Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2801

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

Ovo sasa desavanja na istocnom i juznom frontu me podseti kao na razbijanje betona pneumtskim cekicem.
Rusi tuku tuku artiljerijom a ukri drze polozaje kao kad cekic udara udara a beton ne puca.
I onda odjednom cekic prodire u beton i on pocinje da puca u svim pravcima , ostaju neke manje celine betona citave, sto je analgno kruzenoj vojsci u kotlicu, ili ce se predati odnosno da se cela ploca ubaci u kamion i odveze ili ce se boriti odnosno udar cekica ce to parce razbiti na mnogo manjih sitnijih komadica

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Mrkva ::+ Bilogorovka i deset dana

Kljucno sto se desilo nakon Bilogorovke je kompletna promjena ruske taktike.

nema vise velikih operacija sastavima jacine bataljona ili dva. Pokusaj prelaska Sjeverskog Donjeca je posljednja takva operacija koju smo vidjeli.

Sad idu malim izvidjackim grupama, gledali smo ih na klipovima, lociraju pozicije protivnika, i onda udare vatrom iz svega sto imaju na raspolaganju. I artiljerija, i avijacija, i opet artiljerija, onda tenkovi neposredno sa par kilometara daljine, pa onda opet probaju malim grupama da vide je li omeksalo

Moja procjena o deset dana kasnjenja bazirala se na pretpostavci da ce nastaviti sa borbenim grupama koje ce prodrijeti u dubinu na nekom drugom pravcu, gdje nema rijeke. Medjutim, to se nije desilo. Rusi su jos jednom iz korijena promjenili taktiku.

To samo govori koliko su fleksibilni u komandovanju i planiranju, sto im je po meni skoro pa najveca vrlina. Ne robuju sablonima, i spremni su svasta preduzeti i probati.

Placaju cijenu za to, nekad i preveliku, ali ratovati protiv takvog protivnika nije jednostavno.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 721
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

@Babaroga
Kad već spomenuste fleksibilnost rusa,za mene je odustajanje od Kijeva i ostalih gradova(Sumi,Černjigov..) vrhunac toga.

Neki zapadni analitičari,koji ne vide to kao poraz,objašnjavaju da je to viđeno kao poraz upravo jer se oni ne bi povukli,doktrina im nije tako elastična.

Mene ta ruska sloboda u vođenju rata najviše impresionira,kao i generali koji su na prvoj liniji,umalo da zaboravim.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Gostomelj i povlacenje sa Kijeva ce uci u anale vojne nauke.

Meni je to od starta licilo na takvu demonstraciju moci da je to zastrasujuce. A tako ce se i izucavati kad stigne na San Sir i Sandhurst.

Na West Pointu siguran sam da imaju vec jedno tri radne grupe formirane da shvate sta se tu desavalo i zasto i kako.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

To kao sistem sa dobro podešenom povratnom spergom. Kako god ga izbaciš iz ravnoteže, on se stabilizuje. Za to dosta matematike treba, a Rusi vole matematiku Smile

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

babaroga ::Sad idu malim izvidjackim grupama, gledali smo ih na klipovima, lociraju pozicije protivnika, i onda udare vatrom iz svega sto imaju na raspolaganju. I artiljerija, i avijacija, i opet artiljerija, onda tenkovi neposredno sa par kilometara daljine, pa onda opet probaju malim grupama da vide je li omeksalo
Ја сам тамо 2014. и 2015. имао утисак да је ополченије у Донбасу управо тако радило. Са одличним резултатима. А ено, тамо од Попасне до иза СД, највише људи на земљи и јесте из милиција ЛНР и ДНР. Mr. Green
Ок, ок, знам да нема везе, али морао сам их се сетити. Wink
А сећам се и Мозговоја и колико се он дуго држао у Лисичанску.

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Глава ЛНР Пасечник каже да ће котао око Лисичанска бити затворен у року од 3 дана.

Изгледа да су Руси ушли у Кодему, тиме затварајући једини пут снабдевања Угљегорске термоелетране и Новолуганског, дакле и ту се ствара котлић.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3101

https://twitter.com/TobiAyodele/status/1540040498022424576

GP":"Borci Aidara u tvornici Azot u Severodonjecku izjavili su da su spremni na predaju uz prekid vatre i jamstva civilne sigurnosti, rekao je izvor za TASS".

Situacija se brzo odvija.

offline
  • Pridružio: 26 Jan 2018
  • Poruke: 355

Po mom mišljenju, osim primarnog cilja (oslobađanje DNR i LNR) Rusi imaju jako bitne sekundarne ciljeve. Jedan od tih ciljeva je da ukrajinsku vojsku toliko unazade i osakate da nekoliko decenija ne predstavlja prijetnju. Vjerujem da je Sjeverodonjeck mogao pasti puno brže, ali su Ukrajinci odlučili trpati u taj kotlić sve više i više ljudi što je pružilo priliku Rusima da ostvare sekundarni cilj i onda su usporili, navlačili, mljeli artiljerijom. Kad su odlučili da je bilo dosta, onda se desio ovaj brzi prodor.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Evo chupavi nudi da briti "razminiraju" Odesu.

Bes mi sve, al sve mi se cini da ce jednom neko sudno kraljicino da plati za sve.

Citat:The United Kingdom is willing to assist with a de-mining operation around Ukraine’s Black Sea coast in order to free food supplies, British Prime Minister Boris Johnson said on Thursday.

"I don't want to get into the technical or military details, but you can take it from what we have already done in supplying equipment to the Ukrainians to help to protect themselves that we are certainly talking to them about what we can do at a technical level to help de-mine Odesa,” Johnson said, speaking to Reuters from Kigali, Rwanda, during an official visit.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 901 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 7 sakrivenih i 867 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bigfoot, cincarin, darios, Darko001, DPera, draganl, esx66, Fabius, Frunze, goxin, HrcAk47, Jahorina, Lieutenant, mikrimaus, nemkea71, ozzy, Panter, pein, robertino, Sirius, Smiljke, StepskiVuk, Stoilkovic, Vlada1389