PVO uopšteno

8

PVO uopšteno

offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 621

Simpaticno mi je ovo kao ovlas pokazivanje saradnika na sistemu. Mislim konkretno na par frejmova u videu o ruskoj PVO/PRO, gde su malo pokazali koncept oko kojeg je zagradjen S-400, tj da se radi o softveru, ne toliko o hardveru. Pa sam se malo bacio u analizu vidjenog uz koriscenje znanja o racunarima od kojih jedem lebac Very Happy I mogu reci da sam odusevljen konceptom rusa prilikom razvoja ovog sistema.

Na monitorima se jasno vidi BIOS kada se pokrenu racunari, pa brojac RAM memorije pa tek onda ekran sa logotipom tajvanaca. Rekao bih da je u biti S-400 je klasicna industrijska racunarska tehnologija, adaptirana za vojnu primenu. Logo firme koji se na par frejmova vidi, je poznat u svetu industrijskih racunara i veliki je tajvanski sistem integrator.

Sudeci po sekvenci paljenja, S-400 je bukvalno plug-and-play sistem. Prvo se daje napajanje periferijama podigne se centralni komp koji tokom podizanja sistema proveri sve i prepozna, nema naknadnih provera i tehnika za par minuta spremna za rad. Bukvalno kao kucni komp - upalis stampac, narihtas flesh memorije po portovima, nakacis mrezni kabl, upalis web kameru i kada pripalis komp, mozes da koristis tsta god od toga sto si nakacio odmah i sad, jer ako nesto ne radi, sistem odmah kaze prilikom podizanja.

Ako postoji interesovanje, mogu dalje da razradim zapazanja (ovde ili u temi o S-400), ima tu zanimljivih detalja na videu SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Napisano: 15 Avg 2019 14:23

Samo nastavi, zanimljivo je već, u Bajkalu uopšte nema portova na kojima možeš ikako da pristupiš sistemu, bar ne na onima koje sam do sada video, istina svaki komp ima paralelni koji miruje i diže se ako primarni otkaže. Kada ih popravljaju valjda ih menjaju cele, tauer napolje tauer unutra i ćao.

Dopuna: 15 Avg 2019 14:44

Nego koji prilog, ja odgleda sa preskocima istina od nemkea (71) i ne videh nigde KP S-400. Koji prilog ? Ako je taj koji minut ?offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 621

Napisano: 15 Avg 2019 16:23

Nemkeov prilog, od 9:32 do 10:02, samo obrati paznju na ekrane kada se pripale racunari.

Pisem ostalo, cim se izborim sa jednim tvrdoglavim laptopom Very Happy

Dopuna: 15 Avg 2019 19:54

Da se odmah ogradim da je ovo moje vidjenje S-400 sistema, na osnovu upotrebljene tehnike i tehnologije i onoga vidjenog na mnogobrojnim snimcima lansiranja i postavljanja na polozaj, ukrstenog sa znanjem o racunarima i istrazivackim radom po enciklopediji zvanoj internet.

A osloniti se na industrijsku tehniku i tehnologiju i integraciju je zapravo najbolje resenje i najmanje troskova iziskuje za razvoj i implementaciju. INdustrijski sisetmi su vec poznati da mogu da komuniciraju medjusobno na nivou fabrike, da se prati ceo proces ma sta god treba. Druga prednost takvih resenja je redundantnost ,gde se ne mora izmisljati topla voda, vec samo primeniti resenje, eventualno da se adaptira za namenu. I ttakvi sistemi su po defaultu predvidjeni da rade u mrezi, po hijerarhiji, kakko god se zeli postaviti.

Elem, da krenem od softvera za koji mislim da je kljuc celog sistema. Poznato je da je S-400 zasnovan na Elbrus procesorima, koji pripradaju SPARC arhitekturi, davno razvijenoj od strane Sun MIcrosystems-a, mozda se neko seca te firme pored Jave i po SOLARIS operativnom sistemu.

