Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3715

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Ne opravdavam Ruse, čak sam sam i jedan od najvećih kritičara ali ova ukrajinska ofanziva uopće nije jaka u tolikoj mjeri da se osvoji sav ovaj teritorij.

Naravno da će sada ukrajinski i svjetski mediji od ovoga napraviti senzaciju i ovu "ofanzivu" proglasiti fenomenalnom.

Rusija se povukla. Zašto?

Pitanje za milion.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

gledam ove slike naputene ruske tehnike...
ima dosta sto je na polozaju ostavljeno, ali ima dosta i sto je prasina zauzela po nekim hangarima ko zna otkad tamo stoje..kao da su cekali majstora koji nikad nije stigao da ih opravi.

jel je moguce da se rusima toliko kvari tehnika?

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 795
  • Gde živiš: RS/BiH

Da li je moguce da se desio neki od sljedeca dva scnarija?

1. izdaja od strane komandanta sektora Harkov

2.zbog indolentnosti lokalnog stanovnistva i odsustva djelovanja u smislu organizacije dobrovoljackih vojnih jedinica Ruski vrh je donio odluku o napustanju teritorije

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

HrcAK47

Ако си на мене мислио, ја не покушавам да руско повлачење из Харкова представим као мајсторију Русије.
Ја сам изнео мишљење да су Руси већ раније одустали од Харкова. И да пробој фронта није разлог за напуштање Харкова. Већ да је одлука о напуштању разлог за лак продор. У сваком случају то јесте пораз Русије. Али мислим да није пораз војске него државе.
По мени има две могућности. Прва да је војни врх уз дозволу државног руководства донео ту одлуку због тога што тренутне снаге нису довољне да се та област контролише. И да је боље да се те снаге другде распореде.
Друга могућност је да је Русија много трула. И да је систем јако лош и неефикасан.
Више бих волео да је прва опција. Ипак сам ја умерени русофил.
Нисам стручњак. Пишем мишљење на форуму. Нисам изашао на ТВ да тупим. Нити пишем блогове или се појављује на јутубу. Мада мислим да ни већина оних на ТВ-у нису већи стручњаци од мене. 😁

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2340
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Napisano: 11 Sep 2022 13:54

Denaya ::+ Угљедар - Васиљевка

Добро си приметио да је Запорожски правац (тако ћу га ја назвати) много битнији од Балаклеје. По синоћним информацијама обе стране скупљају снаге на фронту од Угљедара до Васиљевке. Ако су Руси повукли снаге из Харковске области због ојачавања овог правца, има логике.

Ако би упоредили Харковски, Херсонски и Запорожски правац, Запорожски може нанети највише штете Русима у случају пораза (на начин као што си ти образложио), али у случају победе може донети и највећу могућност померања фронта у корист Руса ка Северу, јер је фронт са оба бока заштићен, Дњепром са западне стране и територијом под контролом ДНР са источне стране, што би последично резултирало и слабљењем украјинске одбране код Доњецка, Горловке и Бахмута.

Dopuna: 11 Sep 2022 14:00

Удар крстареће ракете по Вазнесењску јутрос.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

Summa summarum, изгледа да је @babaroga опет био у праву - цела ова ситуација заиста највише личи на мартовско повлачење са севера.
У контексту ових дешавања неке раније вести добијају више смисла и неке коцкице почињу да се уклапају. Следи чиста спекулација, нагађање. Тек да пробамо у дискусији разбити маглу.

1. Оно одлагање референдума у запорошкој и херсонској области. Утисак је да је доста раније узета у обзир могућност повлачења и процена да би се тај потез лоше одразио на резултате референдума.

2. Сам обим повлачења (практично цела Харковска област) не може се објаснити само колапсом одбране на сектору. Нема теорије да су ОСУ могле на малом простору, некажњено, окупити довољно снага, направити продор у толику дубину, обезбедити му бокове, експлоатисати га и очистити толики простор за тако кратко време. Руси су се једноставно организовано повукли а Украјинци ушли у углавном празан простор.

3. Украјинци су изгледа ЗНАЛИ да тај простор неће бити брањен. Да ли је то сазнање добијено обавештајним радом или су им сами Руси (из ко зна ког разлога) наговестили, немам идеје нити желим толико далеко ићи у нагађањима. Просто ми динамика и начин њиховог напредовања указују на то. А богами и она изјава Зеленског да "следе лепе вести".

4. Везано за претходну тачку, не желим да умањим украјинске заслуге за добро изведену операцију. Одајем им признање. Оно што ме највише наводи на горепоменути закључак јесте напредовање од Шевченкова ка Купјанску. Очекивали смо макар некакву руску контрицу од реке, северно од Шевченкова, по украјинском левом боку. Не само да је није било него се Украјинци НИСУ ни потрудили да тај бок прописно обезбеде. Али ипак је од Чугујева нешто кренуло да буде при руци, за сваки случај. То ми говори да су Украјинци задржали дозу опреза у односу на информације о руском напуштању области. Нису потпуно поверовали и то им је такође плус.

5. Јужни крак украјинског (хм) напада, онај преко С. Доњеца, био је млак. Нису хтели безвезе да, у преласку реке, губе људство кад се исход већ знао. И то је ок.

