Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2255

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 322

powSrb ::Неко је већ писао кад је почело кување на донбасу после кијева да ту тога бити неће, већ ће се правити мањи џепови. Руси су до сада већ заробили скоро 3-4 хиљаде људи у маријупољу. Украјинци изгледа хоће исто да понове и у овим силним џеповима што се спремају око Северодоњецка, наводно украјинска команда већ недељу дана тражи да се војска повуче и да се поседну нове линије око Краматоркса и Славјанска, али то власт још није допустила из њима знаних разлога.

Наводно на овом фронту има 6-8 хиљада војника Украјине, којима прети окруживање, полуокруживање у 3-4 џепа. То су огромне бројке, те остаје да се види да ли ће их Зеленски повлачити или су се поздравили са њима.

Navodno se danas odlučuje o ovom delu fronta, vojska traži strateško povlačenje, političari verovatno smatraju da će gubitak Mariupolja i Severodonjecka u samo par dana biti preveliki udarac na moral ukrajinske vojske.

Severodonjecki kotilić - da ili ne?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

novatori ::Iskreno Jovane ja se upravo tome nadam. Da će nakon nekog vremena ta ista Europa koje se dodvorava Americi reći dosta je, mi ne možemo više ovako.

A moj komentar se nije odnosio na to tko je u tom momentu pobjednik (jasno da bi to bila Rusija), nego samo konstatacija da to Rusija čeka i nebi bilo nekih "penala" zemljama koje su sada označene kao neprijateljske.


То је нешто чему се свако нормалан нада јер, реално, живот у Европи постаје неиздржив.
За европску политичку елиту је такав преокрет мало вероватан јер ипак штету њихових одлука не плаћају они већ грађани тако да ћемо ипак морати да сачекамо народни бунт.

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Pitanje za nekog kome je to struka.Moze li se od g*vana praviti gas?Konkretno da se iz otpadnih voda izvlače metan i amonijak i da se upotrebe kao gorivo i komponenta za veštačka djubriva.Koliko bi bilo potrebno postrojenja i koliko bi koštao takav proces?
Posle koliko vremena bi takav sistem proradio u nekim normalnim kapacitetima.Konkretni podaci na primeru eu i zemlje tipa srbije.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

@bojan.k
Ma znam ja sve to, ali svrha mog posta ti je jasna sigurno.A što se gubitaka 73-će tiče, pa bile su uništavene tenkovske brigade za jedan dan, tako da mi je suludo kukumavčenje za tom tehnikom svaki ubogi dan.Ako nema novosti, ajde red kuknjave za tehnikom.Postaje dosadno za čitanje.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6274

Nobunaga ::Pitanje za nekog kome je to struka.Moze li se od g*vana praviti gas?
Zapali šibicu i stavi je ispod gluteusa i onda pusti gasove.Ostatak sam zaključi. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Parker ::Prilično labava konstatacija..

Rad u tri smene nije nikada dobar za fabriku kao takvu, pogotovo u "slobodnom trzistu rada" gde je veoma tesko zadrzati ljude ako ce da jedan mesec od tri rade nocnu smenu. Takodje drasticno opada vreme za odrzavanje opreme, povecava se broj gresaka i nesreca (i do 3-4 puta u odnosu na ostale smene) itd, itd. Nije 9-5 radno vreme usvojeno tek tako zbog "prava radnika", vec jer je najproduktivniji period dana za rad.
Uzevsi sve to u obzir, ni jedna fabrika koja ima izbor nece raditi u tri smene.
Jeste mozda konstrukcija labava, ali ima osnova i drzi se.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Nobunaga ::Pitanje za nekog kome je to struka.Moze li se od g*vana praviti gas?Konkretno da se iz otpadnih voda izvlače metan i amonijak i da se upotrebe kao gorivo i komponenta za veštačka djubriva.Koliko bi bilo potrebno postrojenja i koliko bi koštao takav proces?

