Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3737

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25671
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Srle993
Citat:A kako su to odgovorili? Jos se nista ne desava...

Ништа се не дешава на интернету, односно, што рече Фрунзе, дешава се у машти и у произвољности, па и аљкавости многих ''аналитичара''. Чак се и не потруде да ''укрсте'' податке и виде где је шта, већ прихватају начело ''претпостављене тачности'', као да је ово матична служба, а не интернет.
Одговор који сам добио је лапидаран и довољно јасан. Није реч о неком напаљеном форумашу, већ човеку који је ратни дописник. Прави.
ПС
Кад сам га питао прошли пут за ситуацију око оног аеродрома на Криму он је исто тако лапидарно одговорио: ''Не могу ништа да ти кажем.''.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Feb 2015
  • Poruke: 144

Према мапи оног Грузина, Украјинци су наводно ушли у предграђе Горловке из правца Њујорка. Наравно, знам да су мапе непрецизне и непоуздане али сам баш ту мапу пратио током офанзиве на Изјум и Купјанск и испоставило се да је лик био по прилично тачан.

google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1lscR.....76274&z=12

Да ли има неко неку информацију о нападу Украјинаца на том потезу?

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Frunze,Belogorovka je itekako bila pod kontrolom Rusa(nadam s da ce tako i da ostane)

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

Srle993 ::A kako su to odgovorili? Jos se nista ne desava...
Pa Srle brate,sinoc su gadjali elektricna cvorista,sto do sad nisu radili,da gadjaju civilnu infrastrukturu.
Lako moguce da sad pocnu i sa zeljeznicom i ostalim dostavnim rutama.
Ispostavilo se,ili ce tek da se ispostavi,da su Rusi opet navukli Ukre na tanak led.Kako izgleda i prije kontraofanzive su znali kako ce biti pa su na vrijeme puvukli ljudstvo na rezervne polozaje.

Sad definitivno ne bih volio da budem u kozi onih koji su na Ukro strani na liniji fronta.
Fino su ih izvukli iz betoniran rupa i sad ce da ih samelju.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

vsn111 ::Према мапи оног Грузина, Украјинци су наводно ушли у предграђе Горловке из правца Њујорка. Наравно, знам да су мапе непрецизне и непоуздане али сам баш ту мапу пратио током офанзиве на Изјум и Купјанск и испоставило се да је лик био по прилично тачан.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1lscR.....4&z=12

Да ли има неко неку информацију о нападу Украјинаца на том потезу?


Prema toj mapi i Aleksandrovka u Hersonskoj oblasti je pod kontrolum Ukrajinaca.
O tome se pisalo na više mjesta, pa je nekoliko puta demantovano pa ovo pa ono, pitanje je šta je u stvari tačno.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6916

@Nixon
Gađali su i pre železnička čvorišta. Kao što i po ovim gradovima ima betonskih rupa koje su platili žestoko kad su ih osvajali. A sad su opet tuđe. Kao što nema logike da su, ukoliko je planirano, ostavili Ukrajincima opremu i municiju. Ne može se sve opravdati...

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

Hersonska grupacija na desnoj obali Dnjepra je i dalje u dosta rizičnoj poziciji, i bez obzira na oštećenu elektroenergetsku infrastrukturu to i dalje ostaje najveći problem za ruske snage, trenutno.

Mislim da bi trebalo realistično razmotriti stanje, od samog početka SO do danas, u oba tabora, i prema tome oblikovati očekivanja i eventualno pretpostavljati dešavanja u budućnosti.

Ukrajinci su pretrpili značajne gubitke u tehnici i municiji prvih sedmica, u ljudstvu takođe. Uspjeli su izdržati praktično cijelo ljeto i krvavo su naplatili svaki položaj.
Danas raspolažu nekim sredstvima o kojima su mogli samo sanjati - GMLRS rakete za HIMARS i M270, Excalibur 155mm municiju za 155mm haubice. To im je omogućilo da oslabe rusku operativnu sposobnost, pogađanjem skladišta i baza i onesposobljavanjem mostova.
Takođe su uspjeli formirati udarne grupe sa svježim ili osvježenim sastavom, uz dosta šaroliku opremu ali sposobnu za ofanzivna dejstva.
Punu podršku NATO obavještajnih struktura, logističku podršku koja jeste ozbiljnih razmjera . . .

Strategija kojom su se rukovodili je podrazumijevala žrtvovanje ljudstva i čuvanje pozicija po svaku cijenu, do momenta kad će imati dovoljno snage za odbranu i preuzimanje inicijative.

Dakle, po trenutnom stanju na terenu, u najmanju ruku su izjednačeni sa ruskim snagama i u svakom slučaju ruske snage trenutno nemaju inicijativu, odnosno njihov ofanzivni potencijal je iscrpljen.
Procjenjujem da ukrajinci raspolažu sa oko 20.000 manevarski sposobnih (slobodnih) jedinica koje mogu upotrijebiti na bilo kojem pravcu.

