Oružane snage islamske republike Iran

63

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Citat: Znači, prema dostupni podacima , takvim sistemom nije moguće utvrditi, brzinu , visinu, kurs neprijateljskih aviona, nego samo njihovo prisustvo, da se tako izrazim i orijentacionu poziciju ?
Daje kolčuga te podatke takodje ima i sistem identifikacije koji je veoma komplikovan ali je stvar u tome da se nemože koristiti za navodjenje PVO projektila jer nije radar ali zato daje posadama informacije koji dio treba pokriti i daje vremena za pripremu,takodje u slučaju Irana mogu navoditi svoje F-14-ke na ciljeve ili taj dio pokriti sa više umreženi radara,ovo je vrlo bitno kada se radi o stelth avionima,kao što reće vrabac MIG-31 pogodan za ovo ali takodje i F-14 koji može i sam nakon usmjeravanja ozračiti metu i navoditi druge lovce ili svojim raketama gadjati cilj.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vukm 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Dec 2010
 • Poruke: 560

Иран је почео крупне војно-поморске вежбе на акваторији од Ормузског мореуза све до Аденског залива. Вежбе ће трајати 10 дана, у њима учествују бродови и подморнице, непилотирани пројектили и обалска артиљерија. Током вежби ће бити извршене пробе најновијег оружја, међу њима и ракетни уређаји. Близу одржавања тих вежби се налази атомски носач авиона САД Џони Стенис.

http://serbian.ruvr.ru/2011/12/24/62823273.htmloffline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 609

nelsa ::
Daje kolčuga te podatke takodje ima i sistem identifikacije koji je veoma komplikovan ali je stvar u tome da se nemože koristiti za navodjenje PVO projektila jer nije radar ali zato daje posadama informacije koji dio treba pokriti i daje vremena za pripremu,takodje u slučaju Irana mogu navoditi svoje F-14-ke na ciljeve ili taj dio pokriti sa više umreženi radara,ovo je vrlo bitno kada se radi o stelth avionima,kao što reće vrabac MIG-31 pogodan za ovo ali takodje i F-14 koji može i sam nakon usmjeravanja ozračiti metu i navoditi druge lovce ili svojim raketama gadjati cilj.


Vrlo koristan uređaj, bez obzira na svoje nedostatke, i neki od njihovih inženjera/generala, je povodom prizemljivanja američke bespilotne letelice "Sentinel" rekao da će se sve više oslanjati na pasivne sisteme, obzirom na jako protivdestvo koje bi bilo usmereno na radare doživeli radari. To znači da su vrlo samosvesni i da razmišljaju unapred, što je jako dobro. U tome bi im mogla pomoći Belorusija, u kojoj su prema dostupnim podacima na internetu razvijeni elektronski sistemi za ometanje elektronskih i GPS sistema za navođenje, kao i stanice za elektronsko izviđanje, ne znam u kakvom su stadijumu upotrebe ti sistemi, ali belorusija ima takve kapacitete,

što se tiče iranske mornarice u oktobru je najavljana podmornica "Fateh" deplasmana 600 tona, ali se još nije pojavila, možda će se pojaviti na ovim manevrima. Malo me razočaralo, što na patrolni brod ili razarač "Jamaran" nije ugrađen CIWS sistem, koji bi obzirom na opsanost od napada iz vazduha bio jako potreban i mislim da bi trebali da počnu konstruisanje takvog sistema ili još bolje bi im bilo da im Kina pomogne oko toga, što je ranije činila pogotovo kod protivbrodskih raketa , PA topova, itd.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

Hvala Vrabac, Nelsa i djole81, zaista detaljna objašnjenja. Ovo pitanje sam postavio na ovom forumu jer je neko pomenuo na prethodnim stranicama da Iran (možda) ima sistem "Kolchuga"...