Cela ta arhitektura je siroko dostupna i nije zatvorenog tipa, te su rusi davno poceli da prave svoje procesore serije Elbrus koji se za sada koriste najvecim delom u vojsci. I sve to radi na Unix-u ili Linux-u za koje su rusi postali maheri. Unix/Linux su ranije bilo poznati kao serverski sistemi, a moc racunara sistema S-400 nije tolika, koliko je to dobro optimizovano i privedeno nameni za zadatke koje treba da izvrsava.

A ako imate nesto sto je serverskog ranga, onda mu je i mrezno okruzenje jaca strana, tako da pretpostavljam da je S-400 i njegov komandni post zapravo mrezni hub, sto je konceptualno zaista impresivna stvar. Zasto? Pa zato sto ako imas sistem bolje je resenje da ti se periferije ponasaju kao mrezni moduli, nego kao periferni uredjaji jer ako dodje do kvara periferije - sistem softverskimoze da postane nestabilan. Ali ako iz mreze ispadne jedan "blok" - onda mreza nastavlja dalje da radi i ne samo da radi, vec moze da se radi na resavanju problema sa tim blokom dok je sistem i dalje u funkciji. Nema praznog hoda. Drugo, samo cekanje na detekciju da li je podsistem, recimo lanser spreman ili ne je kratko, gotovo trenutno. Jer dok se sprema radar, istovremeno se spremaju i lanseri, verovatno sa internim proverama podsistema, i samo se javi na glavni sistem da je spreman za rad.

U prilog ovoj pretpostavci ide i to sto sistem moze da radi autonomno i da on bude glavni u lancu Torova, Pancira i Bukova, ali i da bude deo vece hijerarhije. Verovatno je to neka vrsta otvorene arhitekture u tom lancu komandovanja kojem teze rusi sto je opet odlicno, jer za razliku od njih, ameri forsiraju bezicne veze na velikim rastojanjima, bezicno umrezavanje na nivou diviziona recimo Patriot moze bezicno da radi (mislim da moze i S-400), ali da ameri imaju zescih problema kod uspostave hijerarhije.

Rekao bih da je softver kljuc i za stelt tehnologiu, tj detekciju iste. Jer da bi sistem kvalitetno obradio informaciju o nekom tamo nestabilnom odrazu na radaru, potrebno mu je mnooogo upita procesoru za taj isti cilj, da bi ga razlikovao od ostalih, od klatera, smetnji ili ko zna cega a da pritom ne udavi ostatak resursa sistema. Kada sistem radi jedno po jedno, to nije problem, jer sistem sve svoje resurse u datom trenutku posveti tom jednom cilju, recimo Neva. Dok ovde, se resursi dele, a negde rade i u paralelnom procesu. A da bi sve bilo podjednako vidljivo radaru i podjednako dobro prepoznato, mora se adekvatno i programirati. To je moguce samo ako hardver i softver imaju veliku moc paralelnog procesuiranja, jer treba primiti sve signale, obraditi, identifikovati, utvrditi parametre, odabrati cilj i voditi rakete, a sve to moze za 36 cilja odjednom!

I ono sto sam do sada video, da na ovakvim sistemima, nema usb da se snimi muzika za trenutke dokolice, niti pristupnih portova, sve je zatvoreno. Nekoliko puta sam citao da je Siemens bio u neke industrijske module ugradjivao memorije koje ako se probaju iscitavati - obrise sadrzaj - da bi se zastitio kod koji je ucitan u te module.