--
Na početku SO ruske snage su imale dvije grupacije, Z i V, nešto kasnije je uvedena i grupacija O. Izgubljeno je dosta tehnike i ljudstva, ne bih špekulisao o brojevima, ali pitanje da li je to sve ponovo popunjeno je na mjestu. Dosta tehnike je i zarobljeno, skladišta municije itd pa se možda može reći da su u hodu kompenzovali gubitke. Prvih mjeseci smo čitali da svu zarobljenu tehniku predaju LDNR snagama na upotrebu.

Kakvo je stanje sad ? Napustili su harkovski pravac na kojem su mogli imati desetak hiljada vojske i neki broj policije nešto tehnike . . .
Za očekivati je novu eskalaciju na hersonskom pravcu jer je to logično najlakša meta za Ukrajince, bez mostova i pod konstantnom prijetnjom GMLRS udarima neće biti lako logističarima obezbijediti taj pravac.

Priocjenjujem da ruske snage uopšte nemaju manevarski sposobnih jedinica, osim nekoliko bataljona čiste pješadije. Snage koje su se povukle sa harkovskog pravca trebaju vremena za konsolidaciju i ne vjerujem da će biti upotrijebljene tako brzo.

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 289

Apsolutno nemam problem sa unistavanjem elektro mreze. Sta vise to su Rusi trebali da urade jos onda kada je postalo jasno da Ukr nece rusiti Zelenskog. Znaci jos negde u martu. Jedino sto vidim kao problem je sto to rade po istoku umeso po zapadu Ukrajine. Tj. sto nisu poruslili po celoj Ukrajini. Nemojmo se zavaravati. To kao trpljenje i slicno. Danasnji covek je komformista i da su to uradili u martu otprilike sad bi vec nakon 6 meseci u mraku, bez interneta, tv Ukri molili za mir.
Da ne pricamo o tome koliko Ukre truju preko tv, a i o tome koliki prostor za informacije i dezinformacije bi se stvorio bez sredstava komunikacije. Jednom recju paralisali bi UKrajinu i kod stanovnistva bi se pocelo postavljati pitanje sta ce im cak i proterivanje Rusa iz cele Ukrajine pa i Krima doneti ako budu vraceni u srednji vek.

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Novi napad na Hakov i novo nestajanje struje.Ako smem da dodam,ne bi nista falilo da se uvedu i restrikcije u Lavov i Kijev

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 254

@Sirius

Ja se iskreno nadam da si u pravu , vise mi je muka od ovoga ruskog taktiziranja i nastojanja da ostanu "dobri momci" , ne kontam ih kao da su maloumni , ma sta god da urade pa taman da cvijecem jurisaju, na zapadu ce biti prikazani kao monstrumi , mada mislim da njima i nije toliko stalo do misljenja zapada .

Shvatam taktiziranje , igra 3d saha kako neko napisa , ali dozvoliti da narod koji ti je vjerovao da ga ostavis na cjedilu to mi nikako ne ide . Nekoliko stotina okopnih vozila se transportuje zeljeznicom , i desetine hiljada vojnika i tek sad nakon smarcine rusis infrastrukturu umjesto da si to odradio na pocetku .

Ovo rusko igranje sa SO je postalo smijesno , ajde ok shvatam , pokusali su brzinski slomiti UKRO NAZI rezim sa malim snagama , ali kad su vidjeli da ne ide i da su ih podcijenili , morali su odmah krenuti na potpunu eskalaciju i potpuno paralisanje ukra , ali ne oni su pametni taktiziraju , NATO je poslao sve osim aviacije u Ukrajinu a vjerujem da bi i to poslali da misle da ce nesto promijeniti , vidimo da i je i ruska aviacija u grcu . Rusija ima nekoliko puta manje ljudi od ukrajinaca , koji su vidimo i bolje opremljeni ....

Uopste ne sumnjam da ce Rusi ovu bitku dobiti , ali samo iz razloga sto bi gubitak znacio kraj za Rusiju .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1075 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 2 sakrivenih i 1018 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., adamantadv, Apok, bladesu, BORUTUS, BSD, ccoogg123, Dorcolac, drimer, dule10savic, Frunze, Gosha101980, goxsys, havoc995, ikan, Istman, ivan1973, Kandrbandrdzilo, karevski, Komentator, Kubovac, kybonacci, ladro, laki_bb, ljuba, MaksicZoran, Metanoja, Mi lao shu, mikrimaus, Mixelotti, nextyamb, nikoladim, nuke92, Oscar, ozzy, panzerwaffe, pera bager, procesor, S1Mk3, scimitar19, slonic_tonic, Smiljke, solic, sombrero, SR-3m, Stefan M, Tas011, Tvrtko I, uros, uruk, Vlad000, voja64, YugoSlav, ZetaMan