Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1581

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

Pratim nekih desetak telegram kanala, i danas je bilo bas previse mrtvih, zarobljenih i unistene tehnike.

Bese jedna grupa zarobljenih koji izgleda da su zagazili u sestu deceniju, negdje kazu za njih da su desantnici, meni to ne izgleda tako.
Ako ih rusi takve hvataju na prednjem kraju, nema od njihovog otpora nista.

Neko je rekao da ukrajinci imaju veliki mobilizacioni potencijal i da uz malo obuke i dovoljno oruzja mogu pruziti zestok otpor.
Ne slazem se - iz licnog iskustva znam da takve jedinice nemaju neku upotrebljivost jer tako skrpljene ad hoc jedinice niti imaju koheziju a ni uvjezbanost da bi se mogle suprostaviti desantnoj jedinici na frontu.

Strahovita je ruska nadmoc u vatrenoj moci, i ozbiljan i zilav otpor ukrajinci mogu pruziti samo u gusto naseljenim gradovima, na otvorenom nemaju apsolutno nikakve sanse.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8465
  • Gde živiš: pecina stroga

Putin i Guterres

Ovaj astal polako prelazi u legendu


offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

Pa Rubeznoje nije veliki grad, sto ne preoru to sto Ukrajinci drze i dalje idu.
U stvari ja sada i nemam jasnu i globalnu sliku kako u drugoj fazi napreduju.
Mozda je to ono krunjenje Ukrajinske vojske, pomalo sve dok se odjednom cela odbrana bar taj deo u Donbasu ne srusi , odjednom.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4931
  • Gde živiš: Novi Sad

*Putin u Moskvi, Gutereš u Vladivostoku* tip stola

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

Od sutra Gazprom prestaje isporuku gasa i Bugarima,jer nece da plate u rubljama. Ko je slijedeci? Smile

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

babaroga ::Putin i Guterres

Ovaj astal polako prelazi u legendu


Ух сунце ти кад сутра крену текстови по западним медијима типа "Путин умире, нема више снаге ни за сто да се држи" или "Руски пучисти намерно склонили четвртасти сто како Путин не би могао да се ухвати за ћошак"...

Иначе човек који га је направио каже да кошта око 100 000€, ако неко хоће за трпезарију. https://www.corriere.it/cronache/22_febbraio_12/ta.....9720.shtml

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

babaroga ::Dokle Ukri mogu ovako? Ja vjerujem da u svakom ratu ima prelomni momenat, kad branilac gubi vjeru u pobjedu, u stvari gubi vjeru u svoje snage da nametne pobjedu. I to se desava u jedinicama, kod ljudi, kod oficira. I tada nastupa slom. Slom vojske, a time i slom odbrane.

Kad ce taj prelomni momenat doci, st atreba da se desi, ja ne znam. DOnbaska grupacija mora da bude unistena, i to ce se desiti. Da li poslije toga nastupa slom, ili ce Ukri pokusati da pruze jos jednom otpoor na recimo Dnjepru, ne znam. Ali, kad Rus jednom predju Dnjepar i kad nema vise glavnine u DOnbasu, vrlo lako moze da se desi da je kraj.

Bilo je više momenata kada su Ukrajinci mogli malo da zastanu, dođu do daha i da stave prst na čelo. Svaki put su tonuli dublje u iluzije umesto da shvate realnost. I svaki put će im uslovi primirja biti sve teži i teži. Mogli su da završe već posle deset dana kad su videli s kim imaju posla. Mogli su da završe posle tri nedelje, kad su videli da su se Rusi spojili i konsolidovali. Mogli su i posle pet nedelja kad su videli da im nijedna kontra ne uspeva. Mogu to videti i sad. Ali ne vredi.

Već skoro mesec dana linije su takve kakve su, sa sporim i mestimičnim ruskim napredovanjem i sve jačim i jačim lupanjem po ukrajinskim pozicijama. Mesec dana je dovoljno da i civili shvate i da se evakuišu. Ko je mislio da ide, otišao je. Šansu je dobio. Sad ide grublja igra.

