Srednjovekovni oklop

4

Srednjovekovni oklop

offline
 • Pridružio: 09 Sep 2015
 • Poruke: 1201

sremac983 ::Оклоп из позанте серије Игра престола:

Ne znam ko j dizajnirao ovaj oklop, neko iz radionice, ili scenograf serije, ali ovo je pravi dokaz koliko fantastika pokvari mozak i normalno razmisljanje. Ovaj oklop veze nema sa funkciom oklopa. Stitnici za rame u ovom slucaju samo povecavaju sanse da nosilac ovog oklopa u prvom sukobu ostane bez ruke ili dve, kada vertikalni udarac sklizne po vodjici od ovog vertikalnog elementa. Cak i sa vrlo slabim udarcem, ode taj kozni kajsic. A jos gore, nikakve zastite za pazuho nema na oklopu.

Dzabe svi fini detalji na mletackim oklopima, podebljane ivice na ramenima, povrnute na unutra ivice na stitnicima za rame, i sve ostalo, kada se oklopa dohvati savremeni dizajner. Na zalost, sledece generacije ce znati jos manje.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2475Brez Holivudske i WB pljuvačine po Evropljanima.... Dakle Duško Dugouško je Full of S.it ,što se tiče vitezova.online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16601

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13940

Napisano: 24 Nov 2015 19:05

O budalaštinama u serijama i filmovima ne vredi trošiti reči. Film Troja je primer gde su glevni glumci nosili šlemove. Prelepo su im stajali i sve je prošlo u najboljem redu. Zašto se taj osnovni vid zaštite, pored štita, preskače u mnogim serijama i filmovima je za mene enigma.

Osim toga, crna koža u srednjem veku? Koliko sam upoznat najzastupljenije bolje su bile braon i plava, te varijacije. Tamnozelena se valjda uzimala za crnu. Crno bojena koža se pojavili tek u poslednjih 100 i kusur godine, ukoliko se ne varam. A o tome koliko kostimi glumaca ničemu ne služem, sem za šminkeraj. Trudim se da mi ti detalji ne pokvare serije.

Dopuna: 24 Nov 2015 19:19

Ukoliko uzmem u obzir sve što sam čitao i gledao, osvnona zaštita su bili prsluci i jakne od višeslojne tkanine, vune. Nekad se pravila takva zaštita za celo telo. Mogli su ih ojačati metalnim zakivcima. Verovatno je u nekim krajevima korišćeno krzno u kombinaciji sa kožom, tkaninom i lančarom, ali nisam dovoljno upućen.

Preko ratne jakne obično bi išla lančara. Lančara se mogla povezati sa nekom tanjom višeslojnom tkaninom, te bi se tako nosila bez neke druge dodatne zaštite ispod. verovatno zavisi od kraja do kraja. U toplijim krajevima možda zbog velikih temperatura nije bila podnošljiva ratna jakna. Lančara je omogućavala da koža dobro diše, za razliku od nekih drugih oklopa. Koristila se takođe zaštita od kože. Najčešće su pravljeni lamelarni oklopi, te u kombinaciji sa pločicama od bronze ili gvožđa/čelika. Nekad su se metalne pločice samo dodavale naizmenično sa kožnim.

U potrezi za boljom zaštitom na zapadu Evrope, kako se razvijala konjica i taktika njene upotrebe, dodavna je zaštita od kože za ramena, ruke i grudi preko lančare/verižnjače ispod koje je bila ratna jakna. Nije u pitanju lamelarni oklop, već oklop koji je prema svom obliku podsećao na oklope od pune oplate. Postojale su verzije kožnog oklopa ojačane sa metalnim pločicama. Druga opcija su bile nekoliko (6 ili 7) metalnih ploča povezanih tkaninom, koja ih je držala. Dalji razvoj oklopa je išao u pravcu pomenutog brigandine i oklopa od pune oplate. Boljom kontrolom temperature u velikim pećima dobijeni su uslovi za razvoj oklopa od pune oplate.

