Iran

481

Iran

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 3502

Otkada je otišao šah, sve veze između Irana i Izraela su prekinute. Za šahovo vreme bile vrlo korisne za Iran. Izrael kupovao velike količine nafte od njih, još su im dužni ozbiljne pare. No onda su od pobratima, postali neprijatelji i eto, guraju jedani drugima penis u usta.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 4481
 • Gde živiš: Zagreb

Reza Pahlavi je bio američki namjesnik.
Naravno da to donosi određene beneficije, ali ne može se gledati samo kroz tu prizmu, pa reći da je to generalno dobro.

Amerikancima je uvijek cilj da zemlje koje su pokazale zube njihovom imperijalizmu izoliraju i na sve načine pokušaju njihov život učiniti mizernim.

To je njihova konzistentna strategija svuda u svijetu i na taj način se stvara dojam da su te zemlje bolje prosperirale dok su bile njihova kolonija, nego kad su ih se uspjeli otarasiti.

Oni zarađuju novac na svojim kolonijama, a onda dio tog novca reinvestiraju u to da onim neposlušnima zagorčaju život, što onda zatvara njihov idealni eko-sistem i stvara takvu stvarnost u kojoj vam se zaista "isplati" biti njihova kolonija.

Financijski.

Možda bih se s time čak nekako uspio pomiriti, međutim postoji i aspekt degenerizacije društva koji je neminovan u ropskom društvu. Zašto? Pa zato što su njima dugoročno bitni samo potrošači, a ne mudraci. Zato se sistematski radi na uništavanju obrazovanja i opće kulture. Ljudi se umjesto toga bombardiraju mizernom žutom štampom i promocijom nakaradnog sistema vrijednosti. To je ono što mi u našim sluganskim državicama danas osjećamo kao sveopću debilizaciju djece i omladine. Nije to slučajno, to je vojska potrošača, idealni su ako bleje u telefone i samo razmišljaju o tome kako se pokazati pred drugima, kako poslati selfie sa što egzotičnije lokacije, biti što više "cool". Znanje, obrazovanje i razmišljanje su tu suvišni i nepotrebni, štoviše opasni i nepoželjni.offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: North Pole

Citat:“How is a war with Iran in America’s interests in any way?” Carlson asked, a pertinent question given a NYT report recently claimed Bolton ordered a plan to send 120,000 troops to the Middle East in order to “check” Iran’s influence. While Trump has since refuted the report, calling it “fake news,” he added that if it came to such a plan, “we’d send a hell of a lot more troops than that.” He did say that, “hopefully,” this will not be needed.
https://www.rt.com/usa/459409-tucker-carlson-bolto.....OoMOirH6mw

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1309
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Meni kod iranske politike taj ludački oštar stav prema Izraelu nije baš potpuno jasan. Jasna mi je konfrontacija Šia i Suni Islama, i jasna mi je konfrontacija Sunita i Izraela jer su Palestinci mahom Suniti a i ovi su nalupali masu sunitskih zemalja okolo. Naravno, da Iranci nisu baš naklonjeni Izraelu, i to mi je jasno, ali da se zariču u brisanje istog sa lica zemlje to mi baš ne ide u glavu. Meni se čini da bi oni mogli gomilu svojih interesa ostvariti uz koegzistenciju sa Izraelom. Njima treba uticaj u Siriji, Iraku i Libanu. Umesto da svojim uticajem trguju sa Izraelom i postave se kao faktor smirivanja u tom regionu i u isto vreme izboksuju bolji položaj svojim partnerima, oni se zariču na fatalistički cilj uništenja Izraela koji nit je realan nit donosi išta dobro Iranu. Ja sam ubeđen da bi oni sa Jevrejima mogli da istrguju primirje i da ostvare dosta svojih interesa.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1496

Moraćemo malo da više pretresemo tu sliku od uzroka Iranske revolucije, njenog toka i svih sledećih događaja da bi se sklopila cela struktura odnosa koji čine Iran ovakvim danas kakav jeste, ali bi to zahtevalo vrlo mnogo vremena i prostora.

