Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1068

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Ja u ovom sukobu uopšte ne mogu da pojmim pobedu kao kategoriju, ni Rusa, a o Ukrajini da ne pričam.

Jer da bi se pričalo o uspehu ili neuspehu, svrsishodnosti, mislim da će biti potrebno da prođe koja godina, da vidimo post-ratni poredak... Ovo kada se završi, na ovaj ili onaj način, neće više ništa biti isto. Mislim da ni sami ne možemo da pretpostavimo na šta će multipolarnost da liči, kakvi će biti propratni efekti, bezbednosna perspektiva Evrope.

A ako bi već morao da kategorišem tu pobedu Rusije, ja bih se zadovoljio formalizovanim statusom Krima i DNLR u administrativnim granicama, i teritorijalnom ekspanzijom, tj. kopnenog spajanja sa Krimom. I neutralnost Ukrajine.
Pobeda bi bila da se iz formalizacije bezbednosnog statusa izopšti SAD kao činilac.

A u perspektivi... Ne znam stvarno. Glupo bi mi bilo da prognoziram ekonomsko-energetsku entropiju Evrope u post-ratnoj perspektivi i da to cenim kao pobedu, jer bi takve efekte osetili i mi...
Prava pobeda bi bila kapitulacija Evrope nad idejom totalne energetske nezavisnosti od Rusije... Za taj ishod trebaće vremena.

NATO će jačati, ima sada opravdanja da se pokrene jačanje, tj. modernizacija vojnih kapaciteta članica...
Eventualna pobeda bi bila preispitivanje NATO-a o širenju i prijemu novih članica oko Rusije, ili revidiranje njihovih statusa kao potencijalnih članica.

Mislim, jako je nezahvalno pričati o pobedi... Čak i da je Ukrajina kapitulirala skroz i pala za 20 dana u nemilosrdnom blickrigu, mislim da bi opet vreme dalo sud o ishodu rata.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Okt 2015
  • Poruke: 339

@Stevio
Sto se tice jacanja, zelja ce postojati definitivno ali kolike ce im biti mogucnosti uz skupu hranu, gorivo, energente...da ne idemo daleko i nespominjemo nezaposlenost.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Stevio

Па победа за Русију би била стварање Новорусије и контрола огромних ресурса. Као и стварање мултиполарног поретка. Украјина више не може да победи. Она је поражена. Дакле у овом рату могу да победе Русија или НАТО.

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Tačno... Zato moramo da čekamo. Hoće li se post-ratni poredak pretvoriti u novi pred-ratni ili će se psihološki uravnotežiti pod pritiskom fundamentalnog ljudskog prosperiteta.

offline
  • Pridružio: 06 Jan 2022
  • Poruke: 84

Bobrock1 ::https://twitter.com/LucasFoxNews/status/1512487913426386946
GP:"Rusija mobilizira 60.000 rezervista za pridruživanje ratu u Ukrajini: američki visoki dužnosnik obrane"


Ovo mi se svidja. Ovo ovako više ne može, kao što napisah u obrisanom komentaru, ovo više nije specijalna operacija, ovo je totalni rat.

Ali kasne brate, kasne...mnogo su spori u koracima. The West is moving lightning fast unfortunately.

offline
  • Pridružio: 06 Jan 2022
  • Poruke: 84

Ja više ne mogu stići upratiti koliko odobravaju sredstava i šalju oružja i opreme bogte. Stravično.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 102

panzerwaffe ::Ne mogu da verujem da mnogi ovde traže bombardovanje NATO teritorije.
Jel NATO napao teritoriju Rusije? Nije. Tačka.


НАТО је де факто у рату против Русије. Укључујући и војнике на земљи. Ограничен број војника али су присутни.

Да је рат и званично декларисан Руси би могли да скину она два авакса што су 24/7 изнад Румуније и Пољске. Овако ти авакси лете без страха да ће бити оборени.

Одлука о томе да ли ће НАТО да се укључи и са копненим снагама у Украјини је већ донесена. Ако је одлука да се иде на отворени рат против Русије онда се само тражи изговор и само је питање времена када ће се то и урадити.
Ако је одлука да се не иде на отворени сукоб онда ни руски лимитирани удар по линијама снабдевања у Пољској или Словачкој то не би променио.

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Ja iz nekog razloga mislim da dobar deo te najavljene opreme ne stigne do Ukrajine...

Uvek se setim priče o razotkrivenom šablonu humanitarne pomoći za Afriku od UN, neka priča koja je bila pre dosta godina...
Od planiranih i najavljenih sredstava ogroman procenat ni ne dođe do Afrike nego se zavrti u nekim ekonomskim mahinacijama koje su bile toliko teško shvatljive.

Nešto mislim da i ovde nije slična priča, da je u pitanju jedna vrsta mahinacije koja za cilj ima da se ta sredstva oslobađaju, cirkulišu ili uopšte ne šalju u toj meri, sa nekom namerom koja nadilazi potrebe Ukrajine.

Opet kažem, 5.000 Dževelina za primer... A ovamo Ukrajinci kalkulišu da li im je preskupo da ispale Stugnu-P, da li je skuplja od mete...
Sa 5.000 Dževelina, trošili bi ih kao Ameri u Avganistanu, na Talibana koji se krije iza drveta.

Meni tu nešto ne štima.

offline
  • Pridružio: 06 Jan 2022
  • Poruke: 84

Čuj ne stigne, a čime su onda ovoliko polupali ruse?

offline
  • Pridružio: 07 Jul 2014
  • Poruke: 276

Zelenski i klika sa bezrezervnom podrškom zapada su u potpunosti izgubili osećaj za realnost. Dok im Rusi vraćaju industriju u 19 vek oni guraju dalje.
Milošević je kapitulirao nakon što je NATO počeo da gađa civilne ciljeve i industriju, ovaj neće odustati ni kada mu sva industrija bude uništena
Ima svu pomoć zapada, veliku zemlju i dovoljno ljudi za dugotrajan otpor.
Rusi moraju da postignu takav vojni uspeh koji bi im na pregovorima dao poziciju da zahtevaju razoružavanje ostatka Ukrajine. Inače ne piše se dobro nikome.
Ovo više nije pitanje ove dve zemlje, po ceo svet će biti dobro da Rusi brzo pobede i postignu mir pod svojim uslovima inače svašta je moguće.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1410 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 1366 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, Bane san, bankulen, bojcistv, Boris90, cemix, cvrle312, darcaud, darkangel, Dimitrise93, Djokislav, Dorcolac, dule10savic, HogarStrashni, Ivan001, kokodakalo, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, Lubica, Lukaaa, mackenzie, mile23, Miškić, oldtimer, operniki, Panonsky, Srki94, Srle993, suton, tmanda323, Tragač, virked, zziko