Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2241

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

Mrkva ::
Ne znam sad koliko je velik gubitak s obzirom koliko su htjeli pritisnuti ondje. Ionako mi nije imalo puno smisla jer sav taj teren nije bio skroz pokriven za toliki prijenos tehnike. Što se tiče pobjede, jedino što su uspjeli je da im ne uletu skroz s te strane i relativno brzo ih ne ulove u okruženje. Međutim, sa sjeverne i istočne strane su upali u Sjeverodonjeck i već se vode urbane borbe. Tako da, još ispada da će to biti posljedica toga što su premjestili snage pa onda govorimo o pirovoj pobjedi? Još nešto, vrlo mi je čudan taj ulaz i želja da se uđe u spomenuti grad kada se nije ovladalo uzvisinama s desne obale rijeke. Iste uzvisine imaju u dometu Lisičansk. Tako da čak i ako (pro)ruske snage osvoje/oslobode Sjeverodonjeck teško će skroz ovladati čitavim arealom dok god ne bude očišćena desna obala. Kako se čini, do iste će spomenute snage vjerojatno doći s juga.


Osnovno pitanje je sta je bio naum Rusa na ovom sektoru. Po broju olupina vidi se da se radi o relativno velikim snagama, na taktickom nivou svakako velikim. Desetine vozila. Da su te snage presle i razvile se za borbu, mogle su dosta da ucine. Tu bi trebalo da je bilo meko, u smislu utvrdjenja i rovova, nisu se tu ukri ukopavali osam godina.

Nema dovoljno informacija da bi mogli da analiziramo, ali iz ovoga sto se vidi na snimcima od ranije i na sad ovom snimku, a i iz situacionih javljanja iz ovog sektora u vrijeme prelaska, moze se izvuci sljedeci pretpostavljeni tok dogadjaja.

Rusi planiraju forsiranje Donjeca na ovom sektoru sa ciljem da prebace preko Donjeca jednu ili dvije BTG, i da onda krenu nekuda. Ili prema Sjeverodonjecu da mu dodju iza ledja, ili i na zapad prema Slavjansku.

Logika je jasna. U ovom sektoru ne bi trebalo da ima mnogo ukro utvrdjenja ili linija, sto omogucuje prostor za manevar vecim mehanizovanim snagama, kad se jednom predje rijeka. Takav prodor dovoljnim snagama definitivno bi rijesio Sjeverodonjeck (bar ga stavio u potpuno okruzenje), a mozda bi ugrozio cijeli sistem odbrane na ovom sektoru.

I ovaj manevar svakako je opravdan. Cak mislim da je to bio glavni napor u tom trenutku na ovom frontu, sa ciljem da bude odlucujuci.

E, sad , sta se zbilo. Moze se samo pretpostavljati, ali ajde da probam.

Kod nasilnog prelaska branjene vodene prepreke, (popularno nazvanog forsiranje rijeke), pravilo kaze da se odabere mjesto prelaska, da prva prelazi prethodnica camcima, ciji je zadatak da posjedne suprotnu obalu i unisti neprijateljske snage na obali koje mogu drzati mjesto prelaska pod direktnom vatrom, i da se dodavanjem pojacanja preko, oklopa i artiljerije, ide na formiranje linija fronta sto je moguce dalje od rijeke, i sto je moguce sira lijevo i desno od mjesta prelaska, i da se onda ide na izgradnju stalnog mosta.

Front ce se svakako formirati jer ce protivnik na prvi znak da se rijeka prelazi odgovoriti kontranapadom da bi unistio mostobran.

Ovo gore je iz knjige. NAravno, rat pruza mogucnosti za milion varijacija na temu. MOst se pravi brzo, ove sirine mozda za manje od sat vremena, pa se moze pretpostaviti da su Rusi odustali od pravila i krenuli odmah sa mostom, cim su prethodnice presle i stupile u borbu, i navukli tehniku sto blize mostu, tako da kad se most postavi, odmah ide kolona preko i ulazi u borbu.

Ovo je samo pretpostavka, ali to bi objasnilo onakvu koncentraciju vozila na malom prostoru pred samim mjestom prelaska.

Ako su ih ukri snimali bespilotnom, i ako su imali ozbiljnu artiljeriju u dometu, neko pametan je sacekao da most bude skoro gotov, da se napravi guzva i onda otvorio vatru. Ili je most bio gotov, neka vozila su presla, ali su ukri uspjeli da otvore vatru prije nego sto je cijela BTG recimo prebacena preko i razvijena u borbeni poredak.

Ovo je samo jedan scenario. Drugi scenario je da je most napravljen kasnije, kad je pjesadija vec posjela mostobran, recimo dan nakon prelaska, sa idejom da se prebaci tehnika i krene u dalji razvoj napada. U tom scenariju, opet, ukri su imali dovoljno vremena da pokriju sektor artiljerijom, i da organizuju stalno izvidjanje bespilotnima cijelog tog poteza rijeke.

Znajuci koliko su Rusi ludi ne bi me cudilo da kad je most stavljen pod artiljerijsku vatru oni i dalje nastavljaju sa pokusajima prelaska, gurajuci dodatne pontonske elemete na rijeku i dodatni oklop u nadi da ce promuvati par komada preko pod vatrom.