Dobrim delom se vidi da tehnologija koja je koriscena, nije preterano skupa, te je verovatno zato S-400 jeftiniji a sposobniji od Patriota i slicnih jer se oslanja na provererna resenja, samo jako dobro integrisana u celinu. To dobrim delom znaci da je sistem potpuno modularan, izvadis deo, stavis drugi, radis dalje, dok se onaj tamo negde u servisu igra sa popravkom sto opet smanjuje troskove. Softver ili radi li ne radi. Ao ne radi, moze da ne radi samo ako neka komponenta ne radi kako treba. Nema tu bagova kao u Windowsu Smile

A sve to ima i jos jednu prednost - zivotni vek takvih sistema, i komponenti u takvim sistemima je jako dug, to su sistemi koji imaju veliki MTFB (Mean time before failures - vreme izmedju otkaza) a takodje, u ratnim uslovima, ne previse zahtevni za eventualnu popravku i na terenu, ma koliko on spolja i po specifikacijama izgledao mocno i moderno - ispada da je ispod haube to i dalje surovo prost, pouzdan i rogobatan rus, samo u malo lepsem ruhu Smile

A ameri, mogu jos neko verme da gledaju i placu kako rusi napreduju. Njihov Aegis ce pojesti Boga oca novca da se prevede na modernije sisteme, jer vec pucaju milijarde cika Biliju za odrzavajne u zivot Windowsa XP, dotle ce biti polu-funkcionalan, Patriod i THAAD nikada nece imati situational awareness kao sto ima jedan S-400 spregnut sa Krasuhom i recimo Nebo serijom radara. Patriot i dalje cisti svoje bubice i nikako da ga rese, Pola vojske im je na Windows a pola na Unix/Linux, a dobar deo nuklearnog deterenta im se jos uvek oslanja na flopi diskete i milost AT&T kompanije da im odrzava prastare veze i komunikacije izmedju komande i silosa.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Jes, to je KP S-400 na tim sekundama. Mislim da je u žargonu *četvorka* kaoi na S-300..
Potpuno siu pravu sve radarske hijerarhije čaki sa onim prastarim računarima su bile u biti mrežni sistemi.

Ipak dominiraju bežične veze, mada se žica koristi gde god može i što više ako je moguće.
Tu sad puno zavisi sa koje tačke hijerahije posmatramo, nije isto gledati samo unutar S-400 koji nije više za razliku od S-300 da kažemo jednorodan već i sam ima osobine hijerahije ili gledamo sa nivoa Bajkala ili sa nivoa višeg od njega koji se ovih nekoliko godina i najbrže menjaju (nivoi Univerzal i Bastioni)
Radio (u više verzija) i satelitska idu do kraja ali sve višlje u hijerarhiji (ali i po bočnim vezma, horizontalnim) ima sada sasvim modernih releja pa čak (samo ka višljim nivoima) i troposkatera za ne daj Bože a možeš da susretneš i vrlo neobične KV sisteme kao poslednju soluciju.

*Ali ako iz mreze ispadne jedan "blok" - onda mreza nastavlja dalje da radi i ne samo da radi, vec moze da se radi na resavanju problema sa tim blokom dok je sistem i dalje u funkciji*

Jes care bas sli lepo opisao ja to zovem *princip paukove mreže*.

Sasvim sam siguran da bi Ameri savršeno napravili hijerarhiju ali su oni taj sport napustili u oblasti PVO negde u mom detinjstvu, a ja sam prilično mator.
Od celog zapada jedino je Izrael ulagao i u ljude i u tehniku i jedino on ima, istina vrlo specifičan, svoj PVO. Ostali su mislili da im to ne treba.

Procesiranje radarskog signala je samo na radaru iz njega dolaze trase, ne povlači se spoljni resurs na samom radaru, on je ipak tehnička fizika ma kako elektronika bila važna ali zato se tercijalna obrada radi u posebnoj hijerarhiji (mreži) koja u manjim modеlima može biti integralna kao na KP 54K6 ali zapravo je mnogo bolje da je priključena na komandnu hijerarhiju ASU Radarskom Informacijom, linijom Fundament, e unutar nje zaista postoji na neki način *povlačenje* resursa, manipulacija sa resursima je moguća. Unutar čisto komandne hijerahije one koja je na kraju odgovorna za vatrene kanale takođe.