Moze, u okviru prerada otpadnih voda. Moze i od stocnog otpada. Investicija je medjutim velika i vraca se "na kasicicu", pa je nepopularna osim ako "zastitari zivotne sredine" ne nateraju.
Upoznat sam sa jednim projektom, konkretno za Bgd, prerada 20% otpadnih voda, rok izgradnje (nakon dobijanja svih potrebnih papira, nalazenja zemljista itd) - 5 godina, rok za prvu isplativost (kada fabrika pocne da pravi profit) - 3-5 godina, povratak kapitala - tek za oko 20+ godina.
Znaci da neko treba da razmislja 30+ godina u buducnost, sto je prica koju u Srbiji dok nas neko ne natera necemo gledati.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

chichabg ::Ič, se ne razumem u ekonomiju, pa imam jedno pitanje u vezi sankcija prema Rusiji. Često se ovde pominje da postoje stvari koje se prave samo na Zapadu, tipa ne znam kakve tehnologije. Šta je onda problem da to dodje do Rusa, preko njima prijateljskih država kao što su Kazahstan Azerbejdzan, Uzbekistan, Kirgizstan. Naravno, po nešto većoj ceni, ali ako je neophodno, šta da se radi.
Problem je u tome što niko nije blesav.
Konkretno, proizvodi visoke tehnologije se naručuju od proizvođača i za svaki se zna točno kojim zemljama se može isporučiti i u mirnodopskom stanju, što nema nikakve veze sa sankcijama.
Dakle, iz konkretno Hrvatske, mnoge stvari uopće ne možeš kupiti od proizvođača, nekad i protiv svake logike, određene proizvode koje čak možeš dobiti u maloprodaji bilo gdje, pa se pitaš zašto je to tako, ali je tako.

Osim toga, kad naručuješ pojedini dio, moraš ispuniti detaljno i precizno za koji sektor industrije i koji proizvod će se to koristiti, na koje tržište će ići, po potrebi priložiti i dokumentaciju o proizvodu, a onda oni odlučuju da li ti to smiju prodati.
I to sve vrijedi ako si 100% "prijateljska" zemlja, a za ove "upitnog prijateljstva" uopće ne mogu ni zamisliti. Tako da nije to baš tako jednostavno.

A ako ih probaš prevariti, pa naručiti npr. iz Hrvatske neku tehnologiju i preprodati je dalje (a što nisi opisao u zahtjevu), onda se izlažeš stvarno visokom riziku da ćeš biti pronađen i završiti u zatvoru. Za mnoge takve proizvode oni mogu točno ući u trag i otkriti preko koga je to išlo, nakon što dobiju egzemplar u ruke.

Bilo je već takvih slučajeva više da su neke privatne firme sa Zapada preprodavale neku robu na svoju ruku Irancima itd. pa su fasovale.

offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

+ Sremčev komentar u vezi cena i dostupnosti hrane i đubriva

U vezi sa komentarom Sremca da dodam:

Arrow Medvedev Zapadu: To ne ide tako, nismo mi idioti
i jedna jako dobra analiza u vezi hrane i đubriva
Arrow Kakve veze imaju novi Gladomor i izbacivanje Rusije iz sistema SWIFT

Iz drugog linka je i mapa ispod



Na osnovu ovoga što čitam, vidim da se ovde ratuje u više dimenzija, s tim da je glavni cilj da se celom Zapadu slomije kičma i ukine njegova 400+ godina dominacija u ekonomskoj i političkoj sferi.
Jer Zapad, kao maligni stvor, raste i razvija se uništavajući sve oko sebe i usisiva sve vitalno važne resurse za razvoj i funkcionisanje u sebe. Svima ostalima ostavlja pustoš.
Da bi opstao, potrebno mu je sve više i više resursa - hrana, voda i energija.
Ko neće da igra po pravilima Zapada - ucene, sankcije, obojene revolucije i rat kao krajnja istanca.

Ovo jeste vraćanje ruskog sveta nazad kući i njegova zaštita od onoga što je Zapad samo prikrio, a nije ga se odrekao - fašizma prema svemu što prkosi njemu.

Svetu treba alternativa, gde će se i glasovi malih naroda uvažavati i poštovati. Gde svako može da raste i da se razvija i da ponudi svetu nešto jedinstveno, unikatno - SVOJE.

I ovaj rat se upravo i vodi za ovu alternativu - za mogućnost izbora a ne ucena, za ravnopravnost, a ne podaništvo....
Na osnovu tekstova iz linkova stičem dojam da vrhunac žurke počinje od oktobra i da se pita onaj ko ima hranu, vodu i energiju. Rusija izvodeći ovu SO hirurški odseca od UKR sve ono što i vredi u njoj - plodno zemljište, prirodna bogatstva i luke na Crnom moru. I sve to se pre ili kasnije vraća u Rusiju.

Ako EU i dalje nastavi da igra američki ples do jeseni, bojim se da će EU valuta lako krenuti putem spirale inflacije u ponor a sa njom i naše ušteđevine.
Hebeno.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

bojank ::+ рад у три смене

Ништа режим рада у рату? Ајде признај да се зезаш.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 858 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 849 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, babaroga, Boris90, gorantrojka, Marko Marković, Maschinekalibar, suton