Oružane snage islamske republike Iran

67

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

Štaje LPI radar?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 26 Dec 2011 20:33

LPI radar („Low Probability of Intercept”),znaći radar koji meta koja je ozraćena neće registrovati, npr.lovac neće dobiti upozorenje da je radarski ozraćen...itdEvo u PDF-u ima detaljno objašnjenje sa primjerima radara koji spadaju u LPI skupinu,kao i učinkovitost istih


https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • ruso  Male
 • Elitni građanin
 • sta stignem
 • Pridružio: 08 Avg 2011
 • Poruke: 1634
 • Gde živiš: Republika Srpska

laki_bb ::Ima li Iran nešto od našeg naoružanja u upotrebi?

Ako ima nepise im se dobro nikako Mr. Green

offline
 • Corax 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 31 Jul 2011
 • Poruke: 29

Levčanin ::Ukratko, kažu:
- da je Iran provalio link za navođenje letelice za koji su Ameri tvrdili da će im trebati 10 do 17 godina da se provali. Ptica pala i Iran se dočepao tehnologije hladnog goriva pritom.

Verovatno se misli na pogon bespilotne letelice.


Pogresno si preveo taj deo sa vremenom. To jest ''10 to the power of 17" ti ustvari znaci 10 na 17 ili ti sa nulama 100 000 000 000 000 000 godina su predvideli da bi trebalo da se razbije kod

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

quote="nelsa"]Citat:Kod drugog je forma antene AESA tipa. Ja izbroja 5120 elemenata možda pogrešno. Verovatno na 3 GHz.
Ako ovo radi i ako Iran ovo radi...Aferim.


Možda su ga malo uvećali u specifikacijama,oće to kod njih ćesto,a možda to i nije radar za koji su objavili da je uveden u nauružanje a sastavljen je iz 6400 elemenata to su samo pretpstavke,a našao sam i ovaj,treba napomenuti da je ovo samo dio radara(vjerovatno AESA) koji je isto prikazan na jednoj od izložbi(misim da je bila godišnjica Iransko-Iračkog rata)

Evo poredjenje,prve 2 slike su AESA osmatrački radar koji je dio USA anti-balističkog sistema u bazi RAF Fylingdales u Engleskoj,3 je slika Iranskog

[/quote]

Nelsa, ovu sliku iranskog radara sam vidio ranije, ali nisam znao šta je to..tek kad si ga usporedio sa američkim shvatio sam...zanima me Vrabčevo mišljenje o iranskim dometima u radarskoj tehnologiji, na osnovu vidjenog na ovom blogu. On je veliki poznavalac PVO, ja sam totalni amater.. Vrabac?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Moram da smislim suvisliji odgovor. Trenutno sam zapanjen.
Kada je Halid al Walid kasnije Mač Allahov, bio neprijatelj Muhamedov (A.S) i predvodio vojsku na njega, Prorok je imao uza sebe i tada vojnog savetnika. On je bio Persijanac. Smislio je ogradu od našiljenog kolja da bi sprečio prodor protivničkih kamila unutar branjenog naselja.
Da li je ovo kolje sada dovoljno da zaštiti Persiju od nevernika (ovima taj pridev čak bukvalno odgovara)?

Nisam posebno ipresioniran velikim OTH radarom, mada se na fotki a ni na toj izložbi ne vidi koliko bi stvarno velika njegova antena bila. Iz prostog razloga što znam kako sve to što je nepokretno ide u vazduh u stvarnom ratu pune snage. Lično ne verujem da je takav uređaj u fazi trupnog korišćenja ali očigledno je da ga razvijaju i da su odmakli do samog kraja. Ali takvi OTH su iz da tako kažem nekog drugog rata od ovoga koji se sada nazire i neće biti od neke koristi taman i da je gotov.
Impresioniran sam AESA radarom samo još i da me ubede da ih imaju više od jednog prototipa. To jeste veliki napredak za Iran ali samo kao faza za dalje, no svaka čast nadam se da je u seriji i da će se dobro držati. Još i više mi je interesantan onaj bistatički radar mada bi izraz diverziti možda više odgovarao ali pošto je urađeno da radi sa SAMO jednim prijemnim punktom postao je sektorski bistatički . Karakteristike su mu na žalost malo slabe za KR ali je impozantna hrabrost Iranca da ovo isteraju do kraja (malo ko se usuđuje da u ovoj oblasti stvarno nešto istera do kraja) i u krajnoj meri više je nego upotrebljivo protiv većine ciljeva (još nisam pročitao podatke kada ih pročitam sutra ču prokomentarisati ako nađem još nešto u njima).
Ono što me skroz zapanjilo je koliko je Iran uložio u svoje ljude i koliko je očigledno uveo pozitivnu selekciju u oblasti vojne tehnike i koliko država brine o toj oblasti. Takvo ponašanje na svetu ima samo još Kina i vidi im se.

