Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2277

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:У еванђељима постоји прича о човеку кога су мучили демони, које је Господ, на њихову молбу, отерао у свиње, па у море.

Како ти је име? Легија ми je имe.. Jер нас је много..

Citat:1+1=1, Отац и Син су једно.

Aмин!

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2625
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Je li kapitulacija Azovstala utjecala na ovo probijanje ukro linija kod Popasne? Je li moguće da je došlo do velikog pada morala? Ili je jednostavno probijanje Popasne utjecalo na daljnji razvoj situacije?

Не, Азовстаљ је потпуно споредан фронт и реално Украјинци гледају на Маријупољ као изгубљен још откад је био опкољен. Само је било питање колико ће издржати.

Пробијање одбране код Попасне је потпуно одвојен догађај. Али случајност да се истовремено преда Азовстаљ и пробије одбрана код Попасне је одлична, тј. врло лоша по украјински морал.

И кад боље размислим, за Украјинце нема доброг излаза из северодоњецке ситуације. Постоје три опције:

1 - наставити да бране постојеће линије и задржати статус кво
2 - евакуисати све источно од линије Славјанск - Бахмут
3 - држати положаје у Северодоњецку-Лисичанску и ако се Руси код Попасне споје са Русима код Северског Доњеца.

Прва опција је једина добра за Украјинце али је нереална.

Друга опција је стратешки најпаметнија тренутно јер пружа могућност формирања стабилне линије одбране, али ће дефинитивно представљати ударац за украјински морал. Уз то, све те силне трупе морале би да прођу кроз поприлично узак коридор. Искрено се надам да би Руси у том случају заиста концентрисали све живо што имају што се авијације тиче на фронту на тих пар стотина квадратних километара и уништили што више јединица у повлачењу.

Трећа опција је стратешка лудост али и оно што Зеленски жели. Држати градове-близанце по сваку цену и натерати Русе да се петљају око њих још више недеља или чак месеци, макар то на крају значило заробљавање 10+ хиљада Украјинаца.

Искрено се надам трећој опцији, јер мислим да тако крупна формација не би могла да се држи онолико дуго колико бранитељи Маријупоља - поготово у ситуацији где и сами желе да се повуку али Зеленски не дозвољава.

Мада би и одлично изведена друга опција са руске стране била одлична - уништити што више непријатеља у повлачењу.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Ispada da je efikasnije ulagati pare u samohodnu artiljeriju (gusjenicnu, kupolnu) nego u tenkove. Oklop vise ne znaci nista, a mobilnost, vatrena moc, domet i preciznost sve. Moze slobodno unifikovano 152/155 I u korpusnu I u brigadnu I u pratecu. Samo fali ISU 152 u jurisnu. I neka HESH opaka municija. I neki opaki autopunjac. I neki opaki bokser motor da zazvizdi kad se doda gas.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6287

🇷🇺🇺🇦 The first interrogation of "Volyn" commander of so called 36th Marine Brigade

-Are you all going out?
-Yes
– Is there anyone else on the territory of the plant?
– The entire 36th brigade and its representatives are now here with me. There are no more marines on the territory of the plant.
– Are there foreigners on the territory of the plant?
- Generally there were
- VIPs?
– I don't know about it.
-Who was, where was he?
– There are foreigners in the units of the Armed Forces of Ukraine
– Are the curators foreign?
– I don’t know any foreign curators who would give any instructions
https://t.me/intelslava/29401
VIDEO

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2625
  • Gde živiš: Beograd

kljift ::Oklop vise ne znaci nista

Ово је вероватно фраза која је у последњих 60 година изговорена безброј пута Laughing И упркос томе, оклоп се увек враћао.

Оклоп и те како значи, када се користи професионално, када добро функционише са пешадијом, и кад је, на крају, оклоп заиста оклоп. Опет ће ме напасти овде, али Абрамс или Леопард 2 не можемо никако поредити ни са Т-90 а камоли са 72 и 80.