Samo gledajući ASURI hijerarhija je 1:2:6 i na 6 je prva tercijalna obrada ali druga tercijalna obrada je i na 2 dok je na 1 treća tercijalna sa integracijom neaktivnom lokacijom ili netipčnom radarskom informacijom (AWACS ili OTH radari).

Obično na tir banda istovremeno ide 150 do 200 ciljeva na nivou od 6 gde se tercijalno odradi na 120, na nivou 2 sa 360 se odradi na 200 a na nivou 1 sa 400 na 300 ciljeva (sve to algoritmom odabira) od kojih oko 120-160 ode na algoritam borbe iz koga će na kraju biti gađano 72-96 na na nivou brigade zavisi dal i je S-300 ili S-400 i u kom sastavu, tendencija da je manji sastav sada sa istim brojem ciljeva, ali to ipak još nije na snazi jer se u stvarnosti mora da radi mešovito zbog mnogo starih sistema, naravno ima i elitnih pozicija.

KP S-400 je 4-ti nivo, Bajkal je 3-ći, ranije su ECM sredstva tipa Krasuhe upotreblljavan sa 2-gog nivoa a tipa pasivne tringulacione pelengacije DF sa nivoa 3, sada se ide da DF pasivce direktno koristi već nivo 4 a ometače tipa Krasuhe nivo 3. Za nivo 4 postoje posebni jednostavniji ometači koji se koriste samo u krajnjoj nuždi. Ovi tipa Krasuha mogu mnogo da smetaju na nivou 4 koji je primarno odgovoran za vatrene kanale (mada može da bude i nivo 3 ako mora). Hiperbolike uglavnom koristi nivo 2 mada sve više klize ka 3-ćem u praksi.

Nastavi dalje ti sa svim svojim opservacijama i detalja i celine a ja ću ti se rado tome pridružiti koliko mogu za jedno 10-tak dana kada ću biti opet prisutan na forumu.

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4157

Željezna zavjesa oktobra 1989.g.Iako je nekako ukorjenjeno reći da se NATO nije toliko držao protuzračne obrane već zračnih snaga prioritetno ipak ovako kad se pogleda samo u sredstvima novijeg datuma te 1989.g. su bili ako ne iznad (zbog duge ruke S-200) onda svakako u egalu. Plava strana je tada imala popriličan broj Patriota, a u DDR-u 2 diviziona S-300PS (PMU) i brigada S-300V plus tu zoni zavjese, iako tu izvori variraju, 4 položaja S-200, 3 u DDR-u i jedan u Čehoslovačkoj, ukupno 9 kanala.

Piljim u te karte i još tamo od doba Herkulesa i Hawka, a i sa dovlačenjem Patriota uvijek koncentracija na zapadnoj strani teritorije. Ne mogu razumjeti razlog, imati tako izložen trbuh i to tolike površine, od Frankfurta preko Hanovera, cijela regija i grad Hamburg sve do obale i Kiela nepokriveno sa ikojim sredstvom teritorijalne obrane. I u DDR-u isto tako u srednjoj zoni manjak teritorijalne obrane, ali tamo su makar bile ogromne koncentracije trupnih snaga kao ona magdeburška grupa sa zaštitom S-300V, Kruga i kasnije Buka te pregršt Kubova i Osa, svaga svačega što NATO nije imao u svom trbuhu.

offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 621

Istrazivao sam jos malo i nasao jedan zanimljiv clanak iz 1999-e godine o prelasku jednog ruskog inzenjera iz Rusije i USA, preciznije, u Intel, gde im je podario mnoge stvari u kojima su rusi dominirali sa procesorima.

https://www.theregister.co.uk/1999/06/07/intel_use.....hnologies/

Interesantan je i podatak da je S-300, bio zamorce za novi Elbrus 90, koji se pojavljuje paralelno sa S-300 PMU3 i vrlo brzo prerasta u S-400.

