Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2678

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Braca75 ::Jel mogu pojedinci da prekinu više sa "plakanjem" što Rusija neće da vrši mobilizaciju i što pobeđuje "previše sporo"? Sve strateg do stratega.

Ne, ne mogu. Ovo je forum, iznose se misljenja koja ne moraju biti unisona. Ali zato ti mozes da prestanes da citas ono sto ti se ne dopada, to mozes.
Sto se tice rezervista - ja ne mogu da verujem sta cujem. Ukrajina ima velike gubitke jer ima mnogo vojske?! Pa da nije sprovela mobilizaciju ne bi mogla ni ovo da drzi sto drzi. Odavno bi se sve zavrsilo jer bi Rusi stigli do poljske granice. Oni su se nabili u gradove i nemaju nikakav ofanzivni kapacitet. I umesto da Rusi naprave nekoliko prodora kroz zemlju koja je nalik Vojvodini i okruze ih oni se mesecima preko plota prepucavaju oko sela koje nije moguce naci na googl earthu. Iako vrlo dobro znaju da se to tako radi, to nisu u stanju jer nemaju masu.
Sto se tice rezervista, ja ne kazem da su svi gradjani Rambo III i da medju njima nema nekih koji su napustali linije. Ali ima mnogo vise pozitivnih primera i to u skorijoj istoriji. Pa Vojska Republike Srpske je napravila prvu srpsku drzavu zapadno od Drine na rezervi i to ljutoj rezervi. Vecina staresina bili su rezervisti a o vojsci da ne pricam. Mi se busamo u prsa sto smo 1999. sacuvali vecinu tehnike, a sta mislite ko je upravljao tim BVP-ovima, Tamovima i tenkovima? Profesionalna vojska? Sada da nas napadnu sve bi nam popalili u kasarni, poredjano na klocne, jer ne bi imao ko da istera to i sakrije u sumu.
Saberite se ljudi, to sto Rusi nesto rade ne znaci da mora da bude ispravno. AKo Putin podmetne pozar u svojoj kuci ne morate i vi u svojoj.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Apr 2022
  • Poruke: 121

Sad sam bio u Becu, vise od ukrainskih zastava po gradu ima samo pederskih. Videh lika sa bradom u suknji, pun sebe.
Dajte braco rusi, demontirajte zapad dok bolestina nije metastazirala. Da ti se smuce zapadne "vrednosti".
Jos fali da kace svastike, verujem da ih vec imaju spremne, samo se ceka trenutak.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3043

https://twitter.com/CByder/status/1536616488790007808

"GP":UA javlja da se Ru ukorijenio u selu Vidrodzhennya, istočno od autoceste Svetlodarsk-Bakhmut. Juriš na selo Vershina zapadno od ove ceste.
Snage UA u Novolugansku i Ugledarsku su odsječene."

Evp još kandidata za "evakuaciju". Ovo je jug Popasnaje.

Kolko je poznato, i oni u S. Donjecku su odsečeni.

Odbrana ukra se oslanja na gradove, na tvornice kuda doturaju civile... na mjesta kde su proruski civili, tako da i ako bi ruje angažirali više ljudi, težko da bi išlo brže. Ne možeš termobaričkim na civile, na svoje civile. Valjda je to svima jasno. Zato ide sporo S. Donjeck. O tome zašto ide sporo, upotreba obazrivih vojnih sredstava, jer ako se pozna arzenal ruja..... mogli bi da diskutujemo, možda je jedan od faktora, da ima u redovima ukra i vojnika ruskog podrekla, pa tako imaju šansu da se predaju. Rat nije jednostavan.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2008
  • Poruke: 532

Koliko pratim makljazu,bar zadnji mjesec sve manje vidim regularne ruske trupe.U Donjecku i sjeverno ,bar na snimcima vidi se da glavninu udara sprovode vecinom DNR i LNR lokalne milicije potpomognute dobrovoljcima iz RF.Cak negdje vidjeh objavu,ako je tacna,dejstvo pare su25,piloti "Vagnerovci".Artiljerija i posade orudja u dubini ok.Ali se vidi da na pravcima glavnog udara guraju lokalce i dobrovoljce...

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2309
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Kod Novomihajlovke Ukrajinci pucali u leđa i ubili 32 pripadnika sopstvene vojske dok su se predavali Rusima.