Наоружане беспилотке су свакако главна ''нова ствар'' (користе се већ 30 година али реално су тек Турци успели да их популаризују и међу слабијим земљама) и свака земља би требало масовно да улаже у њих. Вероватније је да у следећих 50 година дође до пада важности авијације него оклопа. У Карабаху смо видели да добро примењене беспилотке могу да буду десет пута ефикасније од авиона у неким другим ратовима.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

flash12 ::Биће наратив да су морпехи из 36. бранили Азовстаљ 40 дана, и понеки Азовац.


Jeste, da kod Rusa nisu podaci i tačne brojke.

Ali pričamo o nečemu što je negde i slika i prilika Ukrajine i njene geneze od Majdana pa do danas.
Ukrajina danas podseća upravo na jedan veliki Azovstalj. Na kraju će završiti onako kako je završena i "azovstaljska epopeja". No, tako je kadasvoju sudbinu predate u ruke tipova poput Turčinova, Prokopenka, Bilevskog, Zelenskog i dr.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2625
  • Gde živiš: Beograd

Па кажем какав ће наратив бити, а не какве су чињенице. Чињенице су често најмање битне.

Азов је био користан док је гинуо за Украјину, али даље од тога немају неку важност и само представљају терет за Кијев због свог имиџа. Потпуно је реално да падну у заборав украјинске стране можда и пре краја овог рата.

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1317

+ Oklop vise ne znaci nista

Ne znam otkud ovo, u zadnje vrijeme ovo se stalno ponavlja iz nekog razloga. Ali na gomili videa su upravo tenkovi i čini mi se da oni odrađuju najveći posao pa i u ovom konfliktu. I naravno artiljerija. Ali oni su na prvim linijama. Pa često i najebu, možda i od tuda to mišljenje da više ne trebaju. Evo, ja se nikako nebih složio. Ako sam ukrajinac u rovu bez neke podrške, zadnja stvar koju bih htio vidjeti pred sobom je tenk jer znam da mu ne mogu ama baš ništa

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 523
  • Gde živiš: na koridoru

Zvrk ::[quote="brundo65"

-------------------------
Raspravlja se stotine stranica dokle i kako ce baćuske da izdrze sa oklopom,raketama,granatama...
Ljudi pa oni se zhjebavaju,pa oni sa krilatim gadjaju DVA kolosijeka pruge a na dva mogu dizelke prol aziti.Za mene je ovo nepojmljivo,kao da trose 122,152 ili grad rakete. Very Happy

Pa nisu sigurno gađali dva koloseka pruge, već nešto što je bilo na njoj. To je i glavna mana raketa, jer im je potrebno par sati da reaguju. Da su stvarno hteli da onesposobe prugu gađali bi neki most[/quote]

---------------
Komšo
Nisu ovo stare rakete pa daj puni ih gorivom i ostale procedure.
sad su spakovane u kontenere i priključene na tastaturu,dobiješ kordinate,ukucaj ih i pritisni "enter" ili se ja varam ?

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2021
  • Poruke: 197

Како Москаљи пеницилишу уберменшеве и стране добровољце, поезија. Чудно ми за ове надљуде из Азова да се предају прљавим Русима, заувек ће њихова белина бити испрљана. А видим и да Твитер бригада на челу са оним Васкезом оде мало до Варшаве, схватили да се Сергеј из Доњецка не зајебава. Мислим да ће сви они скоро опет причати Хвала деди на победи Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1208 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 6 sakrivenih i 1159 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, bobomicek, ccoogg123, comi_pfc, darkojbn, deLacy, Denaya, DPera, dragoljub11987, dulleo, FileFinder, FOX, havoc995, hyla, ikan, jackreacher011011, Karla, Krvava Devetka, kunktator, laganini123, Lucije Kvint, Mercury, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, mkukoleca, nextyamb, opt1, radoznao, raptorsi, Ripanjac, robert1979, royst33, sasa76, Srle993, Trpe Grozni, vukovi, W123, yrraf, zeo, zziko