6. Почетни украјински успеси код Балаклеје сасвим су у складу са неким изјавама руских бораца (Берић нпр) о којекаквим чудним забранама које су им наметнуте, као и ранијом (мојом) претпоставком да су Руси усвојили тактику неулажења у "клинч". О томе сам већ писао, просто на сваки напад они се повлаче и пуштају артиљерију и авијацију да дочека нападача. То је ок док постоји одлична подршка, комуникација и координација. Без синхронизације врло је ризично.

7. Временске прилике биле су сасвим прихватљиве за рад ваздухопловства. Ту није било веће сметње.

Из свега наведеног могао би се направити следећи карикатурални сценарио:
Седну (за време оних вежби на истоку) Путин, Шојгу и Герасимов да размотре ситуацију.
"Момци, иде распутица, време је за паузу, како ћемо? Хоћемо ли да убацујемо још трупа?"
"Не би ваљало, тако су се и Американци зајебали у Вијетнаму, убацуј мало по мало па трт, заглавише се. Или све или ништа."
"Скупо је сад све убацивати. Можемо ли сада неки напредак с овим што имамо?"
"Можемо али не много. Него да скратимо колико треба па да се концентришемо на ДНР јер смо ЛНР већ завршили. То смо обећали. А денацификација ће ионако трајати."
"Добро, ај да видимо може ли се држати север са мало војске, док радимо југ. Ако не може - батали, касније ћемо".
"Дакле, не уводимо додатне снаге?"
"Не."
"Ок, повлачимо се из Харковске области а оном комичару поручићемо да се не курчи превише да не би добио неки калибар по носу."

То би био скеч. Не замерите на вулгаризацији, лакше је банализовати него образлагати на много страна.

Инстинкт ми каже да им је ово, за разлику од мартовског повлачења, грешка. И то из два разлога. Први је војни, јбг, полако су градили сасвим лепу ситуацију за јефтино решавање Славјанска, Краматорска и целог Донбаса. Други је политички и много важнији - судбина проруског становништва на напуштеном простору и утицај који ће то имати на каснија дешавања.

Разум још нема одговор. Понављам, све је ово само утисак, не солим памет штабовима. Засновано мишљење немам, као ни теорију, јер немам довољно информација. Зато остајем на карикираном приказу и нећу се бунити против супротних ставова. Дискутујемо, па ћемо нешто ваљда и сконтати.

П.С.
Што се досадашњих губитака тиче, лажу дебело и једни и други. Моја одокативна процена, заснована на просечној стопи од 0.03% дневно и претпостављеном броју ангажованог људства, била би да су Руси (РФ+ДНР+ЛНР) имали не више од 9-10 хиљада погинулих а Украјинци око три пута више.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19178

mgolub ::...
Snimak 1 - gomila tenkova. Za razliku od svih ukrajinskih snimaka do sad, ovde nigde ne snimaju oznaku, ne vidim ni Z, ni O...

Tenkovi T-80BV, T-80U sa PL-1 laserskim IC "farom" i T-80UK, poslednja dva koriste samo Rusi.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

Poslije ostavljanja velikog broja nesretnih Rusa duz granice na milost i nemilost SBU, najtuznije je gledati sa kojom lakocom je u Ukrajini srusena ruska kula od karata od strane NATO stratega.HIMARS je prvo paralisao Ruse, konstantan dotur tehnike Ukrima Ruse je (koliko god artiljeriskih zrna da su ispalili ili Kalibara lansirali ) zatim ucinio neefikasnim, a na kraju je komandovanje ukrajinskim jedinicama u gotovo realnom vremenu Ruse u manevrisanju napravilo tromim .Uz izbusene komunikacije ,stalne gubitke u oklopu i ljudstvu, recept za ruski debakl bio je spreman.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Ждребац,
написах већ коментар на Т-72, она техника из хангара је техничка радионица која се извукла током повлачења и оставила неисправна средства непријатељу.
Оклопна техника је сложена и квари се, нарочито током појачане експлоатације током бд, није западна ништа боља, на абрамсу нпр. пуца гусеница. Већина оних тенкова са почетка рата остављених и заробљених је била покварена или заглављена. Мали квар може да онеспособи тенк, нпр. оде осигурач или пумпа повуче ваздух, пукне неко црево итд. Поента је да логистика функционише, да је посада обичена и искусна у отклањању кварова, и да има делова. Мало ми то на око шкрипи код Руса.
Друга нејасна ствар, наша правила, ЈНА наравно, кажу да се тенк који се напушта брани док не дође подршка или уништава, па има опис и цртеж како уништити свој тенк, ништа тешко. А овде су Руси оставили гомилу технике на изволте и отишли.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1514

Webb ::Rusi su imali krim bez da udju u ovaj rat.. tako da ovo bas nema nikakvog smisla.
Ukrajinci su planirali napad na Donbas i Krim ali su ih Rusi preduhitrili.
Ovo je rat za Krim...nemojte to i dovoditi u sumnju
Zato su ga Rusi 2014 najpreče uzeli.

Sad ih samo interesuje da li će Nemci do proleća,njihov veliki kupac i poslovni partner uključiti Severni tok 2 da "začin može da teče".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 872 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, arton, babaroga, cavatina, darcaud, Denaya, Dimitrise93, djboj, Fog of War, h8propaganda, havoc995, Karla, ksyyaj, Kubovac, kubura91, lord sir giga, Marko Marković, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, MiroslavD, mkukoleca, mnn2, nemkea71, nenad81, nextyamb, opt1, robert1979, savaskytec, slonic_tonic, Srle993, StepskiVuk, t84dar, Toper, virked, zillbg, |_MeD_|, šumar bk2