Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1578

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

Stevio ::....
Svo ovo naoružavanje Ukrajine meni ne deluje da ima bilo kakvog efekta, to mi je misterija najveća...


Ovo je pravo pitanje zapravo. Moje mišljenje je da bi misterija bila realna ako bi verovali da je sve ono što su na Zapadu objavili da su poslali ( ili će poslati) kao "pomoć" zaista tačno odnosno istinito. Ja u to uopšte ne verujem, naprotiv. Takve laži imaju bar dva efekta: jedno je ubeđivanje sopstvene javnosti da oni nešto ozbiljno preduzimaju (kad već ne mogu direktno vojno da se angažuju) i drugo je ozbiljno "pranje para" kroz "pomoć Ukrajini". Zapadna javnost je od samog početka SO bombardovana gomilom otvorenih laži i dezinformacija (što ne teba posebno dokazivati), da bi sada mi trebali da poverujemo u istinitost tvrdnji kojiko su ovog ili onog naoružanja poslali ili miliona dolara (!) neosredne pomoći.
Ono što jasno vidimo je samo da EU zvaničnici (Mišel i dr.) besramno Kijev nazivaju centrom demokratije (i pored nacističke ideologije, ili možda baš zbog nje) samo zato što pucaju na Ruse. To je izgleda dovoljno da budeš njihov miljenik i heroj. E sad, ovi bi još i pare...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

Нема више јефтиних дронова

https://www.dji.com/mobile/newsroom/news/dji-state.....ce-efforts

DJI will temporarily suspend all business activities in Russia and Ukraine. We are engaging with customers, partners and other stakeholders regarding the temporary suspension of business operations in the affected territories.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

slonic_tonic ::vathra ::
За Украјинце којима понестаје муниције ово је примамљив залогај.
Велико је питање за која оруђа је ова муниција, и у каквом је стању после 30 година чувања.

Pa zašto ga onda još čuvaju?
Znam da TNT i njemu slični mogu dugo trajati, ali pretpostavljam da stari i degnerira ipak.
Da li postoji neki način da se taj eksploziv rastali, da se s njega skine "kajmak" od tog degeneriranog materijala, pa da se opet dobije "novi novcati"?

Ili to sve što je previše staro u pravilu ide na uništavanje?

Trotil ne može ostariti , ako je granata hrđava , može se ta hrđa malo sa drot kefom očistit i namazat s kolomazom i koristit još par godina. U drugom svjetskom ratu rusi nisu farbali granate dok dođe do fronta malo dobije koroziju i taman dobro primi mast na sebe. U toku ofanzive na Stalingrad nisu granate punili sa TNT u Sibiru slali su prazne neofarbane košuljice. na licu mjesta na položaju bi svaki vojnik dobio dvije tri granate muđu noge , a drugi bi sa šefarkom nasuo par kila rastalenog TNT ( 88 C ) u te granate i one bi vojnika grijale do jutra, a dotle su švabe krepavali od zime. U toku Kurske bitke su neke tenkovske postrojbe u toku jednog dana do 5 puta reciklirale čahure. Čahura se vrlo jednostavno može ponovno koristiti pod uvjetom da imaš dovoljno friških kapisli i baruta.
U ruskoj doktrini se municija nikada ne slaže do kraja, u trupi odnosno u skladištima imaš municije za nekoliko dana rata koja je sjedinjana , znači rakete za BM 21 Grad spakirane onako u sanduke i upaljači u konzervama.

Kad krene potrošnja -rat onda se iz skladišta A uzim 100000 komada komora- običnih cevki , koje su pocinčane i pod nadstrešnicom mogu stajati 50 godina, iz skladišta B se uzme gorivo i slažu se rakete. Bitno je u toj prići da su opruge za krilca i upaljače u sanducima u inertnoj atmosferi i nisu napete , napinju se tek kod montaže i troše se za par dana .i zato su pouzdane.

Najbolja stvar su raketna goriva Ruje za Grad toga naprave 300000 tisuća komada svake godine i čuvaju u skladištu 10 godina , nakon toga to melju i dodaju u rudarske eksplozive , Na taj način uvijek imaju u rezervi 3 milona komada raketnih goriva za 3 miliona raketa , a nemaju gubitaka jer za proizvodnju rudarskih eksploziva treba toliko i još nekoliko puta više starih raketnih ili topovskih baruta.

Ista je situacija i sa municijom za haubice sve nove haubice mogu koristiti granata i iz vremena cara Petra Velikog.

Uvjet za NORU A je bio da mora koristiti i staru municiju za D-20 , a to znači i granate iz carske rusije. ali da sa novim barutom i novim dizajnom granate mora imati domet 24 km .

Tu su rusi nezajebivi, po mom mišljenju još nisu pokrenuli te radionice za " remont municije " možda su počeli običnim vagonima iz Sibira dovlačiti dijelove za Grada negdje bliže frontu jer tu bude velika potrošnja , a siguran sam da još nisu počeli prazne košuljice puniti sa trotilom , čemu se zajebavati s tim , kad imaju par miliona komada napunjenih i treba to potrošiti.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

Stevio ::Ne znam stvarno koliko ovi Ukrajinci mogu ovako, tj. dokle...

Prolazeći kroz razne sadržaje i izvore, što jedne što druge strane, stvarno deluje da zadnje 2-3 nedelje jedino Rusija vodi rat a Ukrajinci ginu... Baš je dosta sadržaja poginulih vojnika, zarobljene opreme, uništene tehnike.

Imaju li Ukrajinci uopće ikakav ratni plan ili se vode ovom epizodom Crne Guje da izginu svi do zadnjeg?

Citat:Darling: The Germans seem to be able to anticipate our every move. We send up an aeroplane, there’s a Jerry squadron parked behind the nearest cloud; we move troops to (??), the Germans have bought the whole town’s supply of lavatory paper. In short: A German spy is giving away every one of our battle plans.

