PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

251

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3254

@Oluj2.1

U tome i jeste problem trenutno i moguće je da cela modernizacija "tapka u mestu" upravo zbog komandnog mesta odnosno sistema veza i prenosa podataka o ciljevima.
Naime, videli smo da se radi modernizacija Mečke kroz delimičnu digitalizaciju. To je bilo potrebno, zato što se UKUV komplet menja i faktički imamo nov uređaj kompletno digitalizovan, koji sa prethodnim uređajem ima zajedničko samo vozilo u kom se aparatura nalazi. Samim tim prenos i protok podataka sa Mečke je brži. Što se tiče PRV-16, koliko je meni poznato, nije ništa rađeno na njegovoj digitalizaciji, ali sada imamo mogućnost da 2 visinca budu uvezana u nov centralizovani sistem.

Takođe, moguće je da se u samoj Mečki, koja ima mogućnost autonomnog upravljanja visincem, odrađena digitalna komponenta prijema i konvertovanja signala sa visinca koja se onda prenosi dalje u novi UKUV.

E sada imamo zaplet....Imamo situaciju da sada taj digitalni signal trebamo sa UKUV-a preneti na UPPC u bateriju. UPPC je analogni uređaj, koji vrši ekstrapolaciju pravouglih koordinatama cilja primljenih od UKUV-a ( u ovom slučaju u digitalnom obliku) u polarne koordinate radi navođenja nišanskog radara RStON-a.
Postavlja se pitanje kako će se sada digitalni signal preneti na analogni prijemnik UPPC-a. Potrebne su savremenije radio primopredajne stanice, a i konvertor signala.

U slučaju rada žicom, verovatno bi se radilo optičkim vezama, pa bi onda digitalni signal trebalo još u UKUV-u konvertovati u optički (svetlosni) i takav poslati na UPPC radi brzine prenosa. Kod prijema ovakvog signala, UPPC bi morao imati neki uređaj koji bi takav signal opet konvertovao u digitalni, pa iz digitalnog u analogni koji njemu treba za rad....

Takođe, postoje i izazovi koje treba rešiti, a tiču se uzajamne orijentacije komandnog mesta sa UPPC-ovima u raketnim baterijama i određivanja paralaxa i još nekih bitnih elemenata.

Naravno, ovo bi se sve rešilo kada bi i UPPC bio digitalizovan, ali nemam informacija da se za sada radi na tome.

Dakle, mislim da je problem u tome što se prvo mora taj sistem K-1M srediti i unaprediti da funkcioniše. Ne sme se "rasplesti" sistem koji se posle ne može ponovo "sklopiti".
Mislim da je ovde razlog zastoja.

Ukoliko su za sistem pronašli odgovarajući dnevno-noćni elektro-optički i IC uređaj, to je već dovoljno za određeni nivo modernizacije same raketne baterije (čak i ako je domet te kamere nešto manji od izvornog TOS-a) i čak i bez ikakvih IC raketa koje vidim kao nepotrebni višak i balast na sistemu, ali da bi modernizacija sistema bila potpuna, mora se unaprediti sistem centralizovanog upravljanja K-1M ili kako će se već zvati kada bude izveden, ali će se definitivno bazirati na ovom sistemu uz brži i efikasniji protok podataka.

O ostalim modernizacijama tipa "aktivni mamci za PRR" nemam informacija....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1486

Zar nije bila ideja da UPPC ispadne iz niza i da UKUV radi sa recimo 4 RStON-a direktno ?offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3254

Oluj2.1 ::Zar nije bila ideja da UPPC ispadne iz niza i da UKUV radi sa recimo 4 RStON-a direktno ?

