Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2802

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2126

U prevodu hoce da otmu to zito i instaliraju stosta nesto po obali.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 272

danijell ::To kao sistem sa dobro podešenom povratnom spergom. Kako god ga izbaciš iz ravnoteže, on se stabilizuje. Za to dosta matematike treba, a Rusi vole matematiku Smile

A verovatno znaš, kolega, sta može da uradi negativna povratna sprega:
- Sistem nestabilan - ode u tri lepe;
- Sistem granično stabilan - ni ovo nije loše, ako je odstupanje od Xiž dovoljno malo...
- Sistem stabilan -odlično, Xi----->Xiž ali teško izvodljivo za sve sisteme...čitaj skupo...

Razz

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1524

Kad ste se već dohvatili pokušaja prelaza kod Belogorovke, pokušaću u što kraćim crtama da napišem svoje viđenje dešavanja. Rekonstrukciju sam napravio na osnovu video snimaka, fotografija, nekih textova.Kad mogu razni internet analitičari, možemo i mi.

Postavka odbrane Ukrainaca



Ukrainci su raporedili manje jednici najvise do dva voda po ovim selima uz reku. Njihov zadatak je nadgledanje reke, borba sa izviđačima i prvi prihvat borbe. Formirane su dve BG. Stacionirane su u reonima Severskog i Verhokomjanke. Jačine BG mi nisu poznate. Zasto su tu stacionirane jasno je sa mape. Takođe nije mi poznata jačina rezerve.

Priprema operacije od strane Rusa.

Rusi su već krajem Aprila počeli intenzivno da izviđaju i uznemiravaju obalu reke. 25.5. je zabeležena solidna aktivnost kod Šipolova na reci. Oko 01.- 02.05. stižu informacije o borbama u Zakantu. To je ono kad sam se prevario i pomislio da je u pitanju Ruski prelaz reke u tom reonu. Intenzivno se granatiraju ta sela uz reku.

Linije u Popasnaji počinu da se uvijaju. Rusi napreduju polako. Ulicu po ulicu. Ukrainci ne smiju da pomeraju rezervu pošto očekuju Ruski prelaz S.Donca.

Tok operacije

Operacija je pocela 04.05.u večernjim satima, završila se 09.05. Ruskim neuspehom

Prva aktivnost je zabeležena na reci istočno od Serebjanke 04.05. u večernjim časovima.
05.05. ima velika aktivnost južno i jugozapadno od Serebjanke. Ja nisam upućen da li je taj prelaz uspeo, odnosno onaj od 04.05. Da li je ovo borba ili Ruska art.priprema nije mi jasno.
06.05. velika aktivnost oko Dronovke. Ako znamo de je izmedju nje i Serebjenke pokusan prelaz pitanje je da li su i sa koliko snaga Rusi presli preko. Taj prelaz na FIRMSu nije zabeležen ali sam ja označio mesto gde bi trebao biti. Za ovo sam siguran posto imaju snimci i fotke. To je ono kod dalekovoda i BMP u vodi. Ponton je delimično srušen, odnosno vidi se jedan segment u vodi sa Ruske strane reke.

Ja sam bio ubedjen da nije postavljen do kraja. Da su Ukri osujetili njegovo postavljanje. Ali kako se čini on je postavljen u noći između 05. i 06.05.
Zato imaju aktivnosti 06.05. Dronovke. Na taj prelaz je reagovala BG1 iz Severskog. Ovo je bilo vezivanje Ukro snaga i odvlačenje od glavnog prelaza.

06.05. Ruske IDG prelaze reku kod Belogorovke i počinju borbe za nju. U večernjim satima prelazi prva grupa BTG. Reguje UKrainska BG 2 ali bez uspeha. Rusi prodiru u selo. Razvili su se više nego sam pomislio ranije kad sam pisao da mi nije jasno sto su se sprcali u kilometar kvadratni. Ukri već 06.05. pokreću rezervi i 07.05. je ubacuju u borbu.

