Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1382

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2005
  • Poruke: 218

Napisano: 27 Maj 2023 15:26

Какав бре информер или не дај боже данас или време. Ово су фотке и коментари са телеграм канала Спутник

Dopuna: 27 Maj 2023 15:29

Ова животиња , белоруски фашиста је ликвидиран
Оснивач белоруског нацистичког покрета „Бела легија“ Мирослав Лазовски ликвидиран је код Артјомовска.

Раније смо извештавали да је 17. маја, пук "Калиновски" претрпео значајне губитке у борби код Артјомовска (Бахмут), уништена је читава јединица.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 20

Русија: Бесмислено расправљати о претпоставкама да Београд шаље оружје Кијеву

„Нема смисла расправљати о неким хипотетичким претпоставкама. Званични Београд је одмах демантовао информације о испорукама оружја из Србије у Украјину које су се појавиле у медијима. Руско-српски односи настављају да се развијају у координатама стратешког партнерства“

sputnikportal.rs/20230527/rusija-besmislen.....91421.html

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3463

Viceroy ::Hajde da preskocimo Informer kao izvor vesti jer ne prilici jednom ozbiljnom forumu kakav je ovaj.
Људи изгледа ни у 2023. години нису научили да није битно који сајт преноси вест јер већина ради по систему копи пејст. Пошто је ово српски форум треба ако је могуће стављати вести на српском уместо на енглеском и другим страним језицима. Гугл претрага од две секунде је довољна да се информација провери. Али људи овде ће уместо тога и даље да кукају како се преносе вести са Курира, Б92, Информера итд.

https://www.cnn.com/2023/05/24/europe/norway-spy-w.....index.html
https://www.jpost.com/international/article-744306
https://nypost.com/2023/05/25/norway-warns-residen.....spy-whale/

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7862
  • Gde živiš: Zagreb

ivan24 ::

au, kako loša montaža
mrzim aljkavost i površnost
pa ako već radi, neka si uzme 15 minuta i napravi koliko toliko pošteno.

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Poštovanje svima.

Pratilac sam ovog foruma već duže vreme i praktično jedino se preko vas ovde informišem o vestima i aktuelnostima.

Pa rekoh da se konačno uključim sad ovako kao se otvorio prostor malo, čisto da bude manje kao da sam neki padobranac.

Elem, voleo bih da prokomentarišem moj stav o perspektivi sukoba u iščekivanju te famozne ukrajinske kontraofanzive - moj je stav da je biti neće. Zašto?

Stekao sam utisak da je Zapad (konačno) shvatio da je propao glavni cilj njegovog angažovanja u ovom sukobu a to je politička i ekonomska destabilizacija Rusije, i da bez direktnog uključivanja i eskalacije konflikta na samu ivicu trećeg svetskog rata, taj cilj neće biti dostižan ni kroz "iscrpljivanje" Rusije do poslednjeg Ukrajinca.

U tom smislu, cenim da je ideja Zapada sada ne da spremi Ukrajinu za kontraofanzivu već da njenu vojsku modernizuje i opremi u što većoj meri kako bi bila u što povoljnijoj poziciji militarizovanosti pred eventualno otvaranje ka ideji neke vrste diplomatskog epiloga, po Zapad najpoželjnije ka ideji zamrznutog konfilikta.

Sa druge strane je Rusija. Što se tiče Rusije, konstantovao bih da su oni isto tako svoju najveću pobedu ostvarili u skoro apsolutnom očuvanju socijalnog i ekonomskog mira, uz ograničeno vojno angažovanje, i to u sve u borbi protiv kolektivnog zapada koji je u ime svog angažovanja svoju poziciju ekonomskog i socijalnog prosperiteta doveo na najmanje zavidan nivo još od Drugog svetskog rata.

Takođe, rekao bih da je Rusiji zapravo najveći cilj, a koji javno nije proklamovan, upravo održavanje tog unutrašnjeg stanja stabilnosti i mira, odnosno vođenje rata iscrpljivanja sa kolektivnim zapadom uz minimalne efekte iscrpljivanja po vlastito društvo i ekonomiju.

U tom smislu verujem da je to glavni razlog zašto nismo videli drugi ili veći talas mobilizacije, zašto se Rusija ne opredjeljuje za prosto brojčano nadjačavanje Ukrajine i zašto za vrh koplja uzima borce Vagnera, koji će ponajviše stradati a ponajmanje izazvati emocionalnu reakciju ruskog društva.

Ono u čemu mislim da je Rusija najviše omanula, to je njena filozofija specijalne operacije projektovana kroz doživljaj ukrajinskog naroda pre svega, zatim ukrajinske države, a potom i kolektivnog zapada.
Jednostavno, sam čin ulaska u Ukrajinu kroz maksimalno utančno proporcionalan vojni pristup, iz ugla sadašnjice, delovao je maltene kao humanitarno vojno angažovanje. Često sam ovde pročitao da je zapadna propaganda teorija da je Rusija za cilj imala brzo poteznu pobedu. Moj je stav da to jeste bio ruski plan A, a da u datom momentu dalji hronološki planovi nisu imali naročitu razradu niti definisanost.