Bilo je više ideja i pristupa modernizaciji, ali na kraju jeste odlučeno ovo što ti pišeš da se uradi suspstitucija postojećeg UKUV-a sa digitalnim TKIS-om, izbacivanjem UPPC-a.
Ja se nekako uvek više okrećem ka RStONu i raketama, dakle raketnoj bateriji, pa sam malo smetnuo sa uma da se UPPC izbacuje, ali dobro si me podsetio da ne pišemo nadugačko o nečemu što je već "prežvakano" od strane stručnjaka.
Dakle, ono što sam ranije iznad ispisao, može se smatrati uvodom u ovo što sledi i što se danas ispituje, jer je bilo veoma komplikovano rešenje sa UPPC-om.
Bilo je ideja da se kupi gotov TDMA (Time Division Multiple Access) i onda poveže digitalni UKUV sa svim RStON-ima odnosno raketnim baterijama. Na taj način bi se dobila zadovoljavajuća brzina dodele ciljeva, njihova obrada i odrađivanje informacija.
Sada mislim da sam čuo ili pročitao informaciju da je planirano da ih sada dodeljuju francuskim primopredajnim uređajima firme THALES, ali nemam više detalja o tome.

U svakom slučaju je potrebna veća brzina obrade informacija i to je ono na čemu se sada radi, ali to dugo traje i verujem da je razlog upravo problematika ovog "novog" centralizovanog sistema i kada se on reši, mislim da bi konačni izbor i instalacija odgovarajućih optičkih i IC senzora na RStON-u i čak i te IC rakete (ako ih ostave kao rešenje, mada već znate da mislim da su višak) mogle relativno brzo u nekom doglednom vremenu instalirati i na ostale baterije.

To bi onda bila kompletna modernizacija, koja bi pre svega obuhvatala modernizovani sistem centralizovanog upravljanja koji bi bio mnogo brži i koji bi imao zaista potrebnu brzinu obrade i dodele ciljeva.

Modernizacija RStON-a sa odgovarajućim optičkim i IC senzorima omogućila bi pasivan rad u pretraživanju VaP-a i zahvatu cilja u uslovima snažnih elektronskih ometanja i protivmera.
Kada kažem "odgovarajućim" optičkim i IC senzorima, onda mislim da ti senzori moraju zadovoljavati minimalne propisane uslove da bi RStON mogao izvršiti zahvat cilja, a to ne bi trebalo da bude niže od dometa trenutnog TOS-a.

Ovakva modernizacija, omogućila bi i pasivan rad u centralizovanom sistemu, kada bi se u i danju i noću kao i u složenim meteo uslovima mogao vršiti prenos podataka sa OAR-a direktno na pasivne sisteme zahvata cilja i lansiranje rakete bez zračenja nišanskog radara, a sa uključenjem osvetljenja cilja i to 2,5-4 sekunde nakon lansiranja rakete.

Još ako bi se nešto možda uradilo i na raketi 3M9M3 (pogonski sistem) da se dobije na dometu po daljini i eventualno na snazi prijema RGS i smanjenju šumova, to bi bio neki maksimum sa sistemom Kub.

Ali da završim sa ovim, strašno kasnimo. Prvi planovi su govorili da je modernizacija trebala biti završena do 2012. godine....
Sistem Neva je "završen" pre skoro deceniju.....

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1491
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Sve je ovo gorenapisano odlicno,ali za nas cisto sumnjam da ima tu leba sve ovo se sigurno nudi iskljucivo za izvoz, e tek onda kada se to uradi onda nasi mogu da dobiju nesto.
Ima u ovoj modernizaciji mnogo nejasnih i nesigurnih stvari, koliko se sa svim ovim digitalnim sklopovima koji ukoliko se uvezu u celinu imaju sanse protiv elektronskog ometanja. rakete sta sa njima raditi i sa svim drugim sklopovima koji su u sistemu a podjednake su vaznosti.

offline
 • yu8nu 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2011
 • Poruke: 18
 • Gde živiš: KN03xh

Kada mi đavo ne da mira.
Moje interesovanje i unapređivanje znanja o KUB-u je završeno juna 99-te godine. Šta se posle toga dešavalo, nisam u toku i jedini izvor su mi ovi postovi koje čitam na ovom forumu.
Što bi jedan rekao, nisam u tom filmu.
Ali se rado sećam prethodnog filma i izneću nekoliko stvari o početku modifikacije KUB-a o kome se vrlo malo zna.
Vraćam se u period druge polovine 80-tih godina.
Jedinica je imala veliku sreću da je u njen sastav stažirao pripadnik ŠRO koji je završio ETF u Skoplju. Formirana je ekipa na nivou jedinice i ETF-a i krenulo se sa radom:

