"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1280

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"ДЕПЕША ВИКИЛИКСА – Ватикан фактички признао „Косово као независну државу“ (фото)
Ексклузивно објављујемо депешу Викиликса из које се види да је Ватикан (по сопственом признању!) фактички признао Косово као независну државу! Ватикан је још пожелео Косову и успешну изградњу нове нације! За Ватикан је Косово бивша српска покрајина! Ватикан је рекао да је косовска независност процес који се не може оспорити и вратити назад! Ватикан је рекао и да не искључује формално признање Косова у будућности!

Ватикан је признао америчкој абасадорки Глендон у Ватикану да није (још увек) формално признао Косово, иако јесте фактички, само зато што је “неки званичник СПЦ“ рекао папистима да ће СПЦ наставити “екуменистички дијалог“ са Ватиканом (односно даљи пад у јерес и гажење Православља) уколико Ватикан не призна Косово и формално."
https://facebookreporter.org/2017/07/30/depesa-vik.....zavu-foto/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

Dr Dragan Petrović - Skandal Vučić! (Šta krije unutrašnji dijalog oko Kosova i Metohije)

https://m.youtube.com/watch?v=cG9j0GXMrLs



offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25465

ПОПОВИЋ: За дијалог о Космету једино уз поштовање резолуција СБ УН 1244 и оквиру Устава Србије
http://kremlin.rs/%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d.....%83%d0%b7/

Српска народна партија спремна је да изнесе своју платформу за дијалог о теми Kосова која је заснована на два суштинска принципа, а то су поштовање Устава Србије, по којем је Kосово неотуђиви део Србије и има положај суштинске аутономије, и поштовање Резолуције 1244 УН која гарантује очување територијалног интегритета и суверенитета наше државе, рекао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић. у јутарњем Дневнику РТС.

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

Мали оф
И Немањићи били између чекића и наковња
Историчар др Радивој Радић: Стефан показао како се државни интереси прилагођавају широј ситуацији. На територији бивше СФРЈ до почетка 15. века уопште није било Албанаца. Од историје сад праве ријалити програм

* Поједини албански историчари тврде да су Немањићи њихово племе Нимани?

- То су потпуно бесмислене теорије које немају никакве везе са историјском истином. Група наших најугледнијих стручњака, академика и научника светског гласа је пре тридесетак година јасно показала да на територији бивше СФРЈ, што значи и на Косову, до краја средњег века уопште није било Албанаца.

offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 607
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Napisano: 30 Jul 2017 19:53

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....a-kim.html
TIBOR VARADI:::: Неће морати, како каже, да бране митове, већ ће лакше моћи да преговарају за најбољу од могућих опција у интересу Србије. То је, по његовом мишљењу, персонална и територијална аутономију Срба на Косову, и линија испод које се не смеју спустити српски интереси.

"Да се Косово 'врати' и постане део Србије, мислим да у овом часу, мада то није лако рећи, није реално. Али, нисам свезналица... А то да се српске цркве, манастири, културна и језичка права заштите путем персоналне и територијалне аутономије, то је остварљиво. То би било праведно и могуће. То је остварљив циљ", каже Варади и прецизира да мисли на територијалну аутономију северног Косова.

Верује да би то и за Европу било неоспорно и сматра да се преговарачи морају заложити за то да Срби на Косову и Метохији и убудуће могу да живе као Срби, "да сачувају језик, културу и своје српство".

Тај предлог се, истиче, мора изнети на сто пре договора о коначном статусу српске покрајине.

Варади не верује да је могућ консензус, али понавља да је унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама.Са становишта струке којом се бавим, проглашење независности Косова било је противно међународном праву, али о томе је Међународни суд правде избегао да да стварно мишљење. Дато је једно саветодавно, које не иде у прилог Србији. Уместо да се каже - да ли је само одвајање у сагласности са међународним правом - речено је да изјава, односно декларација о независности није у несагласности са међународним правом. Тако је заправо избегнут одговор на право питање", указује угледни правник.

Варади додаје да, уз то, не треба заборавити да су готово сви западни политичари, који су поздравили ту одлуку, рекли да проглашење независности Косова није преседан, те да треба имати на уму да они који" верују да су дошли до једног узорног решења неће то мишљење променити.

Зато је за њега питање: "да ли чињеница да је међународно право на нашој страни, мада то међународни суд правде није потврдио" треба да буде оријентир за даље потезе Србије или не?

"Требало би да се суочимо са тим да Косово де факто правно данас није део Србије - без обзира на то да ли треба да буде, без обзира на то шта праведно или није - јер ни законадавна, ни административна, ни судска власт Србије тамо се не простире. У тој ситуацији говорити да ћемо сачувати Косово није сасвим адекватна реторика. Јер тешко је сачувати оно што није у нашем поседу", каже Варади.

Подсећа на конкретан пример и објашњава да би, да је Рамуш Харадинај на захтев Србије изручен Београду, Нишу, Суботици... то било изручење Србији, али у случају изручења Приштини - "он не би био изручен Србији".

Dopuna: 30 Jul 2017 19:56

Варади скреће пажњу на још једно питање над којим јавност у Србији треба да се замисли, а то је: "шта би би било када би Косово стварно постало део Србије"?