U tom kontekstu, denacifikacija i demilitarizacija nisu uspele jer smatram da ih je Rusija poistovetila sa ciljem vojnog i političkog potčinjavanja Ukrajine za stolom, što se nije desilo, ni onomad u Belorusiji, niti posle u Turskoj.

Dalji tok sukoba i njegovu dinamiku je prosto uslovio Zapad i NATO kroz pristup progresivne eskalacije, koja je krenula od isporuke municije i šlemova do očekivane isporuke F16, da ne spominjemo punu angažovanost NATO vojnog aparata koji potpomaže ratne napore protiv Rusije.

Što se tiče Rusije opet, rekao bih da su prihvatili takav tok i sebi za glavni cilj tada postavili održivo uništavanje i iznurivanje svog NATO aparatusa ubačenog u Ukrajinu, opet uz minimalno povećavanje vlastitih vojnih uloga.

Šta je Rusija mogla možda - da odgovori na neku od pređenih "crvenih linija" uz dobit da preseče NATO u njegovim ratnim naporima ili uz rizik da izazove NATO na mnogo veću eskalaciju, što bi opet i Rusiju prinudilo na mnogo veću mobilizaciju.
No, te crvene linije jednostavno vodim pod teorijom Šredingerove mačke. Sukob je mogao istovremeno biti i bolji po Rusiju ili totalni haos za sve.

Kada se podvuče crta: Ukrajina je u totalnom ratu protiv Rusije; kolektivni zapad i NATO su u de facto totalnom angažovanju protiv Rusije; Rusija nije u totalnoj konfrontaciji ni sa jednima ni sa drugima jer protiv Ukrajine i dalje sprovodi ograničenu specijalnu operaciju a za NATO je od Ukrajine napravila crnu rupu, rupu za svaki evro i trud uložen u Ukrajinu u cilju slabljenja ruske države, cilj koji za ovih godinu i po dana nije makao ni za metar.

Što se tiče Rusije, ona će pored sebe imati rusofobnog stvora na steroidima i anabolicima šta Ukrajina pod ovim establišmentom jeste. Na kraju krajeva, Rusija bira da ta aždaja ne bude obezglavljena njenim mačem. No, Ukrajina već sad je upropaštena država jer stepen ekonomskog i demografskog oštećenja će biti šteta kontrolisana samo dok Ukrajina bude na EU aparatima. Entropija će svakako po Zelenskog i ekipu pre ili kasnije odraditi svoje.

Stoga, moj je zaključak da ovde apsolutni uspeh i pobeda nisu mogući ni za jedne ni za druge (Ameriku/Zapad) jer je jednostavno pređena tačka realnosti za tako nešto, a realnost je postala hronologija održivosti.

Krajnji, dozvolićete moj skromni zaključak, epilog ovog sukoba biće samo zaključivanje jednog čina koji će formalizovati globalno-bezbednosni poredak na status sličan hladnoratovskom, a prosperitet takvog poretka će u ovom momentu ostati prosta vizija pitanja "Kako vidite svet za 5 godina?"

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Ukro gubitci prema Wagneru za period mart 2022 - maj 2023:
engleski Arrow https://t.me/zoka200/9897
ruski Arrow https://t.me/boris_rozhin/87070
srpski Arrow + ovde

+ i još malo ruski
https://t.me/grey_zone/18870

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3042

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1662524958596112384

GP":Područje je u 6 mjeseci zauzela PMC Wagner, privatna vojna tvrtka koju podržava ruska vojska.

. Zaplijenjeno područje (272 četvorna kilometra)
. Izgubljeno područje (23 četvorna kilometra)

Područje koje je Pmc Wagner izgubio nakon zauzimanja i područje koje trenutno kontrolira je blizu polovice područja Yalove."

Kad napravimo crtu, Wagner napravio dobar preokret. U ovom rajonu. Inače nekih velikih novosti nema, obje strane čekaju i naravno spremaju se. Ruje spremaju i jedreče FAB 100, koje če navodno jedriti do 100 kilometara.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1785

Ако направе Фабовку да клизи 100 километара, ја ћу је појести.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 252

nemkea71 ::Ако направе Фабовку да клизи 100 километара, ја ћу је појести.

mozda ce je ispustati iz svemira , kontra od rotiracije zemlje


Very Happy

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2022
  • Poruke: 335

Realno avion bi morao da ispusti fabovku sa 20 km visine da bi ona stigla do 100 km dometa

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 993 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 958 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Ben Roj, bigfoot, bojank, Bubili, Centauro, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, draganl, Džordžino, Georgius, HogarStrashni, ILGromovnik, ivica976, kikisp, kovinacc, Kubovac, kybonacci, Magistar78, milenko crazy north, Milos ZA, Outis, Panonsky, panzerwaffe, pein, Shilok, slonic_tonic, Smd, sovanova95, vaso1, Vlad000