Mečka:
Frekventni opseg joj je nekoliko stotima MHz i koji je određen sa 7 frekvencija koje su fiksne ( neka me neko ispravi ako broj 7 nije tačan ). Radi lakšeg razumevanja, uzmimo da su to frekvencije od 1 do broja 7. Svaki okret antene, mečka promeni frekvenciju ( u ovom slučaju broj ) i recimo krene sa kombinacijom 2-6-1-4-7-3-5. Tu promenu je omogućavao jedan blok gde se sve to dešavalo. Mana mu je bila da posle desetak ponavljanja, ponovo kreće po početnom rasporedu brojeva. Malo ozbiljniji ometač je mogao da ukapira logiku ponavljanja brojeva i da ga za svaki sledeći okret antene „čeka „ sa ometajućim signalom po toj frekvenciji i to uskopojasno. Onda su klinci sa ETF-a uradili modifikaciju tog bloka i ubacili eprom modul koji su napunili kombinacijom brojeva koja se ponovo ponavljala nakon milionitog puta.
Na taj način je delimično dobijen frekventno agilni radar koji je morao da se ometa širokopojasno jer se nije znalo na kojoj će frekvenciji da radi u sledećem okretu antene. Modifikacija uredno odrađena, sačinjena dokumentacija, poslata nadležnim organima, i tu priča završava. Kod nas je to radilo bez problema, drugi nisu ni znali da to postoji.

RstON :
Blok sinhronizacije na radaru predstavlja srce sistema i samog radara. Mana mu je što je analogni i često se potenciometri razdese ( najčešće kod samohodnog marševanja po tvrdoj podlozi ).
Rus pametan , dao kompletne šeme, opet oni klinci to pogledali i kompletno ga digitalizovali. I radi savršeno. Opet ista priča.......

UKUV :
Ovu modifikaciju je radila ekipa iz jedinice. Tada je počela ekspanzija računara. Opet je bilo nekoliko vojnika koji su to imali u malom prstu. Nekoliko pripadnika jedinice ubedi šefa da se kupi računar. U to vreme je bio među najboljima. Dobri stari Atari 520 STM+.
Opet Rus pametan, dao sve šeme računara na UKUV-u, majstori probušili rupu, postavljen adekvatan konektor na koji su dovedeni svi potrebni analogni signali. Tada je bilo pametnih koji su napravili interfejs gde je jedan kraj išao na taj konektor na UKUV-u a drugi u Atari. Interfejs je sve signale prilagodio, digitalizovao i omogućio Atariju da ih raspozna. Atari je dobio počasno mesto pored pulta komandanta na UKUV-u. To je sve bio hardverski deo. I to je bio lakši deo.

Softver je posebna priča. Urađen je kompletan program koji je u toku borbenog rada umnogome olakšavao rad šefu.
Prvo se rudarski krenulo sa digitalizacijom topografskih karata i obradom položaja KMp i svih 5 raketnih baterija. To je značilo da je u odnosu na parametre cilja ( cilj se prikazivao na monitoru ), šef unapred znao na kojoj daljini, kojoj visini u odnosu na bateriju, koja baterija će ga prva videti, na kom će biti parametru i računar mu je davao spisak baterija koje imaju najbolje uslove za dejstvo ( i to po redosledu ). Šef nije morao da gleda pokazivač na UKUV-u, već samo monitor i na osnovu toga donosi odluke. Ako operatori obrade 5 cilja, sva 5 se prikazuju na monitoru. Na monitoru su bili označeni položaji svih elemenata rasporeda jedinice
Obrada položaja je bila najteži deo, ali i to se posle nekoliko godina završilo, tako da je jedinica na celoj teritoriji upotrebe, imala sve obrađene položaje.
A, da, i tu priča završava.....

