Problem održive PVO pred NATO alijansom

11

Problem održive PVO pred NATO alijansom

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Nisam znao da je Tor mnogo skuplji od pancira....ali u stvari kada čovek razmisli potpuno je logično...a jesi video vrabac na onioj fotki što si postavio iz zavoda gde sklapaju pancire i za saudijce i za svoju vojsku da ima već nekoliko komaTa "zelenih" sklopljenih sa novim radarom. ili se to meni nešto priviđa.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

To su verovatno za ALžir, deo je već operativan u Alžiru.offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6282
 • Gde živiš: Beograd

Pa jel se isplati onda kupovati sisteme PVO tipa S 300, koji jesu jeftiniji od zapadnih, ali nisu bas dzabe?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Naravno. Nije jedini scenario napada na Srbiju samo NATO. Moguć je parcijalni napad.
Međutim problem nije moguće rešiti na ovakvom nivou rasprave.
Na jednoj strani se napravi model mogućeg protivnika, pa zatim model njegovih napada.
Pa se uzme u obzir ono čime se sada raspolaže u svim oblicima, pa se ubaci u model i onda se vidi nekoliko varijanti koje mogu dati problem da reše.
Jazabaru sam jednom davno detaljnije izneo približan tok modeliranja scenarija, to je negde na forumu ali gde ?
Mislim da je konačan zaključak tamo bio da recimo Sloveniji treba Vastok radar (i još neki ali se ne sećam osim izraelskih da li je još neki ulazio u igru....) i izraelske rakete zemlja-vazduh SPAYDER dok Patriot, IRIS pa i SAMPT otpadaju a Norveški NASAMS eventualno, ako se dobro sećam.
Može se čitav proces prevoriti u algoritamski oblik logike.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 13209
 • Gde živiš: Lublana

Evo ovde si to detaljno obradio: http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/S.....u-PVO.html

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 1551

acatomic ::Dobra tema pa da i ja dodam koju Smile


Informacioni sistem za izbor i ocenu kvaliteta izabranih radarskih položaja (IOPR-1) (strana 2):

https://www.mycity.rs/must-login.png


Nadzor vazdušnog prostora pasivnim multisenzorskim sistemima:

https://www.mycity.rs/must-login.png


Kako se odbraniti od "TOMAHAVKA" i drugih letelica na ekstremno malim visinama:

https://www.mycity.rs/must-login.png

4 Sata vec trazim ovaj tekst pukovnika Jolkica o otkrivanju ciljeva na ekstremno malim visinama . Rijetko dobar tekst nasih ljudi koji se na osnovu nasih iskustava trude da nesto urade.
...............................................................................................................................................

@ Vrabac
Moze li molim vas nekoliko rijeci o Ruskim ECM sistemima i sposobnosti pelene protiv awacs-a i o mogucnostima kvantova i novih ruskih ometaca komunikacije. Pominju se u uvodnom postu kao obavezni a dalje nije bilo ni rijeci o njima. Hvala i svaka cast na napisanom

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Napisano: 04 Jun 2013 1:39

Sad, ne znam da li je već moguće kupiti, verovatno nije, ali Pelena i zvanično više nije aktuelna od kada se zvanično pojavio novi ometač AWACS tipova letećih radara.
Usko govoreći, ako ne računamo obalski deo, Topolj nije aktuelan ali jeste na obali protiv Hokaja. Dakle Hokaj ispada iz priče nad kopnom.
Domet novog ometača nije poznat, za sada ali se sasvim opravdano i logično predpostavlja da je veći od Peleninog, vrlo verovatno značajno.
Ti ometači idu u malu hijerarhiju KUBA sistema, odnosno vezani su za lovačku avijaciju; po primarnom zadatku.
Oni su prikriveni i istureni relativno napred u donosu na centar odbrane. O trenutku njihovog uvođenja u borbu odlučuje nivo korpusa ili armije PVO, eventualno divizije uskladu sa integralnom slikom stanja u celom elktomagnetnom polju skupljenom integralno...
Zadatak (primarni) im je da onemoguće AWACS u dalekom osmatranju prilaska lovaca na linije otvaranja vatre po njemu ili njegovoj pratnji u direkntnom napadu naših lovaca na AWACS grupu.
Sekundarni zadatak u prethodnim fazama borbe, koji može biti dodeljen pod izvesnim uslovima (ova primena je kritična i sprovodi se iznimno) je da, po pravilu usamljenog AWACS-a, samo sa svojom neposrednom zaštitom, ometanjem natera da priđe bliže usled skraćenja dometa, u idealnom slučaju da bi bio izložen (istureni divizioni) dalekodometnim PA raketama, u povoljnom slučaju klasičnim i (ili) sa pasivnom glavom a u nepovoljnom sklučaju sa nuklearkom. Naravno dužina života ometača je u ovom slučaju skraćena u odnosu na primarni način upotrebe.
Tercijalna dužnost mu je po malo slična primarnoj a to je da u fazi u kojoj AWACS vrši koordinaciju napada svoje lovačko-bombarderske avijacije već iznad i po ciljevima odbrane izvrši trenutno zaglušenje njegovog radara i to neposredno pre napada naše avijacije na te lovačko-bomarderske grupe.
Primarna i tercijalna dužnost mogu ali ne moraju da budu istovremene.
Tercijalna dužnost je riskantna i ne omogućava veće vreme preživljavanja sistema ali se tako deluje ukoliko je napad većeg obima.