Melchett: You look surprised, Blackadder.

Edmund: I certainly am, sir. I didn’t realise we had any battle plans.

Melchett: Well, of course we have! How else do you think the battles are directed?

Edmund: Our battles are directed, sir?

Melchett: Well, of course they are, Blackadder — directed according to the Grand Plan.

Edmund: Would that be the plan to continue with total slaughter until everyone’s dead except Field Marshal Haig, Lady Haig and their tortoise, Alan?

online
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 721
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

+ Novator

Sve se slažem i dodajem,da bi i većina ukrajinaca verovatno želela da su rusi ovo rešili sa nekim blic krigom i 300000 vojnika,ovako ih mrcvare,a i sebe....a o našim živcima da i ne pričamo Mr. Green

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

novator ::^
Volio bih da griješim ali što smo gledali prodore po par desetaka kilometara gledali smo. Sada smo u fazi upoznavanja svih toponima Ukrajine. Više znam sela u Ukrajini nego u Bosni...


Samo podsjecanje. Kad je probijen Solunski front na Kajmakcalanu, uslijedio je prodor Srpske vojske 600 km u dubinu.

Tako da i na kraju rata ima dubokih prodora.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

Изгледа да се опет прави Коалиција вољних....


Поред чланица НАТО-а, позвани и
"The non-NATO countries who were invited to Tuesday’s meeting come from around the globe:

Key Pacific partners: Japan, South Korea, Australia and New Zealand
Representatives from the Middle East: Israel, Qatar and Jordan
A quartet of African nations: Kenya, Liberia, Morocco and Tunisia
Three European nations whose future is in the balance: Sweden and Finland, which appear poised to move towards NATO membership within weeks, and, of course, Ukraine itself"

https://breakingdefense.com/2022/04/from-jordan-to.....se-summit/

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Bubimir ::
Imaju li Ukrajinci uopće ikakav ratni plan ili se vode ovom epizodom Crne Guje da izginu svi do zadnjeg?


Taj plan da izginu svi do zadnjeg postoji, samo je američki tj. Zapadni.

To potvrđuje današnja izjava Marka Mila, načelnik Združenih snaga američkih snaga, prilikom sastanka sa "saveznicima" u bazi Ramštajn.

"Ukrajina očigledno veruje da može da pobedi, pa tako i svi ovde"

"Zemlje širom sveta ujedinjene su u svojoj odlučnosti da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske imperijalističke agresije"

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Napisano: 26 Apr 2022 19:53

U Kini je postojala nešto što se zove Linči. To bi se mogla opisati kao tisuću uboda. Osoba koja je osuđena na smrt tom metodom ne bi instant bila pogubljena. Već bi je polagano ubijali sa svakim sjeckanjem noža. Na svakom ubodenom dijelu bi se sistematično uklanjala mišićna masa do gole kosti. I tako na više mjesta sve dok osoba ne umre u groznim bolovima.
Usporedio bih to s ovim sukobom. Rusi sistematično bodu na više mjesta odjednom. Ne dopuštaju ranjeniku da se oporavi već napadaju i dalje. Svaka prilika za mogući oporavak se uništava preciznim zračnim udarima. Ako je dovoljno duboka rana, postepeno idu sve do kraja dok neprijatelj nije neutraliziran. Vjerojatno će tako biti dok se dovoljno ne osjeti prilika da nema više toliko jake obrane pa da mogu odjednom zaposjeti veliko ozemlje.
Još nešto, sjećate se ruskih akcija u Siriji? Ondje su najmanje bili važni kvadratni kilometri. Već je bilo bitno spriječiti svako veće grupiranje neprijatelja, uništiti prijevoz oružja kao i sva skladišta pa da ostanu bez ikakve logistike. Tek tada bi uslijedili dublji prodori jer napadnuta strana se ne bi imala obraniti zbog manjka resursa.

Dopuna: 26 Apr 2022 19:58

Metanoja ::

Sve se slažem i dodajem,da bi i većina ukrajinaca verovatno želela da su rusi ovo rešili sa nekim blic krigom i 300000 vojnika,ovako ih mrcvare,a i sebe....a o našim živcima da i ne pričamo Mr. Green

U tom slučaju bi brzo ostali sami bez stotina tisuća svojih vojnika. Golem je to teren. Doduše, u zadnjih sto i kusur godina ovo je treći put da taj teren oslobađaju. Ima li kraja više tom oslobađanju?

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7963
  • Gde živiš: Zagreb

^
ono čega se ja dobro sjećam da u Siriji nikada nismo bili zadovoljni s intenzitetom ruskih djelovanja, sve je to bilo jadno, izdajnički, kilavo. A opet su mic po mic na kraju ti "freedom-fighteri" temeljito poraženi i povukli se u preostalih pola najmanje provincije, gdje ih štiti samo još politički odnos između Rusije i Turske.

P.S. sad znam otkud su Amerikanci ukrali svoju frazu "Death by a thousand cuts" tj. smrt od hiljadu porezotina, koju često koriste.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1209 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 9 sakrivenih i 1153 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, ajo baba, amonsrb, aramis s, bagor10, bankulen, Bobrock1, bojcistv, ccoogg123, celik, darkangel, darkstar101, dekan.m, DonRumataEstorski, draganl, GandorCC, GenZee, GORDI, kinez88, krkalon, kybonacci, Litostroton, LUDI, macak44, madza, MB120mm, Metanoja, mikrimaus, mkukoleca, naki011, nemkea71, nuke92, pacika, Panonsky, Parker, Romibrat, scimitar19, stankolich, tubular, virked, vobo, Webb, wolverined4, zixmix, zlaya011, 79693