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Taj radar je prikazan tek prije 1-2g tako da ne treba očekivati serijsku proizvodnju ono što je bitno je da su usvojili tehnologiju,tačne spec. neznemamo ali ovaj Američki ima domet 3000 milja znači nešto manje od 5000km i ako ovaj Iranski ima i 50% dometa od Amer. onda je to oko 2500km tako da se može postaviti duboko u Iransku teritoriju i opet da pokrije skoro čitav region,mada u suštini danas jedino radari i sistemi PVO koji su mobilni imaju pravu borbenu vrijednost ali opet kažem ovo je bitno u smislu ovladavanja tehnologijom,ono što je interesanto da se prikazivanje ovih radara poklopilo sa objavom Iranaca da su razvili radar dometa 3000 km,a prije toga je uveden u masovnu proizvodnju raadar GHADIR dometa 1100km.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

GHADIR je izgleda poboljšana Oborona-14 iz opšte familije Lena. 1200 km je instrumentalni domet ali svakako da je veliki pomak sa 800 km instrumentalnog na 1200. Shit je što je radar praktično nepokretan uostalom i mi smo imali jedan takav i naravno ugasili su ga.
Nisam siguran koliko bi onakav OTH radar bio upotrebljiv za PVO. Zbog zapdnih i južnih i jug-jugoistočnih planina on bi imao ogromne senke, jedino da ga postave na ono gorje iznad Teherna ka Kaspijskom jezeru ali ionako će biti vidljiv iz satelita i ...

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 27 Dec 2011 13:28

Iran je ogromna država i moraju da imaju radare velikog dometa u sistemu VOJIN kao uostalom i sve ozbiljne države,e sad druga je stvar što takvi radari zahtjevaju i sami PVO zaštitu i naravno da u borbenim uslovima su osjetljivi kao u ostalom većina radara velikog dometa,uostalom u borbenim uslovima od radara velikog dometa i nema koristi u smislu navodjenja PVO sistema prvenstveno zbog nepreciznosti tako da je njihova vrijednost u praćenju neprijateljske aktivnosti u njihovom slućaju persijskog zaliva,baza u državama PGCC itd,oni sa ovim radarima pokušavaju da smanje mogučnost iznenadnog masovnog napada koji im visi nad glavom,ovi radari će biti najvrijedniji u ev.prvom naletu,imaće dosta vremena za pripremu PVO ,dizanje lovačke avijacije..itd,uglavnom ono što možemo vidjeti da Iranci ulažu u sve djelove PVO od cijevne artiljerije,PVO sistema kratkog ,srednjeg i srednje-dugog dometa takodje su cijevnu artiljeriju povezali u SHORAD,ali ono što je najvažnije ulažu ogromna sredstva u radarske sisteme,kupili su dosta kvalitetni Kineski radara takodje iz Rusije i drugih ex.sovjetskih zemalja ali i proizvode sami sve vrste sistema,mislim da su oni naućili dosta iz prethodni sukoba u kojima su Amerikanci učestvovali pogotovo iz bližeg okruženja poslije Izraelskog bombardovanja Sirijskog reaktora poslije kojeg su postavili svoje osmatraćke radare u Siriji,sve ove države imale su PVO sisteme,Sirija je imala u to vrijeme solidan PVO ali to nije sprjećilo Izrael da neopažen prodje,upravo iz ovih razloga Iranci su svatili da im je od strateške važnosti da pored PVO sistema imaju i mrežu razlićitih radarski stanica sastavljenu od velikog broja VOJ,VOSt jedinica koje će pokrivati tzv.sjene a i veći broj radara velikog i srednjeg dometa u VOJIN sistemu stvara hipotetićki situaciju u kojem nikada neće doći u situaciju da su im svi radari ometani, pored ovi stacionarni radara oni večinom proizvode mobilne radare i ovaj prvi koji je vjerovatno AESA je mobilan.Nekako mi se čini da ovaj radar kada se preklopi podsjeća izgledom na GAMA-DE

montiran na šlep- prikolici


GAMA-DE


WASHINGTON — After years of efforts, Iran and Syria have found the suppliers to develop an effective asymmetrical military strategy that could overcome Israel's air superiority.