Tekst za link

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1487

saputnik plavetnila ::Ako Rusija zaista može da potpuno slomi Ukrajinu, onda to treba da uradi. Takođe, ukoliko može da izazove tešku ekonomsku destabilizaciju Zapada, onda treba i to da uradi, po svaku cenu. Jer, eventualni pregovori i eventualni teritorijalni ustupci i polagano zaboravljanje na sankcije kako zapadne ekonomije ne bu ušle u stanja sa kojima nemaju iskustva - samo su privremeni. Zapad, čim se stabilizuje i osmisli novi pristup sa iskustvom grešaka koje je napravio ovom prilikom, ponovo će da digne Ukrajinu na Rusiju, verovatno i druge okolne države. Rusija, ako zaista može, treba Ukrajinu da slomi do kraja, i Zapad, pogotovo EU, da rastrese do ekonomske iznemoglosti. Ako može, jer na momente se u nekim nagoveštajima učini da može, ali ubrzo se vratimo u stvarnost koja je daleko od toga

Potrebno je vreme...bar do jeseni 2023 ,dotle je potrebno da se Rezultati Ekonomskog rata vide,da bi videli rezultate ove borbe na terenu.

Sada to izgleda sporo,ali mora biti sporo.
Ovim tempom Rusija se ne troši.
Ili se veoma sporo troši.

Skoro je iznesen podatak da su Rusi zaradili za 100 dana rata 93 milijarde dolara.
A neki mediji sa zapada tvrde da Ruse dan rata košta 900 miliona dolara.
Mislim da je to realno 300 miliona dolara na dan,ali neka je i 900.
Znači Rusima se "rat niskog inteziteta" po broji vojnika koje su upotrebili...isplati na duže staze.
Dok Ekonomski rat traži vreme i strpljenje.

Kako Rusi u slučaju postizanja Mira mogu da opravdaju Ekonomski rat pre svega svojoj "5 koloni" i oligarsima itd i svim onim koji jedva čekaju "normalizaciju" sa Zapadom iz svojih ličnih razloga.

Zato Kramlju treba Rat niskog inteziteta da opravda Ekonomski rat sa zapadom pre svega u svojoj kući.

A i taj pragmatični zapad može ako proceni da gubi ekonomski rat da odmah poništi svoje sankcije i onda za 10 godina "jovo nanovo"kao reče Arestovič .

Zbog toga ovaj Rat niskog inteziteta gde se protivnik polako melje odgovara Rusima i projektovan je da traje.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Nije projektovan da traje. To je opcija B i drže je se jer radi nekako. Opcija A je propala a i Rusija i EU će tek da imaju problema. Ne vrti se sve oko nafte i gasa.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Има ту једна друга ствар која је већ виђена код нас. "Технички" јача страна напредује док је суво, кад дође каљуга тенк, камион итд не може да мрдне па онда она друга многољуднија страна крене са својим офанзивама и напредовањем. Ако се ово не приведе крају до јесени, биће занимљиво пратити развој догађаја кад блато буде до кољена.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 182

RobinHood12 ::@GrammaticalAnalysis
Dobro sam ja tebe kolega razumeo ali mislim da ti neke stvari ne shvataš. Mislim da ne shvataš kolika je Rusija sila. Ona prosto nije ekvivalentna ukrajinskoj da bi ih stavljali u istu ravan. Generalno gledajući, Ukrajincima svaka čast na otporu. Ali sve je uzalud.
Колега, дозволи и пар опаски, чисто да би се схватило ко шта не разуме.

Знаш ли кога највише ценим на овом форуму? Кад неко пита нпр. како форсирати реку, скеле, понтон, срушен мост и сл. - појави се овде инжењерац, стара кука, одржи предавање (и то не са висине) - и одговори на постављено питање. И само можеш да му "лајкујеш" коментар. Других "познавалаца материје" не фали, ликови који знају модел авиона на основу шаре са репа и сл. Али, само знање без мудрости и разумевања о чему се ради (питање - анализа - одговор), често се сведе на натпишавање на сто страна чији тенк има дужу цевку. А човек дође, објасни за понтон - и не улази у расправу, нема потребе. Дође ти да га војнички поздравиш.

И поред бројне млађарије на форуму, има још увек оних који су служили војску, а богами има и оних са великим ратним искуством. Па можемо њих да питамо да ли би у рату волели да поред себе имају неког ко на питање како прећи реку одговара са "не знам, али ћемо сигурно победити", или бити захвалан Богу што поред себе имаш инжењерију која те за час извуче из блата и пребаци преко реке.

