati borbene mogućnosti i samog Kuba i produžiti mu vek trajanja, a tada se možda možemo i malo "igrati" (kako neki kažu) sa RGS-om i motornim pogonom rakete Kub radi modernizacije te rakete i produženje veka upotrebe....

To je naravno samo moje mišljenje o ovome....

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3258

@ pavlo

Ne bih znao tačno da ti odgovorim koliko traje generalni remont RStON-a, ali su u pitanju meseci.

Ipak, u svetlu svega ovoga, da kažem par reči o raketi, kao najkritičnijoj komponenti sistema.

Kritični delovi, tehnologija je hemija-gorivo i pripale (piropunjenja) odnosno pogonska grupa i to mora da se menja. Drugi kritični delovi su elektronski jer su podložni starenju, vlazi, temperaturi, uticaju sredine (kiša, insekti) i otkazima. Recimo veoma važna radnja je kontrola dijagrama zračenja čeone i repnih antena, zatim mašinski deo - zamena i podmazivanje, kontrola resursa punjenja i praznjenja boce za vazduh za pokretače krmila tj. PEB (njegova turbina, vazdušni balon, elektroventil, TG sa regulatorom itd.), gumeni delovi, zaptivke itd.
Aparatura za upravljanje (RGS i AP) je podložna remontu i produženju veka, višekratno. Telo-planer rakete je stabilno i izdržljivo. Bojeva glava i upaljači moraju periodično da se ispituju kao i blok upravljanja AP.
U principu, možemo da, uz supstituciju elektronskih komponenti RGS i AP, zadržimo ostale mašinske delove na visokom stepenu pouzdanosti i ispravnosti. Realno, vek upotrebe same rakete se može tada produžiti, uz realnu ocenu i prihvatljivost da pogon može da se reducira vremenom (nadam se da znate šta ovo znači).
Zamena rakete drugom bi značio dubok hirurški zahvat, vrlo skup, donekle neizvestan proces, a onda i isto tako neizvestan kraj.
Način i metod vođenja, koji ima KUB, poluaktivni sistem samonavođenja metodom "proporcionalne navigacije" je savremen način i dobar je (moguće je modifikovati njene varijante uz pomoć modernih teorija vođenja, ali je to elektronski zahtevno ali danas moguće procesorom i elektronikom).
Moguće je uraditi određene eksperimente, ali pravi borbeni rad (gde vreme, pouzdanost i tačnost igraju bitnu ulogu) ipak zahteva kompaktno ratno sredstvo fuzionisano u jednu pokretnu celinu, kakve su RStON i SLO na gusenicama.
Raketno gorivo za rakete 3M9M3, se ne proizvodi kod nas i nije bio predmet nikada posebnog predmeta ugovaranja proizvodnje. Činjenica je da možemo da proizvedemo i ispitamo za startni motor dok je za marševski motor izuzetno teško i nemamo prave uslove institutskog i fabričkog ispitivanja. Njegova zamena, zahtevala bi mnoge promene u sistemu i bila bi velika, sa mnogim rizicima neuspeha, pa je ostavljeno za neko bolje vreme.
Da li je to "bolje vreme" baš sada? Možda i jeste, nemamo nikakve konkretnije informacija da se radi ovakvi obimni zahvati na raketi, ali ako ih bude i ako budu uspešni, ja ću se prvi i najviše radovati.
Valjda nikome nije sporno koji prate moja pisanja, koliko ja volim ovaj sistem.... Smile

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 314
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

@Kubovac
Hvala na odgovoru. Apsolutno se slazem da bez nabavke novih sistema (bar Buk 1-2) ma koliko ga neki proglasavali zastarelim Srbija ne moze dalje jacati svoju PVO. Naravno da je dobro da se i u Srbiji radi na modernizaciji postojeceg i razvoju novih sistema koliko (ipak skromne) mogucnosti dozvoljavaju. Ali i u slucaju najboljih (realno mogucih) rezultata tog razvoja bez kupovine necega novog odavno proverenog to ce ipak biti "seci usi krpi dupe".
Takodje me interesuje da li je (po tvojim saznanjima) u Srbiji iko ista radio u pravcu razvoja aktivnih ometaca/mamaca za PRR (kao sto je Gazetchik). I ima li Srbija uopste tehnicke sposobnosti za tako nesto?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 4 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _Sale, A.R.Chafee.Jr., bojank, Boris90, celik, cikadeda, cvrle312, darkstar101, djboj, dozorni, dragoljub11987, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, dule10savic, Eyes Wide Shut, flash12, Georgius, havoc995, ivance95, ivica976, madza, Mahovljani, Marko Marković, MB120mm, mean_machine, Mercury, Metanoja, mgaji21, Milan A. Nikolic, milimoj, Millennium, mrav pesadinac, Nomenklatura, Oluj2.1, panda1, pein, pera bager, perko91, Roman, SAA fan, sakota79, Sall, scimitar19, srbi, Stanlio, theNedjeljko, tmanda323, trajkoni018, vlvl, voja64, Vojkan Petrovic, vukdra, zoranis