Pocinju borbe na južnom izlasku iz sela. Ukri žestoko poklapaju Ruse. Rusi se šire ka Šipolovci 06.05. u večernjim časovima ali ne uspevaju razviti i oklop ka tom selu. Ukrainci žestokom art.vatrom poklapaju Ruse i rezervom počinju potiskivati Ruse koji se povlače ka reci. Kako su uništena oba pontonca Rusi ostavljaju tehniku i povlače se preko reke. Tad je ostavljeno dosta ispravne tehnike koje Rusi kasnije poklapaju svojom artiljerijom. Na ovo ukazuju potopljeni ispravni tenkovi kao i velike površine spaljene zemlje. Takodje i ogromna aktivnost na FIRMSu nekih 3-5km u šumi sa Ruske strane reke. Kao da su radili TOS-ovi.

U prvi mah se činilo da je povlačenje bilo haotično ali po svoj prilici Rusi su se povlačili organizovano. Na to upućuju snimci i fotografije koje su snimili Ukrainci. Pogledao sam i snimke i fotografije koje su Ukri napravili i mesec dana posle bitke. Mogu se uočiti parkirana oklopna vozila "branik u branik" sa jedne strane puta. Kao da je pravljen zaklon. To me podsetilo na divlji zapad i kočije poređane u kružnu odbranu.Takođe ni na jednom snimku ili fotografiji napravljenoj neposredno posle bitke nije snimljen ni jedan leš Ruskog vojnika. Bar ja nisam video. Tako da mislim iako su gubitci u oklopu veliki, ljudski nisu tako veliki.



Rezime operacije

Iako je prelaz bio neupešan i Rusi doživeli jedan od najtežih poraza u ovom sukobu, krajnji ishod je pozitivan po Ruse. Kako su se linije odbrane u Popasnaju uvijale, rezerva koja je upotrebljena za suzbijanje prelaza reke nije mogla zaustaviti proboj linija Popasnaje. Ona je oslobođena 07.05. i počeo je naglo pupati Ruski cvet. Ukri jednostavno nisu imali čime zaustaviti taj tok dešavanja. I oni su pretpeli značajne gubitke u borbi kod Belogorovke.

Sad je jasno zašto pišem da su Ukrainci napravili OGROMNU gresku kad nisu napustili Severodonjeck. Da su to uradili odbrana Lisicanska na reci bi bila kao i ova na severnom krilu. A sad zamislimo koliko bi im u tim trenutcim i kasnije znacilo 2000 - 2500 ljudi koje su držali na pogrešnoj strani reke.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2022
  • Poruke: 88

Analiza belorusa Dime (Military Summary) vojišta u Ukrajini za dan 23.06.2022.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2671

Ben Roj slavi danasnji dan.

Palo je, Ukrajinski izvor:

Ukrainian military had withdraw from Zolote and Hirske - report

https://liveuamap.com/en/2022/23-june-ukrainian-mi.....and-hirske

Danas jedan od najuspesnijih dana 2-ge faze operacije, sve pada bukvalno..

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8518
  • Gde živiš: pecina stroga

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2021
  • Poruke: 198

Денајини уписи су уживање за читати Ziveli Ziveli Ziveli

offline
  • Pridružio: 27 Sep 2018
  • Poruke: 111

Zna li se pouzdano tko su oni iz O grupe?

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Овај неки наш?
https://t.me/wargonzo/7353

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2121

procesor ::Arapski stil ,sacasti lanser na pikap pa gdje raketa pane.pane...Ima li ko pametan u Ukrajini da mase bjelom zastavom?

https://youtu.be/h3xI2XRYFwY



Ima nisansku spravu i stabilizatore nije ni priblizno ako alah hoce hoce...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 619 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 588 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, arton, bokisha253, cenejac111, dane007, DPera, dragoljub11987, Fog of War, HrcAk47, Inner-Cell, Joja, kybonacci, Libertas, m0nstrum_, mikki jons, milenko crazy north, Nemanja.M, Papadubi, Petarvu, S1Mk3, samoborac, Shinobi, tubular, Tvrtko I, Vlad000, Webb, šumar bk2