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2011
 • Poruke: 708

yrraf ::Meni kod iranske politike taj ludački oštar stav prema Izraelu nije baš potpuno jasan. Jasna mi je konfrontacija Šia i Suni Islama, i jasna mi je konfrontacija Sunita i Izraela jer su Palestinci mahom Suniti a i ovi su nalupali masu sunitskih zemalja okolo. Naravno, da Iranci nisu baš naklonjeni Izraelu, i to mi je jasno, ali da se zariču u brisanje istog sa lica zemlje to mi baš ne ide u glavu. Meni se čini da bi oni mogli gomilu svojih interesa ostvariti uz koegzistenciju sa Izraelom. Njima treba uticaj u Siriji, Iraku i Libanu. Umesto da svojim uticajem trguju sa Izraelom i postave se kao faktor smirivanja u tom regionu i u isto vreme izboksuju bolji položaj svojim partnerima, oni se zariču na fatalistički cilj uništenja Izraela koji nit je realan nit donosi išta dobro Iranu. Ja sam ubeđen da bi oni sa Jevrejima mogli da istrguju primirje i da ostvare dosta svojih interesa.

Oni pretenduju na mesto zastitnika vere, bez obzira na raskol u njihovom, islamskom svetu.

Danas, Saudi drze dva najveca (najveca dva) sveta mesta u islamskom svetu. Treci je u Jerusalimu.
Pitanje je ko ce da preuzme primat u islamskom svetu. Iran debelo pretenduje na to. Kao i Turska, koje je sa Osmanskim carstvom to izgubila i Saudi koje to zele da sacuvaju neki svoj danasnji primat, ako nista u okviru Sunita.

Posmatraj kroz tu tacku gledista pa ce ti se samo kasti.

offline
 • Lox 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 563

Zanimljivo je da u Iranskom parlamentu Židovi imaju zajamčena mjesta, mislim da je šest.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2136

Izgleda da bi prva zrtva ove americke eskalacije u Teheranu mogao biti predsjednik Hasan Ruhani zajedno sa umjerenom strujom u vlasti

https://www.reuters.com/article/us-iran-politics-u.....SKCN1SM0HL

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 3502

Jedno, svaka manjinska, a priznata religija ima po jedno. Ukupno pet mesta. Severni i južni Jermeni, Asirci, Jevreji i Zoroastrijanci. Brojke variraju od jedva desetak hiljada, do 60 000. No u svakom slučaju ima ih više, a i prava su i bolja no u sličnim državama.

Iranci se hvale (uvek se hvale), da za razliku od mula, ulema i raznih šeiha, ajatolasi znaju da čitaju Kuran kako je Muhamed mislio, pa se trude da poštuju druge tradicionalne vere.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1496

