Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3747

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3112

bladesu ::Vranjanac,
vidimo po Bericu da vojska hoce napred kod Donjecka al joj ne daju(Marjinka),izgleda je neka politicka odluka donesena da ne zure ili neko sabotira.


Ne mogu oni napred. Išli bi ali bi gubici bili suviše veliki. Pusti Beriča. On priča šta bi mi radi čuli.

Inače ako je u prvom planu slamanje evrope energentima, bitno je da se rat produži do prolječa. To znači ratovanje sa postoječim snagama ili pak ne. Sve se sada dešava je popuno izpravno da se povlači ljudstvo i tehnika. U one republike. Jer kad imaš kao vojnik na razpolaganje 150.000 znaš kolko je potrebno da se drži jedan front. Ako ima neprijatel trostruko više. Tako se ide u odbranu. Ali kad dodju u one republike biče klaonica. I kod Hersona. Herson če vjerovatno morati ostaviti. Ako se devastacija infrastukture ne nastavi danas u noč, je to to.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Piroga 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 15
  • Gde živiš: Švedska

bladesu ::Su27-Rusi su se povukli tako da su ovi samo ušli u prazan prostor.

Bojim se da povlacenju nije kraj,ovi nikako da se konsoliduju.
Slusam danas Berica i cuje se po glasu razocarenje,kaze nece da se mesa u strategiju jer kao on nije zaduzen za nju,a ustvari mu je jasno da nesto gadno ne valja.


Gdje pratis Berica? Ne vidim nista na YT.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Моје мишљење. Након седам месеци.
Специјална операција је неуспела након убиства преговарача. Циљ је био промена режима. Тјст. Присиљавање Украјине на прихватање руских услова. Након преговора у Истамбулу СВО се завршила неуспехом. Није остварен циљ. Због тога је и уследило повлачење. Друга фаза је ограничени рат. Споро напредовање са циљем да се уништи што више војске користећи пре свега артиљерију. А притом да се има што мање губитка у људству. Мислим да се украјинска страна адаптирала на ту стратегију користећи топовско месо. Свесно жртвујући јединице слабијег квалитета и ТО. За то време су обновили своје боље јединице људством и опремом. Добили су страно наоружање и успели да сакупе довољно снага за офанзивна дејства.
И ова фаза није успела.
Сада су Руси принуђени да уђу у трећу фазу. А мислим да је то тотални рат. У колико то не учине они ће изгубити овај рат. Морају да туку енергетски систем. Да онеспособе железницу и униште мостове. Морају да зауставе дотур новог оружја, муниције, хране, горива.
Ако се овако настави Украјинци ће стварно повратити све територије.
Морају да пресеку.

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Piroga,na TG kanalu,ali nije kacio video vec samo audio
Ne znam da li ako audio spakujem u rar da li onda mogu da okacim

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Mnogo (previse) je logicnih pitanja za Ruse zasto ostavljaju ispravnu tehniku, municiju, skladista, mostove...zato sto je sistem trup i sad se vidi. Sad da krenu u kontranapad I uzmu kijev nece promijeniti cinjenicu da je sve trulo...da je vojska slaba, da u politici ne stima, da je moral nizak u samoj Rusiji...

Ukri naprotiv rade sve kako treba od politicke I medijske podrske (99ta anyone) a i na bojnom polju...ako ih Rusi pomjere, nema problema asov i kopaj, opet I opet, mjesalice za beton rade non stop. Rusi s druge strane nisu iskopali pisljivi rov za 6 mjeseci rata.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1852
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Mnogo pitanja a zasto, vojska ko vojska dobila komandu da se povuče i da ponese sta može a sta nemože je ostavljala. Mada mi je čudno da nisu unistava li sami tehniku to im je obaveza, posto će protivnik tu tehniku upotrebiti protiv njih na nekom drugom pravcu. Tu meni rusi nisu jasni gde je miniranje pravaca koje se zna da će protivnik proći a da se uspori napadač i dobije na vremenu onaj koji se povlači. Mnogo nejasnoća, za neke stvari koje su posao običnog vojnika da sebe i tehniku zastiti od prepada miniranje zaprečavanjem, ako treba kopaj jame pravi zamke i slično ako već ne napadas onda ti je duznost sebe da branis sto bolje možes.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1479



Gledam ovu mapu i za oko mi zapade onaj precrtani most kod Jaremovke iznad Bogorodična.

