Samurajski mač katana i njegova upotreba

42

Samurajski mač katana i njegova upotreba

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1748

Ja inače klipove u kojima o efikasnosti mača u borbi (katane) odličuju tako što udaraju u razne materijale i mere "štetu" koristim umesto ricinusa...

Pa naravno da ćeš sa balvanom od 1,5kg na 70 cm dužine (katana) napraviti veliku štetu... Problem je, što u realnRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6592

Bane san ::
"Недостатак заштите", неколико пута је истицан, али?
Катана је за напад, не одбрану-блокаду.
Штитник- цуба има довољно површине да задржи сечиво, у сваком случају много више од шашке или јатагана, који су сасвим без заштите!


Sto je generalno veliki nedostatak iste, kada macevaoc nije u oklopu. Ono sto ja verujem jeste da su katana, kao i ostali Japanski macevi drugih duzina seciva, dizajnirani za oklopljene ratnike, tako da oklop stiti ruku, pa mac ne mora da obavlja tu funkcijju. U Evropi, kako je oklop sve vise izlazio iz mode, tako su macevi poceli da dobijaju sve vecu zastitu sake.

Drugi nedostatci katane su sto je centar ravnoteze pomeren napred, te je secivo lose balansirano, te mnogo brze zamara, sto secivo ima blagu krivinu, to postoji rizik da pukne prilikom probodnih udaraca i sto celik na katani nije [url=https://sr.wikipedia.org/wiki/Otpuštanje]otpusten[/url], te nema sposobnost da se savije i vrati u predhodni polozaj.online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11016

Citat: Sto je generalno veliki nedostatak iste, kada macevaoc nije u oklopu. Ono sto ja verujem jeste da su katana, kao i ostali Japanski macevi drugih duzina seciva, dizajnirani za oklopljene ratnike, tako da oklop stiti ruku, pa mac ne mora da obavlja tu funkcijju. U Evropi, kako je oklop sve vise izlazio iz mode, tako su macevi poceli da dobijaju sve vecu zastitu sake.

Velika većina sečiva (i gnerelano hladnog oružja) nema zaštitu za šake. A i oklopne rukavice nisu tako česta pojava kako se misli. Prosečna nakrsnica evropskog mača nije neka zaštita ruke. I sve te korpe na evropskim (i indijskom) maču su manjina. Cela fama oko zaštite šaka je došla od hemaša, da im ne budu modri prstići dok piju kraft piva. Bebee Dol

Uostalom osnovna oružja (koplja, sikire, helbarde i rodbina) nemaju nikakvu zaštitu šaka. Onaj diskić na poleaxe je samo smetnja.

Citat:Drugi nedostatci katane su sto je centar ravnoteze pomeren napred, te je secivo lose balansirano,

Nije loše balansirana nego je prilagođena za sečenje. Šta bi rekao za helebardu ili bilo koje drugo oružje teško pri vrhu.


Eh kuda ide svet kada ja moram da branim katanu.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6592

Napisano: 24 Avg 2020 10:06

A.R.Chafee.Jr. ::
Velika većina sečiva (i gnerelano hladnog oružja) nema zaštitu za šake. A i oklopne rukavice nisu tako česta pojava kako se misli. Prosečna nakrsnica evropskog mača nije neka zaštita ruke. I sve te korpe na evropskim (i indijskom) maču su manjina. Cela fama oko zaštite šaka je došla od hemaša, da im ne budu modri prstići dok piju kraft piva. Bebee DolMorali bismo da radimo analizu svih maceva ikada iskovanih da bismo napravili procenat onih koji imaju i procenat onih koji nemaju zastitu. Ne tipova, vec iskovanih primeraka. Ono sto je cinjenica jeste da Katana prakticno nema nikakvu zastitu.

Dopuna: 24 Avg 2020 10:11

A.R.Chafee.Jr. ::
Uostalom osnovna oružja (koplja, sikire, helbarde i rodbina) nemaju nikakvu zaštitu šaka. Onaj diskić na poleaxe je samo smetnja.


Katana nije osnovno oruzje, i nije polyaxe. Kod polyaxe-eva se saka stiti vecom distancom, sto nije moguce kod Katane (i generalno kod maceva) jer su oni za blizu borbu.
Macem bi trebao da mozes da pariras drugi mac i tu je vec neophodna zastita sake. Ukoliko je mac nema, ja to smatrom nedostatkom maca.