"Реалност је да је реч о око два милиона људи, од којих преко 90 одсто већ две деценије и дуже живи у једној сасвим другачијој политичкој и социјалној култури. Потом, какве би биле економске последице тога?", пита се Варади.

О свему би, сугерише Варади, требало размислити, "све те хипотезе узети у обзир" да се види "шта би било кад би било".

"То би требало да буде део дијалога и да се у оквиру тих чињеница тражи одговор шта је могуће. Уместо у митовима, да се тражити одговор у чињеницама", истиче Варади.

На питање очекује ли да би из дијалога, који је практично већ почео, председник Вучић и српски преговарачи могли да извуку и неко меродавно мишљење и аргумент више у нашу корист, односно види ли он као стручњак неко правно решење које би омогућило нормалазицају односа са Приштином без "губитка Косова", Варади каже да нема довољно сазнања о току преговора да би могао да да одговор на ово питање.

"Да бих о томе стручно дао мишљење требало бих да будем много ближи поступку преговора, а ја то нисам. Према томе, човек може бити стручан једино у питањима у која је 'заронио'", примећује професор

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

djordje92sm ::

Варади скреће пажњу на још једно питање над којим јавност у Србији треба да се замисли, а то је: "шта би би било када би Косово стварно постало део Србије"?



Ја, као део те јавности јелте, сам се замислио о том "шта би би било када би Косово стварно постало део Србије"?
И прво што ми је пало на памет је ПОПИС- Ето, да се једном за свагда отклони свако даље спорење инсистирао би као појединац да се тамо доле спроведе попис становништва и да се утврди има ли их стварно два милиона или нема!?!
Радио сам дуго година у једном хотелу и знам да није исто када ти кажу "долазе ти два човека на конак" и "долази ти двадесет људи". Оно што никако нисам волео је да ме затекну у раскораку и да ми без најаве пошаљу неп. број људи да се постарам о њима (смештај, постељина,оброци...). Много је лакше када бараташ са тачним цифрама него кад одокативно процењујеш потребе. А после пописа, после би се опет замислио о неким другим спорењима али отом потом.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2509
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

ako nam je za utehu...

PRIŠTINSKA KOHA RAZOČARANO KONSTATUJE: Teško do članstva Kosova u Interpolu, Rusi predsedavaju

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....edsedavaju

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 545

Цифра од 2 милиона се увек провлачи да се шири дефетизам. ''Ма шта ће нам 2 милиона шиптара''. А истина је да их нема ни 1,3 мил. Погледати резултате гласања и попис.

Видим већ су кренилу, овај не жели 2 мил. шиптара, овај не жели децу у рат да шаље. Као да је опција признање или рат.

Трећи српски устанак ће се десити онда кад се десница уједини. При том не мислим само на политичке партије већ кад највећи део деснице (онај који гласа за везира) схвати да њихов вођа није оно што су мислили да јесте. Није мудар политичар који замајава очи западу док Руси не ојачају. Не издаје Србију ''зато што мора''. Кад просечан патриота схвати о каквом је овде преваранту и издајнику реч, не би се кладио у пасивност нашег народа. Питање је само кад ће то да схвате? Где је граница? РС? Војводина, Санџак? Кад ће да схвате да се удовољавање западу не исплати?

Било је овде и добрих постова који подржавају ''дијалог о КиМ''. Не рачунам оне небулозе о албанском језику итд.

А све се своди на једноставно питање, шта ми то губимо што одржавамо овакав статус КиМ а шта би то добили са признањем? Па ето ако неко може да ми одговори на то питање, слушам.

Чим он припрема дијалог толико унапред значи да му није свеједно. Превише се он узда у своје манипулативне спосопности и глупоћу нашег народа. Мислим да му у овом случају неће помоћи ни Пинк ни Хепи ни маркетинг трикови и спинови ни САНУ ни нико ако се народ пробуди. Све је до нас. Наредне године су кључне.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

šta ovaj bulazni?!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&.....id=1288101

"Dačić je u autorskom tekstu za "Blic" od ponedeljka najavio je da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i pokrenuo pitanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, proveriti mogućnost razgraničenja na tom prostoru."

pa da jer šta se njih dvojica dogovore to će biti to Very Happy

offline
  • Pridružio: 28 Nov 2015
  • Poruke: 164

Znam da je off,ali moram. Moje selo je potuklo danas SNS na izborima za savet MZ. 11-0.A nema sta nisu probali da pobede.
mycity.rs/must-login.png
Sad cujem od mojih tamo da su SNSovci i ispekli 6 prasica da slave pobedu, pa se razbezali, ostadose prasad nepojedena. 😀😀😀

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1398 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 6 sakrivenih i 1338 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, Atomski čoban, Batinas, bigfoot, bojank, Boris90, darcaud, DeerHunter, Dežurni pod palubom, Djokislav, dmdr, Dorcolac, drimer, ikan, Insan, ivan1973, ivan979, kinez88, kybonacci, Litostroton, LUDI, Luka Blažević, Lukaaa, Lutvo_Redzepagic, milenko crazy north, Milometer, milos.cbr, mkukoleca, mnn2, MrNo, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, Neretva, oganj123, panonski mornar, Romibrat, royst33, ruger357, sap, slonic_tonic, Smajser, Srle993, suton, vathra, VJ, vobo, vukdra, wolf431, yufighter, Zimbabwe, zlaya011, 1107