Denaya ::

Kod Igora Girkinog i još nekih twiteraša sam gledao satelitske snimke pontonca kod Jaremovke Rusi su ga postavili još za vreme borbi za Svjatogorski džep. Sad ga nema. Oni sami kažu da ga nisu uništili, već ga Rusi sami demontirali. Zašto?


Takođe je bilo pisanja pre oko nedelju dana da su primećene Ruske kolone oklopa i vozila kako napuštaju taj deo severno od Bogorodična,Jaremovke,Sosnove itd. Kuda su se one uputile ako je tačno što se piše?


Ovo sam napisao 05.08... Da li je moguće da su se Rusi već tad počeli pakovati? Negde u ovom periodu se i baš osetno osetilo slabije Rusko prisustvo na tom delu.

Aj ove kolone možemo okarakterisati kao pregrupisavanje ali demontaža pontonca.

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Nije mi jasno ono usporavanje kada su osvojili Lisicansk,umesto da su napadali dok nisu naleteli na tvrdo,vec im je receno da idu na odmor

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Vidim da konacno i drugi krenuli da pišu da je problem u vojsci a ne u politici a ja to pišem več mesecima.
Politika možda odlučuje o mobilizaciji, o gadjanju ukrajinskog vrha, ali sigurno ne odlucuje da li ce se Pera boriti u tenku i drzati liniju ili ga ostaviti na sred njive bežeči glavom bez obzira, da li če Mujo poredjati vozila u zbijenu kolonu na 10km od fronta, da li ce Haso posle 6 meseci poredjati avione na otvorenom na Krimu i onda se čuditi sto ga gadjaju....

online
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1960
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Stvarno ne znam šta se skriva iza riječi Kadirova ili Dekija ali sve informacije sa terena koje se vide ili o kojima se piše kao što su:

-Ukrajinski napad na Hersonsku oblast, imaju mostobran (mali ali imaju)
-Gotovo pa istovremeni ukrajinski napad na Izjumski pravac i zauzimanje Harkovske oblasti
-Istovremeni napad na Liman
-Istovremeno grupiranje snaga na zaporoškom frontu

Sve navedeno zahtijeva mnogo ljudi, informacija, tehnike, logistike. Kako je napisao Frunze, istina, većina je zapadne tehnike. Mnogo je toga, npr na kadrovima je mnogo i tenkova i samohotki, a posebno mi je nevjerovatno koliko zrakoplovstvo ukrajine učestvuje u svoj priči. Izgleda da Rusi nemaju zračnu prevlast niti nad Donbasom. Dakle ukrajinci su aktivni na svim frontovima.

Iz ovoga, trenutnog raspoloženja ukrajinaca i (ne)raspoloženja Rusa može se samo iskazati zabrinutost i za pad Hersonske oblasti, te za kopnenu komunikaciju Rusija-Krim. Meni je to sada, nakon harkovske oblasti i napuštanja fronta na ovakav način, jako izvjesno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1677 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 10 sakrivenih i 1604 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, babaroga, bladesu, Bobrock1, bojcistv, bokisha253, Boris90, brundo65, bufanje, cavatina, comi_pfc, CrazyDiablo, crnitrn, dekan.m, deLacy, delboy, Doca, DonRumataEstorski, DPera, dragoljub11987, DragoslavS, dulleo, gorican, goxin, hatman, ikan, Istman, JimmyNapoli, Karla, Kibice, kunktator, kybonacci, Levi, Litostroton, Magistar78, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, nuke92, oldtimer, opt1, panzerwaffe, repac, rovac, ruso, sasa87, SR-3m, Stoilkovic, Tores, tubular, vathra, virked, vladaa012, Vladko, wolf431, Wrangler, yrraf, YugoSlav, Zerajic