I opet će Rusi napraviti duboke prodore, i opet će se Ukrajinci sklanjati u gradove, i opet će rusi stati posle stotinak kilometara, ponovo konsolidovati linije i dati im vremena da razmisle o predaji. I tako do kraja.

Tragedija je što Kijev posle svake ruske pauze pomisli "aha, zaustavili smo ih, jači smo". Ili slušaju amerikance koji im to govore. A pauze će biti sve kraće, Rusi sve nemilosrdniji a mesta za sklanjanje sve manje.

Tužno.

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2340
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Ben Roj ::Pa Rubeznoje nije veliki grad, sto ne preoru to sto Ukrajinci drze i dalje idu.


Već je objašnjeno. Rubežnoje i Severodonjeck su sa leve obale Severskog Donca, a Lisičansk sa desne obale i na uzvišenju. Severodonjeck je direktno preko puta Lisičanska. Dok ne oslobode Lisičansk, napredovanje od Rubežnog ka Severodonjecku je besmisleno, jer će ih Ukrajinci lojalni Kijevskom režimu udarati čime imaju da ih udaraju. Mora prvo ekipa oko Popasne i Gorskog da ostvari napredak i dođe do Lisičanska sa juga, kao i ekipa oko Limana, Jampolja, Kremene da pređe Severski Donjec i priđe Lisičansku sa severa. Pre toga ne verujem da će biti napretka od Rubežnog ka Severodonjecku, osim ako se Ukrajinci lojalni Kijevskom režimu ne povuku.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6280

kunktator ::
Ma jeste izjumski pravac ali po svim kartama Ruske linije bi trebale biti bar 30-40 km istočnije! Otkud ovde?
Ili karte dobrano kasne za realnim stanjem ili je ovo rabotala avijacija a snimili sami Ukrajinci.

Ili gledam pogrešno selo.


Pa da si malo pogledao karte koje sam preksinoć postavio, vidio bi da je označeno još jedno selo na istom pravcu skoro pa isto tako duboko.Znači prije 48 sati.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14796

raketaš :: Čahura se vrlo jednostavno može ponovno koristiti pod uvjetom da imaš dovoljno friških kapisli i baruta.
У складишту код Балаклеје (оних пар објеката који су преживели) се види доста наслаганих искоришћених чаура, мислим за 152мм.

raketaš ::U ruskoj doktrini se municija nikada ne slaže do kraja, u trupi odnosno u skladištima imaš municije za nekoliko dana rata koja je sjedinjana , znači rakete za BM 21 Grad spakirane onako u sanduke i upaljači u konzervama.

Kad krene potrošnja -rat onda se iz skladišta A uzim 100000 komada komora- običnih cevki , koje su pocinčane i pod nadstrešnicom mogu stajati 50 godina, iz skladišta B se uzme gorivo i slažu se rakete. Bitno je u toj prići da su opruge za krilca i upaljače u sanducima u inertnoj atmosferi i nisu napete , napinju se tek kod montaže i troše se za par dana .i zato su pouzdane.

Хмм, према томе би у магацину код Кобасне могао бити мањи број ракета за Град и остале ВБР? Ако нису стабилне док се дуго чувају, претпостављам да су њих уклонили пре 20ак година, односно да данас има мало употребљивих.

raketaš ::Ista je situacija i sa municijom za haubice sve nove haubice mogu koristiti granata i iz vremena cara Petra Velikog.
Ако су гранате стабилне, могуће да се тамо налази и доста застареле муниције - типа 57, 76, 85, 100 и 115мм, која се сад практично и не користи.

-----
Кад све ово саберемо, чини се да овај магацин вероватно и нема толико муниције која би била занимљива за Украјинце у овом сукобу, толико да ризикују међународни инцидент.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 872 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 9 sakrivenih i 826 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bigfoot, ccoogg123, comi_pfc, FileFinder, FOX, Frunze, HrcAk47, Ivica1102, Krvava Devetka, kybonacci, ladro, Luka1998, Marko Marković, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, milos.cbr, milutin134, Mlav, Ne doznajem se u oružje, nebkv, nebojsag, nemkea71, nuke92, panzerwaffe, pein, Rakenica, raptorsi, rasok, Srle993, StepskiVuk, Stoilkovic, suton, Trpe Grozni, vathra, zlaya011