Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3749

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2021
  • Poruke: 197

Ако неко разуме несрећне цивиле из Изјума и локалних места, ја их разумем, јер тако смо ми остављени на милост и немилост. Под ми, мислим на Србе из долине Неретве. Била војска, оде војска, дође непријатељ и би шта би. Исто важи и за цивиле на другој страни, свачији бол разумем небитно на чијој су страни, и никоме исти не желим.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

@Tas011
Slazem se da ce civili propatiti najvise nazalost. Medjutim ja se ne sjecam kaznjenicke ekspedicije nad civilima od strane Rusa u Mariupolju npr? Ili sam propustio nesto?

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 742

Drug pukovnik ::Da i ja reknem koju za dnevnik, kako se to već veli


Ako je tačno da je omanulo lokalno stanovništvo onda nije trebalo ni ići na zauzimanje tog prostora. A kakvo je raspoloženje lokalnog stanovništa, morale su dobro da znaju ruske obavještajne službe, i to mjesecima ako ne i godinama prije nego je prvi ruski tenk ušao na teritoriju harkovske oblasti. Da svoja saznanja prosliijede dalje, analitika da to obradi i da procjenu nadređenima a oni da to predoč Putinu i vojno političkom vrhu To su oni i radili, da li su odradili loše od starta ili su rekli ono što bi Putin volio da čuje, uglavnom, procijenjeno je da se pokrene SVO.

Da ne kačim sad ono što je kao ciljeve specoperacije lično Putin u javnom obraćanju naveo. Šta je od zacrtanog ostvareno?

Uz slovo Z, koje je No1 simbol SVO, popularan simbol je i slogan Svoje ne ostavljamo.

Nije bitno da li je dogovor ili stvarni vojni poraz, oni su ostavili ljude kojima su do prije sedam dana izdavali pasoše.

offline
  • Pridružio: 01 Feb 2017
  • Poruke: 47

Meni sve ovo miriše na namerno gubljenje teritorije kako bi se putin primorao na mobilizaciju, mislim da je vojsci svega preko glave i da je vreme ili da se grune i završi štagod ili da se motaju kablovi

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2021
  • Poruke: 197

@Koridor
Нисам мислио само на те експедиције, мислим на рат као рат где цивили страдају. Ја то овако гледам: Сутра да дође до неког рата, не дај Боже, ја имам 35 година и у напону сам снаге, сигурно ћу бити мобилисан. Из пијетета према мом оцу, који је живот изгубио јер није хтео да носи грб друге државе на руци, ја ћу се на исту одазвати, па шта буде, буде. Али имам бабу која има 88 година и која је непокретна, ако крену да падају бомбе по Београду, она нема где, а као што смо видели сличне случајеве у Украјини, што руских, што украјинских цивила, таква страдања су најтежа.

Када сам видео оне снимке где је погинула она мала девојчица у Доњецку, мени је замало позлило, просто те такве ствари померају, небитно на националност.

Иначе држим умерену руску страну у овоме јер презирем нацисте и све везано за њих.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Гледам слике руског пораза под Изјумом, нису га напустили организовано, већ су били разбијени ударцима из неочекиваних праваца, са леђа што се каже. Брдо напуштене и уништене технике, остављене муниције... Али ме је поразило саслушавање заробљеног тенкисте који тврди да је морнар са минималном дообуком послат у тенк и рат. Велики пораз руских оклопних јединица, а за викенд им је био дан и празник. Њима ни мобилизација неће помоћи. Већ видим хитно слање на фронт једва обучених и до краја неформираних јединица, само да би неко рекао да су рупе попуњене. То им се већ десило у првој Чеченији, а идемо опет из почетка, све ми се чини. У војном смислу, овај рат је за Русе изгубљен, можда га добију на неке друге начине, али у војном неће сигурно.

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2124

Denaya ::Ovo sam napisao 05.08... Da li je moguće da su se Rusi već tad počeli pakovati?
Da, sasvim je moguće.