Dopuna: 24 Nov 2015 20:05

Da bi bilo jasnije o čemu govorim. Lamelarni oklop samo od kože i sa metalnim pločicama. Nekad su se metalne pločice dodavale kao svaka druga ili treća.


Ratna jakna, verižnjača i jedna verzija konžne zaštite sa metalnim zakivcima


Ovde se vidi prelazni oklopi iz perioda između prelaska sa verižnjače kao glavne zaštite vitezova ka punoj oplati.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

ltcolonel ::Ne mogu da se setim sad ovako napamet po kom beše to ugovoru ali se sećam da je tamo negde oko 1420. godine despot Stefan bio dužan da kao vazal mađarskog kralja za neke tačno određene pohode da 9000 lakih konjanika dok je bosanski kralj u isto vreme trebalo da da 7000 lakih konajnika. Premda je despot imao neosporno i tešku konjicu u vreme despotovine je glavni "rod" srpske vojske bio laka konjica sasatavljena od pronijara. Zbog toga je despot Stefan imao daleko brojniju vojsku od cara Dušana. Nedostatak Srpske vojske je bio isti kao i kod drugih evropskih feudalnih vojski do pojave nemačkoh Landsknehta i španske pešadije a to je pešadija. Nije bilo pandana osmanskim janičarima. U Evropi je izuzetak bila švajcarska pešadija (vrlo specifičan slučaj) ali sve do kraja XV veka nije bilo dobro pešadije (osim Švajcaraca). I landsknehti i Španci su bili klasični plaćenici regrutovani iz gradskog lumperproletarijata ali zato su bili potrebni gradovi. Srbija je imala vrlo malo gradova a i u njima je bilo vrlo malo lumperproletarijata iz kojeg je regrutovana plaćenička pešadija.

Не треба потцењивати снагу српску средњевековну војску.Посебно у периоду после смрти цара Душана.
Да српска војска није била моћна кнез Лазар се не би супротставио Турској.А то је била само кнежевина Србија.Дакле део некадашње царевине.Опет за време маричке битке није била заступљена цела српска држава и војска.


Интересантно је да на фрескама у манастору Манасија можемо видети свете ратнике са тоболцима и стрелама,сабљама и копљима.
Дакле другачија слика него што већина замишља.Не мора да значи да су српски коњаници била пандам западним коњаницима.
А ако ћемо поштено они западни тешки коњаници уопште нису били практични нити ефикасни како се мисли.Источњаци су били много бољи коњаници.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13940

Knyght Errant

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2016
 • Poruke: 5

Citat:Dzabe svi fini detalji na mletackim oklopima, podebljane ivice na ramenima, povrnute na unutra ivice na stitnicima za rame, i sve ostalo, kada se oklopa dohvati savremeni dizajner. Na zalost, sledece generacije ce znati jos manje.

Умеју с времена на време да се направе одлични филмови са нормалним оклопима, проблем је Холивудизација филмова на велико где многи продуценти, режисери, итд. узимају "уметничку слободу" када нешто направе без консултације са озбиљним историчарима и људима који се баве историјом оружја и оклопа. Сада се чак полако и ове филмаџије враћају полако томе шта се заправо носило, пре свега јер на нету може све да се нађе од књига везано за средњи век, оружје, оклопе, итд. Али и даље је све у хаосу, пре свега јер захваљујући разним епским филмовима и игрицама, ти можеш направити средњевековну војску која бар издалека изгледа аутентично али главни јунаци морају да изгледају ко да су изашли из Моровинда или Змајеве Кугле без обзира да ли се филм бави Норманском Инвазијом или Француском у 15. веку.

Хенри 5 од Лауренса Оливијеа, снимљен за време Другог Светског рата, цела сценографија је одлично одрађена.