Dopuna: 24 Avg 2020 10:19

A.R.Chafee.Jr. ::
Nije loše balansirana nego je prilagođena za sečenje. Šta bi rekao za helebardu ili bilo koje drugo oružje teško pri vrhu.


Da je bila prilagodjena za secenje, imala bi zakrivljeno secivo kao Simitar. Secivo Katane nije zakrivljeno, vec izvitopereno. Katana se kuje pravo, a onda se usled diferncijalnog kaljenja, secivo malo izvije.

Problem se sastoji u tome da je profil seciva trougaoni, kako bi unitrasnjost seciva bila ispunjena meksim celikom, te je onda nemoguce pravilno balansirati mac.

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 7018

Svaki mač je dizajniran u skladu sa određenom filozofijom upotrebe. Katana je za sečenje, šta onda reći za rapir koji je potpuna kontra, predviđen je za probadanje za sečenje vredi vrlo malo.... Takođe, ovo poređenje na snimcima je samo teško mlataranje. Ovaj sa katanom zamahuje da preseče protivnika dok ovaj sa sabljom ili šta li već recka po oklopu samuraja. Pre ili kasnije bi ga ovaj klepio i gudbaj... Konjička sablja nije predviđena za ovo planinarenje... Ne kažem da je loša već da
ovo "nije to".
Uporno se poredi neuporedivo. Čak i sa evropskim oružjem ako hoćeš nekog da preopoloviš moraš da upotrebiš značajnu snagu, kakvo crno vrckanje, pa još po oklopu... Nijedan dvoboj ne bi izgledao ovako kako ga prikazuju. Probajte sa dva štapa pa ćete videti. Još pamtim čvoruge iz detinjstva kad smo kao pokušavali nešto da provalimo. Filmovi su teško njesra... niđe veze. Opet, rapir za vreme musketara ima smisla, ali aj ga zvekni o teški oklop ima se prepolovi. Osim ako tražiš slabe tačke na njemu. Postoje i crteži kako to izgleda kada gađaš određene tačke.
Međutim, vraćam se na početak, sve spram vremena, okolnosti i planirane upotrebe. Nije isto srednji vek i pozna renesansa ili npr. 19. vek. Drugačiji su i tipovi vojski, celokupnog naoružanja, oklopa i još milion stvari...

@CheefCoach
Nija poenta kako je došlo do zakrivljenja sečiva, zakrivljeno je, sve njegove osobine pokazuju da katana jeste predviđena za sečenje i tako je i korišćena ili su Japanci vekovima bili teški mazohisti.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6592

A.R.Chafee.Jr. ::
Eh kuda ide svet kada ja moram da branim katanu.


Katana se ne moze odbraniti.

Glavni izrocnik svih problema jeste losa tehnologija prerade rude gvozdja. Japanci nisu znali da pumpaju vazduh u visoku pec u vreme kada su dizajnirali maceve, te nisu dobijali dovoljno visoku temperaturu da potpuno istope gvodjze i odovoje ga od djubreta. Kovaci su odradili fenomenalan posao sa tako losim celikom, ali prosto nisu mogli da otklone sve nedostatke.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11016

Citat:Morali bismo da radimo analizu svih maceva ikada iskovanih da bismo napravili procenat onih koji imaju i procenat onih koji nemaju zastitu. Ne tipova, vec iskovanih primeraka. Ono sto je cinjenica jeste da Katana prakticno nema nikakvu zastitu.


Vidiš to se upravo radi po tipovima, a ne po primercima. Koliko tipova mača ozbiljno štiti šaku? A koji ne?
Onda dolaziš do momenta da postoje cele epohe u ljudskoj istoriji gde je zaštita šake minimalna. I to svuda u svetu. A nema oklopnih rukavica. Zapravo minimalističa zaštita šake nakrsnicom dominira kroz ljudsku istoriju. Po čemu arming sword iz XV veka bolje svojom nakrsnicom štiti šaku od katane iz XV veka? Ili gadius ili vikinški mač, arpaska sablja, kineski dao? Jatagan? Falšion? Mač kada se drži, nakrsnica je parlelna sa placem, svaki udarac koji prođe pored sečiva će udariti o šaku. Pre će disk na istočno azijskim mačevima zadržati takav udarc, nego evropska nakrsnica.