Russia no longer has to supply the most advanced weaponry to Damascus and Teheran. China has been doing this — either indirectly through North Korea or via technology transfer that provides Iran and Syria with copies of effective missiles and air defense systems.

Who within the regime of China's President Hu Jintao is coordinating this secret program is not known, but what matters is the end result.

Iran has supplied advanced long-range radar to the Syrian military as part of a new mobile defense strategy meant to overcome Israel's overwhelming combat air superiority.

Western intelligence sources said Iran supplied what they termed modern radar that could identify and track fixed- and rotary-wing aircraft at a range of up to 150 kilometers. They said the radar, similar to that used in the Russian S-300 air defense battery, marked an Iranian variant of a platform deployed in China's military.

"This is a truck-mounted radar that's quite sophisticated, particularly for Syria," an intelligence source said.

The sources said the new Syrian radar appeared to be part of an Iranian strategy to establish a mobile air defense system that could avoid Israeli air strikes. They said the network, based on a concept called "shoot and scoot," was derived from lessons learned by Damascus and Teheran in wake of the 1982 war in Lebanon, when Israel destroyed virtually all of Syria's Soviet-origin air defense assets.

Syria's new radar was identified as an Iranian variant of the Chinese HT-233 radar, deployed in the HQ-9 air defense system. China has been marketing HQ-9 as both an air and missile defense system to such North African and Middle East states as Algeria, Iran and Turkey.

The Iranian radar was delivered in 2009, the sources said. They said a number of systems arrived in Syria from July to October of last year.

"The Iranians purchased a small number of radars as part of a larger acquisition of air defense systems," another intelligence source said. "They eventually reverse-engineered and copied the elements they were interested in and started producing their own version.

HT-233 was identified as an engagement radar for HQ-9, said to be based on the S-300, and exhibited at a Chinese military parade in 2009. In the standard HQ-9 configuration, the radar, said capable of tracking up to 50 targets simultaneously, has been linked to six four-round launchers and a TWS-312 command post.

Carlo Kopp, a leading defense analyst, deemed HT-233 a derivative of the Russian 30N6E tracking radar, used in the S-300. Kopp said HT-233 has been mounted on a range of vehicles, including 8x8 and 10x10 wheeled chassis.

"It is claimed to be capable of concurrently tracking more than 50 targets," Kopp said in an analysis published in January 2010. "The radar provides target acquisition and tracking within its coverage sector, post launch missile capture, midcourse missile tracking and command link guidance."

The sources said the Iranian variant also contained elements of the Chinese SJ-231 radar. SJ-231 has been regarded as an upgrade of HT-233 and designed to be split among two 6x6 and 8x8 vehicles to withstand enemy air strikes.

"This is a vast improvement over the old Soviet-era stuff the Syrians have," the second intelligence source said.

On June 30, the U.S. newspaper Wall Street Journal reported the Syrian deployment of what was termed a "sophisticated radar system that could threaten Israel's ability to launch a surprise attack against Iran's nuclear facilities." The business daily said the radar was delivered by Iran. The United States has refused to confirm the newspaper report.

In May 2010, Israel reported the Syrian deployment of Scud-class missiles along the border with Lebanon. The administration of President Barack Obama has expressed concern but refused to confirm the report.

Israel has acknowledged the arrival of advanced radar to Syria but officials refused to provide details.

"Iran is engaged in developing Syrian intelligence and aerial detection capabilities, and Iranian representatives are deployed in Syria for that purpose," the Israeli military said in a statement. "Radar assistance is only one means of that cooperation."

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Gama D je u L bandu a onaj radar po svemu u S bandu.
Pogledaću kakav je taj kineski HT-233 ali na prvu ruku svi njihovi dugodometni radari su pljosnati FAR a ne AFAR možda i grešim.
Onaj Iranski nema manji domet od 350 do 400 km sa onakvom antenom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 847 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 8 sakrivenih i 796 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Aleksa-, amaterSRB, Atomski čoban, branko7, dragon986, goxin, indja, Insan, ivan979, Klecaviks, Korisnik038, LeGrandCharles, lord sir giga, louderick, mercedesamg, Mercury, milekNS, Milos ZA, Mitraljeta, mnn2, mrav pesadinac, Najax, nemkea71, nik8282, nuke92, oddsock, pedja.st, pein, ruma, sajbervulf, sakota79, Sirius, Snorks, Srki98, Stanlio, stegonosa, Tetrijeb, Toni, trajkoni018, Username1000, vathra, Wisdomseeker