Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1386

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25671
  • Gde živiš: I ja se pitam...

vukovi ::Sad je valjda i najvećim laicima jasno, gdje je rođena ideja Nacizma.
London -Vašington
Pivnica u Minhenu je samo mjesto gdje je Njemačkom narodu podmetnuto to sjeme.


Независно што је ово ОТ, да подсетимо да се Хитлер дивио Мусолинију који је знатно пре њега развио идеје фашизма-нацизма и дошао на власт. Хитлеровци су као мала деца ишли на поклоњење Мусолинију. Иначе, сагласан сам да је све зло овога света потекло с британских острва. Доказано што се и данас може чути и видети у свакој њиховој изјави и поступку.

Крај ОТ, да не развијамо даље причу

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

Citat:
Izgleda mi da polako kreće operacija Seversk, @Denaya, ima li kakvih izmena u sastavu ruskih snaga na tom napravleniju, ja se nešto uzdam u VDV? Valjda će namučeni Wagner biti pošteđen barem do Slavjanska.


Po svim iole relevantnim izvorima, prve linije kod Rusa nisu posednute sa jedinicama VDV. Na borbenom dodiru su jedinice DNR koje se nalaze na desnom krilu, dok su u centru jedinice RF. Pod centrom smatram od Zalznjaska do kanala zapadno od Kliščovke. Na levom krilu opet jedinice DNR. Mada ovo sve uzeti sa rezervom.

Zašto? Pa mape sa rasporedom Ukrajinaca u toj potkovici zapadno od Arjomovska prikazuju dosta njihovih jednica tu. Lično mislim da ih nema ni pola od onoga šta prikazuju. Smatram da neke jedinice koje su izvučene i dalje stoje na spisku, jer nema potvrda o nekoj drugoj lokaciji.

Rusi su trenutno pasivni na frontu oko Artjomovska. Dok su Ukri svoje napore usmerili u reon Orehovo-Vasilovka. Imali su neke manje uspehe. Opet mic po mic pomeraju Ruse sa uzvišenja oko sela.

Sa druge strane Rusi su pritisli Belogorovku na S.Doncu. Takodje imali su manje uspehe kod Sporna.

Ona polja što su Rusi povratili od Ukrajinaca mogu još dosta puta promeniti vlasnika. Ako se sećate, njih je Vagner relativno lako zauzeo. Nezgodna su ona za Ukrajince da se brane na njima. Malo više nego Rusima. Ali su potrebna i jednima i drugima, jer su polazna tačka napada na glavne položaje.

Vagner je odradio svoj deo posla i mislim da treba ići na zasluženi odmor. Ko će ga zameniti videt ćemo.

Jedna zanimljivost. Prošle godine, odprilike u ovo vreme, Vagner skoro nije spominjan uopšte. Pisalo se o jednoj drugoj skupini. Čečenima. Oni su bili nosioci borbi oko Severodonjecka i o njima su pojedini podrugljivo pisali kao o "ala krem" Ruske vojske. Ako se ne varam, Vagner je preuzeo Popasnu od Čečena u završnoj fazi. Prvo "stidljivo" potom sve više i više. Kako se više pisalo o njima tako sve manje o Čečenima. Znači oni su posle tih dešavanja poslati na odmor. Da li je došlo vreme da se opet piše o njima, pokazaće vreme.

P.S.
Zaboravih napisati da su se pojavile dve nove BARS jedinice na desnom krilu. Takodje VDV je u pozadini, što mi je i logično. Nebitno kao rezerva ili priprema za dalje napadne akcije.

