Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1678

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Arahne ::
Koliko bi Vam koristila upotreba malih komercijalnih dronova sa autonomijom od pola sata pomogla u ovakvoj situaciji? Tipa DJI3,4 Mavic, koji se lako mogu nabaviti. Mislim u navođenju koliko bi pomogli. Laičko pitanje.


MIslim da se tu manje radi o preciznosti artiljerije, a vise o slabom ucinku standardne fromacijske artiljerije protiv betonskih utvrdjenja, ili cak i zemljanih dubljih utvrdjenja.

Da ne idemo u off, ali standardna formacijska artiljerija ima zrna do recimo maksimum 15 kila eksploziva po zrnu, a za ovakva utvrdjenja treba mnogo vise eksploziva, a treba i probojnost, da bi zrno prodrlo pod zemlju ili kroz beton prije detonacije.

Moraju rakete vodjene. Ili avio bombe.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 361

Ili diverzanti, ako nema vremena da se ceka avion ili Iskander da tu udari...

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

babaroga ::Na mikro taktickom nivou neces sigurno naci sredstva za rjesavanje takvih utvrda. Jer je besmisleno opremati vodove ili cete sa necim takvim, a i nema nista dovoljno prenosno i dovoljno lako da ga nosa okolo pjesadija.

Tog problema sam se i dotakao u prethodnom postu jer iz ličnog iskustva znam koliko znači za komandira taktičke grupa koja nastupa imati kontrolu (direktnu) nad svim sredstvima podrške.
Mi smo to u našoj jedinici rješavali elegantno, komandir jedinice u proboju je dobijao direktnu komandu nad svim oruđima i služilo nas je odlično. Nema čekanja i odobravanja i sve je radilo kao sat.

Citat:
Utvrdjene otporne tacke su oslonci sistema odbrane protivnika i jesu jako bitne. Ali, opet kazem, takve linije se rjesavaju na operativnom nivou, ne na taktickoom. Odabere se mjesto prodora, sruci se sve sto se ima na to mjesto, i onda se napravi prodor. Nakon prodora u dubinu, linije lijevo i desno padaju same od sebe

Excalibur i Kosmopolj sistemi su razvijeni upravo zbog situacija koje nastupe kad se "sruči sve što ima" a otpor i dalje postoji. U ovoj situaciji konvencijalna artiljerija zahtijeva izvlačenje jedinice nazad na neku pristojnu udaljenost, da bi se sručilo još toga svega.
Sa precizno navođenim projektilima amerikanci su, navodno, gađali na samo 20 metara od svojih.
Gađao sam i ja, u odbrani, čak i po našim zemunicama kad horda nastupi. Srećom pa nije bilo gubitaka Very Happy

Konkretno u slučaju ukrajinskog fronta, sve se dosta razlikuje od onog što smo iskusili mi - prvenstveno u konfiguraciji terena a bogami i načinu i rasporedu tih otpornih tačaka. Mi smo u principu ispred imali streljačko i lako PO naoružanje i sredstva, a tamo su angažovani tenkovi, BTR PTUR i sto čuda a razmak između tačaka je drastično veći. Proboj na jednoj može a ne mora olakšati dalje nastupanje - sve zavisi od toga koliko staložena je komanda i kako funkcioniše veza i art podrška.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 361

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/prvog-dana-.....c-15189178
Ovakvi me clanci ne prestaju zasmijavati. Sada je i vrapcima na grani jasno zasto su Rusi napustili sjever i okolinu Kijeva, a ovi ne prestaju da prde kako su ih porazili, anihlirali i to sve uz pomoc USA vojske i savjetnika. Kao lose rezirani holivudske "C" produkcije majke mi....

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Rocker ::+ iskustva

Odlican komentar, i iz iskustva.

Ja pisem po knjigama. Ali i knjige kazu da se podrska dodjeljuje jedinici koja izvodi akciju i da komandant te jedinice komanduje i vatrenom podrskom. Naravno postoji i vatrena podrska kojom komanduje visi nivo komandovanja (kod Rusa brigada, divizija ili armija, ili cak i front) ali ta pordrska se zove po potrebi i odobrava, nije na izvolte. I sigurno traje i uzima vremena dok se dobije. To vrijeme, reagovanja na takticke potrebe manjih jedinica, je kljuc uspjesnog kombinovanog ratovanja, "combined arms warfare" kod amerikanaca.

Avijacija, pogotovu strateska ali i dio takticke, ce sigurno kod rusa biti pod komandom viseg nivoa komandovanja od bataljona, bar po lknjigama.

Kod prodora, mora da se ima posebna mobilna jedinica za iskoriscavanje prodora. Jedinica koja vrsi prodor nema ni snaga ni svjezine da ide u dubinu nakon prodora.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

Novak.Asterix ::Priča se o nuklearnom ratu sve više. Japanci su kapitulirali 15 avgusta 1945, 9 dana nakon bacanja prve atomske bombe na Hirošimu i 6 dana nakon druge na Nagasaki.
Ono što je tu interesantno je da su jastrebovi hteli da nastave rat, Hirohito je čak preživeo pokušaj puča i naredio prihvatanje uslova za predaju.
Imam utisak da u Ukrajini Zelenski ne bi prihvatio predaju ni nakon taktičkih nuklearki, on je tip čoveka koji je spreman da uništi celu zemlju i da ide do poslednjeg ukrajinca a zapad mu u tome povlađuje i pomaže.
Čini se mnogo stepeni luđi i od militarističkih japanaca u ww2.
Doveli su svet do takvog stanja da se priča o nuklearnom ratu, što je apsolutno neprihvatljivo i zapad bi umesto naoružavanja morao da insistira na pregovorima, idioti na svim stranama bi rado odveli ceo svet u 3pm.

