Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2254

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Снимци из погођеног центра за обуку Десна - Черњигов, украјинске војске:

Tekst za link
Tekst za link

О великом броју страдалих на овом месту, неочекивано је говорио Зеленски:

Citat:Zelensky: A terrible blow by the Russian army on the center of the Desna Armed Forces of Ukraine, a large number of deaths, the removal of rubble continues
The President of Ukraine unexpectedly recognized a large number of killed soldiers in the Chernihiv region.

Tekst za link

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Parker  Male
  • Zaslužni građanin
  • rudar
  • Pridružio: 15 Avg 2015
  • Poruke: 587

U slučaju da se Evropa "oslobodi" Amerike (što lično ne mislim da će da se desi) - za šta tačno Evropa treba Rusiji? Da kupuje hranu i energente i smišlja nekog novog Napoleona.. Ujedno, da po starom običaju nabija komplekse Rusiji u svakoj mogućoj sferi..
Rusija nikad neće biti blagonaklono gledana od strane zapada, da ne pričamo da je Evropa parazit na organizmu Rusije. A što je najluđe, Rusija će da održi tu istu Evropu i sad posle svega, samo da bi Evropa nastavila da ubeđuje Rusiju da su oni civilizacija a Rusi varvari i da i dalje smišlja kako da otme sve što može. Sa Amerikom ili bez.
Evropu treba ostaviti da se valja u kaljuzi koju je sama stvorila, dosta su se drugi (ceo svet) valjali zbog nje.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

milan47 ::По ознакама је централни војни округ, а постоје наводи да је реч о 74. бригади из Јурге, Сибир. ...\

Ja sam nasao da istocni ima jos uvek 120 osnovnih BMP-1 (2016.), u procesu modernizacije na BMP-1AM.
Nemam podatke za centralni, ali ne bih iskljucio mogucnost, pogotovo sto sam negde naleteo da je jedinica sa "granice sa Mongolijom", a Jurga je tu relativno blizu.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5459

@novator

Razumijem da za neke stvari mogu da se prave procjene tipa avioni, može da se dođe do ukupne cifre Su34. Ali kako se dolazi do ukupne cifre Kalibara? Pošto si napisao da su većinu koju posjeduju ispalili.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

Nixon ::
Koliko je meni poznato "O" je za specijalne jedinice.
...


Apsolutno ne.
Jedini kakvi takvi dokazi koje imamo su oni za Z - zapad, V - istok, 0 (nula, ne slovo O ) - centar, X - pozadina.
Sto apsolutno ne mora da znaci da je slucaj, ali dajte barem neke dokaze za vase tvrdnje.
PS. Jedinica sa nemodernizovanim BMP-1 leta gospodnjeg 2022. jeste "specijalna", ali ne u dobrom smislu.

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 243

Ič, se ne razumem u ekonomiju, pa imam jedno pitanje u vezi sankcija prema Rusiji. Često se ovde pominje da postoje stvari koje se prave samo na Zapadu, tipa ne znam kakve tehnologije. Šta je onda problem da to dodje do Rusa, preko njima prijateljskih država kao što su Kazahstan Azerbejdzan, Uzbekistan, Kirgizstan. Naravno, po nešto većoj ceni, ali ako je neophodno, šta da se radi.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

mercedesamg ::@novator
Razumijem da za neke stvari mogu da se prave procjene tipa avioni, može da se dođe do ukupne cifre Su34. Ali kako se dolazi do ukupne cifre Kalibara? Pošto si napisao da su većinu koju posjeduju ispalili.


Neke stvari mogu da se naslute prateci sta se desava u pozadini. Znamo da da fabrika trenutno radi u tri smene (hvalili se sami na Zvezdi...), sto verovatno ne bi bio slucaj da imaju veliku zalihu.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2100

powSrb ::Мислили смо сви да ће ту бити неког опкољавања оргомног, неће барем не у тим размерама, и ово што се кува је велико по мени.
Od kako je postalo jasno da Rusi neće ugurati još gomilu vojske, ja sam pričično siguran u ovo.
Za velike obuhvate treba i velika vojska. S ovim što je angažovano, realnije je da će Rusi ZSUšnikima napraviti artiljerijskog toplog zeca i da će ih tući u povlačenju. Možda čak negde pređu i u gonjenje, videćemo. Ako Kijev naredi (i ako se naređenje posluša) da se ostane u gradovima onda ide mariupoljski scenario. Sporije i krvavije ali na kraju isto.

Frunze ::Deluje da Rusi već sad artiljerijom kontrolišu put Lisičansk - Bahmut. Alternativa je put Lisičansk - Seversk, ali njega artiljerijom takođe kontrolišu Rusi sa druge strane Severskog Donca, tako da pitanje je da li je povlačenje ukrajinskih snaga iz Severodonjecko-Lisičanske anglomeracije uopšte moguće bez ogromnih gubitaka tokom samog povlačenja.
U tome i jeste štos sa onim "kompleksnim" planiranjem koje sam pominjao. Neprijatelju daju više izbora a on, mučenik, ne zna koji je za njega gori. Dobrog nema.
Naslanjam se na ono što sam napisao iznad.

Gafovi i taktički porazi poput onog kod Bjelogorovke, koliko god bili teški, mogu samo usporiti ali ne i sprečiti ostvarenje operativnog cilja. Osnovna zamisao ostaje, samo će biti izvedena na drugi način.

To mu valjda dođe modifikacija onog "ni najbolji plan neće preživeti prvi kontakt s neprijateljem". Neće, istina. Ali dobar plan lakše se može modifikovati i prilagoditi okolnostima.

Da li je ruski plan dobar ili ne, pojma nemam. Ne usuđujem se zauzimam bilo kakav stav dok ne budemo znali zašto tačno nije uvedeno više snaga RF.

online
  • Parker  Male
  • Zaslužni građanin
  • rudar
  • Pridružio: 15 Avg 2015
  • Poruke: 587

Rade u tri smene.. što verovatno ne bi bio slučaj da imaju veliku zalihu..

Prilično labava konstatacija..

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19156

S2M ::...To je bilo u duhu tog vremena, možda ne vrhunac tehnike ali sigurno blizu...

Da dodam:
Najstariji T-55 1973. nije mogao imati vise od 15 godina (proizvodnja pocela 1958.).
Najmladji proizvedeni "klot" T-72B ima 33.
Da ne govorimo da je u tom periodu taj T-55 bio drasticno konkurentniji nego klot T-72B danas, a po nekim stvarima (nocni nisani) i prevazilazio konkurenciju, sto se za klot T-72B nikako ne moze reci.

Citat:
jer pobogu ukri ne gube tehniku ili je gube ali se na volšeban način obnavlja i nije stvar diskusije.

Za ukrajinske gubitke imas rusko MO, samo kao i uvek u ratu tvrdnje podelis sa 3-5 i dobijes +/- sliku. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1149 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 3 sakrivenih i 1100 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, aleksmajstor, bankulen, bojcistv, Bokiboks, Boris BM, CikaKURE, crnitrn, Denaya, djboj, Dovla, drimer, FileFinder, Fog of War, ginjica, gomago, janbo, Kibice, kripo, Kubovac, kuntalo, Luka1998, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, milutin134, minmatar34957, moldway, nenad81, nesa1962, nikoli_ca, pacika, panzerwaffe, Parker, radoznao, Springfield, suton, TheBeastOfMG, Trpe Grozni, vathra, vladulns, x9, zlaya011, Zoca, 1107