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1307

Ovako pada ukro PVO raketa na stambene zgrade. Kasnije će reći da je to bio ruski projektil...

https://t.me/anna_news/50473

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2264

draganl ::https://twitter.com/i/status/1662556104444846082

Lindsay Graham: Russians are dying. It's the best money we ever spent.
Zelensky: Thank you so much.




ovaj je na putu da ga kod kuce bace u corku zbog muljanja, zato se toliko i koprca i pravi njesra da se pere.

ovo je kao da pustis nekog sklj politicara sa dna kremlja da prica o atomkama, toliko je vazan.
niko ni kod amera ni kod rusa (osim novinara kojima ovakve stvari dobro dodju radi propagande) se ne obazire na njega.

zece nebitan lik..samo nikako da to shvati, pa se i dalje trpa svugde.
da su ameri pametni, nabili bi mu dve pesnice u stomak, pa u corku i bacili kljuc.
pratim koliko toliko njihovu politicku scenu, a on mi je jedan od najogavnijih politickih likova tamo, a nije da im konkurencija nije velika po tom pitanju.
to menja rec na dnevnom nivou 5x

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Taj Graham je onaj "biser" koji je odmah po početku SO pozvao nekog "Bruta" bliskog Putinu da ga ubije i čim pre završi stvar, jelte.

Koliko znam i među američkim mnjenjem je omražen kao jedan od većih beskičmenjaka jer se lizao sa McCainom prvo, a potom mu nos nije izlazio iz Trampove zadnjice kad je ovaj pobedio.

I uglavnom ga smatraju za kako kažu chicken-hawka, upravo zbog njegove anti-ruske retorike i pokušaja da se izrodi u jastreba, a u stvari važi za jednog od najbesramnijih senatora u skorijoj istoriji SAD.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Изгледа да Руси добро туку данима уназад. Са друге стране украјинска страна добро контролише медијски простор. Па нема пуно снимака. Али понеки процури.

https://t.me/boris_rozhin/87155

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25671
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Skakac7 ::Изгледа да Руси добро туку данима уназад. Са друге стране украјинска страна добро контролише медијски простор. Па нема пуно снимака. Али понеки процури.

https://t.me/boris_rozhin/87155


Не мора ни да ''процури''. Зна се шта може да процури (ако се лепо почеше Very Happy ). Само нека бију, мени снимци нису потребни.
ПС
Зна ли се нешто о ноћашњем нападу? Шта каже семафор?

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

Pre neki dan sam napisao post u kojem sam priložio izjavu borca Vagnera i izneo mišljenje da su gubitci bili veći na poljima oko grada nego u samom gradu. Za obe sukobljene strane. Smatram da je ovo još jedna činjenica koja potkrepljuje moje mišljenje.

Na delu fronta od Vasjukovke do Majorska su zanimljive tri jedinice, posebno 93 meh. Druge dve su jedinice na krajevima krila. 30-ta na potezu Vasjukovka-Zalznjanske i 28-a naspram Ozarjanovke i Kurdjomovke. Ove tri jedinice se stalno spominju od početka operacije Artjomovsk, odnosno od Januara ove godine.

Zašto su mi zanimljive. 30-ta je izgubila Blagodatne, potom uzvisine iznad sela i selo Zalznjanske relativno lako. Iako je u tom trenutku delovalo da je jedinica razbijena, to se nije desilo. Komanda je sačuvala ljudstvo i njenu operativnost. Posle toga taj deo fronta se upasivio što joj je išlo u prilog. Borbena dejstva su se prebacila zapadno od njene zone odgovornosti.

28-ma se spominje od početka operacije. Nije mi poznato da li je ona izgubila Kurdjomovku i Ozarjanovku ili je zamenila jedinicu koja je izgubila ta dva sela. Ona je posle uspešne kontre i odbacivanja Rusa od Dulovke imala sličnu situaciju kao i 30.-ta. Borbena dejstva su se prebacila ka Kliščovci koje nije bilo u njenoj zoni odgovornosti.