Ne priča se, nego pričaju Amerikanci i njihovi sateliti, a naše vlasti i mediji na žalost spadaju među njih.

Cilj je kao i mnogobrojnim drugim izmišljenim pričama, da se Putina prikaže kao poludjelog čovjeka koji je uzurpirao Rusiju i pomoću nje želi uništiti svijet samo zato što je lud.
U stvari to je onaj klasični crno-bijeli model iz Jamesa Bonda, koji je njima vrlo blizak i doživljavaju ga kao realnu situaciju iz života, jer ta generacija koja je cijeli životni vijek provela u miru, bližih iskustava o tome i nema.

Tako oni stvarno misle da negdje postoje mega-zli ljudi kojima je jedini cilj uništiti svijet, a sveta dužnost njihovih država je da se protiv toga bore, pa ako treba i sredstvima koja nisu sasvim zakonita. To njihovim vojnicima onda daje osobni moralni legitimitet da "po potrebi" rade i zvjerstva.
Zato i prolazi ta cjelokupna pravednička priča, kao i humanitarne gluposti prvih "dama" i njihovih izopačenih humanitarnih balova i sve druge retoričke perverzije Zapada.

Vi kad razgovarate s tako uljuljkanim ljudima na Zapadu, ne možete vjerovati kolike su razlike između naših percepcija praktično svega.
Samo mi "sretnici" koji smo silom prilika svašta doživjeli smo u stanju čitati između redova i kritički o svemu razmišljati i to više puta.
Srećom, realnost polako kuca i na njihova vrata, a bijeda je najbolji učitelj, pa će se i oni educirati i opametiti i svijet će biti normalniji u nekoj doglednoj budućnosti.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

riva ::
Prije i nakon II rata se lovilo dinamitom.. a nakon ovoga zadnjega rata najcesce sa M75

Tako treba. Sigurnost na radu na prvom mjestu.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

babaroga ::

Odlican komentar, i iz iskustva.

Ja pisem po knjigama. Ali i knjige kazu da se podrska dodjeljuje jedinici koja izvodi akciju i da komandant te jedinice komanduje i vatrenom podrskom. Naravno postoji i vatrena podrska kojom komanduje visi nivo komandovanja (kod Rusa brigada, divizija ili armija, ili cak i front) ali ta pordrska se zove po potrebi i odobrava, nije na izvolte. I traje dok se dobije. Avijacija, pogotovu strateska a ili i dio takticke, ce sigurno bitri pod komandom viseg nivoa od bataljona.

Kod prodora, mora da ima posebna mobilna jedinica za iskoriscavanje prodora. Jedinica koja vrsi prodor nema ni snaga ni svjezine da ide u dubinu nakon prodora.


Slažem se sa rečenim, uz opasku da su moja ili naša iskustva trvijalna u odnosu na razmjere angažovanih sredstava i ljudstva u konkretnom slučaju, a i zadataka koje treba izvršiti.

Prosto, mene nervira ta formacijska rigidnost i negodujem što nakon toliko stotina ratova nije unaprijeđen sistem komandovanja i upravljanja vatrom u tako specifičnim situacijama.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

Kako briti prenose....

www.thetimes.co.uk (https://www.thetimes.co.uk/article/ghost-of-kyiv-who-shot-down-more-than-40-russian-aircraft-dies-in-battle-q3sq0hztx)
Ghost of Kyiv dies in battle ‘after shooting down 40 Russian aircraft’
A fighter pilot known as the Ghost of Kyiv died in an air battle last month after allegedly shooting down more than 40 Russian aircraf



Zar on nije neki dan dobio Enterprise nako brzinske obuke u USA Mr. Green

online
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Citat:Liman oslobođen?
Citat:
Украјинци су (на северу) већ изгубили Лиман и Нову Дмитровку.

https://fakti.org/quo-vadis-orbi/rusima-se-vec-pre.....e-i-vodovi


Данас, након што видех ФК3 на Батајници, додуше не уживо, ми је већ је срце пуно. А сад кад видех да је Рус ушао у ЛиманА још ми је драже 👹

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1484 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 1434 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, babaroga, Ben Roj, bigfoot, Bobrock1, cinoeye, deLacy, DonRumataEstorski, dragoljub11987, galerija, Gall, goxin, ILGromovnik, Joco Skljoco, JOntra, Karla, Kubovac, ladro, laurusri, Leonov, Lieutenant, mercedesamg, Metanoja, milos.cbr, Miloskec, milutin134, novator, Oscar, ozzy, Parker, pein, procesor, radoznao, rodoljub, ruger357, sasa87, slonic_tonic, stegonosa, Stoilkovic, styg, vladulns, zixmix, Zoca