Plengovanje i ometanje veze je široka disciplina koja se mnogo izučava, mnogo eksperimentiše a najmanje i najograničenije primenjuje.
Dok je u kopnenoj vojsci to pravilo i standardna radnja u okviru PVO to je još uvek granični slučaj.

Prvi problem je samo pelengovnaje vazdušnog radio saobraćaja koji se uglavnom odvija ispod 500 MHz.
Pelengovanje tog saobraćaja je vrlo važan segment u izvorima informacija ali po pravilu ne pripada PVO strukturama. Istina uzbunjivanje PVO struktura od strane takvih pelngatorskih jedinica koje su uglavnom na armijskom i frontovskom nivou je već dugo prisutno kao manje verovatna opcija ali se stvarno i dešava ponekad.
Generalno ćešći je proces da pelengatori nivoa kopnene divizije (grupe birgada) otkriju prisustvo letelica pa je prvi korisnik u stvari brigadna i korpusna PVO ali samo kao grubi izviđaćko pozorni podatak. Kroz integraciju PVO SV i PVO VVS sad je ta informacija realno dostupna i za PVO VVS.
Isitna češće se dešava da samostalne jedince pelengatora na nivou armije i fronta dignu na uzbunu PVO VVS (naravno i PVO SV) jer je komandni lanac ka njima kraći a oprema snažnija, u stvari i brojnija.
Kako bilo, radio pelengacija vazdušnih ciljeva međutim ne daje informacije u realnom vremenu za direktno delovanje PVO, više je i dalje COMINT nego ELINT, ali značaj takve informcije je neprocenjiv ako se desi i zato mora da se održava spremnsot da se ona dobija, pa ako se desi, desi a ako ne, na dan bezb.... Smile
Sve to posredno utiče i na položaj radio ometanja u ukupnoj slici PVO.
Stvarno velike i snažne pojase ometanja u toj sferi dejstava čak ni Rusija ne planira osim na najviše dva operativna pravca.
Upotreba je prosta i jednostavna i tehnički i taktički ali zapravo ima svoju urođenu manu da je ograničeno primenljiva i korisna a da je i pored toga toliko zavisna od konkretnog slučaja borbene prostorije i borbenih sastava da spada u metaheuristični slučaj.
Ali da uprostim samo u vrlo ograničenim pozicijama će između čistih PVO sastava i neke nazovimo prazne prostorije između PVO VVS i prvih delova već PVO SV biti pojas takvih radio ometača i to sa ciljem da po mogućstvu izvrši trenutnu interdikciju napada koji je preleteo kopnenu vojsku ili je obišao. Drugi slučaj je kada se naš PVO nađe u maršu ili se raspadne u gadnijem obliku pa baražiraš elektronski sve što stigneš jedno vreme ... No to je predviđeno samo za pojedine zone u većem obimu, kod ostalih zona je skoro parni rad kao i kod kopnenih brigada.
Tako da je prisustvo radio ometača obavezno i stalno ali u manjem broju a samo iznimno u većem.
Na neki način i upotreba smostalnih većih jedinica radio ometanja u okviru KoV-a odnosno PVO SV koincidira tom modelu jer se jedinice tog nivoa obično i kreću sa S-300V u istoj zoni a ispred njega i komandni link između je relativno kratak (takođe dvostepen).