Komunikacija:
U to vreme su se na zapadu pojavili tonski čipovi koji su imali mogućnost prenosa FSK modulacije. Ali, pošto se radilo o visokoj tehnologiji, izvoz i prodaja je bila zabranjena i teško ih je bilo nabaviti. Lično sam imao sreću i naleteo na diplomiranog studenta koji je za diplomski rad imao baš FSK modulaciju i „ nekako „ nabavio 2 takva čipa. Pošto mu više nisu trebali, a bogami nisu ni bili jeftini, uzeo sam oba.
Onda su počele razne igre sa tom modulacijom. Kada se radilo o standardnim oblicima modulacije ( AM, USB, LSB ) tu je bio sistem, Vrabac ovde Orao, javi se, prijem. Stara dobra telegrafija se isto svodila na crte i tačke i to je neko trebao da čuje svojim ušima i primi poruku.
Kod FSK modulacije su komunicirala dva računara povezana preko dve radio stanice. Na jednom kraju je jedan kucao a na drugom kraju drugi gledao u monitor i čitao. U eteru se više nije čuo glas ili crte-tačke. Čuli su se samo isprekidani tonovi sa kratkim pauzama izmedju prijema i predaje. I to sve spojimo na vojne radio uređaje, prikažemo, dobijemo aplauz, tapšanje po ramenima i tu priča završava.........

Internet je tako i nastao, spajanjem dva računara na dva ostrva preko dve radio stanice.
Kako je vreme išlo, tehnika je vrtoglavo napredovala. Još u to vreme ( sada pričam o sredinom 90-tih ) je dobar programer mogao da napiše SVOJ protokol za komunikaciju i da formira zasebnu mrežu na raznim frekvencijama i raznih brzina.
Imao sam priliku da obiđem naš Centar za EI i još tada su mi prikazali šta sve prate i šta sve poseduju na zapadu. Više instance NATO jedinica su isključivo ( već tada ) koristile FSK moodulaciju sa posebnim protokolima za komunikaciju.

A, tek danas.......
Postoje komercijalni programi koji mogu da iz šuma izvuku koristan signal i prenesu poruku. Signal koji je 100 puta manji ( slabiji ) od šuma. A ti pojma nemas da tu neko razgovara, čuješ samo šum.

Suština:
Ne treba izmišljati toplu vodu, kad je davno izmišljena. Danas to svi tako rade. Naprave novo sredstvo uzimajući podsklopove i komponente sa drugih sistema koji su se pokazali dobri i prilagode ih novom oružju. Današnji softver bukvalno nema granica upotrebe. I toga ima na tržištu koliko hoćeš.
Ali, treba imati ljude koji će to da urade. I opet bi se i tu priča završila....

Žao mi je KUB-a, bio je to dobar sistem.
A kakav je danas ?
Pojma nemam.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3254

@yu8nu

Odličan tekst, kao i uvek od tebe. Ne pišeš često, ali kada napišeš vredi pažljivo pročitati! Smile
Što se tiče današnje modernizacije, ja se samo bojim da se ne završi kao i sve prethodne ideje vezane za sistem Kub, o kojima si sada i sam pisao. Počne se i onda se stane.
Nadam se da sada neće ostati na tome i da će se sistem modernizovati dok još ima smisla, pre svega zbog starosti sistema i njegovih komponenti.
Inače, odmah nakon rata 99-te, ja sam mislio da će sada da krene modernizacija i da će to samo da pršti. Ali odmah se videlo i tada da od toga nema ništa. Bilo je i novijih optičkih i termoivzijskih uređaja koji su se i tokom rata nudili i čak mislim i ugradili na jednom "opitnom" RStON-u, ali sve je to posle rata razmontirano i zaustavljeno.
Recimo, u 60. srp je bila ideja da u kabini kamiona FAP 13/14 gde se nalazio izdvojeni pokazivač za P-15 (ali ne samo i univerzalno za ovaj tip radara), postavimo i planšete, odgovarajuće radio-uređaje i antene (vezisti bi taj deo odradili), i naravno radne stolove i da napravimo svojevrstan CVOJ koji bi u određenoj meri mogao vršiti funkciju "pomoćnog" ili "izdvojenog" komandnog mesta Puka. Mi smo imali i još jedan radar za merenje visine (PRV-9), pa je postojala i ideja da i njegove blokove prijema i pokazivače izmestimo unutra.
Ali čim se rat završio, odmah je stigla naredba (sa viših instanci) da se svi izdvojeni pokazivači skinu sa vozila i vrate "tamo odakle su uzeti" u RR....