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Djole, može sve to što si nabrojao ako postoji emisija radara sa aviona i ako su ostvareni uslovi za triangulacioni rad sa više stanica.
Ukoliko radi odnosno zaseca samo jedna stanica i ne vrši se triangulacija onda je kao što si rekao, možda malo samo bolje, imaš dosta lošiji azimut i aproksimativnu daljinu (koja je jako loša ponekad) za velike daljine preko DDV a ispod DDV možeš da dobiješ i dobar azimut i dobar elevacioni ugao što uopšte nije loše.
Ali pošto je izvorno za zemaljske ciljeve SPORO seknira prostor i onda nema mnogo smisla ako je u pitanju taktička avijacija koja nadire sa 40, 50 100 aviona i to na malim daljinama koje njoj nisu bitne.
Ali za AWACS i JSTARS i slične leteće radare je fenomenalna jer u povoljnim uslovima ih zaseca i na 600 pa neki put i na 800 km daljine dakle i iznad DDV, naravno ako je obezbeđena triangulacija i ako su takvi ostali svekoliki uslovi koji su poprilično stohastički ponekad aako radi jedna stanic aopet smao azimut i ugao na daljinama manjim od DDV ali još uvek u nekoliko stotina kilometara pod povoljnim uslovima.
Kao i kod radara ima mnogo ulaznih parmetara koji u konačnici određuju daljinu u radu kod svkaog konkretnog cilja ponaosob.
Za male daljine iako je i on malo spor (u odnosu na moderniju Vegu) u pretraživanju Iran je nabavio 1L222 Autobaza koji može odlično da posluži za to. On inače i ne može da zaseca AWACS-e jer mu je prijemnik tek od 8 GHz pa nadalje a i praktični dometi su mu do 150 km što je krajnje adekvatno za ulogu.
1L222 je lošiji od Vege jer i nije predviđen za izrazit odnosno klasičan rad triangulacijom već je prvobitno projektovan za rad na 1 peleng sa određivanjem azimuta i elevacionog ugla.
Na nivou čete postoji mogućnost za triangulacioni rad ali je jako slaba ali na nivou bataljona sa malom modernizacijiom u odnosu na javno poznatu verziju ta mogućnost je izrazita i sasvim dovoljna za PVO.

Beloruski sistemi izgleda dosta dobro ometaju GPS mada su malo glomazni i skupi a ponekad i nisu visokoefikasni. Međutim kada se sledeće godine ili 2013. pojavi GPS sa M-kodom za njih će biti neupotrebljivi,mada se dobija u vremenu jer će trebati par godina za prebacivanje postojećih ubojnih sredstava u M-kod korišćenje. Nije najjasnije kako će se ometati GPS sa M-kodom, pogotovu šti ometanje sadašnjih kodova nije baš superefikasno ali je zadovoljavajuće. Međutim ometači su do sada u istoriji imali običaj da savladaju sve novo ali je GPS izgleda najgori problem do sada. I akd uzmeš u obzir vasrsenje inercijalnih sitema kao dopunu GPS ne bih računoa na ultimativno rešenje samo ometanjem, kao što do sada i nikada nije bilo u trci signal-ometač jednako kao u trci projektil-oklop.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

Napisano: 25 Dec 2011 1:35

Vrabac!
Svaka čast! Od tebe se može jako puno naučiti osistemima za zračno osmatranje i ECCM . Tek kada sam pročitao tvoje (i ostale) postove shvatio sam koliko je to kompleksna i komplikovama oblast. Pošto je ovo forum o iranskim oružanim snagama trebam svoje komentare ograničiti na to.
Svaka armija, pa tako i iranska, bez high-tech opreme za elektronsko ratovanje nema šta da traži u eventualnom ratu protiv SAD i saveznika. Od svih fotografija i klipova koje sam vidio na ovom forumu, najmanje ih ima iz te oblasti ..Razumljivo, to je vrhunska vojna i tehnološka tajna.....