Dopuna: 04 Jun 2013 2:31

P. S. krilate rakete tipa Tomahavk nemaju nikakav aktivni emter za satelitsku vezu i korekciju, rade samo sa pasivnim prijemnikom GPS navigacije u integraciji sa INS. Radio visinomer koji provremno koriste je slab izvor za pelengaciju u realnom vremenu protivdejstva za takav cilj.
P.P.S. Zvučna pelengacija u PVO skoro pa da nema nikakvu upotrebnu vrednost protiv napada savremenih aviona, a za krstareće rakete koje napadaju same morala bi da se išparta cela površina teritorije i da se sve poveže makar u nekoliko većih integralnih celina ako ne jednu i đavo bi ga znao da li je to ne samo isplativo nego pre svega koliko bi korisno uopšte radilo obzirom na moguće smetnje i ograničenja. No kako može biti korisno i za BPL-ove možda bi neka mala zemlja mogla da proba ali ... U tom slučaju mnogo više verujem mreži zemaljskih posednutih goniometara kakvi su opisani na linku.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 1551

Hvala na pojasnjenju u vezi Pelene i nacinu upotrebe. Ne zamjerite ako sam dosadan ali bi postavio jos jedno pitanje. Koliko su na danasnjoj bojisnici upotrebljivi Ruski sistemi koji ometaju mapiranje terena jurisnika ili multirola na ground attack zadatku i ciljanju radarski navodjenih projektila i da li imaju mogucnost da ometaju TERPROM kod Scalpova ili cak GPS ? I gdje je njihovo mjesto u lancu komende?

Evo vidim vasu dopunu i mislio sam da tomahavk ima GPS i da se u letu periodicno "javlja" radi provjere i moguce korekcije pa sam zato pitao .

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

- Upravo na tom zadatku su najefikasniji.
- Šta tačno podrazumevaš pod RADARSKI NAVOĐEN projektil ?
- GPS ne mogu da ometaju, ometanje GPS je sasvim posebna problematika
- Lično ne verujem da se TERCOM više koristi onako kako je ranije korišćen, ali i ako se koristi teško ga ijedan ometač može uspešno ometati iz istog razloga kao što je teško ometati prost radarski visinomer.
- Generalno su najćešće u sastavu bataljona REB. Ti bataljoni su obično delovi šriihjedinica REB ali se upraksi sreće i koriđćenje samostalnih četa mada je normalno da bude ceo bataljon u dejstvu. Potpun bataljon je obično podržan sa jedincom klasičnih radara. Sada bi nivo pojave takvog bataljona bio u sklopu neke armijske grupacije ili bolje rečeno neke veće grupe brigada, dakle na nivou na kojem se pojavljuje brigada PVO Bukova recimo. Frontovski nivo međutim ima puk dakle bar još dva takva bataljona a ponekad i tri dakle u lancu komandi na nivou na kojem je rcimo i brigada S-300V Antej. Govorimo o ometačima taktičkog tipa kao što su SPN. To jesve u okviru KoV-a. U okviru PVO se koriste ad hoc iz tih frontovskih formacija ili iz manje brojnih nezavisnih bataljona za REB koji su samostalano a u praksi se pridružuju najčešće teritorijalnoj PVO odnsono PVO VVS.
- Tomahavk ima GPS ali se nikom ne javlja, potpuno je pasivan prijem. Moguće mu je istina promeniti trajktoriju u letu preko satelitskog linka ali je to isto tako pasivan prijem i skopčano je sa mnogim ograničenjima i nema neku posebnu korisnost uglavnom.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 1551

Mislio sam na radare za upravljanje vatrom i onemugcavanje dejstva aviona sa daljina na zemaljske ciljeve a za Tomahavk sam mislio da na programiranoj putanji postoje tacke na kojima se " cekira" tj da oni koji prate tomahavk moraju dobiti signal da je projektil prosao tih nekolio tacaka na ruti pa ako s ne cekira da onda vrse korekciju. Uglavnom me interesovala efikasnost jamera stacioniranih na aerodromima ili mozda cak u zastiti S-300 sistema. Hvala jos jednom na odgovorima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 7 sakrivenih i 614 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amidza, Atomski čoban, bato, BlaCkMilK, celeron, chester_perry, cvrle312, danicatomic1928, darkangel, davison20, Dejan84, Djokislav, dok80, Drug pukovnik, Dzoni Stek, Fisherman, Fog of War, Gale, galijot, hyla, igorkozar83, komesm, Lieutenant, manda87, Marko Marković, milijarder, miljkovicd55, N.e.m.a.nj.a., nedeljkovici, Nenad Stankovic, pedja63, pein, pjaka2001, raskoljnikov, repac, Revolucion, robertino, Skywhaler, slonic_tonic, srdic.vlada, stegonosa, StepskiVuk, theNedjeljko, tomo.maric, Toni, trajkoni018, UlTrA EnErGy, USSVoyager, voja64, vuk_82, WS2, zziko, 119