Sto vise citam o njihovim sistemima upravljanja i komandovanja, shvatam da je ceo sistem rusa, tako dobro osmisljen, sa toliko mogucnosti uvezivanja po vertikali i horizontali, da onaj glavni high-tech komandni centar uopste nije iznenadjenje. Sta vise, ono sto smo videli za Patriot sistem, ona nova modernizacija koja se nudi sa 3D situational awarenes, to je kod rusa postalo standard, kada se podaci provuku kroz sistem i izfiltriraju, nije mu ni potrevna 3D mapa - prosto zna gde je i sta radi na bilo kojoj tacki na zemlji ili vazduhu.

Nisam napisao da deljenja resursa u sistemu nema, nema pozajmljivanja resursa od sistema do sistema, ali ne sumnjam da ako zatreba - moze. Mnogo je tu mogucnosti te ce mnogo toga o mogucnostima svih tih ssistema nama obicnim posmatracima postati nepoznanica. Senjes, Bajkal, Fundament, Poljana, Pori , sve ce to biti samo na papiru u specifikacijama koje su zvanicne, u realnosti - to jesu mali pokretni data centri, ko zna kakvih sve mogicnosti obrade, ocigledno je kod rusa arhitektura prilicno otvorena - sto je jos jedna prednost u odnosu na USA.

Umrezenost u miru kabom je bolja, posebno ako se koristi optika. Skoro sam iamo jednu diskusiju gde su nagrnuli na mene - moze da se ometa. Moze, ali malo sutra. na prvommestu to su sistemi bezicnih komunikacija (ako su komande u pitanju) veorvatno jako male snage, da dobaci mozda do 5km. Drugo, verovatno postoji i enkripcija, mada i ne mora, jer su opet mala rastojanja u pitanju.

Suvisno je pricati o pouzdanosti i kvalitetu tih veza, ako znamo da nasi Android telefoni sada rade i samostalno a mozemo se medjusobno umrezitii razmenjivati podatke kako kome dodje, preko GSM- mreze, wifi ili bluetooth. dakle, otvorena arhitektura i totalna modularnost. I ne treba reci, da u tako modernoj vojsci, ko god pokusa njih da slusa - biva nadjem i slusan Smile Jer su tako u mogucnosti Smile

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 615

Problem je što kad se osloniš na tuđu industrijsku tehnologiju možeš da prođeš kao Iran sa centrifugama ali da je jeftinije jeste Smile

offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 621

Nema trika da se to desi rusima, Iranci su platili cenu neiskustva u zastiti vitalnih objekata i resursa.

Ako pricamo o zastiti, nikakav problem nije zakljucati USB i serijske portove na racunaru, ukinuti internet i drzati mrezu totalno izolovanom. Sistem administrator moze da ti napravi takav nalog na racunaru da nista ne mozes da radis osim da koristis namenski program za nesto.

Kvalite opreme nikada nece nadmasiti i nadomestiti vestinu onoga ko je koristi, to sam davno naucio od mnogo iskusnijih od mene. Bukvalno nikada. Zato mi se dopada ono sto mi radimo na tom polju, domace modernizacije skoro pa prastarih radara i nova domaca igracka koja mi se posebno dopada a to je CVOJ M11, jako zanimljivo resen.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Nebo_M ::Zato mi se dopada ono sto mi radimo na tom polju, domace modernizacije skoro pa prastarih radara i nova domaca igracka koja mi se posebno dopada a to je CVOJ M11, jako zanimljivo resen.