Због чега све ово пишем? Зато што се писало о анализи и излагању опција. Када бих на претходни коментар одговорио "наравно, народ који има Светог Александра Невског и Суворова, не може да изгуби рат". То је нешто што ја нпр. и стварно мислим, форумашима би се свидело, добијемо лајкове и сви срећни. Али, који је проблем? Па, не дискутује се о томе.

RobinHood12 ::@GrammaticalAnalysis
Podsetiću samo da je ruska vojska i dalje u borbi sa profesionalnom vojskom, bilo je reči da su dozvolili pristupanje dobrovoljaca ali ja te dobrovoljačke jedinice za sada nisam primetio. Sa druge strane, Ukrajinci presreću ljude po ulicama da bi ih mobilisali. Pominje se i mobilizacija žena. Oni polako više nemaju koga da guraju u bitku. A jasno ti je kakva je ta prinudno mobilisana vojska. Takođe, uveliko se priča da Ukrajinci ostaju bez municije. ... A što se tiče ovog drugog... ...je za Rusiju neprihvatljivo i neće se desiti. Rusija je u ovaj sukob ušla da "reši problem" i ubeđen sam da nikakav potencijalni problem neće ostaviti posle ovoga. Sve će da reši do kraja. Mora tako.
Zato i tvrdim, denacifikacija i demilitarizacija se završavaju Lavovu. Najmanje.
Овај део твог коментара је део квалитетне расправе (излагање аргумената), лепо си навео основну препреку проблема са људством, уз аргументе: губици, најава мобилизације жена, муниција и др. Ради разумевања прочитаног: ако бациш поглед видећеш да у мом коментару нема чак ни назнаке како би се евентуални украјински контранапад завршио, а поготову који је крајњи исход СО/рата. Ја о томе не расправљам.
- Тема/предмет је могућност украјинског контранапада: који их разлози гурају на то и да ли су довољни да их и стварно покрену.
- Пожељна расправа које, по мом мишљењу, на форуму недостаје, чак и за основне теме праваца и динамике војних операција (а ово је "милитари" форум!), па само Denaya и још пар вас црта неке мапе (и захвалан сам на томе, људи и напомену да то раде аматерски). Дакле, не ради се о "ти јеси/ниси у праву", него АКО би се украјинци одлучили, ШТА им иде у прилог, а ШТА контра.
- Следећа фаза анализе би била где би то Украјинци могли да ударе. Логично би било да форумаши који нпр. сматрају да контранапада неће бити стану код претходне тачке и не расправљају даље са онима који сматрају супротно и анализирају где и како/колико: тј. који би био циљ (правац) и који интензитет напада.
- Кад би се овде стварно бавили анализом, кад се ствари искристалишу, следећи корак се не би бавио расправама "види, ти јеси/ниси погодио", него даљим закључцима: ситуација је кренула једним од предвиђених праваца, да ли је претходна анализа добро покрила тај сценарио, да ли се превидела већина параметара, шта одступа од "алгоритма" и како то поправити.

Зато је и могуће да кад се појави нека Партизанија, да се туце људи прими на фору. Комшије, хоћете друго полувреме? Ту смо, једва чекамо, али на овде не расправљамо са партизанијом "зашто је СПЦ агресорска", ЈЕР ТО НИЈЕ ТЕМА. Зато су ми дражи овде коментари пар пољопривредника о житу у Срему и купусу, из њих више исијава дух и мудрост, уместо уобичајених општих дискурса, а да и не помињем свађе чији тенк има дужу цевку и краћи ауспух, или шта је другару рекла нека инстаграмуша.

offline
  • Pridružio: 27 Sep 2018
  • Poruke: 111

jel može netko prevest o čemu se ovdje radi?

twitter.com/nexta_tv/status/1536623766310117376?cxt=HHwWgICzhZLLl9MqAAAA

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1350 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 2 sakrivenih i 1322 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Bane san, Boris BM, Dorcolac, draganca, FileFinder, ILGromovnik, Istman, Ivica1102, jackreacher011011, janbo, Joja, kovinacc, kraJo, Krusarac, Mi lao shu, raketaš, S2M, Srky Boy, suton, taz1cl, vasa.93, Vlada1389, vladulns, wolf1, zlatkoa987