Što se tiče Mečke, tačno je sve što si naveo. Evo malo detaljnije. OAR 1RL128D Mečka ima 8 radnih frekvencija, od kojih je 1 mirnodopska i 7 ratnih frekvencija koje se ne koriste u miru.
Frekvencije su se u ratu pri ometanju mogle birati ručno, prema potrebi i vremenu rada sve dok se rad ne ometa na novoj frekvenciji.
Moguća je bila i promena frekvencije automatskim putem i to svakim okretom antene po numeričkom rasporedu menjanja frekvencija, kao i promena frekvencija automatski svakim okretom antene korišćenjem vremenskog programa nasumičnim promenama frekvencije.
Kod nasumičnih automatskih promena frekvencije, ciklus se ponavljao nakon čini mi se 15 minuta rada.

Što se tiče tvog pitanja o tome kakav je sistem Kub danas...ja mislim da je zastareo, ali da se modernizacijama i eventualnim kombinovanjem sa Buk-om još može efikasno koristiti čak i protiv ozbiljnih vazduhoplovstava.
Ovakav kakav je danas kod nas (nepromenjen u odnosu na 99-tu) se može relativno efikasno koristiti protiv i inače ne preterano snažnih vazduhoplovnih snaga okolnih zemalja.
Što se tiče eventualnog sukoba sa protivnikom tipa NATO ili tako nekako, ja bi radio tako da se OR i ne diže, a da se NR koristi samo iznimno i povremeno ako je potrebno za određivanje daljine. Radio bih isključivo korišćenjem TOV-a....

Eto drugar, nadam se da će biti još tvojih odličnih tekstova! Smile

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 869

Jedna je stvar koristiti sredstvo, druga je stvar konstruisati/osavremenjavati isto.

Problem je ovde sto se pojedini ljudi smatraju ekspertima samim tim sto su koristili odredjeno sredstvo.

yu8nu je ispricao pricu sta je nekoliko studenata i inzenjera uradilo na modifikaciji elektronskih sistema Kuba sa tada raspolozivom tehnologijom i u tadasnjim uslovima.

Posle devedestih zahvaljujuci naglom skoku u razvoju hardvera racunara dolazi i do naglog skoka u razvoju telekomunikacija. Ovo sto su momci radili iz hobija tada, je za danasnje vreme decja igra. A radili su u pravom smeru, i radili su odlicno. A da im je neko dozvolio da se malo vise igraju, od baznog Kuba bi ostalo samo ime, posle svih modifikacija od pocetnog sistema ne bi ostalo gotovo nista. A mogucnosti sistema bi se podigle visestruko. I to bez previse cackanja osnovnog hardvera sistema.

Recimo, tada je FSK modulacija bila nesto novo, danas pricamo recimo o 8PSK ili QAM 256 modulaciji. Sa svim prednostima i slabostima.

Igranjem sa gorivom za rakete, glavama za vodjenje raketa, kao i igranjem sa radarima i ostalim delovima sistema, dobio bi se ne osavremenjeni, vec prakticno potpuno novi sistem.

A mi sve vreme ovde govorimo u granicama onoga sto bi pojedini uradili kao bivsi korisnici sistema. I o osavremenjavanju i kombinovanju onoga sto imamo sa nekim novijim ruskim sistemima, koji su i za ruske standarde danas zastareli.

Pri tome za sve ovo nije potreban trust mozgova koga mi nemamo.

Samo uposljavanje katedri za telekomunikacije i racunarsku tehniku na univerzitetima u Srbiji bi bilo vise nego dovoljno da napravimo cuda. I to ne bi kostalo previse, jer bi vecina njih to radila kao dopunske projekte finansirane od strane drzave. Za te katedre i zaposlene tamo, to bi bila znacajna finansijska inekcija, za drzavu beznacajno ulaganje u odnosu na dobit. Da ne pricamo o prilici da se radi na necemu konkretnom i primenljivom u praksi, sto bi vecini bilo dovoljno i bez finansijske kompenzacije, uz nju bi se polomili da rade na svemu ovome. O tome sta bi studenti na zavrsnim godinama dobili time sto bi mogli da budu ukljuceni kao srafovi u delovima projekta, ne treba ni pricati.