Računarska mreža za obradu podataka radarske stanice (RMRSt) je bio radni naziv za Centar VOJ M-11 (mobilni), koji je zvanično uveden u naoružanje 2015. godine.
CVOJ M-11 se priključivao na osmatrački radar jednostavnije jer se za vezu koristi samo jedan spojni kabl koji je malogabaritan i lak za prenošenje, što ubrzava montiranje elemenata na radarskom položaju i njihovo zadejstvovanje, u poređenju sa operativno-pokazivačkim kabinama (OPK) koje postoje u sistemu S-600. CVOJ M-11 je jednostavan i razumljiv za uključenje u rad, jer se nakon povezivanja izvora za napajanje sve svodi na startovanje PC računara, a to skraćuje vreme u odnosu na postojeće OPK.
Modul za podešavanje ekstraktora radarskih podataka se jednostavno podešava jer se svodi na softverski vid podešavanja, koji je jednostavan.
Preglednost glavnog prozora digitalnog radarskog pokazivača je na višem nivou u odnosu na ostale pokazivače, dok su opcije i komande za korišćenje mogućnosti digitalnog izvdojenog radarskog pokazivača jednostavne i pružaju operatoru praćenja mnogo više mogućnosti u odnosu na dosadašnje pokazivače.
U toku operativnog rada, operator praćenja može brzo i efikasno da bira različite opcije sa jednostavnim komandama kako bi obezbedio što bolji kvalitet praćenja ciljev u VaP-u, što u celini znatno unapređuje rad operatora praćenja. Rado sistema su omogućeni automatski prijem i predaja plotova i tragova ka bataljonskom CVOJIN i sa bataljonskog CVOJIN.

Slika 1: CVOJ M-11, izgled unutrašnjosti pokazivačke kabine; vozilo FAP 2026 u kome je kabina smeštena

offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 621

Ma CVOJ je prava bombona, i rekao bih da drasticno menja stvari u nasem sistemu odbrane, VOJ i PVO. A nadam se da ce i KUB konacno dobiti na brzini reagovanja i da zaista postane pravi pravcati udarii bezi sistem sa minimalnim rizikom po posadu. Ne sumnjam da nasi to pokusavaju da izvedu na najbolji moguci nacin da to bude zanimljivo i korisnicima preko.

Da kazemo par reci kako je amerika unistila svoj PVO stealth tehnologijom, trampili su dobre PVO sisteme za kvazi-stealth avione, koje bombasticno izbacuju i pokazuju ali tiho i neprimetno povlace i otkazuju proizvodnju.

Ameri su shvatili da kod aviona RCS igra veliku ulogu, posebno nakon pojave MIG-21 koji je za to vreme bio stealth avion i to pravi, jezivo male odrazne povrsine od svega 3 metra. Svesni toga, Razvili su AN/TPS-63 radar, predvidjen kao dopuna AN/TPS-59 radaru, i nadogradnja za sisteme Hawk i Patriot. Nekoliko godina kasnije, razvija se i novi- AN/TPS-70. A da stvar bude jos interesantnija, dok ovi radarski sistemi postaju aktuelni, neko pre neko kasnije - razvijan je i F-117 a po ugledu na njega i B-2. Tokom testiranja, ameri su obilato koristili radare poput TPS-63, jer ako je tada vazio za najbolji, najboljeg je trebalo nadmasit a TPS-63 je bi oodlican za brze ciljeve male uocljivosti na malim i srednjim visinama.

Odakle amerima F-117?

Jos sezdesetih godina, sovjetski naucnik Petar Ufimcev, dao je matematicke modele odbijanja radio talasa od razniih oblika a poznato je i da su amerikanci to iskoristili za dizajn F-117 aviona. Medjutim, ne znam koliko je poznato da je taj isti naucnik na skupu u Francuskoj 1992 godine dao recept i kako se takav avion moze detektovati. Prvo je objasnio da EM talas se nece potpuno apsorbovati kao i da dolazi do velike refleksije po nekim drugim zakonima i da recimo bistatik radar vidi takav avion. Posle tog predavanja ga vise nije bilo toliko u javnosti.