Citat:Katana nije osnovno oruzje, i nije polyaxe. Kod polyaxe-eva se saka stiti vecom distancom, sto nije moguce kod Katane (i generalno kod maceva) jer su oni za blizu borbu.
Macem bi trebao da mozes da pariras drugi mac i tu je vec neophodna zastita sake. Ukoliko je mac nema, ja to smatrom nedostatkom maca.


Pollaxe jeste osnovno oružje i kada se boriš sa njim šaka može da bude jako napred, baš jako ispod glave iste. Ili da obe šake bude izložene ako je sekira podignuta poprečno iznad glave. Ja nisam neki mačevalac, ali moju sekiru dobro pozajem. Jako sam dobar sa sekirom, jako. Ima i kraćih sekira, buzdovana, topuzina, maljeva, andraka koji nemaju nikavu zaštitu, a sa njima se ne parira. Možeš, ali nije efikasno.

Očigledno da par hiljada godina iskustva, kao i milioni korisnika ne dele tvoje mišljenje

Šaka se brani samim oružjem, tu nije potrebno veliko kretanje ruke da se odbije takav, blizak udarac. Uostalom ako se uspešno zaobiđe protivnikovo oružje, uloži snaga u udarac, neće se rizikovata promašaj male mete, što šaka jeste, nego će se ići u onu veću metu.

Citat:Da je bila prilagodjena za secenje, imala bi zakrivljeno secivo kao Simitar. Secivo Katane nije zakrivljeno, vec izvitopereno. Katana se kuje pravo, a onda se usled diferncijalnog kaljenja, secivo malo izvije.

Ima odličnih sekača koji su pravi ko puška. Shocked

Šta ćemo sada?

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6592

Napisano: 24 Avg 2020 10:34

stegonosa ::
@CheefCoach
Nija poenta kako je došlo do zakrivljenja sečiva, zakrivljeno je, sve njegove osobine pokazuju da katana jeste predviđena za sečenje i tako je i korišćena ili su Japanci vekovima bili teški mazohisti.


Naravno da jeste poenta kako je doslo. Doslo je slucajno, a ne sa namerom.

Katana nije predvidjena za secenje, vec je to secenje iznudjeno zbog tog malog zakrivljenja i generalne krutosti maca. Kada bi probao da probodes nesto tvrdje sa Katanom, rizikovao bi da permanento deformises secivo.

Japanci jesu teski mazohisti.

Dopuna: 24 Avg 2020 10:53

A.R.Chafee.Jr. :: Po čemu arming sword iz XV veka bolje svojom nakrsnicom štiti šaku od katane iz XV veka?

https://www.pinterest.com/pin/429953095660019750/

https://www.pinterest.com/pin/229542912243680272/

Zato sto kada ivica maca sklizne uz ivicu maca nakrsnica arming sword-a sigurno zaustavlja secivo. Uostalom cim je nkarsnica veca, mora da bolje stiti saku.

Uz arming sword ide i stit i oklop, a tako je islo i uz katanu. Stvar je u tome sto je Katana usla u 19. a cak i 20. vek kada je oklop bio izbacen. Prosto su morali da dodaju zastitu za saku u nekom trenutku.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14911

Сремац,
да је тако како причаш, јапански ковачи не би умели да направе равно сечиво, и поред диференцијалног каљења једностраног сечива. Али умеју и то.

Катана је једноставно крива јер - замисли - им је тако одговарало у употреби, а не у производњи.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11016

Citat: Sta mislis zbog cega?

Budi ljubazan pa mi svojim rečima objasni kako obična evropska nakrsnica štiti šaku korisnika?

Zanimam me da mi objasniš, znam kako radi i kada radi, zanam i kada ne radi. al me zanima šta ti misliš. I nemoj Šeda da uvlačiš u raspravu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 948 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 909 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Battlehammer, bojcistv, Boris BM, cigaliga, darkojbn, DavidA, dekan.m, filiphr, Georgius, hyla, ILGromovnik, Još malo pa deda, Karla, Metanoja, milutin134, MiroslavD, naki011, Newfoundland, Oscar, pein, Profica, raptorsi, Ripanjac, Skywhaler, stegonosa, tmanda323, vathra, Vlada1389, vladetije, Zerajic, zivojin32, zziko, 125