Moguće je da su već posle Lisičanska počeli cediti suvu drenovinu iz taktike laganog pomeranja uz mnogo polivanja i da su procenili da ne mogu tako u nedogled.
Moguće je da su angažovane jedinice dostigle svoj maksimum upotrebljivosti i da je procenjeno da više nema dovoljno snage za krupnije ofanzivne akcije.
Moguće je da se računalo na veću popunu opolčenija iz lokalne populacije oslobođenih mesta, makar za posadne jedinice, a to je izgleda izostalo.
Moguće je i da su snage LNR/DNR premorene i da ne mogu raditi isto kao profi vojska RF a da se to od njih očekivalo. A dodeljen im je ne mali posao.
Moguće je i da je opolčencima pao moral jer se od njih očekivalo previše. Naročito ako nisu uigrani sa regularcima RF.
Moguće je i da je borcima RF takože pao moral jer nisu bili načisto zašto rade na taj način i nisu svi u stanju da shvate smisao nekih komplikovanih poteza.
Moguće je da je i tehnika počela da kašljuca posle nekoliko meseci borbe. A znamo da nije samo broj ljudi ograničen već i ta tehnika. Novija i modernija nije baš masovno dopremana.
Na kraju, moguće je da su seli, procenili da, sa tim što imaju, ne mogu dalje bez velikog rizika i počeli pripremu za promenu strategije i/ili novu fazu. A da je ovo povlačenje samo deo te pripreme.

Sve je to moguće ali mi odavde ne možemo znati da li jeste tako i šta se tačno dešava. Ostaje utisak da je sve navedeno, kao i poslednja dešavanja, posledica odluke da se uđe sa ograničenim snagama. A tu odluku još uvek nismo uspeli da objasnimo. Još je misterija. Čak i u ovim uslovima ta odluka se ne menja i sve postaje još zagonetnije.

Sada sve deluje kao da će se Rusi još povlačiti do nekakvih linija koje bi garantovale uspešnu odbranu, bar do zime. Gde god da se te linije povuku i koliko god to nama blesavo izgledalo. A do tada će skinuti i drugu rukavicu i bez pardona tući isključivo iz vazduha. A na zemlji lizati rane, vraćati moral i okupljati se za nastavak.

Ali i ta teorija ima svoje minuse. Za "shock and awe" treba im još aviona, još Kalibara i Kinžala. Kolike su im rezerve, koliko su spremni da upotrebe i, još važnije, koliko brzo ih mogu štancovati? Da li će se prešaltovati na ratnu privredu? Ili mogu utrošeno precizno oružje nadoknaditi redovnom proizvodnjom? I šta o svemu tome misle NATO planeri? I u vezi sa svim navedenim, opet ta misterija nad misterijama... zašto nisu uveli još kad su mogli sve ovo izbeći?

Lako je vikati "dole uprava" i optuživati višu ili nižu komandu za nesposobnost (iako je ponekad zaista teško osporiti je). Nešto tu nama ipak promiče ispod radara, neka krupnija priča.

offline
  • Pridružio: 25 Feb 2022
  • Poruke: 26

Smenjen je krivac za ovu situaciju oko Hersona, Roman Berdnikov, a njegovo mesto zauzima dosad komandujuci Aleksandar Lapin, koji ce od sada komandovati i zapadnom i centralnom grupom

edit : moja greska, Harkova, ne Hersona, premutovao sam gradove

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5389

Ilija…nije ni EU vjerovatno procijenila da će sve cjenovno otići u nebesa kad su se i oni zaletili, a tek će krenuti eksponencijalno gore jer kesa brzo dogori.
A onda će se možda i druga strana suočiti sa “omicanjem” stava lokalnog stanovništva.
Nema rata bez ljudi, postulat koji ne treba forumski vox populi, ovdje tko bude voljan duže istrpiti će izaći kao nekakav pobjednik iako će zapravo svi biti gubitnici…jesam ali nisam

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Na prolece (ako ovo potraje do tada) ce Ukri jos vise da se naoruzaju i Rusima ce biti jos teze,a to mogu da sprece samo ako poruse sve veze sa zapadnom Ukrajinom(mostovi,zeljeznicki saobracaj)da vise ne bude doturanje naoruzanja,ja iskreno ne vidim drugi nacin.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1370 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 6 sakrivenih i 1308 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, bojank, Brana01, celik, cenejac111, cinoeye, croato, darkangel, DejanSt, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, draganca, Duh sa sekirom, dzoni19, GandorCC, gomago, goxin, hooraay, hyla, Ilija Cvorovic, Karla, kikisp, Klecaviks, Krvava Devetka, Kubovac, kunktator, ljuba, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, MikeHammer, mikrimaus, milenko crazy north, milutin134, oganj123, procesor, rasok, repac, ruma, Srle993, stankolich, suton, theNedjeljko, vathra, Viceroy, VJ, wolverined4, Wrangler, zeo, šumar bk2