Itd, itd.

Poslije bitke je lako biti pametan, ali na prvu, problem je plitak mostobran. Nisu ni do ceste dosli, koja ide paralelno sa rijekom jedno sedam kilometara daleko. Sad, sedam kilometara dubok mostobran nije uopste mala stvar, ali pokusati takav prelazak tako blizu komunikacije kojom protivnik moze da manevrise paralelno rijeci i paralelno liniji dodira, a bez da se prekine ta komunikacija, je prilicno porblematicno.

Sta se stvarno desilo bice poznato mozda za desetak godina kad neko od ucesnika napise sjecanja. Do tada, ostaje da nagadjamo na osnovu ovo malo informacija koje imamo.

Da su uspjeli da prebace jednu ili dvije BTG i da se ukline tu , da uzmu Bilogorovku na prepad, i presjeku put Bahmut - Lisicansk, ova akcija mogla je da ima presudan uticaj na razvoj dogadjaja na sektoru Sjeverodonjeck - Lisicansk.

Nije uspjelo, znaci ukri su odradili odlican posao u odbrani. Na duzi rok, ovaj njihov uspjeh nece promjeniti ishod na ovom sektoru, ali ako je tacna pretpostavka da je ova akcija predstavljala glavni pravac napada u tom trenutku onda ovo jeste sjajna pobjeda ukra.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Ribarova karta



I ovo, ovo bi trebalo na drugu temu, ali svi komentiraju pa je lakše ovako. Ruski sustav za el. ratovanje (za dronove), prvi put u Ukrajini.

https://southfront.org/russias-harpoon-3-anti-drone-system-spotted-in-ukraine/

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2332
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Ribar tvrdi da u slučaju punog zatvaranja Popasnjanskog kotla (naselja Zalatoje, Gorskoje, Kamiševaha), u okruženju će se naći pet do osam hiljada ukrajinskih boraca.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2022
  • Poruke: 88

Bush Makes Gaffe In Speech, Calls Ukraine Iraq Mr. Green

offline
  • Pridružio: 22 Mar 2022
  • Poruke: 43

Frunze ::Ribar tvrdi da u slučaju punog zatvaranja Popasnjanskog kotla (naselja Zalatoje, Gorskoje, Kamiševaha), u okruženju će se naći pet do osam hiljada ukrajinskih boraca.

Tu bi trebalo da su 56ta i delovi 24te Ukro brigade, tako da je vrlo moguce da tu bude stvarno neki veci broj vojnika okruzen.
Danas se dosta ubrzalo oko Popasne sa svih strana, bice zanimljivo videti kako ce se dalje tu razvijati napad.

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 243

https://t.me/RVvoenkor/12792
Novi i aktuelni spot sirijskog muzičara. Malo da se podsetimo Sirije.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1464

+ DenayaŽukov ::

Zadnji snimak sa satelita bez oblaka je od pre 10 dana, i tad su jos bili celi. Mada verujem da ce ih Ukri srusiti kad(ako) se budu povlacili jer im je to do sad bila praksa.

Mozda bi Rusi onda mogli da oni sruse jedan, pa onda drugi most, recimo namerno promase treci.... mozda bi to malo ubrzalo Ukre da se povuku znajuci da bi mogli da ostanu zaglavljeni sa druge strane.


Upravo zbog toga sam i pitao. Sve dok su mostovi citavi Ukri imaju snabdevanje. Po meni (mozda gresim) ti mostovi i da nekako ostanu u zivotu nece mnogo pomoci Rusima jer je suludo napadati Lisicansk sa Severodonjecke strane.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

bojank
"A mozda su sve zakuvali Marsovci i reptilijanci"

Зашто си Рептилијанци написао малим словима? 😁😁😁

offline
  • Pridružio: 22 Mar 2022
  • Poruke: 43

Denaya ::
Upravo zbog toga sam i pitao. Sve dok su mostovi citavi Ukri imaju snabdevanje. Po meni (mozda gresim) ti mostovi i da nekako ostanu u zivotu nece mnogo pomoci Rusima jer je suludo napadati Lisicansk sa Severodonjecke strane.


Slazem se da je suludo napadati Lisicansk sa te strane.

Meni se cini da je mozda ideja bila da se napravi kotao na liniji Bahmut - Siversk, na zalost taj severni klin nije uspeo da predje reku. Videcemo kako ce se razvijati ovaj juzni klin od Popasne, moguce da se to resi na sirem nivou pa ne bude ni potrebe za rusenjem tih mostova, a mozda sad Rusi promene taktiku...

online
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

Slusam na glavnom dnevniku RTS 1 da se zamenik komadanta Azov predao ....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1047 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 5 sakrivenih i 1000 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Ben Roj, bojcistv, Bokiboks, Boris BM, BORUTUS, cavatina, cifra, CikaKURE, dane007, darkangel, darkojbn, debeli, dragon986, dushan, FOX, Frunze, gasha, ikan, kikisp, kybonacci, magna86, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milutin134, Mixelotti, mocnijogurt, mrav pesadinac, procesor, shone34, Stanlio, Sumadija34, suton, Trpe Grozni, vathra, Vlada1389, wizzardone, x9, ZetaMan, šumar bk2