Dopuna: 25 Dec 2011 1:39

fantom_S ::ruso ::Da, potpuno si u pravu. I sada tvrdim da je SSSR imao veći naučni potencijal od zapadnih zemalja (ne tehnološki, samo naučni). Pravili su čudesne naprave, ali samo za vojnu ili svemirsku upotrebu. Prema onom što im više nije trebalo odnosili su se krajnje nemarno. Tipičan slavenski mentalitet. I danas je tako. Prije tri dana jedna ruska novinarka je, slučajno hodajući šumom u blizini St. Petersburga otkrila cijeli raketni puk PVO ostavljen tamo, ko zna kada. I još je upotrebljiv. Desetine kamiona, tegljača, gusjeničara i radara... i Niko iz ruske vojske nije znao da to postoji...Neki se general koji je znao za to napio i umro...ostale nije bilo briga... Nevjerovatno!!

Shocked Shocked Shocked imas link ja sam cuo za 200 tenkova ostavljenih u neko jzabiti a ne za ovo


http://englishrussia.com/2011/10/04/hidden-in-the-woods/ mislim da je o ovome rijec..

Hvala Phantom_S! Ja sam ovo vidio prije tri dana na nekom od hrvatskih portala. Izvinjavam se za onaj komentar o pijanom generalu...to je vjerovatno bio zlobni redakcijski komentar. Ovo je ono što sam čitao i gledao...Ova oprema košta ko zna koliko, a oni su je jednostavno odbacili....

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 609

vrabac ::Djole, može sve to što si nabrojao ako postoji emisija radara sa aviona i ako su ostvareni uslovi za triangulacioni rad sa više stanica

Znači, tako bi moglo, ako bi ih bilo više, to da avioni imaju uključene radare, to mi se nekako podrazumeva. Hvala na infomativnom postu/postovima ,

palo mi je napamet, da bi takav sistem mogao da se iskoristi u sadejstvu sa ovim topovima 100 mm sa optoelektonskom stanicom i radarom, koji su skro i praktično uveli u naoružanje basija. Recimo grupa F 15 sa mislijom da unište neki vojni/infrastrukturni objekat, bude primećena nekim pasivnim sistemom, koji utvrdi visinu i kurs i kad se ta grupa približi sektoru te baterije, ona dobije signal da u poslednjem trenutku uključi svoj radar i topovi opale po toj grupaciji aviona. To znači da bi radar kratko bio uključen i ne bi se izložio opasnosti da brzo bude uništen ,

Citat:1L222 je lošiji od Vege jer i nije predviđen za izrazit odnosno klasičan rad triangulacijom već je prvobitno projektovan za rad na 1 peleng sa određivanjem azimuta i elevacionog ugla

Znači, on je lošiji od Vege, ali bi mogao da "ulovi" sve parametre neprijateljske grupe ? Kako inače procenjuješ, "Avtobazu", kako bi mogao izgledati neki prektični scenario njegove upotrebe u Iranu ?

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

djole81 ::vrabac ::Djole, može sve to što si nabrojao ako postoji emisija radara sa aviona i ako su ostvareni uslovi za triangulacioni rad sa više stanica


Znači, on je lošiji od Vege, ali bi mogao da "ulovi" sve parametre neprijateljske grupe ? Kako inače procenjuješ, "Avtobazu", kako bi mogao izgledati neki prektični scenario njegove upotrebe u Iranu ?

Ima li Iran tu "Vegu" ili neku njegovu izvoznu varijantu. Čiji je to, originalno, proizvod?

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 609

thunder ::
Ima li Iran tu "Vegu" ili neku njegovu izvoznu varijantu. Čiji je to, originalno, proizvod?


Prodali su im "Avtobazu", ali ne i "Vegu", koja je složenija od prve. To je ruski proizvod, stanicu otrkivanja, pelengacije i analize signala "Orion" , koja je njena osnova proizvodi "Uljanovski mehanički zavod" : http://www.ump.mv.ru/orion.htm