Problem je samo sto o ovim stvarima ne odlucuju inzenjeri. Jer da odlucuju oni, vec sada bi imali sve i svasta.

Sa druge strane, meni i sada smrdi na svasta. Jer ono sto mogu da vidim mi omogucava da predpostavim sta ne vidim, a ako su mi pretpostavke tacne, videcemo sve i svasta vrlo uskoro.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3254

@yu8nu

Zaboravih da pomenem, a siguran sam da ti znaš o tome, da su tadašnji 310. i 311. srp (Kragujevac i Skopje) dobili 1983. radare "Mečka" istog modela i tada su u 311. srp došli na ideju da se blokovi frekvencija međusobno razmene.
To su uradili iz razloga da se u slučaju eventualne agresije iz zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta, omogući obmanjivanje njihovih vazdušnih snaga u prvom naletu. Stvar je u tome da su stručnjaci iz tadašnjeg SSSR-a znali radne frekvencije kod isporučenih radara i gde se koji radar nalazi. To su znali zato što su bili prisutni u i oko jedinica Kub još 2 godine od isporuke tehnike kao deo teničke i stručne podrške tokom trajanja garantnog roka.
Tada se u 311. srp počelo razmišljati i o pokušaju modifikovanja i izmene propisane nasumične promene radnih frekvencija kod izvršavanja automatskog programa izmene i tada je konsultovan i Ei Niš oko ove problematike.
Tada se takođe smatralo, a tako su i nama govorili tokom školovanja, da je za ometanje čitavog radnog spektra Mečke potreban ometač dimenzija kakvog osrednjeg kamiona i da to gotovo da nije moguće učiniti iz vazduha dovoljno efikasno.
Već 1999-ta je pokazala da to nije tako.....

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3254

Modernizacija bilo kog sistema se radi uz aktivnu ulogu korisnika. Korisnik iznosi svoje želje i potrebe, a inženjeri to realizuju ili nude alternativna rešenja. I onda se sve ispituje i isprobava i tako u krug dok se sve ne završi. Moj prijatelj, koji je posle rata 99-te došao kao mlad vodnik u 60. srp, danas je veoma važan "šraf" u procesu modernizacije UKUV-a, upravo tako što, nekada u direktnom kontaktu sa inženjerima, a nekada putem elektronske komunikacije, traži od inženjera da na UKUV-u omoguće ovu ili onu funkciju ili ovaj ili onaj prikaz na ovom ili onom pokazivaču. I inženjeri to rešavaju. Ne može inženjer sam da radi ništa, jer inženjeri su inženjeri ove ili one potrebne struke, ali nisu "kubovci" i ne znaju dovoljno o samom sistemu tj. njegovoj upotrebi. To znaju korisnici i oni ispostavljaju "zahteve". Tako se to radi.
A ti pišeš da treba nekome da damo da se "igra sa gorivom za rakete, glavama za vođenje raketa, radarima i ostalim delovima sistema"....Znači, borbeni sistem nije "igračka" i ne može niko da se igra sa tim. Možemo ta sredstva koristiti za obrazovanje novih, budućih inženjera u cilju razvoja novih tehnika i tehnologija, ali modernizacija je ozbiljan proces i treba ozbiljno da se radi i da se završi u što kraćem roku i nemamo vremena da dajemo nekome da troši i vreme i novac tako što će se "igrati "sa sredstvima ratne tehnike.
Već 20 godina je prošlo od rata, a na Kub-u ništa nije urađeno. Ali ništa! I iako imamo ovde pojedince koji uporno unose glasine, ništa se nije uradilo.

Postoji samo ovaj "pilot projekat" koji se šeta po sajmovima i koji najavljuju iz meseca u mesec, iz godine u godinu. A sutra, ako se desi rat, opet ćemo mi "samo korisnici" da sednemo u sredstva ista kao i pre 20 godina i onda ćemo da pitamo, a ne znamo koga, zašto je to tako i da li je to normalno?

Znači, ako se smatra da je ova modernizacija sa sve IC raketama i čudima dobra, treba da se sprovede što pre! Ako nije dobra, onda treba tražiti druga rešenja. Zašto se ne sprovodi u jedinicama?