Овај лик објашњава који су све проблеми у филмској индустрији са историјом
youtube.com/watch?v=aJFFLvwNLlM&li.....gvqFLeJ7kU

БОНУС: Мач Блата, филм о неким Норманима и неким Саксонцима и све збрда здола, снимано код нас на пољанама Сурчина.
youtube.com/watch?v=C31NDeJnBu4

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

Да ли неко може да ми каже где је коњаник носио "помоћно" оружје као што је буздован или ратна секира,идр?
Мач је носио о боку као и бодеж.Копље претпостављам у руци и као помоћ је користио узенгије.Штит може на леђа.Али ова друга оружја ме интересују.Да ли их је качио негде на коња?
Радим нешто а перфекциониста сам по неким питањима Smile

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Buzdovan (ili topuz), bojnu sekiru, bojni čekić i slično nosio je okačene na sedlu. Na maršu je to obično nošeno na pomoćnom konju koga je vodio naoružani pratilac. Na maršu su i teški oklopnici nosili samo pancirne košulje čak i u zoni borbenih dejstava. Naime, teški oklopnici su bili opasni samo u napadu a ne i u odbrani. Ako bi pri maršu bili iznenađeni teški oklopi bi im samo smetali. Pored toga pri maršu teški oklopnici nisu jahali na ratnom nego na pomoćnom jahaćem konju.
Uopšte hrišćanske vojske će biti daleko osetljivije na prepade od Osmanlija sve tamo negde do pred Napoleonovih ratova i pojave regularne lake pešadije pre svega kod Austrijanaca Srba graničara čiji je osnovni zadatak na ratnom pohod i bio obezbeđivanje bokova i sprečevanje iznenadnih prepada. Kod Rusa će taj zadatak imati Kozaci.
Austrijanci su doduše imali i husare ali nekoliko teških poraza Austrijanaca od Osmanlija je pretrpljeno jer su se husari zaneli i zanemarili svoj osnovni zadatak - taktičko izviđanje za potrebe glavno komandujućeg. Husare je vrlo teško bilo držati na uzdi. Recimo oni su glavni krivci za katastrofalni poraz austrijske vojske kod Grocke (naravno uz krajnju neozbiljnost austrijskog glavno komandujućeg). Graničari kao pešadija nisu mogli mnogo da "odlutaju" od glavnine a husari ...

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5689

Odakle ti ideja da su buzdovan ili ranta sekira bili pomocna oruzja ??

Ako se uzme teski oklopni konjanik kao primer, buzdovan ili sekira bi bila pomocno oruzje, ali skoro kod svih ostalih to bi bilo glavno oruzje, stim sto bi kao pomocno (ako je vojnik uopste imao takvo nesto) bio noz ili kama, tacnije ono sto bi se naslo kod kuce.

Da se razumemo u jos nesto.
Neko standardno naoruzanje i oprema je bila samo kod male stajace vojske, sve ostalo je bilo naoruzano i opremljeno onim sto bi nasli kod kuce, bilo da je u pitanju sekira, vila, bat (kraca motka vezana za dugu za vrsenje zita), naostrena drvena motka koja izigrava koplje, satarce, noz ili nesto slicno.
Ovo je u stvari najbolje opisano u jednom pasusu Martinovog serijala "Pesma leda i vatre" gde jedan stari vojnik prica o svom zivotu u mobiliziranoj vojsci jednog plemica.
Sa druge strane prica o placenickim jedinicama je malo drugacija, jer to im je ipak orudje za zanat koji obavljaju, ali ipak nije u pitanju uniformnost, vec svako se snalazio kako zna i ume, stim da su ove grupe imale komoru u kojoj je bilo zarobljeno oruzje i oprema, kao i oruzje i oprema poginulih pripadnika te grupe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1288 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 11 sakrivenih i 1225 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Areal84, babaroga, Brana01, cavatina, cemix, darcaud, darkangel, Denaya, Djokkinen, Dorcolac, DPera, draggan, Fog of War, godljevo, HogarStrashni, HrcAk47, Karla, kihot, Luka Blažević, Mercury, Milan A. Nikolic, mile23, mileJNA, ozzy, Panter, pein, proka89, Rogan33, royst33, ruso, sabros, Sale.S, samocitam, Sass Drake, shone34, Simon simonović, Skakac7, Smiljke, Snorks, solic, Srky Boy, stegonosa, suton, t84dar, Tragač, VJ, wexy, zuxbg, zziko