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Praktični scenario se već desio. Nisam siguran šta se desilo sa tim američkim BPL-om ali je signal ka satelitu izgleda definitivno zasečen sa nje. U stvari praktično je potvrđeno da je zasečen sa 1L222.
Inače opisao si 100% poentu upotrebe pelengatora. Elektronsko ćutanjei i praćenje protivnika i onda što brže delovanje aktivnim oružnim sredstvima, a onda elektronskim ometanjem tokom skokovitih postupnih manevara promene položaja.
Sve to i jest razlog za model dejstva F-22 Raptorom u režimu superkrstarenja na 15 000 m u potpuno pasivnom stanju sopstvene elektronike, dakle ne samo bez radara već i bez taktičkih data linkova i satelitskih data linkova.
U tom slučaju pomažu samo radari metraši po mogućstvu Nebo-SVU koji Iran poseduje.
I zbog toga Rusi razvijaju Nebo-M, još moćnije od Neba-SVU.
I zbog toga su Rusi razvili Nebo-UM kome su zbog slabe pokretljivosti, skoro nikakave borbeno gledano napravili domet od preko 1800 km za avione na takvoj visini verovatno oko 750 km koristeći troposkatering.
I gle čuda, Iranci su modernizovali svoj P-14 Lenu (Oboronu) na praktično 1200 km instrumentalnog dometa koji je u staroj Oboroni bio oko 800 km i moguće je da ostvare domet od 550 km. U prakisi su obe daljine nešto manje u nekom srednjem očekivnanju no još uvek velike.
Međutim jednako su to nepokretni radari ali video sam i da su Iranci modifikovali stare metarske radare tipa P-18 u neku skalameriju koja ima neke posebne osobine.
1L222 ipak ima malo prevelik domet da bi se dodavao samo topovima 100 mm on bolje pasuje Hokovima i specijalno Kubovima zapravo najbolje je da podržava mešovite grupe koje Iranci i koriste.
Obzirom i na S-75 teško će ići sa pojedinačnim prodorima steltova pa makar bio i Raptor.
Zato očekujem pravu invaziju dronova, pa masovan napad krstarećih raketa pa tek onda predvođen MALD-ovima kombinovani napad Groulera i Praulera, sa SEAD i DEAD timovima.
A pre toga će Rivet Džointi morati da naprave najveći nalet u svojoj istoriji.
Verovatno će za neke ciljeve pokušati klasične prodore ali samo za one gde moguće neprekidno kretanje iz jedne duboke doline u drugu kroz vrhove planina. Ako su Iranci sposobni definisati ispravno koji bi to ciljevi mogli biti može doći do dejstva na manjim visinama sa Rapirama.
Za sprečavanje takvog prodora Iranu je potreban sistem Barijer, a i inače zbog krstarećih projektila.
Pancira nešto malo imaju i oni će ići na zasedna dejstva na isturenim pravcima, treba im još dvaput toliko kolikoih sada imaju.
Treba im MiG-31 ali je to nerealno.
I treba im Ural odnosno Buk kao i Pelena i Triangl pa makar da ih samo nerviraju i provociraju na napade na njih. Kad već nema dovoljno S-300, bio bi dobar i onaj kinez HQ-9 (el 9 ili pogreših) koji bi uz nekoliko radara Protivnik ili bar neki kineski pandan ali u L bandu možda i bio dobar.
Kineski niskovisinci u L bandu bi bili savršeni za ojačanja nešto ih doduše ima ali su u S bandu ako se ne varam, mada je to niša Kaste-2-2 koju ipak imaju.
Buk im treba hitno, ili bar gomila Kubova ali M4 po mogućstvu i nikako sa KIS Krabom nego nečim boljim.
Buk ili Kub M4 ali u većem broju im je potreban, odmah. Al u većem broju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 809 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5kk, _Rade, _Sale, Andrija357, Apok, bojank, bojankrstc, cole77, cvrle312, dragon986, Faki-Valjevo, GveX, ILGromovnik, Insan, Krusarac, kybonacci, Lucije Kvint, lukac, manda87, mercedesamg, Mercury, miodrag, nenad81, nik8282, NoOneEver Dreams, ostoja, Profica, RandomUser, royst33, sajbervulf, stalker, Stanlio, StefanNBG90, Tas011, Toni, VJ, vladom6, 79693