Ufimcev je objasnio da dva efekta imaju najveci uticaj. Prvi je da cak i kada bi radarsko zracenje bilo maksimalno apsorbovano i pretvoreno u toplotu, snaga reflektovanog talasa bi bila smanjena samo 50% zbog zbog karakteristika prelamanja talasa u RAM-u i kao i zbog frekvencija talasa koje se menjaju usled tog prelamanja. Dobar deo od tih preostalih 50% (a kod F-117 je to malo vise od 50% jer je daleko od idealnog slucaja), bilo bi rasipano sa povrsine koja zbog svog oblika salje te talase na sve strane, praveci prakticno oblak rasipane energije oko aviona. Ako je talas velike snage i ako je na frekvenciji na kojoj oplata nije optimizovana a prijemnik radara dovoljno osetljiv - sve pada u vodu. Da stvar bude jos gora po sam stealt, prilikom tog rasipanja, dolazi i do blagih promena u frekvencijama povratnog talasa, te ako se nadje u situaciji da ga obasjava vise radara velike snage, poput metrasa a koji rade na bliskim frekvencijama - te izmenjene talase ce svi detektovati te ce ovaj bljesnuti na nebu kao sijalica. Takodje je bio naglasio da ce se malo pomuciti ali ce ga videti i radari koji imaju odlicno potiskivanje suma i koji mogu dobro da filtriraju smetnje, te sekundarne frekvencije i ostalo, poput ATC radara.

Posto dolazi do pojave da se oko povrsine stvara oblak rasutog EM zracenja, na radaru se vidi kao dosta slab i nestabilan odraz - pratis prakticno oblak rasutog sopstvenog zracenja u okolini aviona. I bas tako se cak i opisuje detekcija, kao nestabilan odraz, jer mu ucestanost stalno malo bezi i varira - sto savrseno odgovara opisu nasih raketasa. Zato je kriticno da se ubode ta frekvencija oko koje ta nestabilnot varira jer ce signal da fluktuira stalno i nece nestajati sa radara, sto se je i desilo u slucaju nasih raketasa. A zbog toga ga je malo teze i zabraviti, potreban je nisanski radar vece snage, da bi se izborio sa tim rasipanjem i dobio dovoljno jak povratni signal jer je stealth bolje optimizovan za band nisanskog radara, rasipanje je manje, apsorbcija bolja, pa je detekcija i ciljanje teze. Srecom SNR-125 ne zali snagu na predaji Very Happy

Ako sada znamo sve ovo, postaje jasnije kako se je B2 video na radaru i kako je izgledao njegov odraz - verovatno kako ga i opisuju raketasi - "U j... sta je ovo?" Jer je to rasipanje oko B-2 bilo verovatno ogromno.

A VOJIN? Glat su ga mogli vrlo lepo pratiti, jer su imali TPS-63, koji je koriscen u testiranju F-117 kao tada najbolji radar za niskoletece ciljeve male radarske uocljivosti u vreme razvoja. Imali su i TPS-70, moderan radar koji ga je na nesto manjim daljinama verovatno lepo takodje mogao videti jer je dosta otporan na smetnje (kako bi se nestabilan odraz stealth-a i mogao nazvati) a imali u i S-600, koji je kao i TPS-63, bio u konstrukciji zamisljen da bude i ATC radar, sto bi znacilo i da su sposobni da se izbore sa mnogim nestabilnostima signala kod velikih oblacnosti, padavina i ostalih uslova, a na sta je i ukazao sam Ufimcev.

Te kada se sve sabere i oduzme, nema iznenadjenja - sva nauka i tehnika koja je bila potrebna da se jedan stealth avion otkrije, prati i obori, je bila na jednom mestu. I mislim da su ameri to odlicno znali ali da nisu znali koliko mi znamo o tome i da i ako znamo, da li to mozemo da iskoristimo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 554 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 525 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., BlackPhantom, Botovac, cenejac111, cetka, croato, darcaud, dragon986, Drug pukovnik, HrcAk47, indja, Jethro, kunktator, LeGrandCharles, Lord Nem, MajaMaka, MB120mm, mercedesamg, segax1, Sirius, Smiljke, suton, USSVoyager, Vlad000, wizzardone