Radi se o procesu koji se zove Islamski revivalizam i koji je započeo pre tri veka u doba kada je Islam počeo da pada u odnosu na rzavoj drugih civilizacija. Unutar tog procesa koji se odvijao širom islamskog sveta od Indonezije preko Indije, Arabije, Sudana sve do Egipta (nešto i preskočeno) imamo i odvojen proces koji je još tada krenuo na samom početku XVIII veka, koji nije bio definisan, koherentan ni sihronizovan a koji bi mogli da uslovno nazovemo proces Arapskog jedinstva. Naime kada je krenuo, Vahabitizam je krenuo po obe stavke. Revivalizam i nehomogeni bljeskovi arapskog jedinstva su imali od kraja XIX i na početku XX veka ozbiljnu predistoriju sa mnogim događajima a onda se sve to polovinom istog veka i posebno u drugoj polovini razbuktalo. I tu bi sada trebala čitava istorija da se ispriča ... U biti Islamska iranska revolucija, ili Homeinijeva revolucija, je deo istog procesa revivalizma (ali ne i arapskog jedinstva) kao i vahabitizam (koji jeste i arapsko jedinstvo) sa početka XVIII veka.
Salafizam koji je jedna od pobočnih grana te plime je generalno trebao da bude izvan problema arapskog jedinstva ali ni on, u poslednje vreme vođen i instruiran od Vahabita ili najmanju ruku nečeg što bi nazvali Hanbalskog sistema za opštu upotrebu, nije prešao preko problema na liniji suni - šije. Tako je (i ne samo po tom pitanju ima još toga) ostao problem kalifata do današnjih dana, problem, koji je bio dugo i praktično silom konzerviran za vreme vladavine Turaka. Zapravo kranje je diskutabilno pitanje koliko su i sunitske škole kompatibilne da budu u jedinstvu. Hanefijski sa jedne strane i Hanbalsko-Vahabitski (sada se može u današnje vreme Vahbitizam prozvati i 5-tom školom ipak različitom od Hanbalske mada neko i ne mora da ima takava stav) sistemi su životno gledano nespojivi. Konkretno Turski Hanefijski sistem je životno nespojiv i ne samo turski ima ih još. I u ostale dve škole ima totalno nekompatibilnih pravila sa Vahabitizmom, manje ili više i dosta zavisi od lokalnih situacija. Imamo i druge delove Islama, ono što je u Omanu, Druzi a pogotovu ceo Sufijski svet koji je sunitski u ogromnoj većini je takođe vidieli smo u Siriji u toj priči osuđen bukvlano na smrt sa strane Vahabita.
E tek sada sa dolazimo do dela koji se u istoriji može svrstati pod antikolonijalnu borbu i gde ide razvoj Revivalizma i tek na njegovim krajevima dolazimo do pojava u koje spadaju nabrojani Vahabitizam, Salafizam i naravno Iranska islamska revolucija, jednako kao što tu spadaju Ataturk, Naserizam, Gadafijev poseban oblik istog, razna Arapska jedinstva ali i Muslimanska braća kao i čitav niz drugih pojava koje se mogu svrstati u nekoliko grupa koje malo široko možemo da nazivamo Al Kaidom ali i sa savim posebnim pojavama koji se nekada mogu lako definisati kao Hamas ili recimo Talibani ali nekad i ne mogu direktno i na kraju naravno i praktično suprostavljeni oblici najpoznatiji je Hezbolah ili recimo Huti .
Tako za stanje u Iranu istorijski gledano moramo da odemo bar u XX vek na njegov početak i da dalje pratimo događaje u njemu kroz razvoj islamskog revivalizma koji će na kraju dovesti do nikog drugo nego prvo Vahabitske monarhije u SA i evoluciju od Ataturka do Erdogana (zapravo Muslimanska braća u konačnici mada se tu još lome koplja) na drugoj strani, egipatskog Naserizma koji je i danas tamo u nekom obliku i lomi koplja sa Muslimanskom braćom, i Homeinijevog Irana na četvrtom kraju ovog stanja. I sve druge varijacije na temu da ne idemo dalje po svekolikom nabrojanom i nenabrojanom Islamskom svetu.
Radi dolaska do istine koja važi danas ovde, posle navednog istorijskog dela, moramo polako da prelazimo na čistu geostrategiju zapravo socijalnu geografiju kako god sve te, geografije nazivali.
Srećna okolnost je da ovde u platou stvarne istine možemo i trebamo da se oslobodimo tereta istorije kao nauke oko čega se profesionalci ovde kod nas...diskutuju i sukobljavaju i da kao vojnici posegnemo za čistom istinom neopterećeni njenom dokažljivošću.
I tu onda između istine i neistine stoje samo naše lične i profesionalne mane a ne metodologija istorije kao nauke, a geografija je hvala Bogu egzaktna prirodna nauka, a socijologija je manje kruta od istorije (ali eto ipak ne možemo da pobegnemo u čiste prirodne nauke) i ako smo u stanju da problemu priđemo čista srca i zdravog razuma napola smo puta ako ne i više, ostaje ipak i deo zanatske profesionalnosti i to je to, tu nam je završna granica.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 771 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, burekbrigada, cropape, Cvijo_ue, Davor Kondic, djonsule, DJORDJE-NO-1, Dovla, Faki-Valjevo, FOX, gasha, h8propaganda, hyla, jovan.simovic97, kolateralnasteta, Kubovac, KUZMAR, ladro, MaksicZoran, mandicdamir245, mercedesamg, milekNS, Nomenklatura, Novi, Panter, pedja63, renoje2, ruseskij, stegonosa, Suva planina, ucenik32, vathra, vlvl, Voja1978, voja64