Ono što ne razumem je samo koga su konsultovali od "samo korisnika" za mišljenje oko IC raketa. To mi jedino nije jasno. Kubovce nisu sigurno. Možda nekog "inženjera"?

Dakle....slobodno mi odgovori na ovo. Ali ja neću dalje s tobom da nastavljam raspravu, jer troluješ temu i to ne samo ovu, vrtiš istu demagošku priču svuda i pritom još i vređaš sagovornike. Nauči se prvo korektnom i kulturnom obraćanju sagovorniku pa možemo razgovarati. Ovako ja sa tobom više ne.

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 869

Upravo tako, Kubovac, misliti i znati je jednako isto kao pevati i srati.

Jedna stvar je nesto koristiti, druga stvar je nesto konstruisati.

I ne mora nuzno da znaci da korisnik zna bolje od inzenjera sta mu je potrebno ili ne. Da je bilo tako Stiv Jobs ne bi prosao sa pola proizvoda koje je izbacio. Jer, krajnji korsnici bi za barem pola proizvoda pitali: A sta ce mi to? A sada bez istih stvari ne mogu.

A posto me ocigledno ne razumes, pitaj yu8nu sta sam napisao.

Ali si lepo preskocio sve sto sam rekao o tome sta je on opisao, a sta je na sistemu radjeno. Jos kada bi znao sta bi ti to 1999.-te omogucilo, gde bi ti bio kraj. A sta bi ti pojedine stvari omogucile danas, o tome ne treba ni pricati.

Momci su razmisljali odlicno u datom vremenu i prostoru, sa tehnologijama kojima su raspolagali. Danas bi mogli mnogo vise, jednostavno napredak telekomunikacija i racunarske tehnike bi im to bez problema omogucio.

Ali, ovde ti ne sagledavas sta su i kako uradili, ti guras pricu koju ti znas. A prica koja se gura je kupimo od rusa ovo ili ono, i uvezimo sa novim ruskim sistemima ovo ili ono. Ovo sto su oni radili nema veze sa tom pricom. Ali, da je nastavljeno u tom smeru, bilo bi visestruko dobro po nas same.

Vidim da te bole reci da se neko igra, Da, da se neko igra. To kosta ovoliko ili onoliko para. Ma nemoj. Kosta mnogo manje nego da se nekom drugom placaju vec zastarela resenja koje on i sam odbacuje.

Sto se tice toga zasto bi ti i danas seo u neosavremenjeni Kub i morao da sa njim ratujes, obracas se pogresnom coveku. Jer ja bih to sto je yu8nu opisao uradio ne danas, vec tada, i to odmah. A danas bi ti imao vec drugu ili trecu modifikaciju istog.

Sto se tice igranja sa gorivima, glavama vodjenja, itd, ocigledno se neko igrao, ispitivao, i bio u tome uspesan, Inace bi po tvom vlastitom svedocenju polovina raketa iskoriscenih u Sabli zakazala. A DrugPukovnik ti je dao primere iz naucnih radova VTI-ja sta je neko na istu temu radio, barem sto se tice goriva za raketne motore, zajedno sa postignutim karakteristikama, i slikama sa testiranja istih raketnih motora.

Ocigledno, nije problem bio u inzenjerima, problem je bio u onima koji su odlucivali. A inzenjeri su radili svoj posao. I radili su ga ocigledno dobro. Samo nije imao ko da to podrzi.

A sta bi sve mogli neki drugi ljudi da urade, kada bi neko hteo i znao da upotrebi ono sto imamo, gde bi nam bio kraj.Pozdrav!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 720 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 4 sakrivenih i 676 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., acatomic, Aleksandar Tomić, aramis s, Atomski čoban, celik, CrazyDiablo, Djole, Drug pukovnik, Georgius, goxin, GrobarRomanticar, KUZMAR, letac011, Mali Veseljak, mandicdamir245, Mercury, Milan Kosić, milekNS, MILO-VAN, miodrag, mnn2, moldway, nenaddz, Novi, plavii, pristinski korpus, Recce, royst33, S-lash, Sale.S, silikon, TITAN DUDIN JARAN, USSVoyager, vathra, vlvl, vobo, vradoje, x9