Sad dolazimo do 93-će. Koliko sam ispratio, borila se svo vreme u gradu do poslednje zgrade. I pored svega toga još uvek stoji na linijama ispred Rusa.Ona se trenutno nalazi u centru fronta istočno od sela Ivanovske ka Artjomovsku. Ostale jedinice kako su se povlačile iz grada, upućivane su na neposredne bokove oko grada. Odnosno Ivanovske,Bogdanovka, Grigorovka i Orehovo. Menjale su jedinice koje su se borile na bokovima linija oko grada.

Znači izmedju zona odgovornosti dve brigade koje su imale duži period relativne pasivnosti i nisu rotirane od Januara meseca, postojao je deo fronta sa intenzivnim borbama. U toj zoni bila je 93-ća koja je bila konstantno u urbanim borbama, i jedina jedinica koja je prisutna celo vreme bitke za Artjomovsk. Dok su se na bokovima linija oko grada, odnosno poljima, jedinice rotirale ko na ringišpilu.

Ima još jedinica koje su prisutne celo vreme ali sa periodima pauze. Zbog toga su mi one tri najzanimljivije, pogotovo 93-ća.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Тенкисти 10. бригаде уништили су кућу у којој су се крили милитанти укровермахта

Тенкисти 10. одвојеног тенковског батаљона 1. Доњецког армијског корпуса су директним погоцима уништили кућу у којој су кијевски милитанти покушали да се сакрију, показујући снајперску прецизност.
https://t.me/SrbijaRusija/24383

Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације погодиле су складиште муниције укровермахта у Запорожју са ФАБ-500.
https://t.me/SrbijaRusija/24379

Ланцетизација Украјине се наставља
Долазак није избегла ни „камуфлирана” һаубица М777.
https://t.me/anna_news/50474

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

To konstantno "fabriranje" mi je jedna od polaznih teorija zašto u praksi neke obimne ukrajinske kontraofanzive neće biti u dogledno vreme, ako ikako.

Prosto razmišljam koji je logistički košmar obezbediti potporu ofanzivi velikih razmera koja glavnicu svog potencijala treba da iznese prevashodno na NATO sredstvima.

Hoću reći prošle godine pogodiš Ukrajini skladište ili logistički centar opskrbljen njoj tada svojstvenom municijom/opremom sovjetskog porekla, prosto će te logističke gubitke nadoknaditi sledeća. Nije kao da neće imati istu sadržinu u ostalih pet.

A sada računam da je situacija umnogome drugačija jer sve veća baziranost na NATO aparatima umanjuje sposobnost OSU da diverzifikuje logističku potporu, te da danas jedna pogođena logistička tačka rezultuje višestruko većom štetom po OSU.

Tako da negde pretpostavljam da ovi udari direktno odlažu i odmažu planirane ukrajinske ratne napore, i da bila jedna vrsta logističkog suicida da pokrenu ofanzivu većih razmera dok ruska avijacija udara po žilama u pozadini.

Mada opet, nije da se Ukrajina pita da li je i koliko njen plan suicidalne perspektive u datom momentu, no svejedno računam da je trenutno kontrola štete koje prouzrokuje ruska avijacija gorući problem za NATO planere.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1241 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 7 sakrivenih i 1171 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, amaterSRB, Andrija357, armor, ArmyBoss, Atomski čoban, Battlehammer, Bobrock1, bojankrstc, BRATORIII, ccoogg123, comi_pfc, crnitrn, dane007, Dannyboy, darcaud, darkangel, dekan.m, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, Georgius, Gosha101980, goxin, hooraay, hyla, JimmyNapoli, karevski, Levi, Lieutenant, Marko Marković, mgolub, Mi lao shu, milenko crazy north, Misirac, Mixelotti, moldway, Ne doznajem se u oružje, nebkv, ObelixSRB, operniki, Oscar, panzerwaffe, pein, Rakenica, royst33, Shinobi, Sir Budimir, slonic_tonic, SR-3m, Srle993, suton, Tragač, Tvrtko I, VJ, vlad4, Vlada1389, Vlada78, voja64, VP6919, Wrangler, YugoSlav, 1107